KREM ZE ŚWIEŻEGO SZCZAWIU Z PESTKAMI DYNI 220gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach i przekładamy do zupy. Wlewamy śmietanę i odstawiamy, aby zupa przestygła. Lekko przestygniętą - blendujemy na krem. Doprawiamy
Walijskie Pichcenie
KALAFIOROWO-BROKUŁOWA Z RYŻEM 338Pyszna i zdrowa zupka, ugotowana na warzywnym bulionie (nie jest konieczne tu mięso). Jest sycąca od zawartości ryżu i warzyw, a jednocześnie lekkostrawna. Zielony koperek wieńczy dzieło... jest pyszna ... polecam! Składniki: pół kalafiora pół brokuła 3 marchewki 1 pietruszka łodyga selera naciowego kawałek selera sól śmietana 12% koperek woreczek ryżu Wykonanie: Z marchewki, pietruszki, selera, selera naciowego gotujemy lekko
Walijskie Pichcenie
CZEKOLADOWY MUS Z WIŚNIAMI 223rozpuszczonego masła Ciastka rozkruszamy na drobny pył. Można to zrobić przez włożenie ich do foliowego (dość mocnego) woreczka i wałkowanie ich wałkiem od ciasta, bądź rozbijanie ich tłuczkiem do mięsa. Możliwości jest wiele. Do rozkruszonych ciastek wlewamy roztopione i lekko przestudzone masło, łączmy całość i wyklejamy spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas robienia pianki.Czekoladowa pianka: 400 g jogurtu greckiego
Walijskie Pichcenie
TROFIE CZYLI LIGURYJSKI MAKARON ZE SCHABEM W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM 418zezłoci. Następnie wrzucamy pokrojony schab, podsmażamy ze wszystkich stron mieszając. Kiedy schab się podsmaży wrzucamy pokrojone w paski pieczarki, 2-3 kulki ziela angielskiego zalewamy całość bulionem, aby przykrył mięso. Przykrywamy i dusimy ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku ew. solą i zalewamy mięsko 18% śmietaną. Mieszamy. Do ugotowanego sosu z mięskiem przekładamy makaron
Walijskie Pichcenie
FASOLKA Z GROSZKIEM I MARCHEWKĄ NA CIEPŁO 239wytworzy nam się zasmażka. Zasmażkę wlewamy na gotujące się warzywka. Całość doprawiamy do smaku solą i cukrem. Posypujemy koperkiem. Zjadamy na ciepło jako dodatek do ziemniaków i mięsa
Walijskie Pichcenie
SCHAB PO CHIŃSKU 5337podsmażonego schabu wsypujemy mieszankę chińską, dodajemy sól, curry, paprykę i zalewamy całość bulionem. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na małym ogniu ok 45 minut, aż mięso będzie dostatecznie miękkie. Powstały sos zaciągamy łyżeczką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Podajemy z ryżem na sypko lub ziemniakami
Walijskie Pichcenie
PAPRYKARZ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ 253podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Tym razem wszystkie składniki:kaszę, warzywa, makrelę zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól, pieprz, obie papryki, przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulką. Mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Po wystudzeniu chłodzimy
Walijskie Pichcenie
ŁOSOŚ Z PATELNI 250Delikatne mięso łososia nie wymaga jakiejś wyszukanej obróbki czy egzotycznych przypraw. Na pewno jest wiele przepisów na dania z łososia, ale ja najbardziej lubię tę pyszną rybkę przygotowaną w prosty, tradycyjny sposób: usmażoną na patelni na sklarowanym maśle. Do tego ulubione warzywa i cóż chcieć więcej? Składniki: filet z łososia cytryna pieprz cytrynowy majeranek przyprawa
Walijskie Pichcenie
STEKI Z INDYKA W ŚMIETANOWYM SOSIE 241Dziś coś dla miłośników "białego mięsa" :) Steki z indyka. Pyszne i niskokaloryczne danie. Jeśli oszczędnie serwujemy sobie kalorie - pomijamy sosik, a jeśli nie, podkręcamy smak steków pysznym, śmietanowym sosem. Polecam gorąco! Składniki: pierś z indyka sól pieprz oregano czosnek olej do smażenia Na sos: 1 szkl. bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 1 łyżka mąki
Walijskie Pichcenie
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 267orzechy, daktyle, migdały przekręcamy 2x przez maszynkę z drobnym sitkiem. Ponieważ nie mam tego najdrobniejszego, który idealnie sprawdza się przy maku, masę przekręciłam przez normalne sitko (używane do mięsa), ale aż 4 razy. Chciałam mieć pewność, że mak będzie dobrze skręcony i nie będzie "strzelał" w zębach. Masę marcepanową ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem i śmietaną. Do utartej masy
Walijskie Pichcenie
Cebularze 368ściereczką. Nadzienie: Kroję cebule i podsmażam na oleju, można dodać kawałki boczku lub startą marchewkę, sól i pieprz i duszę pod przykryciem. Tak naprawdę mozna zrobić nadzienie bez mięsa albo z dodatkiem innych warzyw. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można walkiem. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam
prawdziwe jedzenie
Zielona sałatka z grillowanym kurczakiem 372sera sałatkowego a`la feta sól ziołowa słodka papryka olej sezamowy sól/pieprz Pierś kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Każdą pojedyńczą pierś rozkroić wzdłuż na dwa płaty. Następnie mięso oprószyć solą ziołową i słodką papryką, skropić olejem sezamowym. Rozgrzać patelnię grillową i ugrillować mięsko. Ugrillowaną pierś odstawić. Przygotować pozostałe składniki. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Ogórka obrać ze skórki
Monia miesza i gotuje
Pasta z makreli 193makreli wedzonej 4 jajka 1 duza cebula ketchup pieprz Mieso ryby oddzielamy dokladnie od osci. W tym samym czasie gotujemy jajaka na twardo. Cebule obiertamy i kroimy w drobniutka kostke. Ostudzone jajka scieramy na tarce, dodajemy do pozostalych skladnikow. Doprawiamy pieprzem i wszystko razem mieszamy. Na sam koniec dodajemy ketchup (wedle uznania) i mieszamy
Klaudynkowa kuchnia
Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem / Chicken, pumkin and kale soup 341Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, jest szaro, buro i zimno. Dlatego proponuję dziś sycącą i rozgrzewającą zupę z kurczakiem, dynią i zdrowym jarmużem. Jest bardzo łatwa
karmelowy
PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ. 236stolnicę mąkę, po czym wbijam jajka w utworzony dołek. Mieszam, dodając sól, a na samym końcu dolewam porcjami gorącą wodę. Jeśli potrzeba, można dodać więcej mąki/wody. Oddzielam mięso makreli od ości, dokładnie je wybierając. Wrzucam do miski, rozgniatam widelcem. Ogórki kroję w bardzo drobną kosteczkę, wraz z serkiem dodaję do makreli i mieszam. Doprawiam. Ciasto rozwałkowuję na posypanym
W kuchni Karmel-itki