Drobiowe kotleciki bolognese z grilla lub ogniska 209Oczywiście możecie też usmażyć te kotleciki na patelni z odrobiną tłuszczu, ale pierwotnie wymyślałam je na rodzinne ognisko i w takiej formie również proponuję. Ten przepis
Życie zamknięte w smaku
Polędwiczka wieprzowa w cieście naleśnikowym 370Wszystko zaczęło się od tego, że dorwałam polędwiczkę w supercenie. Nakupowałam jej na zapas, bo okazja tego typu trafia się rzadko (zazwyczaj staram się nie gromadzić
Życie zamknięte w smaku
Kurczak pieczony z maślanym nadzieniem ziemniaczanym ze szczypiorkiem, porem i kolendrą + masterchef 229Wczoraj udałam się na precasting do programu Masterchef. Zapakowałam się raniutko z dwiema przyjaciółkami do auta (kocham Was!) i wyruszyłyśmy do Warszawy. Nie spóźniłyśmy się bardzo
Życie zamknięte w smaku
Krokiety z mięsem 261Ten przepis pojawia się na blogu na specjalne zamówienie E. Mam nadzieję, że go wykorzystasz ;) Dodam, że krokiety niezwykle ucieszyły kochanego M., który nie pozwolił części
Życie zamknięte w smaku
Francuska zupa cebulowa 237Dopadła mnie choroba. Tak nagle i niespodziewanie. Jeszcze wczoraj byłam zdrowa, krzątałam się radośnie po kuchni (dobra, coś mnie drapało w gardle, ale nie było to
Życie zamknięte w smaku
Samosa 226Trzeba odkrywać nowe możliwości, które oferuje świat - nowe kuchnie, nowe przepisy, nowe połączenia smakowe. Niedawno zaczęłam odkrywać Indie. Podobno te pierożki można kupić tam na każdym
Życie zamknięte w smaku
" Risotto " z królikiem 287Moja kochana E. wielokrotnie pytała mnie, co zrobić z zapasami zamrożonego, gotowego już mięsa. Szczególnie studentom zdarza się otrzymać od rodziny ogromną paczkę schabowych, mielonego, innego
Życie zamknięte w smaku
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 229Po raz kolejny w mojej kuchni spotykają się tradycje dwóch krajów, tym razem - Francji oraz Włoch. Consommé i ravioli długo za mną chodziły, ale obawiałam się
Życie zamknięte w smaku
Akcja: Tydzień z podrobami 243W sklepach zazwyczaj mijamy je bez zaszczycenia choćby spojrzeniem, a gdy przypadkiem nasz wzrok zostanie przy nich na dłużej, krzywimy się z niechęcią. Kiedyś powszechne, dzisiaj
Życie zamknięte w smaku
Tydzień z podrobami: Serce wieprzowe zapiekane ze szpinakiem 249Co sądzicie o gotowaniu z podrobów? Niezwykle jestem ciekawa Waszego zdania na temat tych właśnie, konkretnych produktów ;) Serca są przez kucharzy mniej odtrącane niż inne podroby
Życie zamknięte w smaku
Tydzień z podrobami: Płucka wieprzowe na kwaśno 253Przyznam szczerze, że eksperymentowanie z płucami było dla mnie najtrudniejszym kulinarnym wyzwaniem (tak, nawet większym niż mózg). Jedynym, co przychodzi mi do głowy, gdy próbuję porównać
Życie zamknięte w smaku
Domowe hamburgery wołowe z bułką sezamową 297Nie ma, co się oszukiwać - każdy lubi czasami zjeść hamburgera. Dzisiaj, zwłaszcza w dużych miastach, zjedzenie jego zdrowej wersji nie jest już problemem. Burgerowe foodtrucki podbiły
Życie zamknięte w smaku
Polędwiczka wieprzowa grillowana w marynacie z czarnych oliwek, kaparów i musztardy z oliwą z suszonych pomidorów 190Okej, przyznajmy to otwarcie, ta marynata nie wygląda najatrakcyjniej. Szary kolor nie zachęca do jedzenia. Niestety składniki mają taką barwę i nie da się ich zastąpić
Życie zamknięte w smaku
Nuggetsy w panierce kukurydzianej 187Serwowałam Wam już, Moi Drodzy, kurczaka w panierce chipsowej , a teraz przyszedł czas na kolejne z dań tego typu - nuggetsy w panierce kukurydzianej. To idealny sposób
Życie zamknięte w smaku
Stek z polędwicy wołowej (test dłoni i mity) 196Mięso podałam na puree z selera . Tak naprawdę nie istnieje idealna recepta na stek. Wiele rzeczy trzeba wypróbować i zrozumieć samemu. Nie jestem w stanie podać
Życie zamknięte w smaku