Dawno nie było nic z kuchni francuskiej, więc postanowiłam przygotować quiche. Ta niezwykle smaczna wytrawna tarta świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Do tego jest uniwersalna - w jej skład wchodzą kruche ciasto, masa jajeczna, mięso i warzywa. Możecie dać do środka, co tylko zapragniecie, dzięki temu zaspokoicie gusta wszystkich domowników. I jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Potrzebne nam: *na kruche
W poszukiwaniu inspiracjiPrzyszedł czas na czyszczenie zamrażalki z warzyw mrożonych bo niebawem będą już pierwsze nowalijki. Super dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Składniki 0,5 szklanki zielonej soczewicy
Piekielna Kuchnia PatiŻeberka z jabłkami przygotowaliśmy na jedną z rodzinnych imprez. Dodatek jabłek i cydru bardzo fajnie podkreśla smak mięsa. Przepis znalazłam w Przyślij Przepis (nr. 10/2015).
Pasja Smakuwspaniałe, soczyste i pełne aromatów mięso jest idealną propozycją na niedzielny, świąteczny obiad. Do potraw mięsnych często dodajemy żurawinę lub borówkę. Zapominamy jednak o jarzębinie - wspaniałym skarbie jesieni, który naprawdę może zagrzać miejsce w Waszej kuchni. Ja przetwarzam jarzębinę co roku. Nie robię wielkich zapasów, jednak staram się aby 5 - 6 słoiczków znalazło się w mojej spiżarni. I właśnie(...)cukrem lub miodem , sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku, majeranek Sposób przygotowania: Nóżki opłukać i osuszyć. Natrzeć porządnie solą i przyprawami (nie żałujemy majeranku). Wklepać przyprawy w mięso i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać jarzębinę i pokrojone w ósemki jabłka ( ja ich wcześniej nie obieram). Naczynie
Nie tylko w kuchniCepeliny z mięsem Cepeliny, kartacze czy też pyzy, jak zwał tak zwał. Różnią się kształtem, wielkością i według mnie tylko tym. Pierwszy raz jadłam cepeliny na tułaczce zarobkowej. Zbierając truskawki z wieloma nacjami z całej Europy i nie tylko, zetknęłam się z wieloma nowymi smakami. Cepeliny były bardzo często przyrządzane przez Litwinów. Nic dziwnego, cepeliny vel kartacze to potrawa pochodzenia(...)drugi dzień, gdy tylko sobie odsmażymy kartacze z dnia poprzedniego:) Ułatwiając sobie życie, zawsze warto zrobić więcej cepelin i mieć obiad z głowy na 2 dni. Składniki: 2 kg ziemniaków (waga po obraniu) 500 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego 1 jajko łyżeczka majeranku łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 duża cebula dodatkowo: wędzony boczek lub słonina i cebula
na moim stole...Macie już pomysł na dzisiejszy obiad? A może szukacie inspiracji na jutro. Zapraszamy na roladę z mięsa mielonego z jajkiem, fasolką i pieczarkami. Takie rolady robiłam już z wieloma różnymi nadzieniami, np z samymi pieczarkami czy z ogórkiem, serem i boczkiem. Wybierzmy to co najbardziej Nam odpowiada i ukryjmy w środku, a efekt będzie przepyszny. Rolada z mięsa mielonego SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibardzo szybki przepis na grillowaną pierś kurczaka w cytrynowo-jogurtowej marynacie. Kawałki mięsa podaję z warzywnym makaronem i kwaśnym sosem jogurtowym. Danie idealne na lekki obiad lub kolację. Pierś kurczaka to kawałek chudego mięsa, bardzo popularnego na polskich stołach. Można ją przygotowywać na wiele sposobów i wcale nie musi być nudna, sucha i wiórowata. Jednym ze sposobów jej obróbki jest
Dietologpowstał na prośbę czytelniczek bloga, które poprosiły o przepisy na dania z mięsa wołowego. Tak więc przed Wami bardzo smaczne danie, które można przygotować na obiad codzienny, jak również na uroczysty. Dla amatorów mięsa wołowego to będzie uczta nie tylko dla podniebienia. To również uczta dla oczu... Składniki: 600 g mięsa wołowego 1 żółtko 5 łyżek
Kuchnia u Krysipietruszki i akcent suszonych pomidorów z oleju dopełniły całości. Bardzo mi posmakowało i polecam na obiad lub sycącą kolację. Wołowina długo duszona będzie miękka i krucha. Nie wolno solić jej przed, ani w trakcie smażenia - lepiej zrobić bardziej słone ciasto. Ja trafiłam na takie mięso, że po 40 minutach wydawało się miękkie, ale niestety nie sprawdziłam, że nie wszystkie kawałki
Kolorowy PrzepisownikPolędwiczki to wdzięczne mięso i można je przygotowywać na wiele sposobów. Niedzielny albo świąteczny obiad, wykwintna kolacja... A może po prostu danie dla kochanej rodzinki! Warkocze z tymi przyprawami są aromatyczne no i bardzo ładnie wyglądają, SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe 6 plastrów szynki szwardzwalskiej kilka gałązek rozmarynu kilka listków lubczyka MARYNATA 4-5 łyżek oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki(...)Primerby bazyliowej 3 ząbki czosnku sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Polędwiczki oczyszczamy z błon, nakłuwamy i rozcinamy na trzy części, przygotowujemy marynatę wkładamy mięso, na wierzch kładziemy kilka listków lubczyka, odstawiamy na 3-4 godz. przykryte folią aluminiową, następnie zaplatamy warkocze razem z szynką, smarujemy marynatą, wkładamy mięso w woreczki i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia BeatyKiszona kapusta zasmażana to świetny dodatek do obiadu, zwłaszcza do różnego rodzaju mięs duszonych lub smażonych. Idealnie sprawdza się także w towarzystwie kopytek, czy też klusek (zobacz przepis na najlepsze kluski śląskie ). Czas gotowania kapusty jest niestety dość długi, ponieważ kapusta musi odpowiednio zmięknąć, lecz dla jej smaku warto czasami poświęcić tę godzinę. Kapusta wychodzi słodka – bo taką najbardziej
Kulinarne Przebojeminuty (lub dłużej, w zależności od grubości kotletów) z każdej strony, albo do momentu aż panierka ładnie się przyrumieni a z nakłutego szpikulcem mięsa wypłynie przezroczysty sok. Artykuł Obiad na niedzielę: Kurczak pepsi-coca-cola pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzPodczas weekendu pozwalamy sobie na nieco więcej przyjemności kulinarnych niż w tygodniu. Jak urozmaicić sobotni obiad? Może jako dodatek do mięsa czy ryby podać frytki? Dzieciaki na pewno się ucieszą. Tym bardziej że mogą włączyć się do pracy w kuchni. Jedno jest pewne – wszyscy będą zachwyceni takim frytkowym poczęstunkiem. Jeśli zrezygnujemy z wersji fastfoodowej na rzecz dietetycznego wykonania, to znacząco
KulinarneImpresje.plprzez około 1- 1,5 godziny. Po całkowitym ostudzeniu z mięsa zdejmujemy nić, kroimy mięso na plastry. Z powstałego wywaru można przygotować sos pieczeniowy. Mięso podajemy na ciepło na obiad lub zimno do pieczywa. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji
Kulinarne Fantazje MarioliTeraz propozycja co zrobić z mięsem, które zostało nam z obiadu. Akurat takie resztki wykorzystamy do upieczenia mięsnego wianka. Wystarczy tylko abyśmy mieli w lodówce ciasto francuskie. Resztę na pewno macie. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie