kopiastych łyżek aromatycznego majeranku- ok.350ml zimnej wody (dolewamy stopniowo)- jelita lub słoikiMięso umyć, zmielić na grubych (łopatkę i karkówkę) i średnich (boczek i podgardle) oczkach maszynki do mielenia (użyłam 10 i 6). Do miski z mięsem wsypać roztarty w dłoniach majeranek, dodać sól, pieprz , zmiażdżone ząbki czosnku i stopniowo dolewając wodę wyrabiać (ok.15 minut). Więcej szczegółów odnośnie przygotowania znajdziecie tutaj
Smaczne Zdrowecukru1 budyń śmietankowy lub waniliowego1/2 szklanki oleju2 żółtka + 3 całe jajka2 szklanki mleka, a jeśli ser wilgotny to mleka mniej1 paczka wiórek kokosowych -100 g - na wierzch ciastaPrzygotowanie :Ser mielimy, jajka ucieramy z cukrem - mikseremDo masy jajecznej dodajemy stopniowo ser, budyń, mleko i olej- ucieramy mikserem około 15 min.Piekarnik nagrzewamy do 180 *CDużą foremkę o wymiarach 36x25 cm smarujemy
Proste Potrawyodsączamy, moczymy jedną suchą bułkę, dużą cebulękroimy w grube plastry. Cebulę posypujemy warzywkiem i rumienimy na oleju. Grzyby, odciśniętą bułkę i cebulę mielimy w maszynce. Dodajemy jedno jajko, pieprz i warzywko do smaku oraz tyle bułki tartej, aby masagrzybowa dała się formować.Robimy kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju, na którym
Maminek kulinarnyĆwiartki i marchewkę gotujemy jak na rosół. Obieramy ugotowane mięso z ćwiartek.Bułkę moczymy i odciskamy.Wykorzystujemy też ugotowaną marchewkę.Łopatkę, mięso z kurczaka, bułkę, czosnek i marchewkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy 3 jajka, przyprawę do kurczaka, pieprz, warzywko i sól do smaku.Wyrabiamy masę. Na stolnicę wysypujemy bułkę tartą.Masę dzielimy na 2 części
Maminek kulinarnywarzywko-olej Cebulę kroimy w grube krążki i szklimy na patelni na oleju.Zdejmujemy cebulę a olej zostawiamy do smażenia kotletów.Rybę, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz cebulę mielimy w maszynce. Do zmielonej masy dodajemy jajko, pieprz ziołowy i warzywko do smaku.Wyrabiamy i stopniowo dosypujemy tartą bułkę, aby uzyskać masę, z której można formowaćkotlety. Uformowane
Maminek kulinarnywypełnienia to:-0,5 kg twarogu-0,5 szklanki cukru-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 jajka-5 dkg stopionej margaryny-aromat śmietankowy-5 dkg rodzynek Twaróg mielimy przez maszynkę.Dodajemy żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, aromat i stopioną margarynę. Białka ubijamy na sztywna pianę i łączymy z twarogiem. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy i kroimy
Maminek kulinarnyszklanki cukru i dodatkowo 1 łyżka cukru do białek-aromat śmietankowy lub waniliowyDo serniczków wykorzystamy też drylowane jabłka z syropu (można je odszukać na naszym blogu). Twaróg mielimy przez maszynkę. Jabłka kroimy w krążki. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę z białek na sztywno.Na końcu dodajemy łyżkę cukru i jeszcze raz ubijamy
Maminek kulinarnywodę.Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju.Do niej dodajemy surowe, pokrojone grzyby i wszystko razem smażymy do zrumienieniaa następnie studzimy. Grzyby z patelni i przygotowane grzyby suszone mielimy przez maszynkę. Zmielone przekładamy na patelnię .Przyprawiamy solą i pieprzem do uzyskania zdecydowanego smaku.Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju, aby odparować pozostałą wodę.Farsz musi być
Maminek kulinarnyposypujemy je słodką papryką.Wyjmujemy też marchew, cebulę i czosnek. Zostawiamy pół marchewki, którą kroimyw słupki. Będą nam potrzebne do wypełnienia klopsów.Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę.Łopatkę mielimy dwukrotnie.Mięso z kurczaka, marchew, cebulę, czosnek i bułkę również przepuszczamyprzez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka i przyprawy do smaku.Wyrabiamy nasz farsz. Rozkładamy skórkę
Maminek kulinarnydrobną kostkę i lekko posypujemy warzywkiem. Pieczarki również. Na niewielkiej ilości masła szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i wszystko podsmażamy. Mięso mielimy przez drobne sitko lub dwa razy. Dodajemy wystudzone pieczarki,i solidnie odciśniętą kapustę.Całość mieszamy i doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem. Składniki na naleśniki
Maminek kulinarnyolej Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy warzywkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub masła. Ziemniaki mielimy w maszynce. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Gdy pojawi się sosik przyprawiamy do smaku.Farsz musi mieć zdecydowany smak.Smażymy do momentu całkowitego odparowania wody i studzimy
Maminek kulinarnyprzygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso. Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek i pół marchewki.Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości. W maszynce mielimy mięsa, marchewkę, cebulę i czosnek.Dodajemy jedno jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie wyrabiamy farsz. Do mąki dodajemy jajka i żółtka i zagniatamy ciasto.Wstawiamy je na 20 minut
Maminek kulinarnyoleju podsmażamy wątróbkę.Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek i wstępnie przyprawiamy Barbecue.Chwilę smażymy. Kroimy na kawałki gotowane i surowe mięso.Wątróbkę, mięso, warzywa i bułkę mielimy. Dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.Dokładnie uciskamy. Na wierzchu robimy wzorek i smarujemy delikatnie olejem
Maminek kulinarnydowolnie pokrojoną cebulkę.Dodajemy pokrojone pieczarki. Posypujemy delikatnie pieprzem, przyprawą warzywną i smażymy do odparowania wodya następnie studzimy. Jajka, parówki i pieczarki z cebulką mielimy przez maszynkę. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.Doskonale smakuje z każdym pieczywem i ogórkiem kiszonym lub innymi dodatkami.Smacznego
Maminek kulinarnyniewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, przyprawioną warzywkiem, dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Moczymy w zimnej wodzie i odsączamy czerstwe bułki.W maszynce mielimy grzyby gotowane, smażone i bułki. Dodajemy 2 jajka, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem.Mieszamy i stopniowo dodajemy bułkę tartą, aby nasz farsz zgęstniał ( ok. 2 garści bułki tartej ). Ciasto wyjmujemy
Maminek kulinarny