Brak tytułu 199skoro ma ono pokrywę, może zastąpić rękaw, a mięsko nie spiecze się na wiór. W 100% spełniło swoje zadanie. Mięsko wyszło soczyste i pyszne. Jak je przygotować? KARKÓWKA PIECZONA Mięso - odpowiedni kawałek w zależności od potrzeb, natrzeć przyprawą/marynatą do karkówki, ewentualnie posypać ziołami. Ułożyć w naczyniu, polać olejem i piec, około 90 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu(...)TERMISIL tutaj Moje zdanie: Naczynie bardzo przydatne w kuchni - zastąpi folię aluminiową, rękaw do pieczenia. Niezwykle praktyczne - nie raz mi się zdarzyło, że soki, które wyciekły podczas pieczenia mięsa, przy wyjmowaniu zalały piekarnik bądź podłogę w kuchni. Z naczyniem TERMISIL nie grozi mi już taka sytuacja. Wszystko zostaje w naczyniu. Łatwo i wygodnie je przenieść. Mięsko w nim pieczone
kolorowotorcikowo
Brak tytułu 2830siłami udało nam się przyrządzić gołąbki zapiekane w naczyniu żaroodpornym TERMISIL. Gołąbków wyszło bardzo dużo, nie liczyłam - ale na około około 20 sztuk. Gołąbki - przepis 1 kg mięsa mielonego - ja użyłam z szynki 0,5 kg ryżu - ugotować 2 cebule - pokroić i zrumienić na maśle łyżka koncentratu pomidorowego przyprawa do mięsa mielonego, np. Kamis pieprz, sól - do smaku
kolorowotorcikowo
Brak tytułu 268Biedronki. Warto tu wykorzystać ziemniaczki z dnia poprzedniego . Będzie jeszcze szybciej :) Kulki mięsno-ziemniaczane z sosem serowym Na kotlety: 1 cebula 500 g ziemniaków 150 g mięsa mielonego 2 jajka 3/4 szkl. bułki tartej pietruszka nać - najlepiej świeża, ale ja u ż ył a m suszoną z torebki 3 łyżki oleju - do smażenia sól, pieprz do smaku. Cebulę(...)posiekać i zeszklić na oleju. Ziemniaki ugotować i potłuc. Po łączyć mięso, z iemniaki, cebulkę, natkę, jaja i 2 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić, jeśli masa jes zbyt rz adka - dodać więcej bułki tartej . Formować okragłe kotleciki, obtoczyć w pozostałej bułce i sma zyć na z łoto. Na sos: 3/4 szkl. śmietany 18% ser gorgonzoli - opakowanie
kolorowotorcikowo
Wykwintna sałatka z owocami 281sałatka z owocami - przepis Składniki: ulubiona mieszanka sałat, filet z kurczaka, czosnek egzotyczny w oleju OLE ( można pominąć ) truskawki, winogrona różowe, pomarańcza. Mięso z kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić, pokroić w paski.Owoce pokroić w cząstki. Czosnek pokroić w grube plasterki. Sałatę, mięso,czosnek i owoce delikatnie wymieszać. Dresing 2łyżki oliwy
kolorowotorcikowo
Roladki ze szpinakiem i oliwkami 232Roladki z indyka z nadzieniem szpinakowo-oliwkowym Mięso pokroić w plastry - rozbić, lekko posolić Szpinak udusić. Oliwki posiekać, dodać do szpinaku. Wcisnąć 2-3 ząbki czosnku - w zależności od ilości szpinaku. Dodać serek twarogowy śmietankowy - połączyć - by powstała masa. Farszem smarować mięso, zwijać w roladkę. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Ja użyłam do smażenia olej rzepakowy
kolorowotorcikowo
Szaszłyki z kurczaka z purre z zielonego groszku 169SZASZŁYKI: 1 filet z piersi kurczaka marynata Mięso pokroić w kostkę, zalać marynatą. Odstawić do lodówki na min. 40 minut. MARYNATA: 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki sosu sojowego łyżka musztardy łyżeczka miodu łyżeczka estragonu Dokładnie wymieszać. Zamarynowane mięso nabijać ciasno na patyczki. Smażyć na patelni z każdej strony na rumiano. Można usmażyć na grillu. PUREE
kolorowotorcikowo
Babeczki ziemniaczane 300minut - do zrumienienia. Podawać z sosem koperkowym: pęczek koperku 1 szkl. sosu tatarskiego OCETIX Do babeczki serwować, np paluszki z kurczaka. Paluszki z kurczaka: 1 filet z kurczaka Mięso kroimy w grubsze paski. Zalewamy 3 łyżkami oleju rzepakowego, 1 łyżką octu jabłkowego, 1 łyżką sosu sojowego. Odstawiamy na 15 minut. Płatki kukurydziane mielimy, dodajemy do smaku przyprawę do kurczaka(...)Mięso maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w płatkach. Na posmarowaną tłuszczem blachę układamy panierowane kawałki kurczaka, pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
kolorowotorcikowo
Okrasa z pstrąga 251czerwona cebulka 150 g masła 1 łyżka śmietany 18% sól, pieprz Wykonanie: Ryby umyć, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć pod przykryciem. Odstawi do wystygnięcia. Kiedy ryby ostygną, oddzielić mięso od skóry i wybrać ości. Mięso porwać na drobne kawałeczki. 40 g masła rozpuścić na patelni i smażyć do zrumienienia. Pozostałe masło utrzeć mikserem do białości. Cebulę drobno posiekać
kolorowotorcikowo
Drobiowe pulpeciki na makaronie podane 285manny sól, pieprz 1/2 opakowania makaronu kolanka Mamma Mia Cebulę, pieczarki, seler umyć, oczyścić. Filet z kurczaka umyć, oczyścić z błon i chrząstek, pokroić na kawałki. Warzywa i mięso wrzucić do blendera - zmiksować. Do mięsa dodać jajko, kaszę, doprawić do smaku - wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Przy pomocy łyżki formować z masy małe pulpeciki, smażyć z obu stron
kolorowotorcikowo
Pappardelle z indykiem w sosie kaparowo-musztardowym 332łyżeczki kaparów 2 łyżki oliwy z oliwek 3 pełne łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżka startego sera dojrzewającego 1 łyżka posiekanej kolendry sól pieprz Wykonanie: Mięso z indyka umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony filet - usmażyć na złoto. Mięso zalać winem - poczekać aż alkohol odparuje. Wlać śmietankę, dodać musztardę, miód
kolorowotorcikowo
Rolada z karkówki - z kapustą i śliwkami 327łyżka klarowanego masła, 2 łyżki musztardy chrzanowej, 1 łyżka tymianku suszonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz. Wykonanie: Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Rozkroić, tak by powstał duży płat - rozbić dość cienko. Suszone grzyby zalać wodą - gotować około 20 minut - odcedzić i pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)drobniej, dodać do grzybów. Całość smażyć 5 minut, pod koniec smażenia dodać mąkę, rozprowadzoną w odrobinie wody, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz pozostawić do ostygnięcia. Na płacie mięsa układać kapustę, na środku - ułożyć śliwki - zwinąć w roladę. Obwiązać lnianym sznurkiem. Musztardę, olej rzepakowy, tymianek i paprykę - wymieszać. Marynatę posolić. Gotową marynatą smarować roladę. Rolad ułożyć w brytfance, przykryć
kolorowotorcikowo
Zapiekanka z bakłażana ( niby lasagne ) 241Znowu obiad bez mięsa ! Ale mi to w ogóle nie przeszkadza :D Tym razem zapiekanka z bakłażanów. Efekt końcowy przypomina nieco lazanię, lazanię bez makaronu i mięsa. Wegetarianie - to chyba coś dla Was. Składniki: 2 bakłażany 1/3 szklanki mąki ( użyłam 3 ziarna Lubella ) 400 g pomidorów bez skóry z puszki 2 średnie cebule sól, pieprz oregano 120 g sera ricotta
kolorowotorcikowo
Kotelty mielone z cukinią i szczypiorkiem 222takie połączenie smakuje bardzo, bo kotlety wyszły delikatne. [przepis z dodatku do "Poradnika Domowego": obiad w pół godziny] Składniki (ja robiłam z podwójnej porcji) : 30 dag mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego mała cukinia (ok. 20 dag) pęczek szczypiorku 3-4 łyżki bułki tartej jajko zioła prowansalskie pieprz sól Wykonanie: 1. Cukinię umyć, obciąć końce i razem ze skórką zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach. 2. Dodać do mięsa razem z jajkiem i posiekanym szczypiorkiem. 3. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. 4. Wyrobić mięsną masę, dodając tyle bułki tartej, żeby dało się formować kotlety. 5. Toczyć kulki wielkości moreli (ja robiłam zwyczajne kotlety), obtaczać je w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Rada: Podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem
Pasja Smaku
Gołąbki golaski 414zdobyły moje serce - a właściwie mój żołądek. Najbardziej smakują mi zaraz po upieczeniu polane keczupem. Ale z sosem pomidorowym też są dobre i bardziej tradycyjne. Składniki: 1 kg mięsa mielonego 1 kg białej kapusty 1 szkl. surowego ryżu 1. szkl. kaszy manny 5 jajek sól, pieprz kostka rosołowa Wykonanie: Mięso mielone umieścić w misce, dodać posiekaną kapustę, ryż, kaszę
Pasja Smaku
Pomysł na...Serowy garnek (Winiary) - opinia 418mój gust. Już dawno miałam ochotę na małe pulpeciki, makaron oraz mnóstwo sera. Z niecierpliwością oczekiwałam sukcesu. Ostatecznie był, ale nie obyło się bez podbicia smaku. Składniki: 250 g mięsa mielonego 150 ml śmietany 18% opakowanie makaronu penne 1 mały por kilka większych pieczarek śmietankowy serek topiony opakowanie "Pomysłu na...Serowy garnek" sól, pieprz Wykonanie: Mięso mielone przyprawić do smaku
Pasja Smaku