mięso duszone - 8529 przepisów (strona:404/569)

Naleśniki z mięsem, mozzarellą, szpinakiem oraz z nadzieniem "ruskim" 347

świeżego albo mrożonego w liściach) oliwa do  smażenia 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie farszu z mięsa: Mięso podsmażamy z cebulą i czosnkiem drobno posiekanym. Gdy mięso się już przesmaży dodajemy szpinak a następnie ser mozzarella. doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pierwszy farsz gotowy. Składniki na farsz(...)płat  naleśnika  dajemy farsz. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem. Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym. U mnie sos pieczarkowy. Pieczarki podsmażyłam z cebulą, następnie dusiłam je w odrobinie wody przez 30 minut a następnie zabieliłam śmietanką. wytrawne naleśniki Rada: by naleśniki ciekawiej podać, można je pokroić i nakłuwać

Bon Appetit Małgorzaty
Szwedzkie pulpeciki Köttbullar 199

około 5 minut. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. W dużej misce mieszamy mięso z przyprawami, dodajemy jajo, cebulę oraz bułkę tartą z mlekiem. Wyrabiamy dokładnie rękoma. Z mięsa formujemy kuleczki o średnicy około 4 centymetry. Klopsiki możemy upiec w piekarniku albo usmażyć na patelni. Ja osobiście wolę usmażyć, gdyż dzięki temu uzyskuję bazę do sosu. Jeśli decydujecie się(...)lekko zagotowujemy, przez około 5 minut gotujemy jeszcze na małym ogniu. Jeśli sos będzie za rzadki możemy zagęścić go odrobiną mąki. Klopsiki przekładamy z powrotem na patelnię i całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami

Mania Gotowania
Makaron z sosem z pieczonego kurczaka z brokułami. 243

kawałek pieczonego mięsa. Za bazę do sosu mogą nam posłużyć resztki z  kurczaka pieczonego na tymianku lub  pieczonych ćwiartek z kurczaka . Jest to naprawdę pyszne danie, pieczone mięso dopełnia smak aksamitnego, kremowego sosu, a dodatek brokułów przełamuje smak nadając mu świeżości. Pycha!!! Składniki na makaron z sosem z pieczonego kurczaka z brokułami kawałek pieczonego kurczaka (udko, pierś- wraz(...)miał wtedy zdecydowanie lepszy smak) i smażymy na nim pokrojoną cebulę. Gdy już się ładnie zarumieni dodajemy pokrojonego w kawałki kurczaka, dolewamy wodę, dodajemy listek laurowy, kostkę mięsną i dusimy na wolnym ogniu 10-15 minut. Po tym czasie zagęszczamy sos mąką rozpuszczoną w kilku łyżkach wody, dolewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem i brokułami, gotowe

Rozpustne gotowanie
Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym / Honey-mustard baked sausages 228

Zostało mi po świętach trochę białej kiełbasy, którą zamroziłam, ale w końcu postanowiłam wykorzystać ją na łatwy i szybki obiad. Nie miałam za bardzo czasu i

karmelowy
Kurczak w pomidorach z curry 130

A takie obiady lubię najbardziej, szybko, mało składników, ale przy tym smacznie,  a nawet lekko orientalnie :D Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1

Malinowo w kuchni
Tarta z pieczarkami i porem 143

Ostatnio polubiłam tarty, kilka chwil i obiad lub ciepła kolacja gotowa. Dziś przedstawiam wersję bez mięsa, z pieczarkami i porem. Jeśli jesteśmy mięsożercami, możemy dorzucić do niej kurczaka lub kiełbaskę. Ciasto na tartę:   100g zimnego masła   200g mąki pszennej   1 jajko L 1/2 łyżeczki soli  Dodatki: 300g pieczarek 150g sera cheddar 1 duży por  sól(...)minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, por na krążki, ser ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy por a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy, dusimy do momentu aż cała woda odparuje. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami. 3. Na podpieczony spód wykładamy pieczarki z porem i ser. Zalewamy masą jajeczną. Zapiekamy

Szefowa kuchni
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 152

naczynia. Madzia przygotowała gulasz w „kociołku”, a ja swój ulubiony chleb. Ten gulasz oczywiście można również zrobić na zwykłej kuchence, nie ma konieczności rozpalania ogniska. Ale wiecie, ognisko ma duszę, ma urok… :) KOCIOŁKOWY GULASZ Z ZACIERKAMI ( Przepis pochodzi z książki "Kociołkowanie po polsku") 1 kg wołowiny (najlepiej zadniej) 100 g wędzonej słoniny 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 żółte(...)pokrojoną w drobną kostkę słoninę i czekamy aż tłuszcz się wytopi. W tym czasie kroimy w kostkę wołowinę, a pozostałe składniki na mniejsze kawałki. Gdy słonina się wytopi dodajemy mięso, aby się podsmażyło, a potem cebulę i sól. Po około 20 minutach dodajemy mieloną słodką paprykę, zmiażdżony czosnek i od razu podlewamy całość wodą. Dalej smażymy, często mieszając. Gdy mięso

Marder&Marder Manufacture
Orientalne filety z kurczaka ze słodką nutą cytryny 201

Orientalne, bo i jest sos sojowy i imbir- głównie stosowane w Azji oraz chili. Reszta składników jest nasza, polska :) Dzięki połączeniu tych dwóch światów otrzymujemy bardzo soczyste mięso w aromatycznym sosie na bazie cytryny, miodu oraz imbiru. Szczerze przyznam, że ja i mój P. byliśmy baaardzo pozytywnie zaskoczeni efektem końcowym więc może i Wy dajcie się mile zaskoczyć? :) Piersi(...)oliwie z dwóch stron. Dodać cebulę z czosnkiem i smażyć przez około minutę. W międzyczasie przygotować sos z wody, cytryny, imbiru oraz miodu i polać kurczaka. Zagotować i dusić na małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć pokrywę, ustawić palnik na średni płomień i smażyć, aż sos zgęstnieje, czyli około 15 minut. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Obiad w towarzystwie GOCCIA D ORO z czosnkiem 229

czosnku rezygnowac nie chca :-) Najpierw kroimy miesko na czesci jakie nam pasuje ;-) przyprawiamy wedle gustu i smaku, dajemy sol i sporo oliwy z oliwek GOCCIA D ORO z czosnkiem. Mieso wkladamy do lodowki najlepiej na cala noc aby przeszlo wszystkimi skladnikami szczegolnie oliwa z czosnkiem. Aby sie przegryzlo.  Obieramy ziemniaki i wsypujemy do - w moim przypadku do duzego naczynia(...)wody ( to zalezy od naczynia ktore uzywamy do gotowania badz zapiekania )  Nastepnie calosc dosc dobrze polewamy oliwa z oliwek GOCCIA D ORO  z czosnkiem. Nastepnie przykrywamy i dusimy badz zapiekamy.  Od czasu do czasu podgladamy i sprawdzamy czy na dnie jest dostateczna wilgoc potrzebna do duszenia. w razie czego podlewamy odrobinka wody. U mnie takie duszenie

Z Kuchni Do Kuchni
Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi 124

lato i niech ten piękny czas trwa tak długo jak to możliwe! Już po raz kolejny udowadniam sobie i innym, że syty obiad nie musi być przygotowany wyłącznie z mięsa, które staram się zresztą jeść rzadko. Jestem przekonana, że i Ty zakochasz się w moim letnich propozycjach na obiady! Smacznego lata!   Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Składniki: 1 cukinia(...)gniazd nasiennych. Czosnek kroimy na plasterki. Na oliwie z oliwek obsmażamy plasterki czosnku.  Dodajemy cukinię i paprykę. Mieszamy, a gdy warzywa będą al dente dodajemy puszkę krojonych pomidorów. Dusimy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. podajemy na ciepło lub na zimno, posypane posiekanym koperekim. Oregano suszone, zresztą podobnie jak np. majeranek zawsze dodajemy

Moja smaczna kuchnia
Zielona pasta do chleba z kurczakiem 353

W pierwszy dzień wiosny, w tą zimową aurę, zjedzmy coś zdrowego, ale też pożywnego, czyli pastę z kurczakiem i zielonymi warzywami. Składniki: mała cukinia pojedyncza pierś

Taste Of My Day
WEGETARIAŃSKI GULASZ MYŚLIWSKI Z SOCZEWICĄ 224

daje sobie radę, by stworzyć ciekawe i jednocześnie pyszne danie, spełniające jakieś wyszczególnione kryterium. Dzisiejsze danie powstało przy współpracy z marką Winiary. Gulasz w smaku bardzo przypomina wersję z mięsem, które "zastąpiłam" soczewicą i suszonymi borowikami. Świetnie pasuje do kaszy. WEGETARIAŃSKI GULASZ MYŚLIWSKI Z SOCZEWICĄ /własny; współpraca z Winiary ;/ 1 puszka soczewicy 4-5 ogórków kiszonych 2 średnie cebule(...)połowie zalecanej na opakowaniu ilości wody, wlewam  do rondla z pozostałymi składnikami i zagotowuję, często mieszając. Jeśli sos wyjedzie zbyt gęsty, dodać nieco wrzątku. Wsypuję majeranek,  chwilę duszę razem. Podawaję z ugotowaną na sypko kaszą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Gołąbki z sosem pomidorowym 219

garnka, w którym będziemy gotować gołąbki wyłożyć wcześniej zdjętym liściem kapusty, a drugi liść pozostawić do przykrycia gołąbków z wierzchu. Na każdy przygotowany liść od strony łodygi, położyć mięso z ryżem w ilości pozwalającej na zawinięcie go w liściu. Liść z farszem zwijać podobnie jak naleśnika w krokietach, na kształt koperty. Gołąbki wkładać do garnka warstwami, ciasno jeden obok drugiego(...)wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę, wyjąć gniazda z nasionami i pokroić na drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i lekko obsmażyć na oliwie, dodać pomidory i przyprawy, dusić na małym ogniu do czasu rozpadnięcia się pomidorów i cebuli. Pod koniec dodać koncentrat i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Jeśli konsystencja sosu nam nie odpowiada i lubimy bardziej

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania