efekt i tak wychodzi taki sam – ciasto jest delikatne i puszyste. Składniki: 400g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 ¼ szklanki cukru 150 ml bezwonnego oleju (np. z pestek winogron) 350ml mleka sojowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii (może być też cukier waniliowy) skórka starta z 1 cytryny 250g jeżyn odrobina cukru(...)Blachę o wymiarach około 35x21cm natłuść i oprósz mąką. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier (i cukier waniliowy, jeżeli go używasz), zamieszaj i odstaw na bok. W kolejnej misce połącz ze sobą olej oraz mleko, dodaj do nich skórkę z cytryny oraz ziarenka wanilii, zamieszaj i przelej całość do suchych składników. Mieszaj ciasto
Roślinna - blog wegańskiOczywiście koniecznie do powtórzenia! Składniki (na 2 porcje): -pierś z kurczaka -brokuł świeży -szklanka mleka+pół szklanki wody - 2-3łyżki wiórek kokosowych -łyżka oliwy -2 ząbki czosnku -łyżka kremowego serka śmietankowego -po szczypcie chilli, imbiru i cukru -sól oraz czosnek w proszku Przygotowanie: Mięso pokroić na mniejsze kawałki, lekko posolić. Brokuły umyć, dokładnie podzielić na różyczki(...)jakiegoś naczynia. Wrzucić kawałki kurczaka i usmażyć po kilka minut z każdej strony. Mięso przełożyć, a na patelnię wlać mleko, wodę, różyczki i korzeń brokuła oraz śmietankowy serek. Zagotować, dosolić do smaku, doprawić czosnkiem w proszku i szczyptą chilli. Dusić na średnim ogniu przez 5-7 minut. Gotowe danie doskonale komponuje się zarówno z ryżem, jak i makaronem. Smacznego
Kuchnia EllieBounty" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa kokosowa: 250 g wiórków kokosowych 120 g masła 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 120 g czekolady mlecznej 60 g masła Ciasto "Bounty" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę(...)dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 15 - 20 minut do "suchego patyczka". Masa kokosowa: Mleko zagotowujemy z cukrami, dodajemy kokos i gotujemy do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy masło i chwilę podgrzewamy
Słodka Stronaszklanki cukru 2 łyżki miodu 100 g płatków migdałowych 50 g orzechów laskowych grubo posiekanych 50 g płatków owsianych 1/3 szklanki mleka Masło pokroić w kostkę, połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem i solą. Zrobić w rękach kruszonkę. Następnie dodać żółtka, jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Obie zawinąć w folię(...)godzin, by odpoczęło. Przygotować warstwę orzechową. Cukier stopić na patelni lub grubym rondelku na jasny karmel. Dodać masło i miód. Do masy dodać płatki migdałowe, owsiane i orzechy. Dolać mleko, wymieszać i przestudzić. Następnie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, a następnie w plastry. Delikatnie wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem
Czerwień i błękitciasto- przepyszny jabłecznik. Składniki na ciasto: - 4 jajka - 250g masła - 2 szklanki mąki orkiszowej(lub pszennej) - 1 szklanka ksylitolu( lub cukru) - 1 mały proszek do pieczenia Na masę budyniową: - 3 budynie śmietankowe(bez cukru) - 1 litr mleka - 80g ksylitolu( lub cukru) Oraz: - 1kg jabłek Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce. Masło z żółtkami i ksylitolem utrzeć. Dodać
Smaczne Zdrowebarwnik czerwony Ciasto czekoladowe: * czekolada gorzka- 200 g * masło- 180 g * mąka- 120 g * cukier- 3/4 szklanki * jajka- 3 szt. * proszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka * ekstrakt z wanilii- 1 łyżeczka Dodatkowo: * czekolada mleczna- 80 g * kakao- 1 łyżka * mleko- 3 łyżki * truskawki- do ozdoby Ciasto truskawkowe: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Małym strumieniem, ciągle mieszając, wlać olej(...)maślano-czekoladową masą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Całość wymieszać i przelać do keksówki wypełnionej wyciętym wzorem i uprzednio posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec przez 25 minut (ciasto nie powinno oblepiać patyczka, ale będzie wilgotne). Dodatkowo: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z kakao oraz mlekiem. Lekko przestudzić i polać gotowe ciasto. Ozdobić truskawkami. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 40 g tartych orzechów włoskich Back Mit 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 5-6 dużych bananów 1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l)+ mleko i cukier do jego ugotowania odrobina mleka do rozpuszczenia żelatyny ok 1/3 szklanki 3 płaskie łyżki żelatyny do skropienia(...)Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i tarte orzechy. Ciasto wylać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem i piec ok 30 minut na 180 C. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną mleka aby napęczniała a potem podgrzać
Monia miesza i gotujekawy. Poza tym, krem czekoladowy na bazie nutelli jest naprawdę pyszny! Składniki na muffinki 2 szklanki mąki 2/3 szklanki zwykłego cukru 1 szklanka mleka 90 g oleju (9 łyżek) 2 jajka (l) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki gorzkiego kakao krem czekoladowy 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 g) 200 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru
Ugotowaćsody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 gruszki Polewa: 1 tabliczka białej czekolady 1,5 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając naprzemiennie dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Gruszki dodaję do ciasta
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżka cukru 1 łyżka galaretki czerwonej 1 łyżka galaretki niebieskiej 1 łyżka cukru Wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiałam ją najpierw), wsypałam cukier, dodałam budyń waniliowy. Wlałam rozpuszczoną margarynę z mlekiem, wbiłam zółtka. Całość zmiksowałam. Przełożyłam ciasto kruche na stolnice silikonowa. Wyrobiłam jeszcze raz ciasto. Wałkowałam i foremką " ludzik" wycinałam ciasteczka. Blaszkę wyłożyłam papierem
Różowa kuchniaCiasto na niedzielę”. Babeczki mimoza na Dzień Kobiet Składniki na 12 babeczek: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka (żółtka i białka osobno) 150 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: ½ szklanki soku z ananasa( u mnie ananas z puszki, bez dodatku cukru), ewentualnie odrobina alkoholu(...)smaku Krem budyniowy pasticcera: 2 żółtka 1 jajko 120 g cukru 50 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny eko 3 łyżki soku z cytryny 3 plasterki ananasa z puszki Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.C. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy masa będzie lśniąca
Mia Cucina Sofietawolisz ) – 2 łyżki * kakao – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka * słodzidło ( erytrytol, ksylitol, cukier, miód ) KREM KOKOSOWY : * jogurt wysokobiałkowy np. SKYR – 1 op * mleczko kokosowe ( gęsta część ) – 1 łyżka * wiórki kokosowe – 3 łyżki * słodzidło ( erytrytol, ksylitol, cukier, miód ) POLEWA: * kakao – 1 łyżka * mleko kokosowe ( płynne ) – 150 ml * wiórki kokosowe(...)łyżeczka * słodzidło ( erytrytol, ksylitol, cukier, miód ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: OMLET: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy. Smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni ( olejek kokosowym lub PAMem ). KREM KOKOSOWY: Jogurt mieszamy z mlekiem kokosowym i podprażonymi wiórkami. Słodzimy do smaku. Mieszamy. POLEWA: Na kąpieli wodnej podgrzewamy mleko kokosowe ze słodzidłem. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej
Ostra na Słodkołyżeczki proszku300 g mąkiPolewa125 g masła lub margaryny1/2 szklanki cukru pudru3-4 łyżki kakao3-4 łyżki mleka Sposób przygotowania:Miękkie masło ubijamy z cukrem na jednolitą masę, a następnie dodajemy kolejno jajka. Espresso studzimy i dodajemy do masła. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól łączymy w drugiej misce i dodajemy je na przemian ze śmietaną. Gotową masę
Słodkie Przyjemnościprzecież nasza najzwyklejsza, doskonale znana przyprawa do pierników :) Przygotowanie skonów (6 sztuk): 225 g mąki pszennej chlebowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g cukru 90 g masła 25 g melasy buraczanej 1 jajko 4 łyżki mleka oraz odrobina do poglazurowania 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli Przygotowanie: Do garnuszka włóż masło, cukier(...)melasę. Podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj cztery łyżki mleka i dobrze rozmieszaj. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie możesz już zacząć rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 °C. Do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i przyprawę do pierników. Dobrze wymieszaj suche składniki. Do przestygniętych płynnych składników wbij jajko
Grahamka, weka i kajzerkaoryginalny deser. Tiramisu Cupcake Składniki: 100 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 110 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 jajka 3 łyżki likieru Amaretto 1/3 szklanki mleka Krem I: 300 ml śmietany kremówki (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy(...)łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy 3 łyżki kakao Przygotowanie: Mąkę, proszek i sodę przesiewamy. Dodajemy kawę do suchych składników. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier i ponownie ucieramy. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do utartego masła jajka, mleko oraz likier i wszystko razem miksujemy. Mokre składniki mieszamy z suchymi za pomocą łyżki. Formę
Mania Gotowania