już pewnie zauważyliście najbardziej rozbudowana na moim blogu jest kategoria mięsa . Moja rodzinka bardzo lubi dania mięsne stąd mój kolejny pomysł na mięso to kotlety mielone(...)niespodzianką czyli mięsny hot-dog. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 4-5 cienkich parówek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie. Do miseczki przełożyć mięso mielone, wbić całe jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę
O kuchni z uczuciemzajmuje się sporządzaniem tych pysznych kotlecików i to właśnie jego przepis dziś przedstawiam. Kotlety mielone Składniki: 250 g mięsa wołowego, 250 g mięsa wieprzowego, bułka kajzerka, cebula, olej, bułka tarta, jajko, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, mleko. Wykonanie: Bułkę wkładamy do garnuszka i wlewamy mleko (tak aby bułka nim nasiąkła). Nasiąkniętą bułkę odsączamy z nadmiarowej(...)ilości mleka. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso wołowe, wieprzowe, bułkę i podsmażoną na złoty kolor cebulę mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron. Smacznego
paapilotkaaklopsikami Sycące, kolorowe i przepyszne danie jednogarnkowe. Świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny! Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 5-6 młodych ziemniaków 1 cebula 1 młoda cukinia 1 marchew 1 czerwona papryka 2 łyżki(...)świeżych ziół typu koperek, pietruszka, bazylia, oregano itp 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
Blog z Apetytemporem. Danie możemy podać z makaronem, ryżem lub duszonymi ziemniaczkami. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku… niebo w ustach! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały(...)pół większego) 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki olej do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron
Blog z Apetytemcałość zapieczona w piekarniku. Składniki: 2 czerwone papryki 100 g ryżu 150 g mielonego mięsa 4 pieczarki 4 plastry żółtego sera mielona papryka sól, pieprz Ryż ugotować. Mięso mielone podsmażyć na patelni. Pieczarki pokroić w kostkę, dodać do mięsa i podsmażyć całość, aż z grzybów odparuje woda. Piekarnik nastawić na 180 stopni
wyzwania kuchenneangielskiego i pieprzu jajko 3-4 ząbki czosnku ulubione przyprawy (u mnie mielone ziele angielskie, papryka mielona słodka i ostra) 1 czerstwa kajzerka łyżka oleju smalec do wysmarowania formy około 120 g s uszonych śliwek (u mnie HELIO ) pieprz sól Rozpoczynamy od podzielenia mięsa (łopatka i boczek) na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku(...)każdej strony około 10 minut. Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Dobrze namoczoną bułkę wyciskamy z nadmiaru płynu. Za pomocą maszynki do mielenia mięsa mielimy: dwa razy mięso i wątróbkę oraz jeden raz warzywa, czosnek i bułkę. Do powstałej masy dodajemy około 150 ml wywaru z gotowania mięsa i warzyw, jajko, ostrą i słodką
PatiGotujesztuka, bułka moczona w wodzie 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cebula 1 sztuka, smalec - ile potrzeba, woda 4 łyżki mielone mięso z kurczaka na pulpety włożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie bułkę, pokrojoną cebulę, jajko, tartą bułkę(...)pieprz mielony, kucharka i wszystko dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę na gorącym smalcu smażyć z każdej strony rumiane kotlety po usmażeniu wszystkie dać na patelnię, wlać z 4 łyżki wody i pod przykryciem dusić z 5 minut na średnim ogniu, następnie bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody, zimne są idealne do pieczywa - kupiłam mięso mielone
W Mojej Kuchni Lubiępestek pigwy)!!! Sposób wykonania klusek z makiem – makiełki z makaronem Do przygotowania nakiełek potrzebować będziemy przede wszystkim: garnka, miski, sita lub durszlaka. Potrzebna będzie także maszynka do mielenia mięsa z drobnym sitem do mielenia maku, jeśli nie kupisz już zmielonego. Krok 1 – gotuje makaron Jak już wspomniałam, do potrawy możesz wykorzystać sklepowy makaron łazanki (kwadraty lub romby), który(...)przywarło. Mak spęcznieje i wchłonie mleko lub wodę z gotowania. Następnie odstawiam do ostudzenia i odcedzam na sicie. Gdy ostygnie, to 2 lub 3 krotnie mielę na drobnym sicie maszynki do mielenie mięsa. Jeśli kupisz mak mielony, to nie musisz już mielić w maszynce. Wystarczy, że ugotowany mak odcedzisz na sicie. W garnku po gotowaniu maku, rozpuszczam i mieszam
Ania gotujemagiczną pastę, wszystkie przyprawy, posiekaną chili. Nie dodawać orzeszków i kolendry oraz szczypiorku. Wszystko razem wymieszać i smażyć chwilkę. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso lekko się przysmaży. Mięso mielone mocno rozdrobnić. Jak już mięso jest gotowe dodać miękki i odsączony makaron. Wszystko razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Doprawić do smaku limonką i solą
Kuchnia PokoleńPulpeciki w sosie z papryką i pieczarkami Szukacie przepisu na obiad z mięsa mielonego ? Dzisiejsze pulpeciki w sosie z papryką i pieczarkami mogą Wam bardzo posmakować - są bardzo proste w przygotowaniu, to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pulpety w sosie z papryką i pieczarkami możecie doprawić tak, jak najbardziej lubicie, sprawdzi się większość ulubionych suszonych ziół. Wybierzcie(...)Polecam również mój bigos cygański z klopsikami: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Pulpeciki w sosie z papryką i pieczarkami, składniki: na pulpeciki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz
Lekcje w kuchniPulpeciki w sosie pomidorowo-śmietanowym z ogórkami Szukacie przepisu na obiad z mięsa mielonego ? Dzisiejsze pulpeciki w sosie pomidorowo-śmietanowym mogą Wam bardzo posmakować - są bardzo proste w przygotowaniu, to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pulpety w sosie pomidorowym ze śmietanką możecie doprawić tak, jak najbardziej lubicie, sprawdzi się tu na przykład większość ulubionych suszonych ziół(...)Polecam również mój bigos cygański z klopsikami: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Pulpeciki w sosie pomidorowo-śmietanowym z ogórkami, składniki: na pulpeciki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz
Lekcje w kuchniPotrawa niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu - świetnie smakuje ze świeżą bagietką i grillowanymi kolbami kukurydzy. Polecam przepis na kotlety mielone z grilla. Czas przygotowania : 30 minut Liczba sztuk: 8 SKŁADNIKI: 250g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 250g grubo zmielonej dobrej kiełbasy (świeżej) 4 filety z sardeli 1 łyżka kaparów 1 jajko 1 czerstwa kajzerka(...)średnie cebule 1/2 łyżeczki mielonego chili 2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól i świeżo zmielony pieprz do smaku olej do smarowania kotletów PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kajzerkę moczymy w mleku lub wodzie, aby zmiękła. Krok 2. Filety z sardeli płuczemy, osuszamy - drobno siekamy. Krok 3. Bułkę mocno odciskamy z płynu. Mięso mielone ugniatamy
Moja Książka KucharskaSkładniki: woda na wywar 2 litry, mielone z drobiu 70 dag, przyprawa do mielonego mięsa 1/2 opakowania, sól - do smaku, jajka 2 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, kasza manna 2 łyżki sos szpinakowy: szpinak 4 pęczki lub 1 opakowanie mrożonego, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, masło 1 łyżka, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz mielony i sól - do smaku, śmietana 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki, wywar 4 szklanki Mielone dokładnie wyrobić ręką z jajkami, bułką tartą, kaszą manną, przyprawą do mięsa mielonego. Formować małe okrągłe pulpety, obtaczać w mące i kłaść na wrzącą wodę, gotować po wypłynięciu z 10 minut na mniejszym ogniu bez przykrycia, ugotowane wyjąć na talerz
W Mojej Kuchni Lubięformowanych w wałeczki.Składniki:50 dag mięsa mielonego (u mnie łopatka)1 jajko1 bułka namoczona i odciśnięta1 cebula2-3 ząbki czosnkułyżeczka mielonej słodkiej paprykisól, pieprzbułka tarta do panierowania i olej do smażeniaSposób przygotowania:1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekaną drobno cebulką, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, odciśniętą bułką i przyprawami.2. Z masy mięsnej formujemy mielone na kształt grubszych wałeczków.3. Każdy wałeczek obtaczamy w bułce tartej, lekko spłaszczamy.4. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.5. Takie mielone najlepiej mi smakują z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.Smacznego
Kuchnia domowa Anidzisiejszy obiad polecam pyszne kotlety mielone z papryką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Można je podać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: ½ kg mięsa mielonego drobiowego, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 1 jajko, 1,5 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, oregano, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oraz cebulę kroję w małą kosteczkę. Warzywa dodaję do mięsa(...)mielonego. Następnie do mięsa dodaję jajko, 3 łyżki bułki tartej oraz sól, pieprz i oregano do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 2. Z masy mięsnej formuję owalne kotlety. Obtaczam je w pozostałej bułce tartej. Kotlety smażę na oleju, na rumiano z każdej strony
Tradycyjna kuchnia Kasi