mięso duszone - 8529 przepisów (strona:416/569)

NADZIEWANE ROLADKI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM 278

Delikatne, soczyste mięso z piersi kurczaka obficie nadziane serowo-cebulowym farszem. Cieknie ślinka, prawda? Wszystko to oblane pysznym sosem śmietanowo-koperkowym . Danie łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne. Wspaniały pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny. Do tego pieczone ziemniaczki i ulubiona surówka i możemy rozpocząć biesiadowanie. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * pierś z kurczaka – 1 szt ( ok.300 g ) * ser żółty(...)wkładamy farsz serowo-cebulowy,spinamy wykałaczką albo delikatnie związujemy. Obtaczamy w mące, a następnie smażymy z każdej strony na odrobinie rozgrzanego oleju. Podlewamy szklanką bulionu i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Dodajemy słodką śmietankę i drobno posiekany koperek, gotujemy ok. 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Skrzydełka curry na skróty 186

Prawdziwe dania curry wymagają czasu . Spieszyłam się , a i składników był mały wybór. ale nic to- doprawione wyszły pyszne. Może mięsa to za dużo w tym daniu nie ma , ale za to pyszny sos rekompensuje ten brak. Czas: 45 minut Składniki: 3-4 skrzydełka 1/2 czerwonej dużej cebuli 1 mała biała cebula 1/2 dużego pomidora 4 łyżki oleju z pestek(...)sekund. Dołożyć skrzydełka i niech się obsmażą lekko z jednej i drugiej strony. Dorzucić obie drobno pokrojone cebule i tak samo pokrojonego pomidora. Posypać cukrem. Zalać wodą i dusić 40 minut na średnim gazie. Gdyby woda za mocno wyparowała uzupełniać ją po kilka łyżek. Sos ma być na końcu gęsty. Doprawić sokiem z cytryny. Przed podaniem dosypać grubo pokrojoną natkę

Buniabaje w kuchni
Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami 157

nadziewany kuskusem z cukinią, czosnkiem i suszonymi pomidorami! Niebo w gębie! Bezmięsne danie, które pokochacie od pierwszego spróbowania. Bardzo syte, kolorowe, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Nie odczujecie braku mięsa, naprawdę! Idzie jesień, a to oznacza, że częściej będziemy faszerować warzywa i zapiekać, dlatego dzisiaj kolejny, prosty i niedrogi przepis, który koniecznie musicie przygotować!  Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem(...)obrany czosnek. Na oleju rzepakowym podsmażamy miąższ bakłażana, z czosnkiem i cukinią. Wlewamy sos pomidorowy i dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, wędzoną, słodką oraz ostrą paprykę w proszku. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy nieco wody. Na sam koniec dodajemy suszone oregano oraz doprawiamy do smaku, mieszamy. Przygotowujemy farsz. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem

Moja smaczna kuchnia
Policzki wieprzowe duszone w kapuście i porto 312

Muszę się przyznać, że policzki wieprzowe jadłam po raz pierwszy, wołowe już mi się zdarzało. Szkoda, że w sklepach są tak trudno dostępne. Mięso bardzo delikatne i smaczne. Ja swoje kupiłam w Makro. Do wykonania tego dania częściowo zainspirował mnie Okrasa. Oczywiście musiałam coś zmienić, bo pewnie nie byłabym sobą. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: Policzki wieprzowe(...)smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili całość również układamy w garnku. Całość przykrywamy drugą częścią kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Podlewamy wszystko porto i winem. Dusimy pod przykryciem około 2 ½ godziny na wolnym „ogniu”. Czas ten możemy znacznie skrócić używając szybkowara. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Bogracz gulasz 237

Uwielbiam dania dwa w jednym! Są sycące i  zazwyczaj proste w przygotowaniu. Dlatego dzisiaj proponuję Wam przepyszny bogracz - z duża ilością mięsa, ziemniaków, czerwonej fasoli, pomidorów, papryki i czosnku - w sam raz na jesienną aurę. Po prostu - zdrowy, pożywny i smakowity obiad! Przekonajcie się ;) Bogracz gulasz  Nie wiem czy to danie jest typowym bograczem gulaszem, ale takie nazewnictwo(...)ząbkami czosnku. Teraz nasz mus musi poczekać, a my przechodzimy dalej :) Cebulę siekamy i szklimy na łyżce oleju kokosowego z dodatkiem łyżeczki ksylitolu. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i dusimy przez 10 minut. Po tym czasie całość zalewamy musem pomidorowo - paprykowym i dolewamy 2 litry przegotowanej wody. W międzyczasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Przyprawiamy łyżką

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kurczak z marchewką. 137

Szybki obiad zawsze w cenie! Czy nie jest tak? Oczywiście, że jest i każdy ma chwile słabości oczywiście ;) Dziś obiad szybki i smaczny.  Do przygotowania mięsa użyłam jedynie staropolskiej przyprawy do mięs od Rafex , w której znajduje się: sól, chili, papryka słodka, imbir, ziele angielskie mielone, kozieradka, goździki, majeranek, czosnek, cynamon, kolendra. Do przygotowania piersi z kurczaka potrzebujemy: pojedyncza(...)soli i pieprzu Marchew gotujemy w wodzie do miękkości.  Następnie kroimy ja w kostkę. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do marchewki.  Masło rozpuszczamy w rondelku i chwilę dusimy razem z marchewką i natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.  Skomentuj

MamaOskarka
Gulasz z dynią i ciecierzycą 126

wszelkich gulaszy, które nie dość, że są bardzo sycące to jeszcze bardzo dobrze rozgrzewają organizm. I nie ma tutaj znaczenia czy jest on w wersji wegetariańskiej czy też z mięsem zawsze smakuje świetnie. No i oczywiście przyprawy – wędzona papryka, imbir, czosnek, kolendra, cynamon – wszystkie z nich nadają daniom wspaniałego smaku i aromatu. Podstawą mojego gulaszu była dynia(...)oleju. Przesmażamy najpierw cebulkę by była szklista, a następne czosnek. Dodajemy dynię i smażymy wszystko razem około 5 minut. Następnie dodajemy pomidory, ciecierzycę z zalewą oraz szpinak. Wszystko razem dusimy około 20 minut aż dynia będzie miękka. W razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec gotowania dodajemy pietruszkę oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Jeśli sos będzie

Życie ze smakiem
Klopsy z szpinakiem 150

Klasyczne klopsiki wieprzowe zyskają zupełnie nowy wymiar, gdy wypełnimy je szpinakowym farszem z czosnkiem, cebulką i śmietanką.    Składniki: klopsy: 500g mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików średnia cebula łyżeczka musztardy francuskiej sól, czarny pieprz, majeranek olej do smażenia szklanka esencjonalnego bulionu szpinak: koło 200g rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku(...)Odrywamy kawałki mięsnej masę, rozpłaszczamy w dłoni i nakładamy łyżeczkę szpinakowego farszu. Formujemy klopsy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy szklanka bulionu i dusimy na wolnym ogniu około 10-15 minut w zależności od wielkości klopsów

Pyry na Gaz
ryba po grecku 173

szczególnie teraz w okresie postu. A ryba z dużą ilością warzyw, to propozycja jeszcze lepsza. składniki 1,5 kg filetów dorsza  lub ryby morskiej z białym mięsem 3-4 marchewki 3-4 cebule 2/3 szklanki soku pomidorowego 0,5 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego 1-2 pietruszki 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 liście laurowe(...)garnka z zeszkloną cebulą, smażąc całość jeszcze przez 3-4 minuty często mieszając. Następnie do garnka wlewamy sok pomidorowy, dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy pieprz, sól i dusimy pod przykryciem przez 25-30 minut, na niewielkim ogniu. Teraz na patelni rozgrzewamy olej, filety z ryby wyjmujemy z lodówki, obtaczamy z każdej stromy w mące i smażymy na patelni na złoty

Miód i pieprz
Makaron z cukinii w pikantnym sosie pomidorowym 214

Pyszne, letnie bezmięsne danie dla miłośników cukinii.   Takie spaghetti z cukinii jest szybkie w przygotowaniu,  zdrowe i smaczne :) SKŁADNIKI 2 młode cukinie 1

Moje Kuchenne Rewelacje
Gulasz z wątróbką i warzywami 194

Bardzo lubię wątróbkę drobiową i zazwyczaj podaję ją podsmażoną z cebulka, ewentualnie z jabłkiem. Tym razem postanowiłam trochę urozmaicić to danie i wyszło równie smaczne. Można

e-PrzepisyKulinarne
Zrazy wołowe 168

Nieodłącznym zaś dodatkiem do zrazów (jak dla mnie) są zasmażane buraczki. Dziś zaprezentuję przepis na zrazy wołowe. Mięso umyj i podziel na 4 plastry. Następnie rozbij je tłuczkiem do mięsa na płaty o grubości około 0,5 cm. Każdy płat posmaruj musztardą z obu stron i odstaw do schłodzenia na 1 godzinę. Paprykę pokrój w paseczki, cebulę w piórka(...)naczynia żaroodpornego (łącznie z tłuszczem ze smażenia). Całość zalać bulionem. Dodać ziele angielskie i listki laurowe. Dla dodatkowej szczelności naczynia, można całość owinąć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Dusić przez 1,5 godziny w temperaturze 170°C. Po tym czasie naczynie wyjąć z piekarnika. Odkryć. Wyjąć zrazy na talerzyk, a wywar przelać na patelnię na której wcześniej obsmażaliśmy zrazy

Świat Domowej Kuchni
Żeberka w miodzie 145

Mięso przyrządzone jest na oleju z rzepaku canola i owoców czerwonej palmy , dzięki czemu nabiera delikatnego posmaku i bursztynowego koloru. Sos na bazie piwa , z dodatkiem prawdziwego miodu i musztardy z dodatkiem płatków wędzonej papryki sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z zachwytu – intensywny .. delikatnie słodki… troszkę ostry. SKŁADNIKI: ŻEBERKA: - żeberka – 500 g - cebula – 2 szt - cukier kandyzowany(...)delikatnie złocimy. Żeberka oczyszczamy i wkładamy do garnka. Posypujemy solą , pieprzem , papryką i odrobiną imbiru. Dokładnie mieszamy i obsmażamy z każdej strony. Zalewamy bulionem oraz piwem. Na wolnym ogniu dusimy ok. 40-45 minut pod przykryciem obracając od czasu do czasu. Kiedy żeberka będą już miękkie dodajemy miód oraz musztardę , dokładnie mieszamy i dusimy ok. 3 minutki. W razie potrzeby

Ostra na Słodko
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pietruszkowym 204

Pierś z kurczaka to chyba najczęściej przygotowywane przeze mnie mięso. Po pierwsze nie potrzeba sporej ilości czasu, aby zrobić coś dobrego, a po drugie zawsze smakuje dobrze. Dodatkowym atutem jest fakt, że można ją przyrządzić na setki sposobów. Jednym z nich jest pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pietruszkowym, którą bez problemu można zrobić w 30 minut. Idealnie pasuje zarówno(...)kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Czosnek oraz cebulę dodajemy do kurczaka. Następnie wlewamy śmietanę i cały czas mieszamy, aż wszystko zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość dusimy jeszcze przez około 2 minuty

Programista w kuchni
Krokiety ze szpinakiem i fetą 159

moim domu od zawsze przygotowywało się krokiety z mięsem bądź z grzybami lub kapustą. Możliwości było kilka i farsze na przemian można było w nich odnaleźć. Jednak ja osobiście bardzo lubię szpinakowe nadzienia i tym razem pokusiłam się na przygotowanie tych o to krokietów. Przyznam, że4 bardzo nam smakowały i z pewnością będą gościły często na naszym stole. Krokiety(...)smarując olejem, smażymy rumiane naleśniki. Farsz: na patelnie (u mnie teflon) wrzucam szpinak (lekko rozmrożony) podduszamy kilka chwil aż całkowicie się rozmrozi,  dodajemy ser oraz przeciśnięty czosnek. Całość dusimy do odparowania i połączenia się składników. Na koniec doprawiamy do smaku czosnkiem granulowanym i solą. Na naleśniki nakładamy farsz, składamy w kopertę. Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki