Normal 0 21 Mąka pszenna -25 dag Mąka ziemniaczana – 12 dag Kasza manna – 12 dag Cukier – 15 dag Margaryna – 10 dag Jajka – 2 szt Mleko – 1/2 szkl Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki Aromat pomarańczowy Rodzynki – 20 dag Rum – 2 łyżki Lukier-gotowy Jajka utrzeć z cukrem i połączyć z utarta margaryną. Cały czas miksując dodać przesiane mąki(...)proszkiem, następnie kasze mannę, mleko i aromat. Wszystko razem utrzeć na pulchną masę i dodać namoczone w rumie rodzynki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i wysypanej bułką , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąc z formy i polać lukrem
Camilla w kuchniwidelcem. Piec 30 minut w 180ºC (ciasto powinno się lekko zarumienić). Upieczone ciasto ostudzić. W międzyczasie przygotować budyń: do rondelka wlać 2 szklanki mleka. Zagotować. W pozostałej szklance mleka rozpuścić budyń (proszek) oraz cukier. Gdy mleko będzie gorące to powoli wlewać masę ze szklanki. Cały czas mieszać i trzymać na ogniu. Gdy budyń będzie gęsty to rondelek zdjąć z ognia
Ugotowaćuwielbiany nie tylko przez dzieci. Składniki: 1 lub 2 sztuki jajek (w zależności od wielkości apetytu) 2 łyżki mąki ( na każde jajko 1 łyżka) 2-3 łyżki mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do smażenia ulubiona konfitura/ cukier puder/ owoce sezonowe syrop klonowy Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli(...)Żółtka roztrzepałam widelcem. Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia. Dodałam mleko. Wymieszałam na gładką masę. Stopniowo dodawałam ubitą pianę i bardzo delikatnie łączyłam białka z masą jajeczną. Na rozgrzane masło wlałam puszystą masę. Smażyłam omlet przez około 3-5 minut z każdej ze stron. Gotowe.Prawda,że szybko i łatwo? Cudownie
potrawyregionalnecytrynowego. Przepis ze starego numeru Poradnika Domowego. 4 jajka 125 g margaryny 2 duże opakowania kisielu cytrynowego (na 3/4 L) 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć na puch. Dodać kisiel w proszku, następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Z białek
Praktyczna plzabiera dużo czasu. Składniki ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 100 g masła 150 g cukru 4 jajka 50 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny kilka kropel olejku cytrynowego forma do babki z kominem o średnicy około 23 cm i wysokości około 7 cm (u mnie(...)Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Ucierać do zbielenia masy. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać. Do masy dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem i ucierając podlewać mleko. Pod koniec ucierania wlać sok z cytryny i kilka kropli olejku cytrynowego. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać 50 g cukru. Do utartej masy dodać
Kuchcik gotujemąki 1/2 szklanki mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao lub bakalie Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i roztopioną margarynę (przestudzoną). Na końcu dodać bakalie lub podzielić ciasto i do jednej mniejszej części dodać kakao. Pieczemy w formie na babkę lub w keksówce wcześniej
kuchcikowniaowsianych 35 g otrębów żytnich 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 90 g cukru (dałam pół na pół białego i brązowego) (+ ew. 2 miareczki stevii) 50 ml mleka 2% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g płatków owsianych 50 g miodu 65 g zmielonych orzechów włoskich 30 g rozdrobnionych orzechów laskowych (tak żeby było czuć kawałeczki) 40 g pokrojonych suszonych(...)sztywno z cukrem (jak do bez). 4. Do białek dodajemy żółtka, chwilkę miksujemy na wolnych obrotach, tylko żeby się połączyły. 5. Dodajemy otręby, przesianą mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, mleko i chwilkę miksujemy. 6. Dodajemy resztę składników poza rodzynkami, śliwkami i daktylami, miksujemy. 7. Rodzynki odsączamy z wody, dodajemy do daktyli i śliwek, oprószamy mąką. 8. Do ciasta dodajemy
Malowane smakiemPiegusekSkładniki:(na spora tortownicę)- 2 szklanki mąki pszennej- 1 szklanka maku- 1,25 szklanki cukru - 4 jajka- kostka margaryny lub masła - 1 szklanka mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - aromat śmietankowy/migdałowy/waniliowySposób przygotowania:1.Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mak, mleko oraz aromat. Wszystko miksujemy do uzyskania
Gotuj Z MuzykąNafaszerowane serami , zwinięte w ślimaczka i zapieczone pod serem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad , ale też imprezowe danie na gorąco. Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : ** mąka pszenna – 1 szkl ** mleko – 2 szkl ** proszek do pieczenia -1 lyżeczka ** jajko – 2 szt ** sól – 1 szczypta ** zioła : pietruszka , szczypiorek cebula dymka – 1 garść ** Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 3 łyżki + 3 łyżki FARSZ: ** bryndza(...)oscypek – 150 g ** pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI : Smalczyk Smakowita Pajda roztapiamy w rondelku , odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia . Dodajemy mleko roztrzepane jajka i roztopiony smalczyk. Dorzucamy posiekane zioła : szczypiorek , pietruszkę i cebulę dymkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki na lekko natłuszczonej ( smalczykiem )patelni. FARSZ: Oscypek ścieramy
Ostra na Słodkoulubionego kremu lub też - skorzystać z poniższego przepisu. Pikowane Babeczki - Składniki: (ok.12 babeczek) Ciasto: 2 duże jajka 120 g mąki 120 g masła 120 g cukru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego) Krem: 1 duże białko 130 g masła 85 g cukru pudru 6 łyżeczek masy kajmakowej biała masa(...)cukrowa kolorowe perełki cukrowe Pikowane Babeczki - Sposób przygotowania: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozbełtane jajka, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Wszystko miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Formę do pieczenia wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 2 cm od brzegu. Pieczemy w 170 stopniach ok. 20 minut do "suchego
Słodka Stronakomponuje się z wiśniami, ale i w wersji z brzoskwiniami jest bardzo smaczne. Składniki: (u mnie tortownica 22cm) 4 jajka 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju 3/4 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szkl. mąki łyżka kakao kilka kropli aromatu cytrynowego kilka kropli aromatu rumowego dowolne owoce Wykonanie: Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą(...)masę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wlewamy olej. Ciasto dzielimy na pół, do pierwszej części - jasnej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej dodajemy kakao oraz aromat rumowy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy najpierw jasne ciasto, układamy owoce a następnie wylewamy ciasto ciemne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st
Walijskie Pichcenienaleśnikowym, po usmażeniu złociste i chrupiące. SKŁADNIKI 1 jajko szklanka mleka 6 łyżek mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 3 jabłka cynamon cukier puder Mleko, jako, mąkę, proszek do pieczenia, sól miksujemy- ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Jabłka obieramy wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w plastry. Każdy plaster jabłka obsypujemy cynamonem, obtaczamy w cieście i smażymy
RAROSSASkładniki (na 2 -3 osoby) : 1 podwójna pierś kurczaka 1 jajko 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 8 łyżek wiórek kokosowych Szczypta cukru Olej do głębokiego smażenia Przepis: Do miski przesypujemy mąkę, sól, cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, dolewamy mleko oraz wbijamy jajko.Ciasto dokładnie mieszamy (ma być dość gęste). Pierś kroimy
Emcia Pichci150g orzechów włoskich lub laskowych (lub pół na pół) 70g wiórków kokosowych 70g rodzynek 2 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowo-brzoskwiniowy: 1 szklanka syropu z puszki brzoskwiń 4 łyżki cukru 200ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru) 4 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 200g miękkiego masła Dodatkowo: 1/3 szklanki likieru kawowego(...)pieczemy przez 35 minut *** *** Przygotowujemy krem budyniowy: do garnuszka wlewamy syrop brzoskwiniowy i połowę mleka oraz wsypujemy cukier. Całość zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe mleko, budyń (proszek), żółtka i mąkę pszenną *** *** Mieszankę wlewamy na wrzącą miksturę brzoskwiniowo-mleczną i gotujemy budyń. Gotowy budyń przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia *** *** W misie miksera ucieramy masło
Blog z Apetytem200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g zimnego masła 80g jasnego brązowego cukru [ białego] 100g drobnych rodzynek kiwi kandyzowane Skworcu kuleczki Delecta 1 rozkłócone jajko 2 łyżki mleka Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruszki.Dodać rodzynki i posiekane kiwi, kuleczki, jajko i mleko, wyrobić ciasto.Z ciasta
Moje domowe kucharzenie