wielką przyjemnością wykorzystałam ją do kolejnego przepisu. Są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Gwarantuję , że nawet dzieciaki z przyjemnością sięgną po dokładkę! SKŁADNIKI: ( 8-10 szt ) * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – ok. 250 g * kasza jęczmienna – 100 g * cebula – 1 szt * chleb pszenny – 1 kromka * duże jajko – 1 szt * sól, pieprz, papryka ostra(...)czosnek – 3-4 ząbki * cebula – 1 szt * ser żółty – 100 g * sól , pieprz, bazylia, oregano, cukier – do smaku * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Mięso mielone mieszamy z ugotowaną wcześniej kaszą jęczmienną i przesmażoną na złoto, drobno posiekaną cebulką. Dodajemy namoczoną i odciśniętą kromkę chleba, duże jajko oraz przyprawy. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy na gładką
Ostra na SłodkoSkładniki: 50 dag mięsa mielonego 15 dag pieczarek + 10 dag do sosu 1 bułka 2 cebule 1 marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 1 kostka rosołowa 3 ziarna ziela angielskiego(...)liście laurowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 jajko mąka do obtaczania sól, pieprz 1 łyżka posiekanego kopru (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania : 1. Do mięsa mielonego zmielić namoczoną i odciśniętą bułkę, odgotowane pieczarki, 1 cebulę, wbić jajko oraz doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki obtaczając w mące. 2. Przygotowane pulpeciki usmażyć
A Ty Smakuj Mniejuż napisałem w tytule bardzo proste w przygotowaniu, po prostu takie, które udadzą się każdemu. Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: Średnia główka kapusty 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego szklanka ryżu 2 duże cebule 5 średnich marchwi 2 l bulionu drobiowego sól, pierz łyżka majeranku Przygotowanie: Główkę kapusty gotujemy w osolonej wodzie przez(...)pieczemy" w kuchence mikrofalowej przez ok. 15 min. Po tym oddzielamy liście kapusty od łodygi i nożem odkrajamy zgrubienie ( środkowa, najgrubsza żyłka ). Do mięsa mielonego dodajemy, ugotowany i ostudzony ryż, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy. Na środek liścia układamy 2-3 łyżki farszu i zawijamy kopertą, czyli dwa boki zaginamy do środka, a następnie rolujemy
Kuchnia ŁukaszaZawsze wydawało mi się to bardzo praco i czasochłonne. Ale dziś wpadłam na super alternatywę dla takich gołąbków. Zobaczcie poniżej. Zupa gołąbkowa 1/4 główki średniej kapusty włoskiej 25 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, ale śmiało można dodać każde inne) 2 l wywaru warzywnego 60 g ryżu duża cebula 3 ząbki czosnku 1,5 szklanki przecieru pomidorowego olej(...)ostrej papryki pieprz, sól natka pietruszki Zaczynamy od rozgrzania oleju w rondlu, kroimy cebulkę w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Do już zeszklonej cenuli możemy wrzucić mięso mielone, dodajemy ostrą paprykę (uwaga na ilość!!), sól oraz pieprz a następnie dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Dusimy
Kuchnia moimi oczamizrobienia mięsa z indyka, które przeważnie jest dość suche, jednak dodatek sporej ilości cebulki, czosnku i przypraw, a następnie zamknięcie soków w klopsikach poprzez podsmażenie i późniejsze podduszenie całości w sosie sprawia, że mimo iż są całkiem mocno zwarte, są też bardzo soczyste i intensywne w smaku. Jeżeli jednak wolicie klopsiki bardziej zbliżone teksturą do tych klasycznych, to mielona(...)rzut ziaren sezamu o lekko orzechowym posmaku. Brakuje tylko ryżu! Siadajcie do słonecznego stołu, wypełniam już miseczki tą wspaniałą pysznością! :) Azjatyckie klopsiki z chrupiącymi warzywami Potrzebujesz: Klopsiki 400g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowiny 3 cebule dymki (białe części) 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 3 łyżki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki (na 1 porcję) - mięso mielone z piersi kurczaka (ok. 150 g), - 1/4 papryki (ok. 38 g), - ząbek czosnku, - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - łyżeczka masła(...)łyżki mleka 2% (ok. 24 ml), - mieszanka warzywna: brokuły, kalafior, marchew (ok. 150 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mięso mielone z drobno pokrojoną w drobną kostkę papryką, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, szczyptą papryki słodkiej, ostrej, soli, pieprzu i formujemy kotleciki. 2. Kotleciki smażymy obustronnie na suchej patelni
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachIlość: 4 porcje Czas przygotowania: 30 min Składniki: – makaron Barilla Casarecce – 500g mięsa mielonego wołowego – pęczek rzodkiewek – pół brokuła – kiełki brokuła – 50 ml oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego nierafinowanego – przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, chili pieprz cayenne, papryka czerwona(...)cytryny – 2 łyżki syropu klonowego – olej rzepakowy Przygotowanie: 1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Brokuła ugotować na parze. Podzielić na mniejsze różyczki. 3. Do mięsa mielonego dodać 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek oraz przyprawić solą, pieprzem, chili i papryką czerwoną. Dokładnie wymieszać. Ulepić małe kulki i usmażyć na patelni z olejem rzepakowym
Podwójnaporcjamielonego wieprzowego 2 cebule - średnie 1 puszka fasoli czerwonej [400g] - łącznie z zalewą 1 puszka pomidorów w puszce bez skórki [400g] - krojonych 1/2 puszki kukurydzy 1 papryka czerwona - duża 1 papryka zielona - średnia 1/2 szkl. soku pomidorowego - lub więcej, wedle uznania olej - do smażenia Posiekaną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na oleju do zeszklenia. Dodać mięso mielone
Grunt to przepis!obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Cukinię solę a następnie odcedzam z nadmiaru soku. Dodaję przyprawy, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą oraz jajka. Na sam koniec dodaję mięso mielone z indyka. Całość dokładnie mieszam. Formuję kotlety. Smażę na rumiano z obu stron bardzo krótko tylko by skórka się zarumieniła. Przekładam do naczynia żaroodpornego. Kotleciki przekładam do żaroodpornego
Gotowanie Patkipyszności, nie nastręcza wielu problemów. Zazwyczaj ląduje w nich to, co jest pod ręką do wykorzystania. Większość zup, zazwyczaj najlepsza jest na drugi dzień. Składniki 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju 1 por (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 1/2 małej kapusty(...)brokułu 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny i ziemniaki kroimy w kostkę. Razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojony w piórka por, pokrojony seler naciowy, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 15 min na średnim ogniu. Wrzucamy posiekaną kapustę, podzielonego na różyczki
R'n'G Kitchenmięsem, doskonale się sprawdzały. Tym razem pieczeń, którą zaplanowałam na dwa obiady nie dotrwała do następnego dnia ;) Co prawda trochę za sprawą gościa, który nas spontanicznie odwiedził wieczorem, ale jego mina i mina domownika oraz tempo w jakim danie zniknęło, może świadczyć tylko o tym, że smakowało ;) Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 500 gram mielonej(...)Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli i zacznie delikatnie rumienić. Jaja przepiórcze obieramy, a suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, lub w paski. Mielone mięso mieszamy z quinoą i surowym jajem kurzym, przyprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami, dodajemy podsmażoną cebulę i wszystko razem dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę
Quinoa Raz!mielimy, dodajemy miękkie masło i mieszamy, następnie dosypujemy mąkę i całość zagniatamy do połączenia się składników. Ciastem wykładamy spód do tarty podnosząc brzegi. Cebulę obieramy wraz z papryką kroimy w kosteczkę. Na patelnie przekładamy masło, dodajemy oliwę i podgrzewamy,w rzucamy cebulę, szklimy 2 minuty, dodajemy paprykę i podduszamy około minut, aż warzywka zmiękną po czym dodajemy mięso mielone
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: Pulpety: 50 dag mięsa mielonego 1 sucha kajzerka + mleko do namoczenia 1 jajko 1 cebula 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej sól, pieprz majeranek Sos: 2 szklanki wody chrzan tarty(...)słoiczka - ilość wedle uznania sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki cukru Sposób wykonania: 1. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na patelni. Do mięsa mielonego dodać cebulkę, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, jajko, bułkę tartą lub kaszę manną, sól, pieprz i majeranek, dokładnie wymieszać i uformować dowolnej wielkości pulpety. 2. W rondlu
Kuchnia domowa Anidopiero niedawno wpadłam na pomysł wytrawnej wersji. By było jak najszybciej i jak najprościej, użyłam ciasta francuskiego, które zdało egzamin celująco. 1 arkusz ciasta francuskiego 250g pieczarek 100g mięsa mielonego 1 cebula 1/2 pęczka koperku sól, pieprz jajko do smarowania 1 łyżka masła 3 łyżki sezamu 1. Ciasto francuskie kroimy na długie paski. Od węższej strony nawijamy(...)natłuszczone masłem foremki do rurek. Smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Studzimy. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym drobno koperkiem. 3. Każdą rurkę napełniamy przygotowanym farszem, dociskając wąską stroną łyżki
Szefowa kuchniSkładniki gniazda makaronowe, 10-15 sztuk mięso mielone, 500g jajko, 1 sztuka cebula, 1 sztuka bułka tarta, 3 łyżki czosnek, 2 ząbki sól, pieprz śmietana 30%, 300ml woda, 600ml śmietana 12%, 2 łyżki majonez(...)łyżki mąka pszenna, 2 łyżki przecier pomidorowy, 2 łyżeczki sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia ser żółty, 100g Przygotowanie Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Formujemy 10 do 15 klopsików (w zależności od tego jak duże mamy naczynie
Gotowanie moimi oczami