mięso mielone - 23354 przepisów (strona:116/1557)

Klopsiki w sosie koperkowym 112

mięsa mielonego 1 duża cebula 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sos koperkowy: 2 łyżki posiekanego koperku 150 ml kremówki 1 / 2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 / 2 szklanki wody sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Klopsiki: Cebulę obrać, drobno posiekać. W misce wymieszać mięso mielone, cebulę, koperek, doprawić

niecodziennikpary
Turecki börek czyli mięso mielone zapiekane w cieście filo 422

pierwszy ogień poszedł börek, czyli coś w rodzaju zapiekanki z ciastem filo w roli głównej. Smaki bardzo zwyczajne, takie polskie - można by to tak określić. Przecież mielone mięso, pomidory czy ser to produkty zwyczajne, używane w polskich kuchniach codziennie. Innowacyjne jest ciasto filo, podobne trochę do ciasta francuskiego, bo cieniutkie. Można je zrobić samemu, ale można też(...)wtedy na ucztę, a tymczasem dzisiaj börek podpatrzony  u Ewy >klik!<Składniki:opakowanie ciasta filo (6 dużych płatów),Sos mięsny:300 g mielonego mięsa,1 średnia cebula,2 większe ząbki czosnku,2 średnie marchewki,1 niezbyt duża czerwona papryka,1 puszka (400 g) pomidorów,ok. 100 g startego żółtego sera,sól i pieprz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka mięsno - warzywna 196

lubię różnego rodzaju zapiekanki, a najbardziej to ich przypieczony wierzch 😊 Zapraszam na przepis 😊 Składniki: ziemniaki duze 6 szt, brokuł 200 g, kalafior 200 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe 400g, pieczarki 350g, ser żółty 15 dag, śmietana 18% 200 g, jajko 1 szt, zioła prowansalskie, papryka słodka, majeranek pół łyżeczki, zioła prowansalskie pół łyżeczki, gałka(...)podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż odparują wodę. Następnie przyprawiamy do smaku sol ą  i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mielone mięso. Dodajemy 1 łyżeczkę papryki w proszku, majeranek oraz s ó l i pieprz do smaku. Smażymy do miękkości mięska. Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka

kulinarne odsłony pati
Lazania 197

ostatni kawałek do zdjęcia :). Przepis pochodzi z tej strony klik klik . Lazania 12 płatów makaronu do lazanii 150 g tartego żółtego sera do posypania Sos boloński: 1 kg mielonego mięsa puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 duża marchew 1 łyżka oleju do smażenia 3 łyżki (mała puszka) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku słodka papryka w proszku (1/2 łyżeczki) oregano(...)gałka muszkatołowa sól i pieprz Przygotowanie sosu bolońskiego: cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew zetrzeć na dużych oczkach i razem smażyć na oleju przez 10 minut. Następnie dodać mielone mięso, drobno posiekany czosnek i przyprawy. Gdy mięso będzie gotowe (ok. 10-15 minut) dodać pomidory z zalewą i koncentrat. Wszystko razem wymieszać i gotować jeszcze około 10 minut

Pieguskowa Kuchnia
Gołąbki pieczone w piekarniku 155

chwili zagotowania się wody. Odwracamy kapustę za pomocą dwóch widelców, gotujemy 3 minuty. Odcedzamy wodę, kapustę zostawiamy do wystudzenia. Do dużej miski przekładamy wystudzony ryż, zimną cebulę i mięso mielone, dokładnie mieszamy, dodajemy 1/2 łyżeczki pieprzu, mieszamy, sprawdzamy, czy farsz jest dostatecznie doprawiony. W razie konieczności dodajemy jeszcze trochę kucharka. Z wystudzonej kapusty delikatnie ściągamy liście(...)liści, wlewamy szklankę zimnej wody.  Brytfankę przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 2 godziny na termoobiegu. Smacznego :)) łopatka wieprzowa, wieprzowina, biała kapusta, cebula, ryż, mięso mielone

Bułka z Chlebem
Mielone z marchewką i brukselką 132

Mielone z marchewką i brukselką Zamiast zwykłych mielonych proponuję zrobić według tego przepisu. Mielone kuleczki zatopione w pysznym warzywnym sosie. 14 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na kotlety mielone: ·        ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        1 cebula(...)Sól ·        Szczypta chili ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski, doajmey obrana, drobno pokrojona cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą, majerankiem, przyprawą Gyros, wsypujemy bułkę tarta i dokładnie mieszamy. Robimy okrągłe kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony

Kulinarna Chwila
Klopsiki w zalewie octowej 247

tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Kajzerkę włożyć do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia. Namoczoną kajezerkę dobrze odcisnąć z mleka i drobno pokruszyć. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajo, namoczoną i pokruszoną kajzerkę, startą cebulę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrobić masę jak na kotlety mielone. Z wyrobionej masy(...)odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Podawać jako przekąskę na zimno. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 17 klopsików. Do przygotowania klopsików można użyć mięsa mielonego drobiowego, wieprzowego czy wieprzowo-wołowego. Podobno klopsiki najlepiej smakują, jeśli zostaną usmażone na smalcu. Ilość octu w zalewie można zmniejszyć do 3/4 szklanki, a cukru do 3 łyżek

Gospodyni Miejska
Spaghetti z prostym sosem pomidorowym z mięsem i papryką 240

mięsa mielonego* 1 cebula 1/4 czerwonej papryki 1-2 ząbki czosnku 1 marchewka około 400 ml pulpy pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki 1 saszetka koncentratu pomidorowego czarnomorskiego około 3/4 szklanki bulionu* około łyżeczki suszonego oregano szczypta suszonej bazylii opcjonalnie odrobina ostrej papryki lub chili (jeśli lubicie) makaron spaghetti do podania olej do podsmażenia składników *najlepsze będzie mięso wieprzowe(...)starty na tarce czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę lub startą marchew i pokrojoną paprykę, chwilę smażymy. Składniki przekładamy do rondla. Następnie na patelni na około 2 łyżkach oleju obsmażamy mięso mielone, przekładamy je do rondla z resztą składników. Dolewamy bulion mięsny (najpierw około 120 ml) i koncentrat pomidorowy, mieszamy i chwilę dusimy (3-4 minuty). Następnie dodajemy pulpę

Słodkie okruszki
Serbska zupa ziemniaczana 235

prawdę warta wypróbowania. Przepis Składniki: 750 g ziemniaków 3 czerwone papryki 2 marchewki 1,5 l bulionu ważywnego 3 listki liścia laurowego 4 duże cebule 500 g mięsa mielonego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku pieprz i sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. W podobnej wielkości kostki kroimy marchewkę(...)się nie rozwalać. W między czasie kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i po chwili mięso mielone. Rozdrabniamy mięso. Całość smażymy, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy słodką i ostrą paprykę. Na około 5 minut przed końcem gotowania, czyli jak warzywa będą już

KasiaiKrzysiu.pl
Makaron orkiszowy z cukinią i szparagami 166

pełni. Są przepyszne. Dzisiaj przedstawiam je w wersji z makaronem i nie tylko. Danie smaczne i nieskomplikowane. Polecam. Składniki: 1 pęczek szparagów zielonych 1 młoda cukinia 400 g mięsa mielonego z piersi z indyka 1 czerwona papryka Ser mozzarella 3 ząbki czosnku Sól Bulion/ woda olej Wykonanie: Paprykę kroimy na kawałki i zapiekamy przez kilkanaście minut w temp(...)sitko i lekko solimy. Pozostawiamy na chwilę, aby obciekła. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso mielone. Ze szparagów usuwamy łykowate części ( wystarczy odłamać ), pozostałe kroimy na kawałki. Razem z cukinią dodajemy do mielonego mięsa. Paprykę kroimy w paseczki i również wykładamy do pozostałych składników. Podlewamy niewielką ilością bulionu lub wody. Doprawiamy do smaku solą

Smaki Ewy
Poniedziałek: Hamburgery z pęczaku i indyka 123

tymianku i rozmarynu. Dobrze posól i popieprz (niech pęczak będzie przesolony – później nie będziesz już dodawać soli, gdy połączysz kaszę z mięsem mielonym). Zmiksuj na dość gładką masę. Krok 3 Przełóż kaszę do misy, dodaj do niej mielone mięso. Wbij jajo, dodaj łyżkę majonezu i wymieszaj całość. Formuj okrągłe burgery, obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Hamburgery z pęczaku i indyka 156

tymianku i rozmarynu. Dobrze posól i popieprz (niech pęczak będzie przesolony – później nie będziesz już dodawać soli, gdy połączysz kaszę z mięsem mielonym). Zmiksuj na dość gładką masę. Krok 3 Przełóż kaszę do misy, dodaj do niej mielone mięso. Wbij jajo, dodaj łyżkę majonezu i wymieszaj całość. Formuj okrągłe burgery, obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej

Niedzielny kucharz
Rolady schabowe w warzywach 182

szklanki wody     Jedną marchew i czosnek kroimy w plastry, cebulę w ćwierćplastry a paprykę w grube kawałki.  Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną wcześniej i odciśniętą bułkę, jajko, sól, pieprz ziołowy i granulowany czosnek do smaku. Wyrabiamy. Drugą marchew ścieramy na grubych oczkach  i przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Schab kroimy(...)między sąsiednimi plastrami pozostawić ciągłość. Rozbijamy. Przyprawiamy z obu stron solą, czosnkiem granulowanym i przyprawą Harissa. Natkę pietruszki kroimy na drobno. Na plastry schabu sypiemy natkę pietruszki, nakładamy mielone mięso, startą marchewkę i zwijamy rolady, spinając je wykałaczkami. Rolady podsmażamy na patelni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Warzywa podsmażamy na patelni, dodajemy wodę i przykrywamy nimi rolady. Pieczemy

Maminek kulinarny
Bakłażan zapiekany mięsem mielonym i mozzarellą 298

jest baaardzo na miejscu :)  składniki: dla 2-3 osób 1 średni bakłażan lub 2 małe 1 łyżka oliwy lub oleju 125 g mozzarelli (1 kulka) 350 g mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatki) 2 ząbki czosnku 1 cebula  200 ml przecieru pomidorowego (passaty)  1 łyżka masła oregano i bazylia - świeże lub suszone papryka słodka i ostra(...)Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Kiedy jest już złota, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż będzie brązowe, od czasu do czasu mieszamy łopatką, żeby nie przywarło do patelni. Na końcu wlewamy sos pomidorowy z kartonika. Dodajemy przyprawy i chwilę

bistro mama
Roladki z udek kurczaka 289

nasze roladki potrzebujemy udka z kurczaka (mogą być z kostką lub wyfiletowane) - -ok 12 sztuk.. My swoje wyfiletujemy sami. Musimy też przygotować: -0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego -4 marchewki -2 jajka -2 suche bułki -cebulę -przyprawy -olej    Deskę owijamy folią spożywczą, układamy udka skórką do dołu, dociskamy folią i tłuczemy.    Rozbite posypujemy przyprawą(...)przypraw barbecue.    Układamy na półmisku i pozostawiamy na czas przygotowania farszu.    Odciskamy namoczone bułki, wbijamy do nich jajka, dodajemy delikat do mięs do smaku, dokładamy mięso mielone i wyrabiamy na jednolitą masę. Na każdy płat udka nakładamy mielone mięso do 2/3 długości płata, kładziemy pasek surowej marchewki i zwijamy roladkę. Spinamy wykałaczką

Maminek kulinarny