DOMOWY PASZTET DROBIOWY Z SUSZONYMI WIŚNIAMI! Robicie w domu pasztet? Ja przyznaję się bez bicia, że dość rzadko. Zazwyczaj wtedy, kiedy gotuję rosół i po prostu
SMYKWKUCHNIDzisiaj tak na szybko, pyszne aromatyczne skrzydełka z ryżem, ulubione moich dzieci :) Do skrzydełek użyłam wyśmienitych przypraw PLENUS - https://www.galeriaherbat.pl/przyprawa-wegierska.html . Zapraszam :) Składniki : 1,5
Sama słodycz i szczypta chiliPan kotek był chory i leżał w łóżeczku, I przyszedł kot doktór: Jak się masz koteczku? Źle bardzo... Inspiracja Składniki (około 18 sztuk): około 750g mielonego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSmaczna soczysta pierś, w gyrosowej marynacie. Doskonała do sałatek i dań obiadowych. U mnie podana z pieczonymi ziemniaczkami i surówka z pekinki :) Składniki - duża podwójna pierś
Kuchnia z widokiem na ogródTo danie nie wymaga zbyt wielu przypraw ponieważ smaku nadaje różnorodność warzyw, od ostrej czerwonej papryki po słodką kukurydzę z puszki. Znakomity obiad! 500 g wątróbki
VioletoweKucharzenieBiłam i biję się z myślami, czy dobrze zrobiłam dodając zdjęcie do tego posta. Sos na zdjęciu wyszedł fatalnie, nie takiego efektu oczekiwałam :( Cóż raz się
ClauditteMissCookingplastrów schabu 5 plastrów szynki 5 plastrów sera żółtego 4 ogórki kiszone pokrojone w paseczki sól, pieprz 4 łyżki masła musztarda 1,5 szklanki bulionu z kurczaka gałązka, rozmarynu, tymianku, bazylii Wykonanie: Plastry schabu myjemy osuszamy ręczniczkiem papierowym i rozbijamy z obydwu stron.Następnie każdy plaster oprószamy solą i pieprzem.Nakładamy pon łyżeczce musztardy i rozsmarowujemy. Na mięsie(...)żaroodpornego, zlewamy masło ze smażenia oraz podlewamy bulionem.Roladki obkładamy gałązkami rozmarynu, tymianku i bazylii.Pieczemy w temperaturze 180 stopni pod przykryciem około 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i jeszcze podpiekamy mięso tak długo aż po włożeniu widelczyka będzie miękkie.Podajemy z kluskami śląskimi, ziemniakami lub kaszą. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliZdrowo, kolorowo i smacznie. Wcześniej przygotowany kurczak w przyprawach i przesmażony w ziołach na maśle klarowanym oddaje cały smak warzywnemu daniu. Do tego ziemniaki w skórkach, szalotki, papryka, marchewka, świeży i aromatyczny por… Mmmm, dopełnieniem jest pieczenie podczas którego smaki jeszcze bardziej się ze sobą łączą tworząc mięsno – warzywny pyszny obiad. Z dedykacją dla mojej Teściowej z pewnością(...)ucieszy Ją ta kolorowa i zdrowa porcja warzyw. Może nie dodałaby mięsa, bo rzadko się nim zajada, lecz w tej wersji i w naszym rodzinnym gronie na pewno by ją ucieszyła Pyszota! Składniki: 6 udek kurczęcych umytych i osuszonych 7 małych ziemniaków dobrze umytych i pokrojonych w ćwiartki (nie obieramy ze skórki) połowa czerwonej papryki posiekanej w większą kostkę
Zasmakuj Kuchnipierwsze jest szeroka- ma 60 cm, – po drugie ma na wyposażeniu rożen obrotowy (zapewnia równomierne opiekanie potrawy, co sprawia, że staje się ona smakowicie zarumieniona na całej powierzchni). Kurczak pieczony na rożnie piekł się równomiernie, co można było zaobserwować bez otwierania piekarnika, miał rumianą, chrupiącą skórkę, a po rozkrojeniu był soczysty i idealnie dopieczony, – po trzecie posiada funkcję(...)piekarnika, włączamy funkcję rozmrażanie, a po chwili produkt jest gotowy do przetwarzania) . ta funkcja sprawdza się u takich osób jak ja, które zapominają w odpowiednim wcześnie wyjąć zamrożone mięso z lodówki i robią to w ostatniej chwili, – po czwarte ma prowadnice teleskopowe (gwarantują one swobodę użytkowania i znacznie zwiększają bezpieczeństwo, za sprawą ich pionowej regulacji dają także możliwość dopasowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 garście mrożonych warzyw* szczypta suszonej bazylii szczypta słodkiej czerwonej papryki pieprz do smaku 200 ml wody 50 ml koncentrat bulionu warzywnego Krakus 2 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej świeżo posiekana zielona pietruszka *u mnie fasolka, brokuły, marchewka i kukurydza w różnych proporcjach Przygotowanie: Mięso kroimy i chwilę podsmażamy na oleju doprawiając
Słodkie okruszkiużyłam miodu do marynaty do mięsa (wówczas była to miodowo-musztardowa marynata do karkówki z grilla), stwierdziłam, że to dodatek idealny. Kiedy więc trafiłam na tę marynatę w Kuchni na Obcasach , nie mogłam się powstrzymać przed jej wypróbowaniem. Kto choć trochę mnie zna, zna też moją słabość do imbiru... ;-) Po upieczeniu kurczak jest soczysty, z chrupiącą skórką pokrytą słodkawą glazurą
Zielona Kuchniamakaronu około 500 g piersi kurczaka 1 płaska łyżeczka curry 2-3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1-2 cukinie około 200-250 g fasolki szparagowej 250 ml śmietanki 30% (lub więcej, wg upodobań lub potrzeby) 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki łyżka masła 2 łyżki oliwy Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
Smaki Na TalerzuSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 500 g pieczarek duża gałązka świeżego lubczyku około 2,5 l wody 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 200 g śmietany 18% sól makaron Sposób wykonania: Mięso wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy
Qchnia po prostupałek z kurczaka 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka suszonej cebuli Skworcu 1 garść rodzynków Skworcu kilka listków kwiatu muszkatołowego Skworcu 2 liście laurowe Skworcu 1 nitka szafranu Skworcu pół łyżeczki mielonego imbiru Skworcu sól i pieprz do smaku 1 łyżka miodu słonecznikowego Skworcu Przygotowanie; Mięso myjemy a następnie osuszamy w ręczniku papierowym. W głębokiej
Radość kipiąca uśmiechem.składniki: 2 podwójne duże piersi z kurczaka (ok 1,2 kg) ok 220 g boczku wędzonego parzonego w cienkich plastrach ok 250 g suszonych śliwek sól,pieprz dodatki pesso pszenno-gryczane Wodzisław roszponka pomidorki koktajlowe olej rydzowy lub sezamowy Piersi dokładnie oczyści z błonek i tłuszczu. Każdą pierś przekroić na dwa płaty mięsa. Następnie rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószyć
Monia miesza i gotujepiwie (4 porcje): filet z kurczaka około 680 g pieprz sól bazylia oregano zioła prowansalskie papryka ostra i słodka piwo 300 ml Filety podzielić i delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić pieprzem, solą i ziołami. Wrzucić do głębokiego naczynia i zalać piwem. Odstawić na minimum godzinę. Grillować. W międzyczasie można polewać wyłożone na ruszcie mięso pozostałym piwem z przyprawami. Spowoduje
Karola gotujeFileta z Kurczaka 2 Cebule 1 Jajko Natka Pietruszi Sól i Pieprz do smaku 1 Ząbek Czosnku 3 Łyżki Polski Olej Rzepakowy DO POLANIA: 2 Cebule 3 Paski Boczku Wędzonego sól i pieprz DODATKOWO: 3 l Wody 5 Łyżek Polski Olej Rzepakowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na samym początku przygotowuję farsz. Mięso w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki pieprzu
Gotowanie Patkifiletu z indyka(ewentualnie z kurczaka) 20-30 dag pieczarek, 1 duża cebula, 2 -3 łyżki masła ( najlepiej klarowanego ). duży kubek śmietany 18 %. (może być też słodka), sól, pieprz, 2 łyżki posiekanego koperku ( może być mrożony, lub suszony ) 2-3 listki laurowe, pół szklanki wody. Przygotowanie : Filet myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Mięso kroimy w niedużą kostkę i oprószamy solą
Pysznosci Babci Basiilościach :) Składniki: 300 g filetu z kurczaka 1/2 pęczku szczypiorku 200 g suchego makaronu kokardki 8 plastrów ananasa 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżeczki carry sól pieprz Makaron ugotować wg. instrukcji na opakowaniu, wystudzić. Filet pokroić na niedużą kostkę, przyprawić solą pieprzem i jedną łyżeczką carry. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i przesmażyć, gdy mięso będzie ścięte, przykryć i dusić minutę
Delicious TitbitsSzynkę lub pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do grilla i podpiekamy na oleju. Serki wiejskie odcedzamy na sitku, do granulatu dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, cukier i pieprz, mieszamy. Sałatę, oliwki i pomidorki kroimy. Brokuł gotujemy na parze, studzimy. Do średniej wielkości miseczek nakładamy porcje makaronu, na to podpieczone mięso, następnie serek wiejski, brokuł, sałata
Kulinarne Fantazje Marioliporcje) Składniki: - filet z piersi kurczaka, cały - brokuł - świeży lub mrożony - makaron - jaki kto lubi :) Składniki na sos: - duża łyżka masła - 1-2 łyżki mąki - 0,5 l mleka - kostka rosołowa - serek topiony o smaku jakiegoś sera, np. gouda Przygotowanie: 1. Wstawiamy wodę na makaron i brokuła, oczywiście każde gotujemy osobno :) 2. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy klasycznie, czyli sól
dobra gospodyni dom wesołym czyniFilet z Kurczaka 1/2 Szklanki Ryżu Brązowego 1/2 Papryki Czerwonej 1 Seler Naciowy 8 Pomidorków Koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli przyprawy: sól,pieprz,chilli,vegeta Sos: 2 Łyżki jogurtu naturalnego 1 Łyżka Musztardy pikantnej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filet gtotuję w całości z dodatkiem 1/2 łyżeczki pieprzu oraz 1 łyżeczki vegety. Ugotowane mięso wyciągam
Gotowanie Patkigustu. A jeżeli lubicie kurczaka, marchew w towarzystwie mleka kokosowego to tym lepiej dla Was. Ta kombinacja nie tylko nastawia pozytywnie ze względu na kolor ale wspaniale rozgrzewa w chłodniejsze dni. Do przygotowania zupy potrzebujemy: 5 marchewek kawałek imbiru 1 cebulę 1 puszkę mleka kokosowego 2 małe pomarańcze ok 200 g mięsa z indyka/kurczaka sól, pieprz W garnku rozgrzać tłuszcz
Szybko Tanio Smacznieporcje: ok 500 g filetów z kurczaka ok 150-200 g pieczarek 1 duża papryka czerwona 2 średnie cebule 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 5 łyżek śmietany 18% pół szklanki wody 1 łyżka mąki masło i olej do smażenia sól ziołowa, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i zwykły mielony, opcjonalnie papryka czerwona mielona Przygotowanie: Mięso umyj i osusz. Pokrój w grubą
Anioszek w kuchniSkładniki : 2 podwójne piersi kurczaka łyżka suszonego tymianku i bazylii sok z cytryny sól i pieprz oliwa - 3 łyżki Przygotowanie : Filety rozciąć , oczyścić z kostek i błonek , opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Do miski wlać oliwę, dodać bazylię suszoną i tymianek, wymieszać. Mięso dobrze natrzeć marynatą, włożyć do woreczka , zawiązać
Kuchnia DanusiSkładniki filet z udek kurczaka, 500g kapusta biała, 1/2 małej główki papryka czerwona, 1 szt ziemniaki, 5 szt cebula, 1 duża szt bulion drobiowy, 1 litr kminek mielony, 1 łyżeczka cząber suszony, 1 łyżeczka papryka słodka, 1/2 łyżeczki pieprz i sól, do smaku olej, do smażenia Przygotowanie Cebulę siekamy w pióra. Mięso, ziemniaki i paprykę kroimy w średnią kostkę. Kapustę
Gotowanie moimi oczamiSkładniki 70 dag filetu z kurczaka 1 marchewka 110 g 1/2 papryki ok. 100 g 1 cebula ok. 120 g 100 g pieczarek 2 płaskie łyżeczki soli morskiej 1 płaska łyżeczka cukru 1płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka bazylii 80 ml przegotowanej wody 1 łyżka oleju Warzywa kroimy w drobną kostkę, a mięso mielimy lub wkładamy do malaksera
Delicious Titbitsupodobań ja użyłam przyprawy do kurczaka i przyprawy curry. 1. Pierś kroimy w kostkę, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki. Siekamy orzechy. 2. Rozgrzewamy patelnię teflonową i kilka minut prażymy orzechy na małym ogniu (aż zacznie pachnieć, tak samo postępujemy ze słonecznikiem). Przekładamy do miseczki do ostygnięcia. 3. Na tej samej patelni smażymy mięso ok. 8-10 minut (bez tłuszczu
NA MOIM TALERZUindyka (możecie zastąpić piersią z kurczaka) 2 marchewki (ok. 15 dag) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 pomidory 1 cebula 1 cukinia 1 por (biała część) 1 żółta papryka 1 łyżka ziół toskańskich Kotanyi (lub po łyżeczce bazylii i oregano) sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Przygotowanie: Mięso oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć drobno posiekanym
Fabryka pomysłówKurczak na ryżu z pieczarkami i papryką - danie godne polecenia wszystkim zapracowanym. Składniki: 3 torebki ryżu 15 udek 2 cebule 1 papryka czerwona 25 dag pieczarek 6 łyżek ketchupu 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu pieprz sól 3 łyżki oleju oregano wegeta słodka papryka 80 g masła Mięso myjemy i nacieramy solą, pieprzem, papryką oregano, wegetą, olejem, ketchupem
Salonik smakówketchupu, pieprz. Przygotowanie: Piersi z kurczaka pokroić (można w kostkę jak również w paski), doprawić przyprawą do gyrosa z dodatkiem 3-4łyżek oleju. Odstawić do lodówki na 2h. Podsmażyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, paprykę pokroić w paseczki, pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, pomidory suszone pokroić na większe kawałki. Dodać podsmażone mięso i wymieszać. Lekko posolić i popieprzyć
W kuchni u Monikichińczyka: Składniki: 1 pierś z kurczaka 1/2 opakowania warzyw chińskich 2 torebki ryżu sok z 1/2 cytryny łyżka kiełków fasoli Mung 1 łyżka pędów bambusa ok 50 ml mleka kokosowego słoiczek czerwonej pasty curry dobrego producenta Przygotowanie: Pierś kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy solą pieprzem, imbirem. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy na rumiano mięso wraz z kiełkami oraz bambusem
Kuchnia po mojemuporcje 50 dag piersi z kurczaka puszka ananasa 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oliwy z oliwek kopiasta łyżka mąki pszennej mielona czerwona ostra papryka szczypta cukru sól przepis Umyte piersi odsączamy i kroimy na kawałki lub w większą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy dłonią z pokrojonym mięsem . Następnie filety oprószamy papryką i mąką ziemniaczaną
Smakowite Dania