mąki pszennej (u mnie typ 650 z Biedronki) 50 ml wody 50 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego 40 gr oleju 30 gr świeżych drożdży 1 łyżka mleka w proszku 1/2 lub 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 90 gr pesto 40 ml mleka do posmarowania (można pominąć) 1 garść orzechów włoskich Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem wysypać
moj przepis nawybrałam ciasteczka „bałwanki”. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki (ok. 20 sztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki(...)soli 1 jajko lukier 1 białko 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki kakao Dodatkowo pisaki cukrowe – czerwony Sposób przygotowania Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, mleko, sól, jajko i wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec wsypać mąkę i zmiksować. Z masy wyrabiać kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem
Pink Envelopejest całe ciasto. BABKA Z ZIELONĄ HERBATĄ Składniki: 300 g mąki (1 i 3/4 szkl) 200 g cukru pudru (1 szkl) cukier waniliowy 3 jajka 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do piecz 1/2 soku z cytryny 1 łyżeczka herbaty matcha (sproszkowana zielona herbata) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka(...)następnie mleko oraz mąkę połączoną z proszkiem do piecz i zielona herbatą. Dodajemy sok z cytryny. Powstałą masę delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem
Bon appetit mon amieczekolady gorzkiej (jeśli ktoś nie lubi może być mleczna) 250 masła lub margaryny 3/4 szkl. (175g) cukru 5 jaj 2 1/4 szkl. (300g) mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. mleka puszka(...)słoik moreli ok 400 g. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch, następnie cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Gdy składniki się połączą wsypujemy mąkę z proszkiem i wlewamy mleko tak (ciasto ma być gęste, ale na tyle by dało się je bez problemu mieszać mikserem). Na koniec wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Przekładamy do blaszki do pieczenia
Cynamonowe szczęściezhong Składniki na 2 bochenki po ok. 560 g każdy lub 4 po ok. 280 g każdy Ciasto chlebowe: 480 g mąki chlebowej ( Typ 600-700) 30 g mleka w proszku 40 g cukru 8 g soli (dałam 10) 8 g drożdży instant 200 g mleka 170 g tang zhong 40 g masła 180 g brązowego, ugotowanego na miękko ryżu
Kuchnia Prezydentowejpowiedzieć, że to makowiec dla zabieganych.Składniki:3 białka170 g mąki4 jajka100 g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 szklanki maku garść suszonej żurawiny1/2 łyżeczka ekstraktu cynamonowego3 łyżki mleka w proszku 50 g wiórków czekoladowych50 g roztopionej czekoladySposób przygotowania:Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, ubijamy, gdy masa potroi swoją objętość dodajemy cukier i dalej ubijamy.W oddzielnej misce mieszany wszystkie
Słodkie Przyjemnościmuffinek) 3 duże lub 4 małe, dojrzałe banany 4 kopiaste łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g płynnego oleju kokosowego (ok. 8-9 łyżek) 100 g wiórków kokosowych 5 łyżek mleka (użyłam ryżowego ) 10 dag orzechów (użyłam 50 g nerkowców i 50 g włoskich) 1 szklanka mąki z brązowego ryżu 1/2 szklanki płatków żytnich(...)Płatki ryżowe zmiel w blenderze lub malakserze, by konsystencją przypominały mąkę. Orzechy posiekaj nożem na mniejsze kawałki. Banany pokrój na kawałki i umieść w misie miksera. Dodaj miód, mleko, sodę, proszek do pieczenia i olej kokosowy oraz szczyptę soli. Miksuj, aż banany się rozpadną. Kiedy składniki masy się połączą, powoli dodawaj mąkę ryżową, zmielone płatki żytnie oraz poszatkowane orzechy
Moje Qulinariaprzed świętami jest więcej czasu na inne dania. Składniki: • 250 g mąki pszennej • 250 g masła • 250 g cukru pudru • 5 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 4 łyżki mleka • 450 g mieszanki keksowej lub dowolne owoce(...)suszone Wykonanie: • Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i ucierać. • W 3 łyżkach mąki obtoczyć owoce suszone. • Pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i wymieszać z utartą masą. • Białka ubić i dodać do reszty składników delikatnie mieszając. • Wsypać owoce i również delikatnie wymieszać. • Ciasto wlać
To co kochamrabarbarem Składniki: 30 dag margaryny, 30 dag cukru, 6 jajek, szczypta soli, odrobina otartej skórki z cytryny, sok z cytryny, 45 dag mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 8 łyżek mleka, kilogram rabarbaru(...)cukru, 1,5 łyżeczki cynamonu.+ Wykonanie: Margarynę ucieramy na pianę z cukrem. Cały czas ucierając dodajemy jajka, szczyptę soli, otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia, mleko. Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w grube paski. Rabarbar mieszamy z 20 dag cukru, cynamonem
paapilotkaamiło wspomnieć małe co nie co :) Składniki: Ciasto - 4 żółtka - 1,5 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek mleka - 3/4 szklanki cukru Beza(...)białka - szczypta soli - 2 łyzki soku z cytryny - 1,5 szklanki cukru kryształu - 75 dag porzeczek Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrami na gładką masę. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i stopione (wystudzone) masło. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy 15 minut w 200 C. Porzeczki (by nie puszczały za dużo soku opruszamy bułką tartą ) myjemy
Zainspirowana w kuchniwcale nie trudne….. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 2 łyżki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru 1 szklanka śmietany kremówki 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% 150 ml mleka 2% 6 jajek 1 torebka budyniu śmietankowego Pianka z białej czekolady: ½ litra śmietany
Wanilia i Kardamonuczelni Składniki: 12 łyżek otrębów 3 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 6 łyżek serka białego Emilka lub serka homogenizowanego 2 łyżeczki odtłuszczonego mleka w proszku około 15 rozkruszonych tabletek stewi opcjonalnie orzechy/ rodzynki/ żurawina (ja niestety nie dysponowałam takimi rarytasami;p) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmargaryny 4 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany dodatkowo: powidło lub krem czekoladowy (użyłam polewy czekoladowej z dodatkiem mleka w proszku) cukier puder Margarynę i mąkę posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Cienko rozwałkować i wykrawać foremką ciastka. Połowę upiec na złoty kolor, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Praktyczna pldodawaniu żurawiny nie skończę... Składniki (6 bułeczek na foremkę około 24x24x6 cm): 370 g mąki chlebowej 65 g cukru pudru 5 g soli 12 g mleka w proszku pełnego 20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant) 1 roztrzepane jajko 125 g mleka pełnego 120 g Tang Zhong na mleku 28 g skondensowanego mleka
Grahamka, weka i kajzerkaosoby, ale jak ta osoba mnie czyta to niech się zgłosi, a wtedy dodam źródło przepisu ;) Zapraszam na cieplutkie bułeczki ! Składniki: 3 szkl mąki pszennej 3 czubate łyżki mleka w proszku 3 dag drożdży 2 żółtka 4 łyżki cukru 1/3 kostki roztopionego masła 1 szkl ciepłego mleka płaska łyżeczka soli Dodatkowo : jajko do posmarowania opcjonalnie cukier do posypania Przygotowanie: Mąkę
charlotte gotuje