Czas przygotowania: 35 minut Ilość porcji: 12 babeczek Drukuj Muffiny warzywne By Piotr 13 grudnia 2018 Składniki: mąka pszenna - 2 szklanki jajko - 1 sztuka mleko - 1 szklanka masło - 100g, roztopionego proszek do pieczenia - 1 łyżeczka soda - 1/4 łyżeczki papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta sól, pieprz papryka - 1 duża, pokrojona w drobną kostkę papryka zielona - 1 duża, pokrojona(...)sodę. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia. Dodajemy przygotowane warzywa, mozzarellę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Muffinami możemy zajadać się w wersji saute, jednak ja proponuję wykorzystanie ich jako pieczywa i po przekrojeniu nafaszerowanie
Pogotujmy.plMuffiny kawowe to małe babeczki, wykonane jak większość tego typu wypieków, bez użycia miksera. Ich smak jest delikatnie kawowy, więc powinny posmakować nie tylko wielbicielom kawy. Wierzch babeczek zwieńcza polewa czekoladowa, która idealnie podbija ich smak. Z poniższego przepisu przygotujecie 10-12 sztuk . Muffiny kawowe Składniki: 250g mąki pszennej 120g cukru 80ml oleju 80ml mocnej kawy 3 jajka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA 50g czekolady (gorzka i mleczna pół na pół) 1 łyżeczka oleju Wykonanie: - składniki na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej - zaparzyć mocną kawę i ostudzić ją (ja zalałam 12g kawy mielonej 80ml gorącej wody, ale może być też kawa rozpuszczalna) - do miski przełożyć jajka, cukier, olej, ekstrakt z wanilii
Smakołyki BerenikiCzekoladowe muffiny dyniowe to małe babeczki z mocno czekoladowym i niesamowicie mięciutkim wnętrzem. Swoją delikatną strukturę zawdzięczają dodatkowi purée z dyni. Przygotowuje się je błyskawicznie, o ile upieczecie wcześniej dynię lub macie już gotowe purée. Upieczoną dynię wystarczy ostudzić i rozgnieść widelcem (ze skórką, jeśli do dynia hokkaido, lub bez, jeśli inna jej odmiana). Dla pogłębienia smaku czekolady muffiny udekorowałam(...)polewą czekoladową. Z podanego przepisu przygotować można 12 sztuk . Czekoladowe muffiny dyniowe Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 250g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 150g gorzkiej czekolady 80g cukru 75g oleju kokosowego 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii około 120ml wody (lub mleka) POLEWA
Smakołyki BerenikiBezglutenowe muffiny z jabłkami i cynamonem są dowodem na to, że gluten nie jest gwarancją udanego wypieku ;). Te pyszne muffiny to mój pierwszy bezglutenowy wypiek! Gdyby nie to, że robiłam je z myślą o przyjaciółce, to nie wiem czy podjęłabym się tego wyzwania. Ale czas poświęcony(...)studiowaniu właściwości mąk bezglutenowych nie poszedł na marne. Używając mąk bezglutenowych nie spodziewałam się, że muffiny będą tak miękkie i wilgotne. Polecam je każdemu do porannej kawki lub na podwieczorek :). P.S. Osoby, które nie mają problemów z nietolerancją glutenu mogą zamienić podane niżej mąki na mąkę pszenną pełnoziarnistą. Składniki
Słodki PomysłMuffinki te smakują wszystkim, są pyszne dzięki budyniowi i czekoladzie w środku , a dodatkowo dekoracyjny lekki krem sprawia ,że można się nimi zajadać bez końca :) A w dodatku wyglądają rewelacyjnie. Goraco polecam je każdemu. Muffinki z nadzieniem budyniowym Składniki na muffinki: - budyń waniliowy - 300 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli(...)składników dodać powoli mleko z jajkami i przestudzony tłuszcz z cukrem. Wszystko razem delikatnie utrzeć, ale nie zbyt długo. Ciasto powinno być grudkowate. Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki napełniamy ciastem na dnie, a następnie wypełniamy przestudzonym budyniem i kawałkiem gorzkiej czekolady , wszystko przykryć ciastem. Z tego przepisu wychodzi około 12-15 sztuk muffinek. Pieczemy je przez
Aromatyczne PodróżeMuffiny orkiszowe z truskawkami i czekoladą należą do wypieków, które lubi każdy zabiegany łasuch, gdyż wykonuje się je błyskawicznie. Do tego łączą w sobie nieco zdrowsze składniki, więc po ich zjedzeniu nie można mieć wyrzutów sumienia. Można je zrobić też z innymi owocami, ale w sezonie nie może zabraknąć truskawek, zwłaszcza, że idealnie komponują się one z czekoladą, która wzbogaca(...)wnętrze muffinów. Z podanej porcji można przygotować 9-10 babeczek . Muffiny orkiszowe z truskawkami i czekoladą Składniki: 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 160g jogurtu naturalnego 60g cukru trzcinowego 60g oleju kokosowego 1 jajko 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 60g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka) 10 dużych
Smakołyki BerenikiSuche składniki wsypać do mokrych i wymieszać. Ciasto przelać do foremek do muffinek wyłożonych papilotkami. W środek każdej muffinki wcisnąć kostkę białej czekolady. Muffinki piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone muffinki odstawić do wystygnięcia. W tym czasie(...)przygotować krem: zmiksować serek z masłem i cukrem pudrem. Muffinki udekorować kremem i odstawić na godzinę do lodówki. MUFFINY Z CZEKOLADOW Ą NIESPODZIANK Ą (20 sztuk) SKŁADNIKI 150 gr mąki pszennej 100 gr cukru 1 opakowanie proszku do pieczenia
La grande e la piccola cuocajesienne klimaty postanowiłam przygotować bardzo pasujące do aury muffiny ze śliwkami i cynamonem. Zapach który rozchodził się w mieszkaniu był przecudowny a smak muffinek uleczy każdą chandrę. Wykorzystałam ostatni rzut śliwek które usmażyłam na patelni z brązowym cukrem aby cieszyć się ich smakiem w takie dni. Szukając inspiracji chciałam koniecznie wykorzystać cynamon w przepisie. Ma on doskonałe właściwości przy(...)wzrost chorobotwórczych pleśni i drożdżaków Dodatkowo poprawia dopływ krwi do mózgu, co przekłada się na rozjaśnienie umysłu, lepszą pamięć i poprawioną koncentrację. Przyspiesza przemianę materii co sprzyja oczyszczeniu organizmu. Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką Składniki na ciasto: 8 łyżek mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej) 120 gram masła pół szklanki cukru kryształu pół szklanki cukru trzcinowego
Pyza i SurówkaJeżeli nie macie pomysłu na szybką ale wykwintną kolację to ten przepis jest w sam raz. Danie proste jak omlet a jednocześnie zaskakujące swoja formą i nazwą. Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem Składniki (na 6 muffinów) ok. 200 g dyni 1 papryka 3 garści świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 3 jajka 2 ząbki czosnku pieprz i sól(...)Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem Wykonanie Dynię i ser feta kroimy w malutka kostkę. Można też zetrzeć na tarce na grubych oczkach, tak jest łatwiej i szybciej. Paprykę kroimy w kostkę, szpinak drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przyprawiamy solą i pieprzem. Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem W drugiej misce roztrzepujemy 3 jajka i wyciskamy
Pyza i Surówkadawno na blogu nie było przepisu na muffinki. A przecież są takie łatwe do zrobienia i nie potrzeba do nich jakiś specjalnych umiejętności kucharskich. I najważniejsze - zawsze wychodzą, robi się je szybko i zawsze dobrze smakują ;) U mnie w wersji z gorzką czekoladą i z kolorową bitą śmietaną, w mini wydaniu. Takie na raz ;) Jeśli nie posiadacie blaszki na mini(...)muffinki, nic nie szkodzi - przepis idealnie nadaje się również na wersję standardową, tylko zamiast 24 mini muffinek upieczecie (z tej porcji) 12 w standardowej wielkości. Krem jest lekki i bardzo smaczny. Najlepszy w dniu wykonania i ładnie trzyma kształt szprycy. 'mini muffinki z gorzką czekoladą i kolorową bitą śmietaną' Składniki (na 24 szutk mini muffinki lub 12 sztuk standardowej
CookYourselfPyszne, wilgotne i pełne jabłek - muffiny. Przygotowanie trwa kilka chwil, pieczenie również, a ten smak - niebo w gębie! Muffiny są wilgotne w środku i można je podać również z kruszonką. Ja przyznaję się bez bicia, robiłam je w pośpiechu i o kruszonce zapomniałam. Przy kolejnym wypieku - na pewno nie pogardę kruszonką np cynamonową, jaką znajdziecie w przepisie na ciasto drożdżowe(...)śliwkami i kruszonką . Ahhh zostają u nas na dłużej. Proste w wykonaniu, jak każde muffiny , które znajdziecie na blogu. Składniki: * muffiny: - 4 jajka - 3/4 - 1 szklanka cukru - 4 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki cynamonu - 4 łyżki mleka - 100g miękkiego masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 średniej wielkości jabłka (2 starte na grubych oczkach tarki i 2 pokrojone
CookYourselfdziś nie ma marudzenia. W samochodzie włączam francuskie ballady Yvesa Montanda i udaję, że deszcz jest scenografią do paryskiego romansu. A w domu, w przerwie pracy montuje pachnące słońcem muffiny. Nasze robinie dopiero zaczęły kwitnąć- w mieście, gdzie jest cieplej i drzewa większe, woń akacjowych kwiatów czuć już od dawna. U nas drzewka kwitną później bo są młode- to odrosty(...)kwiaty należą do jednych z najsłodszych jakie jadłam. Poza jedzeniem ich na surowo (polecam!), można usmażyć je w cieście naleśnikowym albo zrobić placuszki. I pewnie milion innych rzeczy- z muffinami włącznie. WAŻNE! Jedynie kwiaty tej rośliny są jadalne- pozostałe części, jak kora czy owoce, są trujące!!! Liści nie jemy A jak zrobić muffiny? MUFFINY Z KWIATEM AKACJI 40 g masła
les mirabellesmoże przejść się po ogrodzie, który znów wygląda bardziej wiosennie niż zimowo (chociaż zdarzyło mu się zamarznąć raz czy dwa razy). A tort? Skoro pierwszym przepisem na blogu były muffiny, to może niech moim mini tortem będą właśnie muffiny. Ale zacznijmy od podsumowań. Co zrobiliśmy przez ten rok? Po pierwsze mamy studnię- po przejściach (poczytajcie tutaj - było dramatycznie). To ogromne(...)znudzeni bezczynnością, wykopiemy jakiś mały staw, może z ciurkającą wodą? Ale na razie świętujemy- tuż przed wyruszeniem na zakupy nasienne, czekając w bloczkach startowych na rozpoczęcie wiosny:) DEKADENCKIE MUFFINY Z MARCEPANEM, MALINAMI I RÓŻANĄ KRUSZONKĄ Na kruszonkę 50g masła 100g cukru 1/4 szklanki grubo posiekanych i podprażonych orzechów nerkowca 1/2 szklanki płatków owsianych szczypta soli 1 łyżka konfitury
les mirabellessprawdzi się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy ale i świetnie odnajdzie się w podróży, na szlaku, czy pikniku w coraz bardziej jesiennej scenerii. Przed Państwem pękate muffiny śniadaniowe! Lekkie, wilgotne ciasto pełne kolorów dzięki aromatycznym ziołom, kawałeczkom słodkiej papryki i kosteczek mlecznej mozzarelli. Wewnątrz tego wypchanego pysznościami ciasta mości się jajko! Im szybciej przekroisz muffinkę po wyjęciu(...)gotowaniem i zamykaniem w muffince, polecam pominąć jajko i upiec same muffinki, bo samo ciasto już jest przepyszne, a dodatki również możcie miksować i zmieniać wedle upodobań! :) Śniadaniowe muffiny z jajkiem na 5 muffinek z jajkiem i 4 bez jajka Potrzebujesz: 5 jajek 1 łyżkę soku z cytryny miska z lodowatą wodą 2 łyżki mąki Muffiny: 3 jajka
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMuffiny bananowo – czekoladowe to jedne z moich ulubionych muffinek, aczkolwiek aby je skosztować, zawsze muszę się śpieszyć, bo znikają w oka mgnieniu. Na muffiny bananowe na blogu jest już przepis, tym razem będą to babeczki z dodatkiem kawałeczków czekolady i odrobiny kakao. Muffiny są delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie, wilgotne w środku. Idealne smakują również następnego dnia, aczkolwiek(...)mąki 1 płaska łyżeczka sody 5 łyżek oleju roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleka Najlepiej aby wykorzystać w tym przepisie dojrzałe banany. Im bardziej tym lepiej. Muffiny bananowo – czekoladowe [PRZEPIS] Jak w klasycznych muffinach potrzebujemy dwie miski. W jednej będziemy mieszali suche składniki, a w drugiej mokre. Tak więc zaczynamy od przesiania do pierwszej miski mąki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!