lepszego na obiad, niż pieczone mięso, które jest na tyle mięciusie, że samo odchodzi od kości. Tym razem serwowałam gęś, która przez ostatnie lata była trochę zapomniana, ale pomału wraca do łask. Mistrzynią w przygotowaniu gęsiny jest moja mama, która z racji tego, że babcia hodowała wszelkiego rodzaju ptactwo ma ogromne doświadczenie w jego przygotowaniu. Pomału i ja nabieram wprawy
Rozpustne gotowanieprzygotowałam marynatę z dodatkiem rozmarynu i czosnku, umieściłam w niej podzielone ćwiartki i zostawiłam w spokoju na całą noc. Następnego dnia wystarczy przełożyć kurczaka do piekarnika i obiad gotowy. Aromatyczne, miękkie mięso, z nutką rozmarynu, wystarczy zrobić sałatkę i obiad gotowy. Sprawnie, szybko i co najważniejsze smacznie. Składniki: 5 ćwiartek z kurczaka sok z małej cytryny 50 ml oleju(...)sól Sposób przygotowania: Ćwiartki umyć, osuszyć, podzielić. Z soku z cytryn, oleju i pozostałych składników zrobić marynatę. Kurczaka umieścić w marynacie i kilka minut porządnie wmasować płyn w mięso. Mięso przykryć i pozostawić na całą noc w marynacie. Następnego dnia mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żarodpornego lub do rękawa foliowego. Piec około godziny w 180 stopniach. Piekłam
na moim stole...Pieczony kurczak na butelce jest jednym z najlepszych niedzielnych obiadów, które przygotowuje. Mięso jest niesamowicie aromatyczne i miękkie, że do jego krojenia właściwie nie potrzebujemy noża. Dzięki pieczeniu kurczaka na butelce z piwem, mamy pewność, że będzie on doskonale kruchy – podczas pieczenia piwo paruje i wpływa na wilgotność mięsa. Bardzo ważne jest, by kilka godzin wcześniej zamarynować kurczaka
Kuchnia Bazyliipieczenie, a później znów odpoczynek, najpierw w wyłączonym piekarniku, później na desce tuż przed krojeniem - nie sprzyjają głodomorom, dlatego decyzję o rozpoczęciu robienia obiadu polecam podjąć długo zanim zaczniecie być głodni :) I jeszcze jedno! odpoczynek mięsa jest kluczowy podczas jego pieczenia! (a w zasadzie po pieczeniu). To tajemnica dzięki której mięso będzie ultra kruche, rozpływające się jak masełko. Składniki
Cook&LovePomysł na niedzielny obiad - kotlety mielone z indyka faszerowane szpinakiem i serem mozzarella polane sosem pieczeniowymi i podane z młodymi ziemniakami. Proste i pyszne połączenie smaków :) Zachęcam do przygotowania! Składniki na 4 porcje (1 kotlet = 1 osoba): 250 g mięsa mielonego z indyka 1 mała czerstwa kajzerka 1 jajko (rozmiar s lub m) 1 łyżeczka przyprawy suszonych pomidorów wraz
Ugotowaćmielone drobiowe zostawiam do gotowanych klopsików . Dodaję do nich na patelnię jabłka - usmażone w tłuszczu z kotletów smakują niesamowicie! Na naszą trzyosobową rodzinę jest to obiad na dwa dni. Z przygotowanej masy z mięsa mielonego robię tylko tyle kotletów ile potrzebuję, a resztę mięsa przykrywam folią aluminiową i chowam do lodówki. Następnego dnia(...)wyjmuję z lodówki na około godzinę przed robieniem obiadu, aby się trochę ogrzała i smażę kotlety tak samo jak wczoraj :) Kotlety mielone najlepsze około 15 szt. / obiad na dwa dni 700 g mięsa mielonego w szynki 1 kajzerka 0,5 szkl. mleka 1 cebula 2 jajka (wielkość M) sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia oraz: 2 łyżki wody opcjonalnie
Posadzone i zjedzoneMiałam to szczęście, że dostałam wczoraj od mojego kolegi Rafała kawałek mięsa z jelenia. Od razu pomyślałam, iż to niebywała okazja na pyszny obiad :) Wieczorem szybko włożyłam mięso w marynatę, po czym schowałam do lodówki. Co więcej, po południu porcja znalazła się już na talerzu i... baardzo szybko z niego zniknęła :) Jeśli macie szansę na zjedzenie dziczyzny nie wahajcie się
Sajkofanka smakuczas pod przykryciem wtedy mięso będzie bardziej wilgotne (np. jako wędlina na kanapki) , można w połowie pieczenia odkryć, będzie bardziej chrupiące (jako pieczeń do obiadu). Oczywiście otrzymany wywar możecie wykorzystać jako bazę do sosu. Rewelacja! ;-) Mięso w taki sposób możecie wykorzystywać jako wędlinę na kanapki, lub jako pieczeń na obiad ;-)Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu ;-) pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIsię pokroić na plastry. Wszystko zależy od Waszego uznania :) Smak jest wspaniały, wiec warto spróbować :) Jest to danie, które idealnie pasuje na niedzielny obiad. Marynata do mięsa: 2 litry wody , niepełna szklanka octu , szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne), łyżeczka ziaren pieprzu , 3 duże ząbki czosnku , 3 większe liście laurowe , 3 średnie cebule , 3 średnie pietruszki
Codzienna kuchnia niecodziennaniedzielny obiad. Powyższe danie jest czasochłonne, ale za to bardzo smaczne i sycące. Polecam wcześniej podgotować makaron (każdy płat ciasta osobno!), ponieważ dzięki temu będzie idealnie miękki. Według mnie całym sekretem lazanii jest sos beszamelowy, który perfekcyjnie pasuje do pozostałych składników. Składniki na porcje dla 4 osób: 250 g makaronu do lazanii 500 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
Ugotowaćlopsiki w sosie pomidorowym z czerwoną soczewicą, z dodatkiem pieczarek oraz świeżą zieloną pietruszką. Danie bardzo smaczne i sycące. Polecam wszystkim na najbliższy obiad :) Składniki: 600g mięsa mielonego, 3 cebule, 300g pieczarek, 3-4 łyżki masła, 200g koncentratu pomidorowego Pudliszki, świeża zielona pietruszka ( 2-3 garście), 65g czerwonej soczewicy, jajko, 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia, łyżka musztardy
W kuchni u MonikiPieczona karkówka o miodowo-czosnkowym aromacie to nasza kolejna propozycja na obiad lub wędlinę na kanapki. Gdyż pieczona karkówka ma tę zaletę że można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Jakiś czas temu podawaliśmy Wam przepis na rolowaną karkówkę , na którą potrzeba jednak czasu, gdyż karczek przed upieczeniem peklował się 4 dni. Ten przepis nie wymaga(...)pieprzu, ziela angielskiego i oleju przygotowujemy marynatę, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do szklanego naczynia, smarujemy dokładnie marynatą, aby całe mięso było nią pokryte i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ponad brzegi, z tego co wycieknie podczas pieczenia będzie można przygotować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięObiad zrobiony przez mojego ukochanego ;), mam szczęście mając u boku mężczyznę, który potrafi robić smakowite rzeczy w kuchni. Niestety nie było mi dane tego spróbować, ale mam pewność, że jest pyszne. Danie jest szybkie i proste, oraz tanie (w sam raz na studencką kieszeń :D). Zachęcam do spróbowania. Pulpety: 0,5kg mięsa mielonego cebulka ze szczypiorkiem papryka słodka jajko
Idę coś wszamaćprzeczytania wpisu jak ja zmieniłam resztki łopatki w całkiem inne danie. Zostało mi trochę łopatki, którą dzień wcześniej podałam na obiad jako wieprzowinę szarpaną ( tu przepis ). Nie lubię wyrzucać jedzenia, to mięso podałam w kanapkach, ale zostało tak na oko 1/3 tej porcji, a żeby na kanapki nikt nie miał ochoty, a ja nie miałam pomysłu(...)całość przykrywamy pokrywką. Gdy to się dusi, na patelni podsmażamy kopytka. Po kilku minutach mieszamy całość, doprawiamy do smaku ( u mnie tylko pieprz ). Do patelni z mięsem dodajemy kopytka wszystko razem mieszamy. Przygotowanie obiadu zajmuje 10-15 minut, a wszystko jest pyszne ! Jak wykorzystać łopatkę z dnia poprzedniego, Zero waste
Kuchnia na wzgórzuPyszne, miękkie pulpeciki wieprzowe w aromatycznym pomidorowym sosie. Do tego dania polecam użyć mięso z szynki, ponieważ jest chude i dzięki temu pulpeciki będą delikatne, rozpływające
Ugotować