Sezon na obiadki na balkonie trwa w najlepsze... Dziś grillujemy :D niestety nadal na grillu elektrycznym... SKŁADNIKI: 4 kawałki karkówki marynata: oliwa z oliwek, zioła prowansalskie
MarciochaKucharzyLekki, delikatny i pyszny! Zdecydowanie powinien powędrować na listę: do przetestowania SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka (ok. 0,5 kg) 35 dag wątróbki drobiowej 2
zabawa smakiemKto z nas nie zna i nie lubi kapuśniaku? Chyba niewielu, prawda? Jest to bardzo popularna zupa, rozgrzewająca i o zdecydowanym smaku, która najczęściej pojawia
Codzienna kuchnia niecodziennaOstatnio troszkę więcej u mnie o mięsie. No ale nie samym słodkim człowiek żyje :). Dziś przygotowałam pysznie soczyste żeberka w gęstym sosie własnym z
Malinowe PocałunkiDanie może mało oryginalne, ale łatwe i szybkie do ugotowania. Co najważniesze bardzo zdrowe, a w tej wersji nadaje się również dla małych dzieci. Buraki zawierają
głodny alergikWitajcie kochani w ten marcowy dzień :). Dziś pomysł na smaczny, szybki i wydaje mi się dość prosty w przygotowaniu obiad, czyli filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Składniki: -2 połówki fileta z kurczaka -sos słodko - kwaśny ( u mnie gotowy akurat z biedronki) -1 torebka ryżu -przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka i odrobina ostrej - sypiemy ile kto woli(...)patelni usmażonego już fileta, chwile tak gotujemy w tej wodzie. Gdy zacznie się gotować dodajemy sos słodko-kwaśny, tutaj już gotujemy około 10 minut od zagotowania sosu z mięsem i doprawiamy. W drugim garnku gotujemy ryż wg. przepisu na opakowaniu. Danie można podawać również z makaronem, ale wydaje mi się, że z ryżem jest smaczniejsze :). I gotowe; Smacznego
Gotuj z MąkąJeśli macie kilka smacznych produktów w domu i chcecie zrobić inny obiad niż zwykle to..... polecam szaszłyki, na które możecie "nadziać" swoje ulubione dodatki. Wybrałam kurczaka (jak zawsze marynowanego całą noc, dzięki czemu jest soczysty i mocno pachnący przyprawami, w których sobie leżakował), pomidorki (stały się takie słodziutkie pod wpływem temperatury), pieczarki. Innym razem dodam ananasa - świetnie pasuje(...)grubsze kawałki olej vegeta natur, papryka ostra i słodka, lubczyk, przyprawa do kurczaka Przygotowanie: pierś myję, osuszam ręcznikiem, kroję na większe kawałki, polewam olejem i przyprawami, dobrze obtaczam mięso z każdej strony, odstawiam na noc do lodówki, pomidorki myję, nadziewam na zmianę na szaszłyk pomidorka, mięso, pieczarki, i tak dalej.. smażę na rozgrzanym oleju (niewielka ilość) z każdej strony
Zasmakuj KuchniObiady w całej tej diecie są naprzyjemniejsze.Całkowicie zaspokajają mój głód , który niestety teraz zaczął mi doskwierać.W porównaniu z tym co kiedyś jadłam ,to mogę powiedzieć , że jem jak wróbelek elemelek :) choć nie mogę powiedzieć ,żebym się objadała.Jednak moim wrogiem największym był "chleb " i brak ruchu ,to ono sprawilło ,że przybrałam ciałka tu i tam.Ale(...)przed trzech lat to byłby sukces.Zapraszam. 3 łyżki piure z ziemniaków 225 g. 1 łyżka posiekanego koperku 3 g. 2 sparzone liście kapusty 50 g. 4 łyżki mielonego mięsa z indyka 120 g. 0.5 jaja 25 g. 0.5 małej cebuli 10 g. sól pieprz duży ogórek konserwowym 150 g. 1 łyżeczka - 1.5 koncentratu pomidorowego 1 szkl.soku pomidorowego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWpis nieco z przymrużeniem oka, zainspirowany akcją "Najlepsze wiktuały w powiecie, czyli... Kuchnia w klimacie międzywojnia.". W sam raz na niedzielny obiad. Ponieważ ktoś zarzucił mi nieznajomość kuchennych podstaw, tłumaczę jeszcze raz, iż wpis jest z przymrużeniem oka, a przepis jest po prostu na kawał porządnego, pieczonego pysznego kurczaka. ;) "Tam, bracie, zamawiasz nie z karty, ale z głowy: Kaczka(...)musztardy miodowej i miodu pszczelego, 3 łyżki oleju i przyprawy maggi rozrobić razem dokładnie i natrzeć w wigilię pieczenia całą kurę. Nazajutrz rano, gdy pularda przejdzie, nałożyć mięso do brytfanny, zalać kubkami wody, czosnek układać na mięsie pokrajany w platerki. Piec w temperaturze 180 stopni w czasie dwóch godzin. Co dwa kwadranse oblewać po wierzchu kurę powstałym sosem
Kuchenna KontrrewolucyaPamiętacie moje zeszłoroczne zestawienie Sylwestrowe? Cieszyło się wśród Was sporym zainteresowaniem, dlatego w tym roku postanowiłam, że wypada je kontynuować. Mam nadzieję, że nie jest jeszcze
Kuchnia w czekoladzieobrazów oraz witrażowych lamp. W tym nastrojowym wnętrzu można delektować się przysmakami z tradycyjnej kuchni polskiej oraz wiedeńskiej. Ciepły wystrój sprawia, że jest to dobre miejsce zarówno na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi jak i na romantyczną kolację we dwoje. Fanów sportu ucieszy telebim, na którym podziwiać można wszystkie ważne wydarzenia sportowe. Ponadto restauracja zajmuje się organizacją konferencji, seminariów, bankietów(...)www.groupon.pl/oferty/dealbank_pl_pl/ck-browar-3/55456685 ______________________________________________________________________________________________________ JAK SMAKOWAŁO? Rozpisywać się tutaj za dużo nie będę nad jedzeniem, ponieważ ono i tym razem zachwyciło! Każde danie! Fantastyczne , gorące zupy , idealnie doprawione , niezwykle kremowe. Obłędne mięsa, soczyste , świetnie doprawione , idealnie wypieczone. Nieziemskie desery, których smak jeszcze na długo pozostał na podniebieniu. Porcje ogromne! Ale to bardzo ogromne! I to takie, z którymi nie poradziłyśmy sobie
Ostra na SłodkoWyjątkowe gofry dla dzieci Moje maluchy uwielbiają gofry i naleśniki. Często jest tak, że jedno chce to, a drugie tamto. Dlatego ostatnio wpadła na genialny pomysł
Słodkie okruszkiSkładniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 1 i 1/2 szklanki dyni (obranej i startej na dużych oczkach tarki) 1 marchewka 3 łyżki mąki pszennej 1 mała
Qchnia po prostuimbirowy. Przygotowanie takiej wołowiny stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami trwa jakieś 30 minut (i to z czasem marynowania!), więc jest świetnym i pysznym daniem na szybki obiad czy obiadokolację. Składniki: ok. 50 dkg wołowiny – najlepiej stek z antrykotu, rostbefu lub krzyżowej – pocięty na cienkie plasterki w poprzek włókien 3 ząbki czosnku – bardzo drobno posiekane(...)wymieszać w misce. Kawałki wołowiny dokładnie zanurzyć w misce (można też całość przełożyć do szczelnego woreczka), dobrze wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na 15 minut (można dłużej). Gdy mięso będzie gotowe, na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju na średnim ogniu. Łyżką cedzakową wyjąć mięso z marynaty (nie wylewać!), przełożyć na patelnię, podsmażyć na brązowo i zdjąć z patelni
Pociąg Do KuchniDo wykonania tego dania użyłam thermomix, ale podaję Wam również przepis na gotowanie bez thermomix. Przygotowanie w thermomix grzyby pokroić w plasterki i dodać do naczynia
Kuchnia Pokoleń