polecam :-) Tarta z kremem patisserie i żurawinami kruche ciasto: 250 g mąki 100 g masła 5 łyżek cieplej wody 1 łyżka cukru 1 mały cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki ciasta zagniatamy ze sobą, formujemy okrągły placek o średnicy około 15 cm i zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę(...)pieczenia, wysypujemy na niego np groch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić. Krem patisserie 300 ml mleka 4 żółtka 70 g cukru 35 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii 10 g masła ponad to 400 g świeżej żurawiny 20 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder
Przysmaki KarolkiPogrubiłam te najbardziej szkodliwe. Mąka pszenna, oleje roślinne, przyprawa o smaku pizzy 2 %, pomidory w proszku, maltodekstryna, dekstroza,cebula w proszku,laktoza, seler,oregano w proszku,aromaty,ser w proszku,przyprawy,barwniki / kurkumina, karmel amoniakalno-siarczynowy , karmel amoniakalny /regulator kwasowości /kwas cytrynowy /,olej roślinny, wzmacniacze smaku / glutaminian monosodowy , 5-nukleotydy disodowe / emulgator / fosforan disodowy /, Ciekawostka! Występuje w lakierach do paznokci(...)różnych smakach, komponując zestawy ziół i przypraw. Można zamienić mąkę pszenną zwykłą na orkiszową, albo na żytnią białą a nawet żytnią razową. Przy mąkach żytnich należy dodać więcej mleka, bo te mąki wchłaniają więcej płynów. Mąkę semolinę w każdym przypadku należy pozostawić. Bardzo polecam! Można je przechowywać długo i zawsze są tak samo pyszne. Jak długo? Aż zjemy wszystkie
Leśny ZakątekCiasto wiewiórka to idealny jesienny wypiek. Połączenie orzechów włoskich i jabłek nadaje mu niepowtarzalny smak. Ciasto jest całkowicie bezmleczne, gdyż do pieczenia go można wykorzystać olej
Dieta bez mlekacukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać jajka, mąkę samorosnącą, ekstrakt waniliowy i mleko. Wymieszać na gładką masę. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać jeszcze jedną łyżkę mleka. Ciasto nałożyć do foremek wyłożonych papilotkami. Piec ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni. Piec do tzw. suchego patyczka (po 12 minutach pieczenia można zrobić pierwszą próbę). Babeczki(...)jeśli mają wytrzymać wyższą temperaturę lub bardzo długie leżenie na stole) . * Przepis na mąkę samorosnącą tzw. self-raising flour 500g mąki (typ 450) 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie mąki samorosnącej: Podane wyżej składniki przesiać i porządnie wymieszać. Z przepisu wychodzi ok. 12 babeczek. Przepis pochodzi z książki: Jenny Colgan "Spotkajmy się
Mania Wypiekaniaskładniki na ciasto kruche: 100 g masła 1/2 szkl cukru pudru 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli wykonanie: Z wyżej podanych składników zagniatamy ciasto, odstawiamy na ok. 30 min do lodówki. Blachę o wymiarach 24,5×40,5 wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy(...)podpiekamy w piekarniku w temp. 160 st. C na jasno złoty kolor. składniki na masę serową: 7 żółtek 3/4 szklanki cukru 1000 g dobrego sera białego 1,5 szkl mleka 1/2 szkl oleju słonecznikowego 1 budyń waniliowy 3 białka wykonanie: Ser mielimy w thermomiksie lub dokładnie rozdrabniamy blenderem lub trzykrotnie mielimy w maszynce. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, olej
Domowy Smak Jedzeniacukru waniliowego ½ łyżeczki soli 1 szklanka orzechów (mogą być mieszane: laskowe, włoskie, pekany) 200-300g czekolady (lub czekoladowe kropelki) Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier waniliowy i mąkę. Całość należy dobrze utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczki (około 5mmx5mm) czekoladę, jeszcze raz mieszamy, po czym nakładamy łyżeczką(...)pieczenia, najlepiej pokłaść je w dość dużej odległości od siebie, by się nie skleiły. Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C Ps. Amerykanie do ciasteczek uwielbiają popijać zimne mleko :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site
Smakowy Rajjajek szklanka cukru szklanka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, potem dodajemy żółtka, do masy jajecznej przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy .Gładką masę przelewany do formy, pieczemy ok 35 min w 190 stopniach.Temperatura jest dość wysoka więc trzeba zaglądać czy wierzch nie trzeba nakryć folia aluminiową. Po upieczeniu odstawiamy(...)Drugi biszkopt pieczemy z 3 łyżkami kakao i pokruszoną czekoladą- 4-5 kostek. Ciemny biszkopt mniej wyrośnie dlatego zostawiamy go bez przecinania. A teraz masa : 1 i ½ szklanka mleka Budyń czekoladowy 2-3 łyżki kakao ½ szklanka cukru Łyżka mąki Cukier waniliowy 25 dag masła lub dobrej margaryny Słoik dżemu z brzoskwiń lub moreli Do szklanki mleka dodajemy cukier, łyżeczkę
Apetyczna babeczkaszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka z cukrem ubić na puch. Pod koniec ubijania wlać wodę, po czym dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec w blaszce 26x34 wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto miodowe 30 dag mąki pszennej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 jajko 15 dag cukru(...)przestudzonej masy dodać mąkę, sodę i jajko. Wymieszać. Ciasto rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec do zrumienienia (ok. 20 minut w temp. 180 stopni). Krem 1/2 litra mleka 10 dag cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 20 dag masła lub margaryny Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Gdy zgęstnieje zdjąć
Praktyczna pllekko uprażonych 50 g suszonych moreli 50 g skórki pomarańczowej 50 g drobnych rodzynek 2-3 łyżki śmietanki 30 % 1 szklanka mleka wymieszana z 1 ½ szklanki wody Wodę z mlekiem zagotować, wsypać mak. Gotować na małej mocy przez 15 minut, odstawić do całkowitego ostudzenia. Wystudzony mak odcisnąć z nadmiaru płynu, zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia z drobnym sitkiem(...)wanilię, bakalie, wymieszać. Do masy dodać śmietankę, zamieszać. Wszystko razem podgrzać. Odstawić do przestudzenia. Ciasto 75 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 25 g ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 20 g drobno startej gorzkiej czekolady 4 jajka (osobno żółtka i białka) 100 g drobnego cukru Dodatkowo 120 g gorzkiej czekolady 50 g masła Mąki, kakao, proszek przesiać. Wymieszać
Pełny talerzpszennej 100 g cukru pudru 100 g masła 1 łyża smalcu 1 jajko 2 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. Przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy, przekładamy(...)serową: 1400 g sera białego (3 krotnie zmielonego) 300 g cukru 250 ml śmietany, kwaśnej 125 ml oleju 2 jajka 4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej) 250 ml mleka 2 budynie waniliowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Jajka oraz białka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser i miksujemy. Następnie dodajemy olej, śmietanę oraz budynie i mąkę wymieszane
Domowy Smak Jedzeniaubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do momentu, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami, lekko wymieszać i wylać na masę serową, wyrównać. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić. Składniki(...)garnka, podgrzać aż będą bardzo gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą. Całość lekko przestudzić. Składniki na krem orzechowy: 200 g masła; 0,5 l mleka; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy; 1 cukier waniliowy; 80 g cukru kryształu; 50 g orzechów włoskich zmielonych + 6 łyżek mleka; Orzechy zalać gorącym przegotowanym mlekiem (5-6 łyżek mleka
In my kitchenłyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem na sztywno, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, z kakao i łyżka po łyżce wsypujemy do ubitych z cukrem jajek. Ubijamy krótko, na niskich obrotach miksera, do połączenia się składników. Formę prostokątna o wymiarach(...)stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 240 g cukru kryształu 1 łyżka cukru waniliowego 500 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 2 kostki masła Z 500 ml mleka odlewamy około pół szklanki. Mieszamy w niej mąki i budyń a resztę
Made By Mom And Sondodając cukier łyżka po łyżce. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy olej i zmiksować, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. Jesli się boicie, nie musicie tego robić :) Wystarczy, że będziecie studzić biszkopt w lekko uchylonym piekarniku. Studzimy na kratce. Krem: 3 szklanki mleka, 1 budyń śmietankowy, 1/2 szklanka cukru, 200 g wiórek kokosowych, 1 cukier waniliowy, 250g masła, W 1/2 szklanki mleka wymieszać budyń. Pozostałą część mleka zagotować razem z cukrem i cukrem
Delicious TitbitsSkladniki 5 łyżek masla 5 łyżek mąki 1,1/2 szkl.mleka (szkl.o poj.250ml.) 1-2 łyżeczki soli do smaku 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki musztardy w proszku 3/4 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki suszonych płatków papryki około 400 g sera startego 450-500g makaronu rurki ,lub innego dodatkowo 1/4 szkl.roztopionego masla 2 szkl.panko-bułki tartej 3/4 szkl.startego sera cheddar(...)mnie wszyscy kochaja ser ….wiec dużo go Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.Masło rozpuścic w rondelku ,dodac mąke i energicznie mieszac ,aby nie powstały grudki.Dodac mleko,sól do smaku,pieprz i reszte skladników.Powstały sos odstawiamy pod przykryciem.Ugotowany makaron al dente,polączyc z gotowym cieplym sosem.Wszystko przełożyc do naczynia żaroodpornego.W rondelku roztopic maslo,dodac panko i sery.Wszystko
w mojej kuchniSmaczne, kruche i tanie rogaliki. To takie kryzysowe słodkości, ponieważ do ich przygotowania potrzebujemy tylko mąki, tłuszczu i śmietany. Tak, tak - nie dodajemy do nich drożdży ani proszku do pieczenia! Przepis na poniższe rogaliki zobaczyłam na innych blogach kulinarnych pod nazwą "trzy składnikowe". Rogaliki możecie nadziać kremem czekoladowym, powidłami śliwkowymi jak i dowolnym, gęstym dżemem owocowym. Ponadto rogale będą(...)tego składnika. Składniki na 1 blaszkę: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 125 g margaryny (1/2 kostki) 1 mała śmietana 18 % (180 g) ewentualnie roztrzepane jajko lub odrobina mleka do nadziania: np. krem czekoladowy/powidła śliwkowe do dekoracji cukier puder Z mąki, margaryny i śmietany zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do woreczka i schłodzić przez godzinę w lodówce
Ugotowaćciasto wyszło za rzadkie. Ilości składników należy więc potraktować nieco orientacyjnie, wszystko zależy od dyni. Jednak jeśli masa będzie za rzadka, wystarczy dodać mąki; gdy wyjdzie za gęsta - dolać mleka. Nie ma więc powodów do niepokoju, a ciasto robi się łatwo i przyjemnie. Upieczcie, póki sezon na dynię trwa! Korzenne ciasto dyniowe z gruszką Składniki: (na keksówkę o wymiarach 11x29(...)jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 180 g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 gruszka dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Gruszkę obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawami, proszkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzewszystkim bakaliom. :) W przypadku tego ciasta pozwalam sobie na łatwiznę i używam gotowej masy karpatkowej. Można jednak przyrządzić ją samemu. Spód: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3/4 kostki margaryny 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabiera(...)pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ulubione bakalie ( u mnie tym razem garść moreli suszonych, garść orzechów włoskich i śliwek suszonych) dżem (najlepiej z czarnej porzeczki) krem do karpatki mleko Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które
Cynamonowe szczęściepszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jaja razem z cukrem ubijamy na bardzo puszystą jasną masę. Przestajemy miksować i dodajemy powoli przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia, mieszając uważnie, aby nie uszkodzić nadto struktury piany z jajek. Wylewamy do tortownicy o średnicy 22-23 cm. Papierem do pieczenia wykładamy jedynie dno, a boki pozostawiamy suche(...)biszkoptu oddzielać od blaszki dopiero po wystygnięciu. Dla wierzących w moc rzucania biszkoptem - można go upuścić w foremce z wysokości około 50 cm. Warstwa budyniowa: 0,5 l mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Szklankę mleka zagotowujemy, w drugiej części rozpuszczamy budyń i mąki. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i zagotowujemy Warstwa
MamaOskarkawaniliowego, 6 łyżek wody, 200ml oleju kokosowego. Olej kokosowy stopić wraz z wodą, kakao i cukrem. Przestudzić. Do zimnej masy dodać żółtka jaj, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Kokosowe kulki(...)koniec dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Łyżką kłaść kleksy na czekoladowym cieście tak, by powstały kopczyki. Piec około 40-45 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 500ml mleka, 2 żółtka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka cukru waniliowego, 200g masła. W 2/3 szklanki mleka rozrobić mąki
Z miłości do słodkościcoraz bardziej zbuntowana chyba i nie daje się trzymać w ustalonych normach przepisowych haha. W końcu fajnie sobie poeksperymentować:) Składniki: ciasto: 50 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag miodu 150 g masła 2 jajka masa: 200 ml śmietany 30% 250 g serka ricotta lub mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru puszka masy karmelowej(...)wszystko zaraz zagniatamy aż powstanie nam jednolita bryła ciasta. gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Jeżeli nie mamy gotowej masy karmelowej wystarczy gotować przez trzy godziny słodkie mleko zagęszczone. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i układamy w brytfance. Każdy placek pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasta zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie
ciastkarnia na kruchym spodzie