muffiny z jajka - 1000 przepisów (strona:9/67)

Kanapka z jajkiem, pomidorem i sałatą 142

Jedna ze stałych czytelniczek poprosiła mnie o dodatnie kilku pomysłów na kanapki :) O to i one :) Długo zastanawiałam się czy dodać przepis ze względu na mało

Chocolate Muffin Blog
Sałatka z pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem, fasolką, jajkiem i słonecznikiem 280

Sałatka z serii "co tylko jest w lodówce: :) Często spotykam się z pytaniem co wrzucić do sałaty, aby była smaczna. Niektórzy nie mają pomysłu na drugie

Chocolate Muffin Blog
Jajka zapiekane w kokilkach z szynką, serem i papryką 186

Jajka można przygotowywać na wiele sposobów. Zapewne każdy zna wersję na miękko, na twardo, sadzone lub w postaci jajecznicy lecz nawet tyle sposobów może się znudzić

Chocolate Muffin Blog
Jajka zapiekane w kokiltach z szynką, serem i papryką 141

Jajka można przygotowywać na wiele sposobów. Zapewne każdy zna wersję na miękko, na twardo, sadzone lub w postaci jajecznicy lecz nawet tyle sposobów może się znudzić

Chocolate Muffin Blog
Przedświąteczne zabieganie, brak czasu i mini serniczki 140

żurawiny80 g białej czekoladyCiastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Masę równomiernie rozłożyć do silikonowych form na muffiny, ugnieść dłonią.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.Serek, jajka, cukier i skórkę pomarańczową krótko zmiksować. Dodać czekoladę, zmiksować tylko do połączenia składników.Masę serową wyłożyć na przygotowane wcześniej spody

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny jaglane z owocami 189

Muffiny jaglane to doskonałą propozycja dla osób nie spożywających glutenu.Do ich przygotowania potrzebujecie mąki jaglanej, a tą sami zrobicie w domu w łatwy sposóbDo jej przygotowania użyłam kaszy jaglanej "KUPIEC". Kaszę zmieliłam w młynku do kawy i mąka gotowa !Składniki:1 1/3 szklanki mąki jaglanej ( zmielonej kaszy jaglanej )1 szklanka mielonych migdałów1 łyżeczka sody3/4 szklanki cukru  trzcinowego2 jajka(...)połączyć składniki suche, tj. mąkę jaglaną, cukier, sodę i mielone migdały.W drugim naczyniu wymieszać ( mikserem jest najszybciej ) składniki mokre, czyli  jajka, olej i jogurt.Do składników mokrych wsypać suche - całość wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffiny ( na 12 sztuk ). Na wierzchu ułożyć owoce. Masa jest dość rzadka, dlatego owoce zatopią się w niej podczas pieczenia.Piec około 20 minut

kolorowotorcikowo
Malinowo-czereśniowe muffiny z kruszonką 140

mąki50 g masłaSposób przygotowania:Na samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy.W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości. Następnie dodajemy kilka świeżych

Słodkie Przyjemności
Słodkie środy - Muffiny z rabarbarem i cukrem pudrem 124

pierwszego kęsa, jednak po chwili okazało się, że złudne to wrażenie bo szybko znikały kolejne :) Muffiny z rabarbarem i cukrem pudrem SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 125 g margaryny 2 jajka 250 ml mleka rabarbar (zużyłam jeden długi pęd) cukier puder do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Do miski przesypujemy(...)składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy i mieszamy. Margarynę rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z jajkami i mlekiem. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy.  Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Przekładamy ciasto do papilotek na muffiny - około 3/4 wysokości.  Pieczmy 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Dekorujemy cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muffinki Reniferki 188

uśmiech od ucha do ucha ;)Mimo, że święta już za nami, chciałam się z Wami podzielić tym pozytywnym widokiem :)) Z tej porcji ciasta wychodzi około 12 babeczek :)Składniki:Muffiny:200 g mąkiszklanka cukru pudru1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sodyjajko125 ml maślanki naturalnej125g masła175ml coca-coli2 łyżki kakao Dodatkowo:czekolada biała lub karmelowa na polewęłyżka masłaopakowanie żelek serduszek na noskibiałe(...)Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy coca-colę i kakao, podgrzewamy. Mąkę, cukier, sól i sodę wsypujemy do miski. Zalewamy sypkie składniki mieszaniną z garnuszka i dokładnie mieszamy. Maślankę i jajko ubijamy widelcem i wlewamy do pozostałych składników. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.Z precelków wycinamy rogi, niestety precelki się kruszą

Czerwona Porzeczka
Muffiny z malinami 160

cukru, 150 g mąkiSposób przygotowania:Na samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem, oliwą i śmietaną. Dodajemy ekstrakt cynamonowy i wszystko lekko mieszamy.W drugiej misce łączymy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do płynnych składników dosypujemy suche i mieszamy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy świeżymi malinami - lekko wbijamy w ciasto.Przygotowujemy

Słodkie Przyjemności
Muffiny poczwórnie czekoladowe 309

mnie nawet lepiej, bo uwielbiam karmel. Pierwsze co przyszło mi do głowy, gdy karmelowa wpadłą w moje ręce to muffiny poczwórnie czekoladowe i to był strzał w dziesiątkę. Muffiny są mocno czekoladwe, czuć w nich aromat karmelu, są sprężyste i mięciutkie, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kiedy drobinki czekolady są półpłynne. Pycha! :) SKŁADNIKI (16 sztuk) 2,5 szklanki mąki pszennej(...)Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu ( mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, kakao). Mokre składniki wymieszać w drugim naczyniu (mleko, olej, jajko). Mokre skłądniki wlać do suchych i wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką, niezbyt dokładnie, mogą pozostać grudki (muffinów nie należy miksować!). Do czekoladowej masy wsypać posiekane czekolady i delikatnie wymieszać. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto

DefinicjaSmaku
Amerykańskie muffiny 155

Składniki:230 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka180 ml mleka50 g roztopionego masła1 łyżeczka cynamonu180 g borówek amerykańskich100 ml miodu1 garść kokosuPrzygotowanie:Połącz suche

Czarnawisienka
Czekoladowe koszyczki z musem czekoladowym z miętą: Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 153

kąpieli wodnej. Studzimy, po czym zanurzamy w czekoladzie coś, co nada kształt naszemu koszyczkowi. Ja nałożyłam na silikonowe formy od muffinów (pomogłam sobie pędzelkiem), ale można w czekoladzie zanurzyć balonik (dokładnie go umyć wodą z płynem do naczyń!) lub jajko otoczone folią spożywczą. Po zanurzeniu czekolady odstawić na chwilę do lodówki, żeby czekolada zastygła, po czym zanurzyć w roztopionej czekoladzie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babeczki słonecznik/ Sunflower Cupcakes with butter cream 220

Składniki: (na około 8 sztuk) Babeczki: 2 jajka 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 110 g masła miękkiego 110

KreatywnePiny
Dan-ta, czyli chińskie ciastka jajeczne 153

challenge accepted, jutro będą!" Zatem skoro słowo się rzekło... ciasto francuskie puszka niesłodzonego mleka skondensowanego 4 jajka 100 g cukru pudru laska wanilii W cieście francuskim wycinamy kółka i wkładamy te kółka to wysmarowanych olejem metalowych foremek na muffiny. Silikonowe nie są za dobre bo ciasto francuskie się w nich trochę zniekształca - sprawdzałem. Dobrze dociskamy żeby ciasto idealnie przylegało

Marder&Marder Manufacture
Muffiny z Rabarbarem i Budyniem 140

słodkiego ciasta z lekko kwaskowatym posmakiem rabarbaru. Nie mogło go zabraknąć w kolejnych muffinach. Tym razem z odrobiną budyniu. Są wilgotne, mięciutkie, smaczne a dodatkowo polane budyniem smakują wprost bajecznie. Składniki na 12 Muffinek: 100 g rabarbaru 140 g cukru trzcinowego 75 ml oleju rzepakowego 1 jajko skórka otarta z 1 pomarańczy 285 ml kwaśnej śmietany 300 g mąki pszennej(...)custard’ lub gęstego budyniu waniliowego/śmietankowego cukier trzcinowy do posypania Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Cukier, olej, jajko, skórkę z pomarańczy i śmietanę mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, proszek, sodę i mieszamy łyżką całość. Dodajemy rabarbar i ponownie mieszamy. Formę do muffin wykładamy papilotkami. Napełniamy je do połowy ciastem. Na ciasto nakładamy łyżeczkę ‚custard’ lub ugotowanego budyniu i przykrywamy ponownie

Made By Mom And Son