Wzbraniałam się przed robieniem tart czy to wytrawnych czy na słodko, jakby były jakąś skomplikowaną potrawą do przygotowania tylko dla wtajemniczonych. Sama nie wiem dlaczego
Simply FoodZapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne
Moja Delicjaprzygotowałam. Kuskus pełnoziarnisty sparzyłam i z podsmażonym brokułem, z cebulką połączyłam. Całość na ostro doprawiłam, a gotowe gołąbki na patelni „udusiłam” :) Moje gołąbki szczególnie się polecają, tym co mięsa nie zjadają. Są nie tylko nietypowe, ale i zdrowe. Składniki: mała kapusta włoska, 1 mały brokuł, 1 duża biała cebula, 300 g kaszy kuskus pełnoziarnistej Cenos (2x125(...)Takie gołąbki można podawać tylko z posypanym koperkiem, lub z ulubionym sosem, np. pieczarkowym. Rada: jeśli przygotujecie podwójną porcję gołąbków, można je po podsmażeniu przełożyć do brytfanki i piec w piekarniku
Moniki Smakołykijest pełna chili. Podobno są trzy rodzaje pikantności- zwykła, tzw "hot"- którą rozumie się przez to, że robi Wam się gorąco jak jecie danie oraz taka supermega, że jedząc piecze nie tylko w środku buziaka ale też usta na zewnątrz i nie wiem ile wody spróbowalibyście wypić i tak nadal jest pikantnie. W restauracjach można pytać o stopień pikantności(...)limonki, białe krążki to trawa cytrynowa, poniżej szalotka, a w lewym dolnym rogu czosnek i papryczki. Poniżej widzicie składniki na pad thaia czyli smażony makaron ryżowy z dodatkiem warzyw, mięsa- u mnie akurat krewetki i jajka. Spójrzcie tylko na te piękne krewetki! Zaczynamy od smażenia tofu, potem dodajemy krewetki. Następnie makaron, który był wcześniej moczony w ciepłej wodzie
Czerwona Porzeczkapory przeważnie szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego dnia przygotowałam ciasto drożdżowe na chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą zamontowaną w środku urządzenia, dokładałam tylko składniki do stalowej misy, tarując poprzednią wagę, następnie włączyłam funkcję(...)surówka była gotowa. Następnie zabrałam się za danie główne, do misy urządzenia wystarczyło wlać zalecaną ilość wrzącej wody, do sita włożyć obrane ziemniaki, a na sicie do parowania ułożyć mięso z ziołami. Ten robot ma przewagę nad tradycyjnym parowarem – gdyż można używać soli, wystarczy do misy z wodą dodać soli, wrzucić świeże lub suszone zioła, a potrawa nabiera pysznego aromatu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodaję dwa przepisy na ciasto drożdżowe. Przepis drugi jest według mnie szybszy i prostszy, bez jajek. To ciasto polecam gdy będziecie chcieli przygotować paszteciki np. z kapustą lub mięsem do czerwonego barszczyku. ( Nie dodawajcie tylko cukru!) Wypróbowałam oba i oba polecam.Spróbujcie i porównajcie sami. Przepis na ciasto z jajkami (przepis pierwszy): 1 kg mąki kostka masła szklanka(...)wymieszałam. Wracajmy do ciasta. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na trzy części. Rozwałkowałam je cienko. Rozsmarowałam na nie masę makową. i zawijałam w rulony. Owinęłam każdy makowiec luźno papierem do pieczenia. Piekłam makowce w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Ułożyłam je na kratce znajdującej się w piekarniku. Gdy ciasto przestygło polałam je lukrem. Wystarczy cukier puder rozmieszać z sokiem
potrawyregionalneNie wszyscy z Was lubią śledzie, mimo że jest to bardzo dobra ryba, typowo polski przysmak. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak przygotować śledzie w cieście
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Domowe paszteciki są o niebo lepsze od tych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby
Wrzosowa PolanaRukola jest jedną z niewielu sałat, które lubię. Nie jestem specjalnie sałatową osobą, choć cały czas wszyscy nad głową mi jęczą, że to przecież takie
Przepysznik - BLW i nie tylkopodobno, specjalistami w serwowaniu tego dania. Tak przynajmniej było u nas. My, kobietki, siedziałyśmy na tarasie i przyglądałyśmy się poczynaniom naszych facetów. A oni obierali i kroili warzywa, porcjowali mięso, rozpalali ogień. A później wszystko upychali do specjalnego żeliwnego kociołka, który mocno dokręcili śrubami i powiesili nad ogniem. Po upływie 2 godzin kociołek został zdjęty znad płomienia, komisyjnie otworzony(...)Wlać bulion lub wodę. 16. Całość docisnąć rękami, przykryć i zabezpieczyć pokrywą. 17. Przygotowany kociołek postawić na ogniu lub powiesić nad paleniskiem – w zależności od rodzaju naczynia. 18. Całość piec ok. 2 godzin. 19. Serwować gorące, prosto po otworzeniu kociołka. Smacznego
W mojej kuchniVinhas Velhas Branco 1998 (blend trzech szczepów: Bical, Cerceal i Sercialinho ) To 15 letnie już wino w nosie przypominało starego rieslinga ( aromaty naftowe i owoców z puszki oraz pieczonych jabłek). W ustach lekko matowe z dobrą strukturą. W kolorze starego złota.. Czerwone wina były zdecydowanie mocniej reprezentowane. Rozpoczęliśmy od Fernao Pires 2012 , To czerwone wino powstało z białych(...)portugalskie. Degustowałem na zaproszenie importera Atlantika. Na zakończenia spotkania Szef Kuchni Jose Costa przygotował dla nas lunch: zupę rybną, polędwicę wołową z serem i krewetkami - popularne w Portugalii połączenie mięsa z owocami morza, Pastel de nata - ciasto francuskie nadziewane masą puddingową z jajek, śmietany i cukru
królestwo garówSzaszłyki z szynki w paprykowej marynacie to propozycja na szybkie w przygotowaniu i bardzo aromatyczne danie z grilla. Sekretem tych szaszłyków jest paprykowa marynata. Możecie na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sposoby są jednakowo dobre, więc gdzie tkwi różnica? W konsystencji ziemniaków – te upieczone w piekarniku będą bardziej kruche i lekko chrupkie, stracą sporo wody podczas pieczenia, smakują bardzo dobrze od razu po zrobieniu sałatki ale i na drugi dzień, kiedy smaki się „przegryzą”. Sałatka z ziemniaków gotowanych jest smaczna na świeżo, zaraz po przygotowaniu – najlepsza jest jeszcze lekko ciepła, podana(...)jest nudno! Sos wlewamy do sałatki i po raz kolejny wszystko dokładnie – ale delikatnie –mieszamy. Podajemy ciepłą, zamiast zwykłych ziemniaków do obiadu. Tak doprawiona cudnie pasuje do jasnych mięs – kurczaka, indyka, cielęciny, ale i do ryb – zarówno smażonych, jak i gotowanych. Ta pikantna sałatka z ziemniaków przełamie też tłusty aromat grillowanej wieprzowiny – zabierzcie ją wtedy na grilla, na zimno
Karo in the Kitchenpomarańczy Nadzienie : Mak wypłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsączamy na sitku. Mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut, obieramy ze skorupki i mielimy. Rodzynki zalewamy gorącą wodą na 15 minut, odsączamy i drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło, dodajemy(...)ciasto. Tak przygotowane ciasto gotowe jest do dalszej obróbki. Najlepiej jednak zostawić je w lodówce na 5 godzin, a najlepiej na całą noc (można więc je przygotować dzień przed pieczeniem). Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt o grubości ½ cm, wycinamy z niego naprzemiennie wydłużone trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie z białego maku. Podstawę trójkąta zawijamy na ok. 3 cm, przecinamy
Bon Appetit MałgorzatyZapraszam Was na wegetariańskie pulpeciki, do których przygotowania wykorzystałam ciecierzycę i buraka. Smak pulpecików wzbogaciłam dodatkiem kolendry, kuminu rzymskiego, słodkiej
La grande e la piccola cuocaKruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem to pyszny obiad z piekarnika lub przekąska na imprezę. [wp-svg-iconsicon=”stopwatch”
KuchniaWeDwoje.pl