mięso na obiad - 10554 przepisów (strona:50/704)

Pieczona karkówka z czosnkiem 200

Kawał karkówki upieczony jako mięso do obiadu po wystudzeniu może być również smaczną wędliną do chleba. Składniki: 1 kg karkówki (najlepiej wąski, długi kawałek) 4 ząbki czosnku przekrojone na ćwiartki 2 łyżeczki vegety (ewentualnie sól) 1 łyżeczka granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz suszone oregano i bazylia Karkówkę umyć i osuszyć. Ostrym końcem noża zrobić głębokie wąskie nacięcia w kilkunastu miejscach(...)włożyć w nie czosnek. Vegetę, granulowany czosnek, pieprz i zioła wymieszać i mieszanką natrzeć mięso. Włożyć je do zamykanego plastikowego pojemnika i schłodzić przez co najmniej kilka godzin. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (grzałka góra-dół). Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć je folią aluminiową. Piec pod folią przez godzinę, a następnie usunąć folię i piec jeszcze przez

Trzeci talerz
Zapiekanka z tortellini i sosu mięsnego 345

Szybka i prosta zapiekanka. Przepis trochę na skróty, bo do robienia domowych tortellini jest mi jeszcze daleko, dlatego użyłam gotowych, ale jeśli wy umiecie to proszę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Boeuf Strogonow (Stroganow) 151

pyszny obiad, ale nie powie o tym księdzu:) Księża rozchodzą się do swoich zajęć, a gdy po południu wracają, już od progu wita ich cudowny zapach będący zapowiedzią pysznego obiadu. Pani Maria zrobiła księdzu proboszczowi niespodziankę i ugotowała jego ulubione danie, o którym nieustannie wspominał przez ostatni tydzień. Na stole, w białej wazie stoi boeuf stroganow, specjalność pewnej gosposi(...)pieczarek 1 papryka czerwona 250 g ogórków kiszonych sól 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka - do smaku 1 łyżka mąki i pół szklanki śmietany do zagęszczenia sosu Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu. Najlepiej smażyć na dwie tury, aby mięso dobrze się przyrumieniło. Pod koniec smażenia drugiej tury mięsa na patelnie dodać pokrojona

Posadzone i zjedzone
Kasza bulgur z mięsem i sosem pomidorowym 148

pomimo ( jak dla mnie)  nijakiego smaku plusuje niską  kalorycznoacią. Sam smak dodadzą  jej dodatki,  a jako "wypełniacz"  obiadowy aprawdza się  świetnie :) Skladniki: 400g mięsa  mielonego z indyka Puszka pomidorów,  lub 4 świeże Puszka czerwonej fasoli,  zamiast niej może  byc 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1 średnia  marchewka(...)lubią  ostre potrawy) Sól Kasza bulgur.  Można  ją  zastąpić  kaszą  jaglaną, kuskusem- na pewno nie makaronem!  Chyba,  że  podajemy obiad  mężowi :) Mięso  wrzucamy do garnka,  cebulę  siekamy bardzo drobno - lub wrzucamy do blendera razem z pomidorami i czosnkiem. Dorzucamy do mięsa i  zaczynamy dusić. Marchewkę

Mamuśka wraca do formy
Zupa lasagne – pyszny przepis na znakomitą zupę. 361

dietę zupową wg Moniki Honory .  I od miesiąca jemy wg zaleceń diety zupy, zupy są różne. Aż pewnego dnia u mnie w pracy większość osób zamówiła na obiad lasagne ..a ja miałam zupę i pomyślałam, że zrobię zupę na kształt lasagne. I tak powstała ta zupa. Ja ją zrobiłam w wolnowarze, ale ty spokojnie możesz ją przygotować w zwykłym(...)kawałki selera naciowego  2 marchewki  1 cukinia 1 litr sosu pomidorowego  0,5 litra wody  1 litr rosołu / wywaru warzywnego  70 dkg mięsa mielonego ( u mnie łopatka )  2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 4 ząbki czosnku  Wersja niedietetyczna : dodaj pod koniec mozarellę, żółty ser i pozwól żeby się zrobił lekko ciągnący

Kuchnia na wzgórzu
Chinkali – gruzińskie pierogi z mięsem 108

Bardzo dobre. Koniecznie spróbujcie. Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki szczypta soli 1 szkl ciepłej wody 1 łyżka oleju Składniki mieszamy, dodajemy dodatkowo mąki tyle ile

MojaQchnia.pl
Chrupiące stripsy z kurczaka jak z KFC 448

Chrupiące stripsy z udek kurczaka Chrupiące kawałki kurczaka w złotej panierce to ulubiona przekąska dużych i małych smakoszy. Można zamawiać kubełki na wynos, ale pyszne stripsy

Korniszonki
Udka z kurczaka pieczone w kombiwarze 591

Tak przygotowane udka, są soczyste, chrupiące i powiedziałabym nawet, że dietetyczne, bo nie używa się do ich przygotowania ani odrobiny tłuszczu. Robię je praktycznie od zawsze

Kuchnia z widokiem na ogród
Curry z dyni z warzywami i kurczakiem 238

Niepozorne danie jednogarnkowe "z resztek" jakie kryją się w lodówce (prawie) każdego z Was ;)Składniki:dynia do 1 kg3 małe marchwiecebula (użyłam niewykorzystanych środków cebul, jakie

Taste Of My Day
Stromboli czyli zwijana pizza, zapraszam po przepis 193

Stromboli czyli zwijana pizza, zapraszam po przepis Pewnego dnia siedzieliśmy z dziećmi wieczorem i oglądaliśmy program Człowiek kontra jedzenie i tam właśnie poznaliśmy strombolę.  Stromboli

Kuchnia na wzgórzu
Jesienna potrawka z dynią, marchewką i fasolą 142

regularnie spożywającą posiłki mnie samą. I tak wracając do domu obładowana siatami, ustalamy najczęściej z córką, co dzisiaj na obiad. Pierwsze co słyszę, to: naleśniki. Albo buchty. Na takie obiady jest czas w piątek, a w pozostałe dni robocze ma być szybko, smacznie i z warzywami. Często, kiedy brakuje czasu i pomysłu, jest to fasolka szparagowa z sadzonym jajkiem(...)głowie pomyślałam: w sumie dlaczego nie brzoskwinia? Też by tutaj pasowała :) Zachęcam więc do zabawy w kuchni tym, na co akurat jest sezon. Do takiego klasycznego sosu z mięsem mielonym można dodać właśnie dynię, fasolę, dobrze komponowałaby się również papryka, cukinia czy bakłażan. Nie trzeba podawać z makaronem. Polecam wszelkie kasze. Ja pod warstwą tej potrawki ukryłam zmiksowaną kaszę jaglaną

bistro mama
Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin 322

Coq au Vin, w wolnym tłumaczeniu kogut w winie, jest jedną z najbardziej znanych francuskich potraw. Klasycznie kurczak powinien dusić się w czerwonym winie długo, ja

karmelowy
Żeberka wieprzowe w coli – jeden przepis na trzy sposoby 255

żeberka i podgrzewamy całość razem. W kubeczku mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej, kukurydzianej lub ryżowej z 4 łyżkami zimnej wody i wlewamy do sosu. Żeberka są bardzo wszechstronne. Jak widać mięso i marynata z tego jednego przepisu może być użyta różnie. Możecie zrobić te żeberka szybciej (grillując), odrobinę zdrowiej (dusząc z warzywami) albo zrobią się dla Was same (piekąc). Wszystko zależy(...)żeberka pieczone w rękawie, a potem rumienione na kratce. Na drugi dzień odgrzałam je w marynacie i z zrobiłam z niej sos. Szybko i pysznie. Ta porcja wystarczy na obiad, na dwa dni, dla dwóch dorosłych osób lub dla 8 osób na imprezę z grillem, do towarzystwa przy karkówce i kiełbaskach. SKŁADNIKI bazowe 1,5-2kg mięsnych żeberek wieprzowych

Karo in the Kitchen
Karkówka pieczona w piekarniku 700

Cebulę zostawiamy, nie smażymy! Przygotowujemy zalewę, wszystkie składniki mieszamy razem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym: połowę mięsa, cebulę, drugą połowę mięsa. Pieczarki myjemy i wkładamy w wolne miejsca między mięsem. Wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez godzinę. Potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Ostatnie 45 minut pieczemy na termoobiegu, do zredukowania ilości(...)1zł czosnek- 0,50zł pieczarki- 3zł przyprawy i składniki do zalewy- ok. 4zł ziemniaki 1kg-1zł Z przepisu wychodzą 4 porcje dania. Po zsumowaniu otrzymujemy 15,50zł. Także dzisiejszy obiad ze Studenckiego Wtorku będzie kosztował nas 3,90zł za porcję :) Przepis ze strony Wielkie Żarcie

Czerwona Porzeczka
FORSZMAK 352

WYKONANIE: ŁATWE  PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5 Składniki: 50 dag szynki wieprzowej (może być również schab lub pozostałe pieczone mięso z obiadu), 1 kiełbasa śląska, 12 plastrów wędlin (opcjonalnie), średniej wielkości papryka czerwona, 2 średnie cebule, 2 duże ogórki kiszone, 40-50 dag pieczarek, 2 szklanki bulionu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)pokrojoną w kostkę oraz oprószoną solą i pieprzem na złoty kolor. Przekładam na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażam kiełbasę i wędlinę pokrojoną w kostkę, przekładam na talerz z mięsem. Dodaję kolejną łyżkę oleju i podsmażam cebulę pokrojoną w piórka wraz z pieczarkami w plasterkach. Następnie dodaję paprykę pokrojoną w większą kostkę, chwilę smażę. Do garnka przekładam wcześniej usmażone mięso

JejKuchnia