Bardzo sycąca i smaczna pizza, która z powodzeniem może zastąpić obiad. Dzięki temu, że jest zrobiona z mąk razowych, można ją śmiało zjeść z czystym sumieniem. Dodatkowo jeżeli ktoś liczy kalorie, to można zmniejszyć ilość sera ;-) SKŁADNIKI na 2 duże pizze Na ciasto do pizzy 400 g mąki pszennej razowej typ 2000 200 g mąki orkiszowej graham typ 1850 duża(...)tłuszcz, pokroić je w drobną kostkę i przełożyć do głębokiego talerza lub miski. Następnie polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wymieszać. Rozgrzać patelnię, przełożyć na nią mięso i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Gotowe mięso przełożyć na sitko, żeby okapało z nadmiaru tłuszczu. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą
Passions hobbies lifeBardzo łatwe i szybkie roladki, wykwintny obiad w kilka minut. Roladki można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Ser kozi ostatnio stał się moim ulubionym dodatkiem do wszystkiego J Dlatego zapraszam na kilka słów, które, mam nadzieje zachęcą Was do sięgnięcia po ten przysmak. Sery kozie polecane są wszystkim dbającym o zdrową dietę, są bardzo zdrowe i łatwo(...)łyżki śmietany 18 % Przygotowanie: Piersi z kurczaka przekrajamy wzdłuż na dwa cienkie kotlety i lekko rozbijamy. Przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pomidory kroimy w kosteczkę. Mięso nadziewamy pomidorami i serem. Rolujemy ściśle każdą roladę i obwijamy dokładnie szynką. Aby mieć pewność, że rolady pozostaną zwinięte możemy zabezpieczyć je wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy rolady
Mania GotowaniaInspirację do przygotowania tego dania znalazłam w pracy. Konkretnie na biurku kolegi. Jeszcze konkretniej - w jego pojemniczku na drugie śniadanie tudzież pierwszy obiad. Pojemniczek ten, wypełniony niewątpliwą fantazją i talentem kulinarnym jego małżonki, dzień po dniu skrywa w sobie niebanalne propozycje często intrygujące dla nas - zwykłych zjadaczy chleba (zagryzających go czasami mozzarellą z pomidorem, płatkami owsianymi, jogurtem z bananem, nieśmiertelnymi(...)zalej taką ilością wody, by w pełni je zakrywała. Wstaw i gotuj dodając niewielką ilość soli. Podczas, gdy buraki będą się gotować na małym ogniu, zajmij się resztą. Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i curry (opcjonalnie - jeśli lubisz tą przyprawę), wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smaż na złoty kolor. Cebulę posiekaj w kostkę, imbir obierz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaW Internecie istnieje wiele przepisów na zrazy wołowe. Dziś zmieniamy trochę tradycyjny przepis i dodajemy pastę z suszonych prawdziwków,które dodadzą potrawie niesamowitego smaku i aromatu
Niezły MłynekSkładniki: 470g piersi kurczaka, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 2 cebule, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka ryżu (225g), 350g pieczarek, 2 świeże papryki
W kuchni u Moniki"Nie chcę tortu, zróbmy tylko grilla" - rzekł jubilat. Ale urodziny bez tortu? Hmmm. Tak właśnie narodził się pomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych
głodny alergikwiecie robię wszystko amatorsko i nie dysponuję żadnym dodatkowym oświetleniem poza kuchennym oknem. Niestety w tym miesiącu ze światłem jest loteria, ale zapewniam, że robiłam co mogłam. Na obiad była pyszna polędwica z dzika marynowana całą noc w czerwonym winie, podsmażona z boczniakami królewskimi, a następnie duszona w marynacie. Powstał pyszny sos, do tego plasterki trufli, a wszystko podane(...)czasie zredukować do objętości 2 - 3 łyżek. Wyjmujemy polędwiczki, żeby chwilę odpoczęły. Na talerze nakładamy quinoę, i sałatkę z buraczków (należy je chwilę wcześniej odsączyć). Następnie kroimy mięso, układamy obok quinoy i buraczków, dodajemy podsmażone boczniaki i bardzo cienkie plasterki trufli (ja ułożyłam po jednym na każdym plasterku mięsa). Mięso polewamy sosem z patelni i gotowe
Quinoa Raz!Klasyczna i pyszna, często króluje na polskich stołach. Podawana najczęściej z ryżem lub makaronem. Mowa oczywiście o pomidorowej. Przygotować ją można na wiele sposobów. Ja proponuje
PatiGotujeREWELACYJNE , pełne aromatów danie z indykiem :) Polecam Wam - koniecznie wypróbujcie - pasta z pieczonej papryki i suszonych pomidorów po prostu PETARDA!!! SKŁADNIKI (na 2
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo dobre danie, lubię czuć smak szparag. Najlepiej jak są świeże, ale czasami trudno je dostać. Tym razem też użyłam ze słoiczka. Piersi kurze pokroić w
Kuchnia PokoleńLeczo, jak większość potraw jednogarnkowych, jest proste w przygotowaniu i podaniu. Jednak by wyszło idealne w smaku trzeba zachować odpowiednią kolejność dodawania składników. Dzięki temu warzywa
Dieta bez mlekaKupiłam szparagi i nie zawahałam się ich użyć Tym razem jednak to danie nie należy do tych niskokalorycznych ale czasami przecież można sobie pozwolić na kulinarną
UgotujmyTo.plDanie które nie tylko rozgrzeje w tak pochmurne dni jesienne, ale dostarczy nam dużo składników odżywczych które zawarte są w kapuście kiszonej. Potrawa wyróżniona w 2013
kgwjanczewoCześć Wam! Nie wiem czy wiecie ale właśnie dzisiaj 29 kwietnia miną rok od początku mojej przygody z MasterChef'em. Dokładnie rok temu odebrałem telefon z
Kuba GotujeWiem, to niemożliwe gdyż w warunkach domowych chyba nie da się użyć takiej ilości sztucznych dodatków, glutaminianu sodu i innych paskudztw. Jednak są i tacy co
sierotka maRysia w kuchniNigdy nie brałam udziału w dyskusji na temat humanitarnego i właściwego zabijania zwierząt, jakichkolwiek. Tym razem jednak głos zabrać muszę, bo przygotowanie świeżego homara w Polsce
Życie zamknięte w smakuinnych daniach, które wykorzystywały taki sam lub podobny zestaw warzyw. Ratatouille w ścisłym znaczeniu składa się tylko z nich, choć można je serwować zarówno samodzielnie, jak i np. z mięsem. Dzisiaj skupimy się na ratatouille w „czystej” postaci, którego typowymi składnikami są pomidory, bakłażan, cukinia, cebula, kolorowe papryki oraz zioła prowansalskie. Technicznie rzecz biorąc, istnieje co najmniej kilka mniej(...)bardzo dobrze – jest lekka, zdrowa i ze względu na użyte składniki przypadnie do gustu większości populacji. Jest też mimo wszystko na tyle sycąca, aby mogła spokojnie służyć za obiad, ale doskonale sprawdzi się w roli lekkiej kolacji. Polecam spożywanie jej na ciepło, choć wiele osób gustuje również w zimnym ratatouille. Ratatouille 2015-02-28 11:29:07 Tradycyjne aromatyczne danie
Kulinarna PokusaWczoraj wspominaliśmy Wam o nowych projektach i współpracach, a dziś o jednej z nich możemy Wam w końcu powiedzieć! Zaczynamy współpracę z Makro. Z pewnością wielu
Plate of JoyPieczony kurczak. Taki smaczny i soczysty... I jeszcze robi się sam. Danie idealne, gdy nie mamy czasu na pilnowanie garnków. Wystarczy przyprawić, wsadzić do
W poszukiwaniu inspiracjidobre jak te letnie, tyle, że lepiej smakują na ciepło. Tym razem zrobiłam je zapiekane w piecu i podane z sosem czosnkowym. Pełniutka blacha zniknęła podczas jednego tylko obiadu. Wszyscy byli zachwyceni.ok 1/2 małej dynikilka czerwonych ziemniaków ze skórką2 marchewki1 cukinia1/2 świeżego brokuła1 burakkilka ząbków czosnkuolejprzyprawyWarzywa pokroiłam w talarki, półksiężyce itp, ziemniaki, jako że pieką się najdłużej zostawiłam(...)praskę, zioła, sól, pieprz - sos robimy najlepiej kilka godzin wcześniej, żeby miał czas się przegryźć.Warzywa możemy jeść jako oddzielny posiłek lub z dodatkiem dowolnego kotleta czy innej formy mięsa.Najlepiej, gdy mamy pod ręką takie ziemniaki, które możemy upiec ze skórką.Smacznego
Z butelką mleczka w tleWołowina w sosie z czerwonego wina. I stało się!!! Zmierzyłam się z legendarną wołowiną Julii Child. I chyba się udało!!! Sama chwalić się nie będę
Miksturownik