Mielony nie znaczy nudny:), trochę inwencji twórczej i można zaskoczyć domowników nowym wydaniem mielonego:) Składniki; 1/2 kg mięsa mielonego 1 kajzerka lub 2 kromki chleba 1 cebula 10 pieczarek kilka łyżek bułki tartej kilka łyżek oleju pieprz sól 1 łyżka masła Bułkę namoczyć w letniej wodzie, odcisnąć. Dodać do mięsa mielonego, wbić jajko, posolić(...)stopionego masła i bułki tartej. Farsz nałożyć na placuszki mięsne, zlepić je i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. źródło,,mięsa siostry Marii
Apetyczna babeczkakostkę razem z cebulą. Kapelusze z pieczarek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i oprószyć solą z pieprzem. Pokrojone ogonki i cebulę zrumienić na oleju i przestudzić. Dodać do mięsa mielonego, doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy uformować 10 kulek i nadziać każdą pieczarkę. Na wierzchu posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeznalazłam w książce "Pyszne zapiekanki" wydawnictwa Weltbild . Zmniejszyłam jednak ilość składników podanych do zrobienia tej zapiekanki i dodałam od siebie pieczarki :) Zapiekanka wyszła bardzo smaczna :) Składniki: 600 g mięsa mielonego, 250 g pieczarek, 2 cebule, 1 bułka, 1 jajko, 2 małe pomidory, 300 g ziemniaków, sól morska Specialite Kamis, pieprz czarny Specialite Kamis, szczypiorek, do obtoczenia kotletów: bułka tarta(...)jajka, szczypta soli Kamis, papryki słodkiej Kamis i pieprzu kolorowego Kamis. Przygotowanie: Bułkę maczamy w mleku lub wodzie i dokładnie wyciskamy. Dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pieprz i sól. Mieszamy, aż do połączenia się składników. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Podsmażamy
Aga w kuchni130g mięsa mielonego 1/3 papryki czerwonej 1 pomidor 1 cebula 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku Wykonanie. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć z resztą składników (mąkę przesiać) i dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przetrzeć naoliwionymi dłońmi ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h. Teraz robimy nadzienie. Mielone mięso (w Turcji baranina, u mnie akurat wieprzowe ) przesmażyć na oleju ,aż będzie kruche. Posolić, posypać pieprzem. Warzywa pokroić w drobną kostkę ,wymieszać z mięsem. Dodać posiekany tymianek i czarnuszkę. Doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto zagnieść ,podzielić na 4 części, wywałkować 4 owalne placki. Na placki nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować masłem lub jajkiem
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki:2 cukinie0,5 kg mielonej wieprzowiny100 g ryżupół czerwonej i pół żółtej papryki1 cebula1 ząbek czosnku500 ml przecieru pomidorowegosól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, zmielona czerwona papryka, natka pietruszki)ser feta do położenia na wierzchuser żółty(...)starciaolej do smażeniaSposób przyrządzenia:Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, aby powstały rynienki, w które będziemy nakładać farsz. Na patelni smażymy cebulę, krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje. Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę
upichcicpopularny. A szkoda, bo można z niego przygotowywać bardzo smaczne potrawy . Składniki: 1 średni bakłażan , około 20-25 dkg. mielonego mięsa , 1 średnia cebula , 2 średnie pomidory , 1/2 sera feta , 4 ząbki czosnku , ostra papryka mielona , rozmaryn , sól , 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Bakłażana umyć, przekroić na pół. wydrążyć lekko środek. Natrzeć mocno solą i odstawić(...)zbrązowienia. Ja bakłażana układam na papierze do pieczenia skórką do dołu. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oliwie (lub oleju), dodać posiekany czosnek, a po chwili mielone mięso i przesmażyć krótko. Doprawić solą, papryką i rozmarynem. Do zapieczonych połówek bakłażana nałożyć połowę pokruszonej fety. Na fetę położyć mięso, a na nie resztę
Codzienna kuchnia niecodziennaobrodziły piękne cukinie i to w bardzo dobrych cenach. Grzechem by było nie skorzystać ! W takim razie dziś na blogu prosty przepis na zapiekaną cukinię wypełnioną po brzegi mielonym mięsem. Miąższ cukinii jest w sumie miękki i łatwo się go drąży zwykłą łyżeczką z ostrzejszym zakończeniem. Ja natomiast wykorzystuję do tego taką specjalną okrągłą łyżeczkę, która ma cienkie(...)ostre brzegi, widoczną na zdjęciu poniżej. Zapiekana cukinia z mielonym mięsem Składniki: 4 średnie cukinie 500 g zmielonej w domu łopatki wieprzowej 200 g cebuli 1 jako 3 ząbki posiekanego czosnku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz 4 - 5 łyżek świeżo startego parmezanu olej do smażenia Wykonanie: Cukinie kroimy
Kulinarne przygody Gatitypołączenie klasycznego bolognese z papryka, mięsem mielonym i pieczarkami. Te składniki nadadzą inny wymiar tego dania. Nadadzą mu głębi przez co stanie się bardzo sycące. Tak moja mama robiła je w domu i tak też ja robię je do dziś. Poniżej przedstawiam składniki potrzebne do tego dania oraz przepis. Składniki: mięso mielone 500 g 1 duża cebula(...)sól pieprz oregano, bazylia, zioła prowansalskie Żółty ser 50 g Spaghetti bolognese z mięsem mielonym, papryka i pieczarkami – przepis Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu w osolonej wodzie W trakcie gdy makaron będzie się gotował, zeszklij cebulę, czosnek i dodaj mięso mielone, Gdy mięso będzie już złociste dodaj obrane pieczarki, mieszaj co jakiś czas
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!boczkiem i mięsem mielonym . Mózg z kalafiora. Pod nazwą mózg kryje się prosty, smaczny i bardzo sycący obiad, który w zasadzie sam się robi Pracy mało, a efekt jest imponujący i dla oka i dla podniebienia. Niektórych może odstraszać nazwa tej potrawy, czyli mózg kalafiorowy, ale środku jest tylko kalafior i mięso mielone, a na wierzchu wspaniała(...)mięso tak jak lubicie, ale dodajcie kolorową paprykę dla efektu smakowego i wizualnego po przekrojeniu kalafiora. – 1 kalafior to porcja dla 4 osób lub 2 bardzo, bardzo głodnych – zabezpieczcie boczek wykałaczkami i patyczkiem przed kurczeniem, a efekt równomiernie zrumienionego boczku będzie murowany, jak to zrobić widać na zdjęciu poniżej! The post Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzekładać, trzeba było faszerować. Tak to jest, jak się zgaduje, zamiast czytać :D Danie wyszło jednak wspaniale. Smak i zapach...mmm.... Tego trzeba spróbować :)Składniki:cannelloni,pół kg mięsa mielonego (własnoręcznie zmielonego, użyłam szynki),3 łyżki oleju,150 ml przecieru - soku pomidorowego (użyłam mojego własnego > KLIK<),150 ml salsy pomidorowo - paprykowej,400 g mrożonego(...)się go kupić),3 łyżki masła,4 ząbki czosnku,sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku,żółty ser do posypania.Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso mielone i krótko przesmażyć. Wlać przecier pomidorowy i salsę (można użyć tylko soku lub przecieru). Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Odstawić
Codzienna kuchnia niecodziennaSKŁADNIKI 300 g mielonego mięsa 700 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek pół cebuli 1 marchew seler naciowy papryczka chili pół szklanki bialego wytrawnego wina sól do smaku świeży liść bazyli 500 g makaronu typu rigatoni ser Parmezan do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nastawić do gotowania duży garnek z osolona woda na makaron. W miedzy czasie przygotujemy(...)bolognese. Wlewamy do osobnego garnka 3 łyżki oliwy z oliwek , dodać startą na tarce o dużych otworach cebulę, marchew, poszatkowana nać selera,papryczke chili,mielone mięso i wszystko przez chwilę podsmażyć na bardzo silnym ogniu. Dodać pół szklanki białego wytrawnego wina i poczekać aż odparuje alkohol. Dodać przecier pomidorowy i gotowac na malym ogniu przez
zielonacukinkaMama zawsze robi je z farszem z mielonego mięsa i ryżu. Uwielbiamy gołąbki. jednak tradycyjne czasem się nudzą, dlatego znalazłam przepis z soczewicą...smacznego Składniki: 1 kapusta włoska 450g mięsa mielonego z kurczaka 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, posiekana i podduszona na oliwie 150g ziarna czerwonej soczewicy 1 kostka rosołowa przyprawy: sól, pieprz
Anioły w kuchniMuffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - pieczarkowym lub paprykowym. Smaczne, pachnące, soczyste. Idealna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy. Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.Podane składniki wystarczą na 12 szt muffinek - 6 z nadzieniem paprykowym i 6 z pieczarkowym.Ja zrobiłam muffinki z dwoma rodzajami(...)farszu, ale równie dobrze pieczarki, paprykę i cebulę można wymieszać razem i zrobić jeden rodzaj, dodając do tego jeszcze np. kukurydzę, żeby było kolorowo. SKŁADNIKI:0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)1 jajko (L)3 cebule1 duża marchew1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba1 papryka15 dag małych pieczarek2 łyżki majonezu3 łyżki keczupu10 dag drobno
Kto ugości moich gości?Składniki: 3 kalarepki 0,5 kg mięso mielone(...)cebula 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko sól, pieprz, Mięso przygotować tak, jak na kotlety mielone. Kalarepki obrać ze skórki. Odciąć czapeczkę, wydrążyć wnętrze. Pozostawić ścianki około 1 centymetra. Miąższ drobno posiekać i dodać do mielonego. Wypełnić wnętrze mięsem, ułożyć w naczyniu do zapiekania, nakryć pokrywką i piec około 50 minut w temperaturze
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 500 g mięsa mielonego, 2 suszone grzyby, 1 cebula, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, ziarna: słonecznik, siemię lniane, sezam, buraczki ćwikłowe kulki Orzech , ryż kleisty, olej z pestek dyni Oleofarm. Przygotowanie: Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą na ok. godzinę(...)gotujemy przez 10 minut. Następnie siekamy je w drobną kosteczkę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy grzybki i jeszcze chwilę podsmażamy. Do mięsa mielonego dodajemy podsmażone grzybki z cebulką, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy je w ziarnach, jeśli nie chcą się przyklejać to możemy zwilżyć kotleciki trochę
Aga w kuchni