cyklu "Słodkie środy" zapraszamy na rabarbarowe muffiny. Rabarbarowe szaleństwo jeszcze w pełni więc warto skusić się na małą słodkość. Osobiście bardzo lubię muffinki z racji tego, że po pierwsze są szybkie w przygotowaniu, a po drugie nie trzeba kroić ich na kawałki. Kiedy przygotowałam je pierwszy raz mąż sceptycznie podszedł do pierwszego kęsa, jednak po chwili okazało się(...)znikały kolejne :) Muffiny z rabarbarem i cukrem pudrem SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 125 g margaryny 2 jajka 250 ml mleka rabarbar (zużyłam jeden długi pęd) cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do miski przesypujemy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy i mieszamy. Margarynę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość sztuk: 14 Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, jogurt, cukier, aromat i skórkę). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych(...)łyżeczce kremu cytrynowego. Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek tak aby przykryć krem. Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Około 5 minut posypujemy muffinki skórką z cytryny i dalej pieczemy. Tuż przed podaniem posypujemy babeczki cukrem pudrem, smacznego! ***** First, we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking powder) and mix wet together
Projekty ze smakiemteraz przyszedł czas na ... Muffinki ! Muszę się przyznać, że pierwszy raz je robiłam i uważam że wyszły bardzo dobre. Niestety jest jeden ich minus, bo znikają w ekspresowym tempie :)Składniki:2 szkl mąki2,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej4 łyżki kakao (można dać też te słodkie dla dzieci)1,5 szkl cukru pudru2 tabliczki czekolady mlecznej1(...)małe kawałeczki.Przesiewamy mąkę i wsypujemy do miski. Dodajemy suche składniki, czyli : cukier puder,proszek do pieczenia,sodę oczyszczoną, kakao i pokrojoną czekoladę. Do drugiej miski wlewamy mleko,olej, jajka i aromat waniliowy - to dodajemy do suchych składników. Mokre składniki zmiksuj na jednolitą masę. Przelej je do suchych i pomieszaj. WAŻNE : mieszamy łyżką bądź łopatką ręcznie - nie wolno miksować
charlotte gotujełyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami . Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno(...)inne owoce.Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić.Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie' bezę na górę.Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce
Moje domowe kucharzeniemojprzepisna.pl | Tarta, jaką przygotowałam dla przyszłej Panny Młodej. Tarta na kruchym cieście z dużą ilością delikatnego kremu budyniowego, udekorowana truskawkami. Pyszna i elegancka, w sam raz
moj przepis naZrobiłam je jakiś czas temu i czekały na dobry moment by się pokazać.Teraz, gdy zbliżają się święta te kandyzowane wisienki kojarzą mi się z nosami
Mania WypiekaniaStwierdziłam, że dopóki nie zakupię sobie porządnych, silikonowych foremek nie będę się silić na muffinki w czystej postaci, bo i tak nie trzymają odpowiedniej formy. Natomiast ciasto, z których powstają jest tak pyszne i łatwe w obsłudze, że nie zamierzam z niego rezygnować nawet na ten czas. Wystarczy mała foremka (jak ja to mówię pasztetowa), trochę ulubionych składników do wymieszania(...)czterdzieści minut i deser gotowy. Wadą ciasta jest to, że znika jeszcze szybciej niż powstaje. Sprawdźcie sami: Składniki (na jedną formę): 300 gram mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru pudru łyżka serka mascarpone 50 ml śmietany 30% łyżka rozpuszczonego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia garść borówek amerykańskich 5 truskawek 2 połówki brzoskwiń z zalewy Przygotowanie: Łyżkę
Kuchnia po mojemuzrobienia tych babeczek zmotywowała mnie Martyna, której spodobały się opublikowane kiedyś ciasteczka zbożowe :) Dzisiejsze muffinki to takie słodycze w wersji fit: z otrębami, płatkami owsianymi i rodzynkami. Zwykle dość nieufnie podchodzę do produktów, które są "fit", bo zwyczajnie nie są smaczne, domowe babeczki owsiane pod każdym względem dorównują jednak swoim "nie-tak-fit" wariantom ;) Składniki: 200 g mąki(...)cukru 50 g otrębów 50 g płatków owsianych 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 400 ml maślanki 1 jajko 70 g rodzynek (około 0,5 szklanki) Wszystkie suche składniki (z wyjątkiem rodzynek) mieszamy w misce. Dodajemy płynne i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni
Ciastkozercy"Czy muffiny zawsze muszą być słodkie? Oczywiście, że nie! Dziś przygotowałam dla Was przepis na Wytrawne muffiny ze szparagami i serem cheddar. Są wilgotne, smaczne i
Słodkie PrzyjemnościPropozycja dla tych co wola majówkę spędzić na pikniku niż w kuchni. Mega słodkie, bardzo szybkie w przygotowaniu i przepyszne!!! zróbcie, włóżcie do koszyka piknikowego i
Dzieje kuchennej Wiewióryziemi ! Jeszcze ciepłe jak dla mnie są bajeczne, po ugryzieniu czujemy delikatny budyń i słodką czekoladkę. I jak tu dbać o linię? No jak? :) Ostatnio przestawiłam się na fazę "MUFFINKI" i wyszukuję coraz to inne przepisy, ten akurat okazał się bardzo fajny, aczkolwiek zrobiłam błąd bo dałam za mało budyniu, ale to tylko przez obawę, że wypłynie(...)Przygotowanie:Ugotować budyń, według wskazówek na opakowaniu na 400ml mleka - ale bez cukru .Ostudzić.Masło stopić, dodać cukier i mieszać do czasu rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i ostudzić.Jajka z mlekiem dokładnie zmiksować, tak aby składniki się połączyły.W innym garnuszku wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do niej jajka z mlekiem oraz masło roztopione
charlotte gotujeMój synek jest wielkim fanem wszelkich kolorowych deserów. Uwielbia tort tęczowy i tęczowy sernik na zimno, dlatego też, kiedy na serwisie kotlet.tv wpadły mi w oko muffinki tęczowe koniecznie musieliśmy je zrobić. Musieliśmy, bo mój synek nie tylko lubi je zajadać, uwielbia też piec. Wprawdzie kuchnia wygląda wówczas jak po małym tornado, a sprzątania jest 3 krotnie więcej(...)czas na zabawie, owocem którego są pyszne desery. Polecam każdemu rodzicu! Ilość porcji: 15 muffinek Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka 100g masła 2 jajka 2 łyżeczki do pieczenia Barwniki Masło roztapiamy w rondelku. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy stopniowo masło, jajka i mleko ubijając
Kolizje SmakówNadrabiam szybko kilkoma postami dziennie, żeby było co czytać i książka kucharska się szybko zapełniła przepisami.Niedawno dostałam przepis na pyszne muffinki-babeczki, jak kto woli.Są mega proste w wykonaniu, nie potrzebujemy miksera tylko zwykłą drewnianą łyżkę.Można je modyfikować na różniaste sposoby. Ja dziś pokażę jeden przykład, ale niebawem wstawię więcej zdjęć jak to wyszło.Babeczki są pyszne(...)ciepłe znikają w oka mgnieniu.Tak więc potrzebujemy: 1 budyń waniliowy 300gr mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150gr margaryny 160gr cukru 170ml + 400ml mleka 2 jajka I robimy kolejno: Gotujemy budyń w 400ml mleka ( ma być gęsty - to nadzienie). Margarynę roztapiamy i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy. W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia
Olikowa kuchniaUwielbiam małe, kruche ciasteczka, coś na kształt piegusek z różnymi dodatkami. Warto jednak czasem zrobić takie samemu, a zapas schować do szczelnie zamkniętych puszek i częstować
Pasja SmakuTo jest babka którą najbardziej lubię. Jest wilgotna na zewnątrz i w środku. Dodatek adwokatu sprawia że babka ma bardzo ciekawy smak i jest bardzo aromatyczna
Ala piecze i gotujemoim hitem lata i sezonu truskawkowego. Są przepyszne i każdy to mówił co je spróbował. Nie wierzycie? Zapraszam... Skala smaku 10/10 robiłam z mąką pszenną i razową (na zdj. muffinki z mąka razową). Z pszenną wychodzą bardziej puszyste i mięciutkie. Na tą ilość ciasta można dać 1,5;2 lub 2,5 szkl. pokrojonych w kosteczkę truskawek zależy od Waszych(...)mąki pszennej lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej i 1 szkl. mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki cukru lub więcej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka pół szklanki oleju 1 szklanka maślanki 1,5 lub 2 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek- ja dałam 2 szkl. Kruszonka migdałowa: wszystkie składniki wymieszać - ja włożyłam składniki do blendera
Kubki smakuKolejna propozycja na truskawkowy weekend to proste muffinki z truskawkami. Ciasto zdecydowałam się zrobić z dodatkiem drobnych płatków owsianych, doprawiając świeżą limonką, na górze ekspresowa chrupiąca kruszonka. Jeśli macie więc ochotę na taką letnią, świeżą i zdrową kombinację smaków zapraszam do pieczenia :) Podane proporcje wystarczą na 6 babeczek. Składniki: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki drobnych płatków(...)owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko skórka z połowy limonki kilka dużych truskawek Składniki na szybką kruszonkę: 1 łyżka masła 2,5 łyżki mąki 2 łyżki brązowego cukru Suche składniki mieszamy razem w misce. Limonkę dokładnie myjemy i z połowyocieramy skórkę. Do suchych składników dodajemy
Ciastkozercydziewczynami, Karoliną i Pati. I mam nadzieję, że taki miły i (prawie) sielankowy nastrój będzie się powoli ciągnął aż do Sylwestra... A teraz mam dla was przepis na marchewkowe muffinki. Madzia któregoś dnia mnie wymęczyła, że koniecznie chce-musi zjeść. Bo jak nie to coś-tam... Wolałem nie sprawdzać co to jest "coś-tam", na samą myśl strach bierze. Zatem(...)już były gotowe, a jeszcze parę chwil później to i nawet zjedzone :) 150 g marchewki startej na tarce z małymi oczkami 130 g mąki pszennej 130 g cukru 2 jajka 125 ml oleju 25 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Jajka ze szczyptą soli ubić na puszystą masę. Nie przestawać miksować i dodać
Marder&Marder Manufacturedziś - mocno czekoladowe muffinki, od których będzie Wam ciężko się oderwać, już po pierwszym gryzie :) Szybki i prosty przepis na nie znalazłam u Pani Paszczakowej . Gdyby czekolady było mało, można babeczki dodatkowo nadziać jeszcze kremem czekoladowym. Nie obawiać się dodatkowych kilogramów, będzie co spalać na lato. Składniki (na 12 szt. babeczek) suche 250 g mąki(...)cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mokre 250 g maślanki naturalnej 2 jajka 75 ml oleju Dodatkowo 100 czekolady mlecznej Sposób przygotowania Suche składniki wymieszać razem ze sobą. W oddzielnej misce jajka roztrzepać z maślanką, dodać olej. Mokre składniki przelać do suchych, dodać połamaną czekoladę, wymieszać ciasto kilka razy. Masę przełożyć
pink envelope