Łopatka wieprzowa z grilla to doskonały pomysł na obiad. Doskonale smakuje z marchewką, papryką i ziemniakami z grilla. Składniki: 1 kg. łopatki wieprzowej 5 ząbków czosnku łyżka mieszanki przypraw grill łyżka musztardy francuskiej trochę oleju Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm. W miseczce wymieszaj mieszankę przypraw grill, musztardę oraz olej. Ząbki czosnku obierz
Smaczne PotrawyPyszne, letnie bezmięsne danie dla miłośników cukinii. Takie spaghetti z cukinii jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe i smaczne :) SKŁADNIKI 2 młode cukinie 1
Moje Kuchenne RewelacjeFaszerowane cukinie to doskonale danie na lekki obiad lub ciepłą kolację. Najlepiej nadają się do tego młode owoce, które nie mają jeszcze twardej skóry i mocno wykształconych pestek. Nadzienie może być różne. Ja zrobiłam z mięsem, bo było to danie obiadowe. Dodałam do farszu świeżej bazylii i białego wina, dzięki czemu zyskał on zarówno na smaku jak i aromacie
Wiem co jemsosie z kaparami i bazylią Dzisiaj mam dla Was danie, które pasuje na wyjątkowy obiad, a jednocześnie jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut. Dodam, że jest to jedno z najlepszych dań, jakie przyrządziłam z cielęciny. Proste, nieprzekombinowane i bardzo smaczne. Mięso jest delikatne, otulone pysznym kremowym sosem. Składniki dla 4 osób: 4 plastry cielęciny bez kości
Pełny talerzPulpety w aromatycznym sosie koperkowym są idealną propozycją na obiad. Podane z ziemniakami i surówką smakują wybornie, można je również podać z kaszą . Są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. składniki na 3 porcje 40 dag mięsa mielonego cebula łyżka masła jajko 4 łyżki bułki tartej szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz
Smakowite Daniabędę chciała gotować ją w domu. Gęsta i pożywna często podawana jest na obiad i choć jest dosyć pracochłonna a raczej czasochłonna, to jej smak wynagradza nam wszystko. 1 szklanka suchej fasoli Piękny Jaś 1 ząbek czosnku 4 buraczki ok. ½ kg mięsa i kości do nagotowania wywaru 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora pół małej główki kapusty
Jadło i czytadłoPomysł na taki obiad chodził mi po głowie już od dawna, ale dopiero po obejrzeniu powtórkowego odcinka "Kuchennych rewolucji" z generałem kurczakiem w roli głównej postanowiłam go zrealizować. Zachęcona obietnicą soczystego mięsa nadziałam biedaka na butelkę i upiekłam. I rzeczywiście było smacznie. Podczas pieczenia piwo wypływa z butelki (jeśli stawia opór, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, wtedy na pewno wypłynie
Szefowa kuchnikażdy poniedziałek, dziś kolejna propozycja z cyklu Obiad za 10zł . Zastanawiałem się przez weekend co będzie pożywne, tanie, a zarazem smaczne. Postawiłem na zapiekankę dla całej rodziny. Czego będziemy potrzebować i ile za to zapłacimy? -mięso mielone z szynki wieprzowej; kupiłem 500 gram mięsa w markecie za 7,50zł użyjemy 250 gram, koszt 3,75zł -1,5 kg ziemniaków, koszt
BaRepasZrobię obiad dietetyczny. Dziś u mnie jedno danie. Będzie typowo po włosku. Często jadałam tak w regionie Piemont. Jak Sycylia preferowała drób i koninę, Friuli Wenecja Julijska kochała czerwone mięso i żeberka, tak Piemont mi utkwił w pamięci jako..schab! Schabik z grilla! Składniki sos pomidorowy robiony w domu, znajdziecie go pod tym przepisem SALSA tutaj makaron penne u mnie
Z Kuchni Do Kuchnipostanowiłam podać go z makaronem i wyszło pyszne połączenie. Czyli sos do burrito to obiad na kilka osób lub dla dwóch na kilka dni. Źródło przepisu: Kwestia Smaku. Składniki: 1 opakowanie makaronu muszelki Czanieckie Makarony 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie
Blondynka Gotujewołowinę, cebulę, sos pomidorowy, przyprawy. Podawana w formie hamburgera, z tą jednak różnicą, że mięso tutaj jest luźno i "niechlujnie" (ang. sloppy) rozdrobnione, a nie tak jak w klasycznym burgerze zwarte w kotlet. Do tego jeszcze coleslaw na kiszonej kapuście i mamy obiad w amerykańskim stylu. Dzień hot- doga uczciliśmy "niechlujnym" burgerem. U mnie dziś będzie totalna wariacja
bastalenamięso przypomniała mi się scena z Julie & Julia, gdy przygotowywała beef bourguignon, tak to był ten sam przepiękny kolor). Zrobiłam przygotowałam jednak okazało się, że 1,5h nie starczyło bitkom w kuchni spędziłam ok 3,5h. Wychodząc z niej nie miałam na nic ochoty, łącznie z jedzeniem, natomiast później okazało się, że było warto. W związku że obiad skończyłam(...)liście laurowe pieprz kminek troszkę cukru 4 łyżki mąki bitki wołowe: zrazy wołowe (w moim przypadku udziec) grzyby suszone pół cebuli ziele angielskie pieprz liście laurowe opcjonalnie kostka knorr mięso wołowe trochę oleju Mięso umyłam i pokroiłam w poprzek włokiem na kotlety ok 1 cm grubości. Następnie je zbiłam (jak to mam powiedziała "ale nie na tatar!" było to niemożliwe
Brzuszki Łakomczuszkiproduktem we własnej kuchni. Mięso królicze jest bardzo delikatne i smaczne, a przy tym zawiera mało tłuszczu. Jeśli jednak wykąpiemy je w śmietanie, tak jak w tym przepisie, nie ma co liczyć na walory dietetyczne. Nie oszukujmy się, to kuchnia francuska, którą uwielbiam za wszechobecne masło, śmietanę i sól. Jedna tuszka starczy na obiad dla 4 osób. Jako dodatek można
W kuchni wieczoremsklepu :) ... Mięso mielone z szynki jest za "chude" na kotlety, dodałem więc ugotowaną kaszę, oczywiście jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek i cebulę... Kompot, można zrobić z owoców które mamy w domu :), ja miałem mirabelki w zimowych zapasach... 100 razy zdrowszy niż napoje z reklamy !!! Tutaj wersja dla spóźnialskich i zapracowanych ...polecam odsmażanie. Po tym obiedzie usłyszałem wiele pochwał
chleba naszegoUwielbiam steki. Są niesamowite! Najbardziej lubię takie średnio wysmażone, soczyste. Niebo w gębie! Dzisiaj mam dla Was propozycję na przepyszny obiad - stek i pieczone ziemniaczki. Składniki: steki ( u mnie z polędwicy wołowej), 1/2 większego pęczka natki pietruszki, garstka świeżych listków oregano, ząbek czosnku, odrobina soku z cytryny, szczypta suszonych płatków chilli, sól, pieprz, oliwa z oliwek ziemniaki, suszone płatki(...)Przed końcem smażenia możemy dorzucić na patelnię ząbek czosnku czy świeże zioła np. gałązkę rozmarynu. Odpowiednio wysmażony stek ściągamy z patelni i odkładamy na kilka minut do odpoczęcia mięsa. Ziemniaki kroimy na połowę, każdą połowę na cztery części. Umieszczamy w misce, doprawiamy solą, papryką i chilli, polewamy oliwą i dobrze wszystko musimy wymieszać. Ziemniaczki układamy na blaszce i pieczemy
Plate of Joy