mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:401/622)

Murzynek – duża blacha 426

mąki pszennej 1.5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1.5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 3.5 czubatej łyżki dobrego, gorzkiego kakao bez cukru (używam DecoMorreno) 2 szczypty soli (używam domowej soli waniliowej ) 195 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 285 g cukru 3 jaja 1.5 szklanki mleka (375 ml) 375 g dżemu owocowego (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, truskawkowego)   Składniki(...)konsystencji polewy)   Przygotowanie murzynka: Mleko, jaja i masło powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (minimum godzinę wcześniej). Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175°C* (grzałka góra-dół). Dużą blachę o wymiarach ok. 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do miski wraz z sodą, proszkiem i kakaem. Dodać szczyptę soli

Moja Delicja
Ciasto bounty 168

CIASTO 5 jajek 120 g mąki pszennej 100 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 40 g kakao 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego NASĄCZENIE 110 -120 ml wody 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru KREM 3 szklanki mleka budyń waniliowy 100 g cukru 16 g cukru waniliowego 300 g wiórków kokosowych 200 g masła POLEWA(...)pianę. Ubijając dodawaj powoli cukier i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Następnie dodaj żółtka i dalej ubijaj do czasu aż powstanie jasna masa. W misce wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Do kremu jajecznego dodaj olej i ponownie wymieszaj za pomocą szpatułki. Na krem jajeczny przesiej mąkę z kakao, wymieszaj delikatnie szpatułką. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Blachę wyłóż

365 dni dookoła kuchni
Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka 440

właśnie tak mówi się na twaróg :) Masa serowa przygotowana jest w dość nietypowy sposób, ponieważ masło zmiksowane jest z jajkami i zmielonym twarogiem, a następnie całość zagotowuje się z mlekiem z dodatkiem mąki ziemniaczanej, dzięki której masa nabiera właściwej konsystencji. Przepis pochodzi od wspominanej już przeze mnie Pani Jadwigi Gałęzy z Wólki Podleśnej, a znalazłam go w publikacji „Eurogalicja(...)mąki pszennej, 3 jajka, 250 g cukru pudru, 120 g masła (w oryginale – margaryny), 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 750 g sera białego (twarogu), 3 żółtka, 250 g cukru pudru, 120 g masła, 1⁄2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka: 1 kg jabłek, 1 galaretka (najlepiej cytrynowa) Polewa*: 200 g margaryny 1/3 szklanki cukru pudru

Trzeci talerz
Pomarańczowo – czekoladowy torcik na białkach 301

rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao KREM POMARAŃCZOWY: 125 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka otarta z 2 pomarańczy 2 żółtka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki żelatyny POLEWA: 1/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka żelatyny Białka ubijać z solą(...)rozmącić razem z proszkiem budyniowym. Dodałam odrobinę soku z garnuszka, aby mieszanka była bardziej płynna. Sok zagotować jeszcze raz i przecedzić przez sitko, aby pozbyć się skórki pomarańczowej. Wlać proszek budyniowy z żółtkami i ugotować gęsty krem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić podgrzewając ją delikatnie na ogniu. Zimny serek mascarpone ubić razem ze schłodzoną

https:KKuchniaMniam
Galaretkowiec na biszkopcie :) 148

Składniki: - 1 litr mleka - 6 łyżeczek żelatyny - 3 różne galaretki - słodzik Na biszkopt: - 4 jajka - 4 czubate łyżki mąki - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru   1. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 400 ml wody. 2. Pieczemy biszkopt. Najpierw ubijamy białka, następnie pozostałe składniki i łączymy je razem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia(...)nagrzanym piekarniku na 180 stopniach ok. 25 minut. Po upieczeniu leciutko uchylamy drzwiczki od piekarnika i pozostawiamy w nim biszkopt do wystygnięcia. 3. Kiedy galaretki zaczynają tężeć, podgrzewamy szklankę mleka, rozpuszczamy w niej żelatynę i słodzik. Mieszamy z pozostałym mlekiem. I wstawiamy do lodówki. 4. Gdy galaretka jest już gotowa kroimy ją w kostki. Biszkopt mocno nasączamy mlekiem, alkoholem

Zdrowie na języku :P
Ciasto marchewkowe z bakaliami 234

szklanki cukru 180g margaryny lub masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru waniliowego 500g marchewki bardzo drobno startej 2 ½ szklanki mąki Ok. 130g orzechów włoskich Ok. 100g rodzynek Skórka otarta z pomarańczy lub kandyzowana Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 – 3 łyżki wody lub mleka Polewa na kreseczki (można zrobić, ale nie trzeba(...)łyżka masła 1 łyżka wody lub mleka Do dekoracji np.: Połówki orzechów włoskich ok. 26 szt. Tłuszcz rozpuszczamy i pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Jajka ucieramy (mikserem lub drewnianą łyżką) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy przestudzony tłuszcz i marchewkę. Dobrze mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy połamane

Smakowy Raj
Torcik kokosowo – malinowy 179

ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus malinowy: 400g świeżych malin 2 galaretki malinowe 1/2   szklanki wody Masa kokosowa: 0,5l śmietany 36% 200g czekolady białej 500g białego sera z wiaderku 3 łyżeczki żelatyny 10 łyżek mleka kokosowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 125ml likieru kokosowego Poncz: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej(...)cukier błyszczący różowy cukierki perełki różowe wiórki kokosowe listki czekoladowe Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni C około 25 minut. 2. Mus malinowy: Maliny przełożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym 267

ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 i ½ szklanki passaty (przecieru pomidorowego) (375 ml) ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml) po 1 łyżeczce: sproszkowanego imbiru, curry, mielonego kminu rzymskiego (kuminu), mielonej kolendry, kurkumy po ½ łyżeczki: chili w proszku, garam masali (opcjonalnie) cukier sól morska świeżo mielony pieprz świeża natka pietruszki lub kolendry do posypania listonic_type='fooddrink';listonic(...)gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości – około 15 minut (to zależy od ziaren) – soczewica powinna wchłonąć niemal cały płyn. Gdy soczewica będzie miękka wlewamy passatę i mleko kokosowe. Solimy (dość porządnie) i pieprzymy do smaku. Dodajemy szczyptę cukru. Dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy. Gotujemy przez ok. 5 minut, aż wszystkie smaki się przegryzą. Podajemy posypane natką pietruszki lub kolendry

Poezja smaku
Patison smażony w cieście 185

krążki nadziewane mięsem ** Kotlety rybne siekane   Składniki: 1 patison (ok. 0,8-1 kg) 2 jajka 1 szkl. wody lub mleka (ok. 200 ml) 1 szkl. mąki pszennej (ok. 150 g) przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka w proszku olej do smażenia   Obranego patisona pokrój na cienkie plastry (grubość ok. 1 cm) . Jeśli nasiona w środku są twarde, wykrój

Kulinarny S.O.S.
PANCAKES PROTEINOWE 150

SKŁADNIKI: (2 porcje - 8 szt.) - jaja - 2 szt. - mleko 1,5% - (70 g) - odżywka białkowa - (50 g) - mąka pszenna - (40 g) - masło orzechowe - (20 g) - proszek do pieczenie - 1/2 łyżeczki WYKONANIE: Wszystkie składniki zblendować. Masę podzielić na równe części. (2 porcje) Smażyć naleśniki z obu stron, pod przykryciem. Wychodzi po 4 szt. na porcję. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Piernik delicjusz 176

soli 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie waniliowe bez cukru 30 g masła 5 łyżek cukru 3 szkl mleka Masa orzechowa: 250 ml mleka 3/4 szkl cukru 200 g zmielonych orzechów włoskich 300 g miękkiego masła mały słoik powideł śliwkowych

Smakołyki Asi
Panna cotta z musem owocowym 104

nieco uprościłam i nadałam deserowi więcej wdzięku umieszczając go w kieliszkach :) Składniki (na 3 duże kieliszki) : 3 łyżeczki żelatyny w proszku 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 250 ml pełnego mleka 80 g cukru owoce świeże lub mrożone Wykonanie : Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do rondelka

cucinare
Ciasto czekoladowe 126

posypać tartymi orzechami lub innymi bakaliami. POLECAM ciasto czekoladowe! SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 g cukru trzcinowego 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu pomarańczowego 250 g dżemu malinowego lub powideł 90 g oleju rzepakowego szczypta soli Szklanka u mnie ma pojemność

Zasmakuj Kuchni
Fit muffinki z borówkami i kruszonką 159

miękkie. Idealnie sprawdzą się na szybką przekąskę lub śniadanie.  Składniki (12 muffinek): 1 duży dojrzały banan 1 jajko 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki owsianej 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki borówek Kruszonka: 3 łyżki płatków owsianych 2 garście posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka płynnego miodu

Healthy food explorer
Twarogowa baba nadziana truskawkami 164

pomysł nie tyle na deser, co na zdrową przekąskę. 250 g twarogu 140 g mąki 30 g płatków grczanych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego 200 g (niepełna szklanka) mleka 60 g erytrolu lub innego słodziwa 150-200 g truskawek Łączymy ze sobą suche składniki. Miksujemy twaróg, jajko i mleko. Masę

Kucharzyca