muffiny - 9033 przepisów (strona:139/603)

MUFFINY MARCHEWKOWE 166

muffinki miałam smak już od kilku dni , kiedy to z takim „zaangażowaniem” wcinałam rogaliki marchewkowe . Rogaliki zrobiły furorę w domu - muffinki znikają również w błyskawicznym tempie! Są nie tylko niesamowicie smaczne , ale i zdrowe – śmiało można zapakować dzieciakom do plecaka na drugie śniadanie w szkole! U mnie zagościły na stałe! SKŁADNIKI: ( ok. 12 sztuk ) - mąka

Ostra na Słodko
Muffinki Zebra 236

Zebra – znacie to ciasto? Napewno większość zna , albo przynajmniej o nim słyszało! Dziś mam dla Was przepis na muffinki robione właśnie na wzór ciasta Zebra . Delikatne … kakaowo – śmietankowe … z czekoladowo – kokosową posypką zachwycą niejednego! Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI: ( na ok.15 szt ) - jajko – 2 duże szt. - cukier – ok. 2/3 szklanki - mąka pszenna(...)jasnego … łyżka ciemnego … jasne … ciemne … i tak do wyczerpania masy. Ja dodatkowo zrobiłam „maziaje” na ostatniej warstwie. Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy. Ścinamy górę na prosto ( powinna nam wyjść kopułka po upieczeniu ). Drobno ją siekamy i mieszamy z wiórkami kokosowymi. Muffinkę

Ostra na Słodko
Muffiny truskawkowe z kruszonką 153

kruszonką , która zdecydowanie króluje na całości! Delikatne wnętrze świetnie z nią współgra! Sklepy i targi obfitują już w truskawki , więc może Ktoś z Was się skusi? SKŁADNIKI: ( 6 sztuk ) MUFFINKI: - mąka – 1,5 szklanki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - cukier – 0,5 szklanki - jajko – 1 szt - masło – 50 g - jogurt naturalny(...)KRUSZONKA: - zimne masło – 1 czubata łyżka - mąka – 2 łyżki - cukier – 2 łyżki - płatki migdałów – 3 łyżki - kokos – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUFFINKI: Roztapiamy masło. Truskawki kroimy w kosteczkę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce mieszamy jogurt z olejkiem , jajkiem i roztopionym masłem. Dodajemy cukier i przesianą mąkę i krótko razem mieszamy (Uwaga

Ostra na Słodko
Muffiny snickers – z karmelem i orzechami 269

Obłędnie słodkie … niesamowicie kaloryczne … i cholernie pyszne! Takie właśnie są te muffinki! Delikatne ciasto oblane pyszną , słodką , karmelową masą i obsypane dużą ilością chrupiących orzeszków. Gwarantuję, że jak raz spróbujecie , tak już zawsze będziecie do nich wracać! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 8 szt. ) - mąka pszenna – ok. 120 g - cukier – 50 g - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka(...)foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy BEZ TERMOOBIEGU ok. 25 minut / 180C ( do suchego patyczka ). Studzimy na kratce i dekorujemy: - Szprycę lub rękaw napełniamy podgrzaną masą krówkową. Wyciskamy na ostudzone muffinki. Posypujemy orzeszkami. Zajadamy

Ostra na Słodko
Muffinki daktylowe 183

znów naszła mnie ochota na muffinki ! Czekoladowe były … z amaretto również … bananowe też … kokosowe i truskawkowe również … Postanowiłam zrobić takie jakich do tej pory nie było – z daktylami! Pomysł był strzałem w 10 , gdyż muffinki znikały w tempie ekspresowym! Do zrobienia wykorzystałam daktyle i kandyzowany cukier Nie tylko pięknie wyglądały , ale i smakowały obłędnie

Ostra na Słodko
Muffinki potrójnie czekoladowe 196

Dziś mam coś specjalnie dla czekoladoholików ;) Przepyszne , mięciutkie , puszyste muffinki czekoladowe z polewą z białej czekolady. Mimo tej słodyczy absolutnie nie są zapychające. Wręcz przeciwnie – z przyjemnością można sięgnąć po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( 12 szt ) * mąka pszenna – 1,5 szkl * jajko – 3 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * cukier – 0,5 szkl * olej – 0,5 szkl * mleko(...)miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu. Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-25 / 180C. Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy czekoladowymi groszkami. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Śnieżno - kokosowe muffinki 215

Święta coraz bliżej, więc i ja sukcesywnie, podczas gotowania i pieczenia wprowadzam się w świąteczny nastrój. :-) Dziś przyszedł czas na śnieżno - kokosowe muffinki. Delikatne babeczki z wyraźnym, kokosowym akcentem. Zamiast mleka dodałam napój sojowy, który jak się okazało, może być fantastycznym zamiennikiem. Przepis zapisałam dawno temu, niestety nie pamiętam skąd pochodzi.   Babeczki: 1 i 1/2 szklanki mąki 100g(...)miksera, stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na samym końcu wlewamy mleko (u mnie napój sojowy).  Miksujemy na gładką masę. 3. Masę przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia. 4. W garnku rozpuszczamy 30g masła, dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy

Szefowa kuchni
Muffinki z powidłami śliwkowymi 210

Pyszne czekoladowe muffinki z miłą niespodzianką w środku w postaci powideł to nasz numer jeden na ten sezon zimowy. Wyśmienicie smakują z kubkiem gorącej herbaty, kiedy za oknem zimno i ponuro. Ponadto wyglądają równie wspaniale jak smakują. Przepis został zapożyczony ze strony mojewypieki.   Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: Niecała szklanka mąki pszennej(...)wysokości papilotek. Pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni Celsjusza do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Czekoladę, masło oraz mleko topimy w kąpieli wodnej. Nakładamy na muffinki i odstawiamy do zastygnięcia. Z papieru wycinamy śnieżynkę. Układamy na zastygniętej czekoladzie i obsypujemy cukrem pudrem. Gotowe. Smacznego

Kolizje Smaków
Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie 210

brie i żółtym serem to tuż obok muffinków z szynką i muffinków z pieczarkami wytrawna wersja popularnych babeczek. Pikantny smak może okazać się dość specyficzny - szczególnie dla osób, którym muffinki kojarzą się jedynie ze słodyczami. Jednak dla osób lubiących eksperymentować i poznawać nowe smaki jest to z pewnością ciekawa propozycja i być może warto przygotować je w domu. Będą idealnym(...)pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche).   Muffiny podajemy z ulubionymi sosami, np. czosnkowym.     Moje posty

Słodka Strona
Babeczki z kremem bardzo nietypowym 289

jednak, kiedy tylko C. wyszedł do pracy, zrobiłam listę zakupów i udałam się do sklepu w celu zakupienia produktów niezbędnych do przygotowania ciastka z marzeń .  Zdecydowałam się na muffiny, bo po pierwsze miałam już w planie większe ciasto zupełnie innego typu, a po drugie bardzo chciałam wypróbować krem od Cukrowej Wróżki . Nie lubię kremów maślanych, ale wyczytałam(...)jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć. Nakładać po łyżce ciasta do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, na każdej porcji ciasta ułożyć kostkę czekolady, wciskając w ciasto. Przykryć równomiernie pozostałym ciastem. Piec 20-25 minut w 180 st. C. Wystudzić na kratce. Krem: Mąkę przesiać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szpinakowe trzy po trzy, czyli bardzo zielone babeczki 164

razem musi być na słodko... U  Mirabelki  znalazłam szpinakowe ciasto, które wydało mi się idealne. Postanowiłam je jednak upiec w wersji mini, czyli w formie na muffiny. Zmniejszyłam proporcje o połowę w obawie, że wyjdzie mi całe gigantyczne stado . Okazało się, że niepotrzebnie, z połowy składników wyszło mi bowiem zaledwie sześć babeczek. Zniknęły niemal szybciej, niż się piekły(...)resztę oleju, wsypać cukier waniliowy, połączyć. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać szpinak, szybko zmiksować. Przełożyć masę do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka. Ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodać serek, wymieszać, żeby nie było grudek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Po sezonie 187

łyżce dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach.  Rabarbar pokroić na kawałki o grubości 0,5 cm, dodać do masy, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20 minut. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Wyjąć muffiny z piekarnika, wyłożyć na nie masę bezową łyżką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny jagodowe 173

tego czy świeże czy mrożone, dokładnie oprószyć mąką. Zapobiega to opadaniu owoców na spód ciasta podczas pieczenia. Dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto nakładać do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra i dół) przez około 20 - 25 minut. Uwagi do przepisu: Ciasto przed dodaniem jagód można, zamiast ręcznie, szybko wymieszać

Gospodyni Miejska
569. Wtorek. Kukurydziana muffina. 171

Bananowa kukurydziana muffina z daktylami i orzechami*; twarożek i reszta banana * pekany, nerkowce i płatki migdałowe Boże, ta muffina była genialna, zdecydowanie częściej muszę je piec *.* Składniki: 45g mąki kukurydzianej 10g mąki pszennej 1\2 zmiksowanego dużego banana(ok.60g) kapka mleka łyżka rozpuszczonego masła jajko 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia coś do posłodzenia cynamon, szczypta soli, aromat waniliowy + kilka

More food, love and dreams
586. W drodze. 177

łaciata bananowo-kawowo-kakaowa muffina; jogurt naturalny;  kawa marcepanowa z mlekiem(w moim kochanym kubku termicznym :3)  Zdjęcie zrobione, muffina spakowana i w drogę.  10 godzin pielenia z małymi przerwami.  Dużo śmiechu, grill,  rozmowy, cisza, bolące plecy, ciasto drożdżowe na powitanie i ciągnące krówki na zakończenie, wszystko doprawione wiatrem i słońcem w południe, plecy trochę

More food, love and dreams