posiekanej kapusty pekińskiej 1 mała czerwona papryka kawałek pora ½ cebuli 5 dag ostrego sera żółtego np. cheddar 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżeczka przyprawy Vegeta natur pikantna z chili Świeżo mielony pieprz do smaku Sól morska lub himalajska do smaku Ketchup do podania Sposób przygotowania: Parówki obrać z osłonek pokroić na małe kawałeczki. Posiekaną drobno kapustę pekińską(...)wyjątkowe połączenie naturalnych składników: papryki, oregano, czosnku, ziół, warzyw, chili, doda pikanterii twoim daniom i rozgrzeje was przy stole • Nie może zabraknąć jej w waszym menu • Idealna do mięs, warzyw czy ryb, odpowiednia dla wegetarian. Bez dodatku glutaminianu sodu Bez sztucznych barwników i aromatów Bogactwo warzyw i przypraw Życzę smacznego
Wanilia i KardamonWystarczy, że pomyślę o cynamonie, a już ślinianki pracują mi ze zdwojoną siłą. Tak bardzo lubię jego dodatek:) Dodawałam go i do ziemniaków ( Klik ), do marchewki ( Klik ), do mięsa ( Klik , Klik ), do różnych dań ( Klik , Klik ) i oczywiście do wypieków ( Klik , Klik , Klik , Klik , Klik i Klik ) . Dziś właśnie chcę Wam przedstawić kolejny z nich. Robiłam go już dość dawno(...)łyżki oleju Nadzienie: 200-230 g twarogu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu 1 duże jajko Lukier: 1 szkl. cukru pudru 2 łyżki mleka Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Twaróg mielimy lub przepuszczamy przez praskę (najlepiej dwukrotnie). Dodajemy cukier, cynamon oraz jajko i miksujemy chwilę, do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na blaszkę (tzw piekarnikową) wyłożoną papierem do pieczenia
Smaki Na TalerzuMoja rodzina to mięsożercy, ale jeśli już przyrządzę coś wegańskiego to na ogół wszystkim smakuje. Nie mam problemu aby kilka dni w tygodniu zastąpić mięso warzywami, kaszami czy soczewicą. Dlatego dzisiaj przygotowałam kolejny wegański przepis , tapenada z oliwkami . Tapenada to francuska pasta na bazie oliwek, kaparów i oliwy. Wersja wegańska nie zawiera anchois . Zdecydowanie wolę gruboziarnistą konsystencję tapenady. Niby wszystkie(...)miksuj za jej pomocą. Akurat w tym przepisie wolę tapenade gruboziarniste. Jeśli wolisz bardziej zmielone miksuj dłużej. Przełóż tapenade do miseczki. Dodaj oliwę, sok z cytryny. Przypraw solą, grubo mielonym pieprzem i wymieszaj. Tak przygotowane tapenade przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do tygodnia. Tapenade z oliwkami to świetna pasta na kanapki. Świeżutką ciabatę dzielę na grube kromki
codojedzeniaMakaron prawdopodobnie pojawił się w I w. p. n. e. w czasach rozwoju starożytnego Rzymu. Jedli go głównie biedni, ale z czasem makaron stał się niezwykle
My Chcemy Jeśćbardzo smacznie. Tak przynajmniej twierdzą domownicy. 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały seler 3 cebule 1 łyżka masła 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 liści laurowe 2 ziela angielskie 0,5 litra wody Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku na maśle. Marchewki(...)drugiej stronie na złoty kolor. Taką rybę jadłam zarówno wymieszaną z warzywami, jak również podawaną osobno. Wszystko zależy od naszych preferencji. Jeśli połączymy w naczyniu rybę z warzywami, mięso nabierze ostrości i "przegryzą się" smaki ;) Danie smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno
Emskie SmakiSchabowego nie ma co zachwalać, ale takiego z indyka to i owszem bardzo polecam. Schabowy z indyka dobrze smakuje w panierce z płatków kukurydzianych. Z
Kuchcik gotujestosowne.Już na wstępie podkreślam, że kurczak musi się marynować przez noc. Miejcie to na uwadze, jeśli planujecie przygotować to danie i zróbcie zakupy dzień wcześniej. Warto dać mięsu te 12 godzin w marynacie. Oczywiście można też skrócić je do 3-2 godzin, ale to już nie do końca to samo :)Składnikimarynataszklanka jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanego świeżego imbiru1(...)chilli pieprz cayenne1 łyżeczka cukru150ml śmietany 18% lub kremówkipieprz i sólSposób przygotowaniaWieczorem kroimy kurczaka i zalewamy go marynatą. Marynata to wymieszane wszystkie wymienione składniki. Ziarna kardamonu, kolendry i kmin mielimy w młynku do przypraw. Następnie wszystkie składniki marynaty miksujemy w małym malakserze na gładką masę. Jeśli nie macie malaksera i młynka elektrycznego to przyprawy rozdrobnijcie w moździerzu, czosnek drobno pokrójcie
W kuchni wieczorembazylią. Jest jednak cała masa innych nadzień, które fajnie komponują się z zapiekanym chlebem. Nadzieniem na bruschettę mogą być grillowane warzywa (krem z takich warzyw bądź całe), sery, mięsa (szynka parmeńska, szynka prosciutto). Opcji jest kilka. Ja postanowiłam pozostać w klimacie Italii i przygotowałam bruschetty z włoskim serem ricotta, czosnkiem i pieczarkami. Okazały się totalnym strzałem w dziesiątkę i zniknęły(...)patelni albo w tosterze. Podpieczone pieczywo skropić pozostałą częścią oliwy, posmarować serem ricotta a na ser wyłożyć podsmażone pieczarki. Po górze można dodatkowo posolić solą morską oraz posypać świeżo mielonym pieprzem. Bruschetta z pieczarkami i serem ricotta O czym warto pamiętać przygotowując bruschettę z serem ricotta. Pieczarki, smażmy na średnim ogniu do momentu aż wyparuje z nich cała woda
mecookssmacznego dania czy sosu. W zabawny sposób opisują także pomysły na proste i łatwo dostępne opakowania lunchowe. Wyjątkowe przepisy na szybkie dania lunchowe dla każdego: wegańskie, wegetariańskie, z dodatkiem mięsa lub ryb, na ciepło i na zimno. Każdy przepis pomysłowo podzielony jest na dwie części: to, co możesz przygotować w domu i to, jak powinieneś dokończyć danie tuż przed jedzeniem(...)posiekany ząbek czosnku 1 cukinia pokrojona na wstążki, nitki lub słupki sok z połowy cytryny garść tartego parmezanu 1 łyżka świeżego szczypiorku 2 gałązki koperku sól i świeżo mielony pieprz Rano postaw na gazie garnek z osolona wodą,a kiedy woda zacznie kipieć,wrzuć do niej makaron.Międzyczasie na dużej patelni rozgrzej dwie łyżeczki oliwy z oliwek, dodaj posiekany
Z Kuchni Do KuchniZiemniak to podstawowy produkt w naszej kuchni. Trudno wyobrazić sobie na obiad kotleta schabowego czy mielonego bez ziemniaków. Jednak nie do końca są one doceniane za swoje wartości odżywcze. Ziemniaki bardzo często lądują na naszych stołach ze względu na walory smakowe oraz cenę, a większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że są one bardzo zdrowe. Jedząc je, dostarczamy(...)ziemniaki o czerwonym i fioletowym miąższu Właściwości zdrowotne ziemniaków: obniżają ciśnienie krwi, dzięki dużej obecności potasu oraz kukuoaminy mają właściwości zasadotwórcze - regulują równowagę kwasowo-zasadową i obniżają kwasowe oddziaływanie mięs na organizm regulują pracę układu pokarmowego, w tym jelit, dzięki obecności błonnika redukują stres i poprawiają samopoczucie, dzięki obecności magnezu i witaminy B6 doskonałe źródło energii, której dostarcza skrobia wspomagają
Kuchnia MagdaLenyTurystyczną. Tam też było jajko w przepisie ;) Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane przecieramy przez praskę lub mielimy. Można też bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków, ale nie polecam miksować ziemniaków za pomocą blendera, bo masa będzie zbyt rzadka. W garnku uklepujemy utłuczone ziemniaki i dzielimy(...)drewnianej łyżki. Kluski wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Wybieramy łyżką cedzakową i przekładamy do miski. Podajemy z roladą wołową lub wieprzową, innym mięsem z sosem lub z podsmażonym boczkiem. Smacznego
bistro mamadelikatny smak tej pysznej zupy. Gotując grochówkę nie można zapomnieć o dodaniu ziół takich jak majeranek, cząber, tymianek, pomagających w trawieniu grochu. W zależności od upodobań dodać świeży czosnek, mieloną paprykę, pieprz ziołowy i pieprz czarny. Składniki: 25 dkg łuskanego grochu w połówkach 35 dkg wędzonych żeberek wieprzowych 4 duże ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki ¼ bulwy selera(...)ugotowaniu grochu i żeberek, wyjąć z garnka żeberka i dodać wcześniej pokrojone warzywa, bulion, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie. Mięso oddzielić od żeberek, pokroić na kawałki, dodać do ugotowanej zupy. Usunąć z zupy połówki cebuli. Przyprawić zupę majerankiem, cząbrem, solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Dodać ząbki czosnku obrane i przekrojone
Codziennik KuchennyŁosoś po grecku to moja propozycja dania na wigilię czy na święta Bożego Narodzenia. Ryba po grecku to bardzo popularne, świąteczne danie kuchni polskiej które podobno
Dorota SmakujePieczone w piekarniku podudzia z kurczaka w słodko-ostrej marynacie pomidorowej na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. W wersji łagodniejszej używamy ketchupu
Kuchnia MagdaLeny