Zapraszam Was na wegetariańskie pulpeciki, do których przygotowania wykorzystałam ciecierzycę i buraka. Smak pulpecików wzbogaciłam dodatkiem kolendry, kuminu rzymskiego, słodkiej
La grande e la piccola cuocaKruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem to pyszny obiad z piekarnika lub przekąska na imprezę. [wp-svg-iconsicon=”stopwatch”
KuchniaWeDwoje.plŚwięta coraz bliżej i mam już nawet przygotowanych dla Was kilka ciekawych przepisów. Jednym z nich jest pyszny pasztet mięsny z grzybami suszonymi… Ale to
UgotujmyTo.plDanie bardzo proste, bezmięsne, z serowym aromatem... Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków gałązka pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 1 młoda cukinia 1 brokuł 2 ząbki czosnku
Czerwień i błękitrozgrzanych 2-3 łyżkach oleju podsmażamy pokrojon ą w drobn ą kostk ę cebulę, marchew oraz seler. Po ok. 5 minutach dodajemy mielone mięso, podsmażamy, aż straci różowy kolor. Na koniec dodajemy passate pomidorow ą, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, suszone oregano, bazyli ę; doprawiamy solą i pieprzem(...)ragù, jarmuż, sos beszamelowy, parmezan, aż do ukończenia składników. Kończymy na płatach makaronu, ostatniej porcji ragù, jarmużu i beszamelu. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Lasagne pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. **** Lasagne Prendete una pirofila e create uno strato di besciamella, poi uno strato di sfoglie di lasagne. Distribuite il ragù
La grande e la piccola cuocajest tak pyszne, że powinno być zakazane. Kruche ciasto o maślanym smaku, mięciutkie kawałki mięsa, intrygujący posmak wina i karczochów. Po prostu się zakochałam. Ach! WYTRAWNA TARTA Z KARCZOCHEM, PIERSIĄ KURCZAKA, WĘDZONYM BOCZKIEM I BIAŁYM WINEM Składniki na ciasto: - 225 gram mąki - 1 łyżeczka soli - 150 gram zimnego masła, pokrojonego w kostkę - 1 średnie jajko (wiejskie) rozkłócone - 4 łyżki wody(...)drugiej. Większą wykładamy formę do tarty. Podpiekamy ciasto w 180 stopniach przez 5 minut. Po tym czasie wyciągamy i wykładamy na nie nadzienie. Całość przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta. Pieczemy jeszcze przez około 30 minut. Voila! ;) Pycha, pycha, pycha! Zainspirowane: (ciasto) Gordon Ramsay "Szef kuchni po godzinach
Życie zamknięte w smakuPasztet warzywny To mój pierwszy warzywny pasztet. Jest zupełnie inny, niż mięsne i fasolowe, czy soczewicowe. Słodszy, bardzo wilgotny i mazisty. Nawet mój absolutny Mięsożerca przyznał
Pełny talerzWarkocz wymyśliłam sobie jakiś czas temu, a to za sprawą boczku... dokładnie boczku :) Będąc w sklepie poprosiłam ekspedientkę o boczek, ale właśnie szeroki. Kiedy przyniosła i
Kuchnia w czekoladziePiersi kurczaka z listkami bazylii i owinięte szynką szwarcwaldzką w sosie pomidorowym ze śmietanką i chrupiącymi szparagami. Małe piersi owinęłam jednym plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej, ale jeśli
Oryginalny smakmojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej strączkowych roślin, ostatnio na tapecie mieliśmy przepyszną zupę z soczewicy – autorstwa mojego męża (jak chcecie przepis to dajcie znać), zupę z ciecierzycy, hummus oraz pasztet z ciecierzycy. Mam też w planach zrobienie chlebka(...)zmielonej ciecierzycy z warzywami, wymieszać, spróbować pasztet, w razie konieczności dodać soli czy pieprzu. Dodać jajka, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 st – 200 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, przestudzić 20 min w formie na kratce, wyjąć z formy, kroić na dwu centymetrowe plastry, podawać. Smacznego
moj przepis naparzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone(...)Nakładamy 1/3 masy makowej pozostawiając 2 cm od brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru pozostają otwarte. Makowce przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach i wstawiamy do piekarnika
mojewypiekiinietylkodomu jest to dość częsty gość, gdyż zapiekanka znakomicie nadaje się do ponownego wykorzystania pure z poprzedniego dnia, lub kalafiora, który został w lodówce. Zapiekankę można zrobić na bazie mięsa z pure ziemniaczanym, lub lekką jak puch kołderką z kalafiora ale również w wersji wegetariańskiej, klasyczną lub w słoiku . Jest jeszcze jedna opcja: fish pie, czyli zapiekanka, której główną rolę(...)ogień i ubij całość na gładką masę. Następnie używają widelca wymieszaj pure, żeby je spulchnić i napowietrzyć. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krok 5 Wysmaruj olejem formę do pieczenia. Wyjmij rybę z patelni i podziel na małe kawałki. Przełóż do formy do pieczenia. Na wierzch wyłóż sos warzywny, posyp natką pietruszki, a na niego kładź warstwę pure. Całość posyp
Niedzielny kucharzDawno nie jadłam tak pysznej tarty. Myślę, że duży wpływ na jej smak mają właśnie kurki. Dodatek wędzonego boczku również odgrywa tu swoją rolę. Ja wykorzystałam samo mięso z boczku, bez skóry i tłuszczu. Smak całej tarty podkreśla dodatek świeżej natki pietruszki i aromatyczny tymianek. Takiemu połączeniu nie sposób się oprzeć. Ja tartę zaserwowałam na obiad, ale świetnie się sprawdzi(...)czym dodać do pozostałych składników, wymieszać i przelać na podpieczony kruchy spód. Wyrównać wierzch, ułożyć pozostałe kurki i włożyć tartę do piekarnika (nadal nagrzanego na 200 ° C). Tartę piec około 40 minut, po czym wyciągnąć z piekarnika i dać jej odetchnąć kilka minut, dzięki czemu łatwiej będzie się ją kroić. Przed podaniem posypać pozostałą natką pietruszki
Passions hobbies lifeW końcu jest! O dyni makaronowej wiele czytałam, słyszałam, ale nigdy nie mogłam jej dostać. Do teraz. W tym roku po raz pierwszy zawitała do mojej
Pełny talerzmenu nader często. Racje wyznaczone przez okupanta były drastycznie małe, dlatego miejscowa ludność musiała wykazywać się niezwykłą kreatywnością w zdobywaniu, ale także i praktyczną pomysłowością w przechowywaniu żywności. Mięso, nabiał czy przyprawy stanowiły towar deficytowy, niemal rarytas. Szmuglerstwo jedzenia z okolicznych wsi do miast cierpiącym na niedobór towarów było nagminnym zjawiskiem, jednak na kupno czarnorynkowego jedzenia potrzeba było dysponować niemałą(...)LICYTACJA WOŚP źródło1 źródło2 ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 305 kcal | 6,5 g białka | 35 g węglowodanów | 15 g tłuszczu MARMOLADA Z BURAKÓW BATTLEFIELD V dżem z pieczonych buraków z dodatkiem przypraw korzennych 90 min 3 zł 4 porcje proste POTRZEBUJESZ piekarnik lub garnek blender lub tłuczek do ziemniaków patelnia Składniki Koszt burak – 2 szt. (400g
Nerds KitchenBigos pojawia się obowiązkowo na naszych świątecznych stołach. Każda gospodyni ma własne sposoby na to, żeby bigos smakował tak jak lubią domownicy. Jedni lubią go z dużą ilością mięsa, ostro przyprawiony i mocno kwaśny. Inni zdecydowanie wolą jego łagodniejszą wersję ze śliwkami i grzybami. Dzisiejszy przepis na bigos przygotowałam na wzór potraw staropolskich, ma długą listę aromatycznych składników. Nie zabrakło(...)Uszka z grzybami (Wege) Karp smażony z sosem szarym Wigilijna kapusta z grochem (Wege) Suszone grzyby w cieście piwnym (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane w oleju lnianym Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka lwowska INNE POTRAWY WIGILIJNE I ŚWIĄTECZNE ( TUTAJ
Codziennik KuchennyKolejne danie typu „Mało roboty, wielkie WOW”. Uwielbiam takie dania, nie wymagające dużo pracy. Piracka ryba, czyli Łosoś pod pierzynką to kolejna propozycja z
Moja Delicja