aromatyczną zupkę z młodych buraczków. Składniki: 2,5 l wody 1 duży pęczek botwinki + 3 małe buraczki 1 duża marchewka kawałek pora 3 gałązki lubczyku 1 udko z kurczaka 4 jajka 5 ziemniaków 1 szklanka śmietanki 12% sól,pieprz ewentualnie warzywko do smaku kilka gałązek pietruszki i selera Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy i myjemy.Mięso myjemy przekładamy(...)marchewkę, buraczki pokrojone w paseczki i posiekaną botwinkę oraz wszystką włoszczyznę.Gdy woda się zagotuje dodajemy sól lub 2 łyżki przyprawy warzywko, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż mięso lekko zmięknie, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dolewamy resztę wody. Zupę gotujemy tak długo aż ziemniaki i buraczki będą miękkie.Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę lub ósemki
Sama słodycz i szczypta chilijajka, 3 pojedyncze piersi z kurczaka, mąka pszenna, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy sarepskiej, 1 szklanka mleka, kawałek sera żółtego, kawałek masła, garść natki pietruszki. Przygotowanie: Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż, rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć z obu stron. Płatki kukurydziane rozdrobnić. Do drugiej miski wbić jajka, dodać do nich musztardę i mleko oraz powoli dodawać mąkę, do momentu(...)było grudek. Ser żółty pokroić na sześć prostokątów, a masło na sześć kawałków. Natkę pietruszki posiekać. Na każdy kawałek piersi położyć ser żółty, masło i troszkę pietruszki. Mięso zwinąć i obtoczyć najpierw w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200stopni C i piec 40min. W czasie połowie pieczenia odwrócić mięso na drugą stronę
W kuchni u Monikiprzeziębienia. Składniki 1/2 kg skrzydełek 100 g kaszy jęczmiennej włoszczyzna (marchew ,biała część pora ,pietruszka ,seler) liść laurowy kilka ziemniaków natka pietruszki sól i pieprz Przygotowanie Skrzydełka z kurczaka opłukałem ,zalać 2 l wody i doprowadziłem do wrzenia. Szumowiny zebrałem i gotowałem dalej na wolnym ogniu. Po kwadransie wsypałem płaską łyżkę soli oraz obrane warzywa i liść laurowy. Warzywa ugotowane(...)dalej i po 30 min wyjąłem skrzydełka , pozostawiłem do ostygnięcia. Do wywaru wrzuciłem opłukaną kaszę i gotowałem , aż stała się miękka. Wtedy dodałem pokrojone w kostkę warzywa i kawałeczki mięsa ze skrzydełek (bez skóry). Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypałem posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchennawet największym niejadkom. Wszyscy uwielbiają tą zupę i się nią zajadają. Ponadto jest dobra na po weekendowe dolegliwości Miseczka takiej gorącej zupki napędza optymizmem na cały dzień. Składniki: - udko kurczaka; - włoszczyzna; - mała cebula; - 6 średnich ziemniaków; - 5 średnich kiszonych ogórków; – 4 łyżki śmietany 30% - sól, pieprz, lubczyk, łyżka kucharka (albo czegoś podobnego) Wykonanie: Udko zalać(...)tarce o grubych oczkach. Gdy woda się zagotuje zdjąć szumowiny łyżką cedzakową, wrzucić warzywa, doprawić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do zupy. Gdy mięso będzie już ugotowane wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać ogórki. Zagotować. Dodać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku. Smacznego
dom-agi.plaromatyczna chrupiąca panierka pachnie zachwycająco i jest przepyszna :) Składniki:filety z kurczaka lub indyka około 0,5 kgpanierka:sezam mielony 2 łyżkisiemię lniane mielone 2 łyżkimąka kukurydziana lub tapioka 1 łyżkaprzyprawy: papryka słodka 0,5 łyżeczki, szczypta pieprzu, szczypta imbiru, czosnek granulowany, sól sos sojowy bezglutenowy do marynowania (niekoniecznie)olej do smażeniaPrzygotowanie:Filet pokroić w poprzek(...)kawałki, skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na około godzinę. Składniki panierki wymieszać - jeśli marynujemy mięso w sosie sojowym, to nie ma potrzeby dodatkowo dodawać soli. Mięso odsączyć z marynaty, obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
głodny alergikdodatkiem makaronu i kurczaka to bardzo smaczne danie. Dodałam też kilka kulek mozzarelli, pycha. Składniki: 400 g makaronu świderki 450 g szpinak mrożony z śmietaną 2 piersi z kurczaka 100 ml kremówki 3 ząbki czosnku sól morska prowansalska Kamis pieprz kolorowy Kamis olej rzepakowy do smażenia kulki mozzarelli Przygotowanie: Piersi czyścić i pokroić w kostkę. Doprawić do smaku solą(...)miękkości na oleju. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Szpinak rozmrozić dodać pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i podsmażyć do odparowania namiaru płynu. Wlać śmietankę, dodać mięso, ugotowany makaron i wymieszać. Całość doprawić do smaku. Przed podaniem na górę dodać przekrojone kulki mozzarelli
Ala piecze i gotujecennego cynku ( 2 razy więcej niż jabłka czy gruszki)". Sami widzicie, że nie ma co zwlekać, tylko zaserwować pomidorową owsianeczkę:)) Zupa pomidorowa z płatkami owsianymi Składniki: filet z kurczaka włoszczyzna świeże pomidory lub przecier pomidorowy sól, curry, pieprz płatki owsiane lub otręby Receptura jest banalnie prosta - na małym ogniu gotujemy delikatny rosołek na filecie z włoszczyzną, z niewielką(...)curry oraz przecier - jeżeli korzystamy ze świeżych pomidorów uprzednio je sparzamy, obieramy ze skórki, gotujemy w odrębnym rondelku, przecieramy przez sitko i dodajemy do rosołu. Włoszczyznę i mięso wyjmujemy, marchewkę kroimy w kostkę, mięso rwiemy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy, którą doprawiamy pieprzem według uznania i świeżą zieleniną (np.natką pietruszki). Płatki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJednak tażin jest w smaku naprawdę marokański, a to za sprawą sporej ilości charakterystycznych dla tej kuchni przypraw - cynamonu, imbiru, kminu i chilli. Na prośbę mojej Siostry, część mięsa zastąpiłam dodanym do sosu bakłażanem, dzięki czemu danie stało się lżejsze. Dzięki obecności uwielbianych przez wszystkich mięsnych klopsików oraz jajek, taki tażin powinien przypaść do gustu kulinarnym tradycjonalistom - mojemu Tacie(...)tygodniu pokażę Wam przepis na marokańskie chlebki, które upiekłam do tażinu. Zachęcam Was również do spróbowania innych tażinów, które pojawiły się na moim blogu:tażinu z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla . Tażin (tagine
Chilli Czosnek i OliwaMEDALIONY DROBIOWE Medaliony to bardzo smaczne kotleciki. Kotleciki, które w środku są soczyste, a na zewnątrz chrupiące. Jednak to nie są kotlety mielone. Takimi będą zajadać
Kuchnia Paulettesknajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka chińska(...)papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette
Martyna Cooksknajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka chińska(...)papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette
Martyna Cooksknajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka chińska(...)papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette
Martyna Cookssmaczny z sezonowym warzwem oraz dużą ilością świeżych ziół. Składniki (na keksówkę o wymiarach 10x 20 cm): 1 szklanka ugotowanego i obranego, młodego bobu 400 gram mielonej piersi kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 ząbki czosnku 2 jaja łyżeczka soli i pieprzu(...)łyżki nasion słonecznika Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po usmażeniu miksuję podsmażoną cebulę, ugotowane warzywa łączenie z bobem na gładko blenderem. Mięso mieszam ze zmiksowanymi warzywami, posiekanymi ziołami, przyprawami, jajkami i siemieniem lnianym do połączenia składników. Formę wykładam papierem do pieczenia. Do formy przekładam przygotowaną masę i posypuję nasionami słonecznika. Całość umieszczam
Mango Papajasztuki, przyprawa curry 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki przyprawę curry, do kurczaka, kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie, olej rzepakowy wymieszać dokładnie marynatą natrzeć całe udka, włożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki na 1 godzinę nagrzać piekarnik lub urządzenie(...)termoobieg, włożyć udka i piec bez przykrycia 15 minut, następnie na 150 C piec 30 minut sprawdzić czy kość się luzuje, jeżeli tak to jest upieczone mięso - udka są chrupiące, wypieczone...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię