mielone - 47549 przepisów (strona:2679/3170)

Pierożki z sosem grzybowym 176

ugotowaniu wywarów na zupę pozostaje mi mięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , knedle czy pyzy . Ale najczęściej pierogi. I w zależności od tego ile tego mięsa mi zostanie i jakie to jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem

Buniabaje w kuchni
Kotlety do hamburgera 160

być też z udek * duża cebula * jajko * 4 ząbki czosnki * bułka namoczona w wodzie * garść posiekanego oregano * 2 łyżki zimnej wody * sól , pieprz * bułka tarta  * olej rzepakowy Przygotowanie : Mielimy oba rodzaje mięsa z cebulą,czosnkiem i odciśniętą bułką . Wbijamy jajko oraz dolewamy wodę. Całość przyprawiamy oregano. Dokładnie wyrabiamy i formujemy dowolne kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy

Magiczne Życie Marty
Parówki zawijane w boczku i nadziewane serem 316

Post Parówki zawijane w boczku i nadziewane serem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
BFG 2012 - relacja. 244

Część męskiej elity blogowej już o 9.30 biegała po murawie stadionu w piłce "blożnej", gdzie to drużyna KRASNALI i ZUCHÓW zmierzyła się w bardzo emocjonującym meczu. Pomimo wieczornej imprezy, mieli się naprawdę dobrze. Oczywiście nie zabrakło prelekcji. Poznałam osobiście Dorotę Zawadzką jak i Marię Czubaszek, obie panie wysłuchałam też podczas ich prelekcji. Przy Czubaszek uśmiałam się do łez. Po lunchu

W kuchni Karmel-itki
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 222

wołowina przyrządzana na wiele sposobów i w  naprawdę ogromnych ilościach, jednak zdarza się, że na stołach pojawia się  lżejsze mięso, jakim si drób. Zważywszy na możliwości jakie mieli pasterze bydła nie  dziwi, że w najprostszym wydaniu w kuchni dominuje mięso sprawiane na rozmaite  sposoby i przygotowane na żywym ogniu lub żarze.  Urugwajczycy jedzą bardzo duże

W kuchni Karmel-itki
JOGURTOWIEC NA ZIMNO. 319

/autorski;/ torownica o średnicy 21 cm 3 jogurty z ziarnami po 400g 6 łyżek stołowych żelatyny 1/2 szklanki mleka* 200 g płatków śniadaniowych 2/3 kostki miękkiego masła Płatki śniadaniowe mielę malakserem ( jeśli  nie mamy malaksera, porcjami  rozgniatam płatki wsypane do woreczka plastikowego przy pomocy wałka). Mieszam dokładnie z miękkim masłem. Spód tortownicy wykładam folią aluminiową, wylepiam masą

W kuchni Karmel-itki
PASZTET ŚWIĄTECZNY. 238

pieprzem. Wyciągam mięso i warzywa, a cebulę   wyrzucam. Gorącym wywarem zalewam oczyszczoną wątrobę, nakrywam pokrywką  po czym odstawiam na jakieś 20 minut. Mięso, warzywa i wątrobę mielę razem  w maszynce do mięsa. Bułkę tartą zalewam gorącym wywarem.  Wszystkie składniki  łączę ze sobą, wbijam jajka i dokładnie wyrabiam. Odpowiednie foremki  (np. keksówki

W kuchni Karmel-itki
CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ. 235

mąki pszennej tortowej 3 batoniki Snickers Kaszę zalewam w garnku wodą, doprowadzam do wrzenia i gotuję przez około 20 minut, do miękkości. Następnie odcedzam, wrzucam do wysokiego naczynia i mielę za pomocą blendera na pulpę, dodając cukier trzcinowy, kiedy już w miarę będzie z kaszy gładka pasta. Odstawiam do wystygnięcia. Czekoladę (100g) łamię na kawałki i wraz z posiekanym masłem

W kuchni Karmel-itki
DOMOWA MĄKA GRYCZANA. 198

przemierzać kilometry w poszukiwaniach tejże mąki, lepiej ją zrobić w domu samemu. Potrzebujemy: kaszę gryczaną oraz elektryczny młynek do kawy lub malakser.  Wsypuję kaszę do młynka i mielę na pył. I to wszystko. Zaoszczędzony czas na poszukiwaniach, zaoszczędzone pieniążki w portfelu, no i oczywiście zadowolenie na naszej twarzy i w naszych sercach. Dlaczego właśnie wybieram kaszę gryczaną? (tzn. ostatnio

W kuchni Karmel-itki
Roladki drobiowe ze szparagami 172

Szkoda, że sezon na nie tak szybko się kończy. Chociaż w Stanach jest ich ciągle dużo, tylko że wyglądają jakoś inaczej niż te nasze. Ale z drugiej strony, gdybyśmy mieli do nich dostęp przez cały rok to nie byłyby takie wyjątkowe :) Dzisiaj proponuję moją wersję roladek ze szparagami w wersji oczywiście maksymalnie odchudzonej. Ja roladki podałam z zapiekanymi młodymi ziemniaczkami

Zgrabne Gotowanie
Risotto z krewetkami i gorgonzolą 172

bulionu i znowu czekać aż zostanie wchłonięty przez ryż. Czynność powtarzać do wykorzystania bulionu. Ryż musi być miękki. Pamiętajcie, żeby bulion dodawać stopniowo, jeżeli wlejecie wszystko od razu będziecie mieli zupę zamiast risotto ;)  Gdy ryż będzie już miękki, dodać ser gorgonzola oraz zioła. Na sam koniec, już po zdjęciu patelni z gazu, dodać masło i wymieszać. Dzięki temu risotto

Zgrabne Gotowanie
Słodko - Kwaśne Babeczki z Agrestem pod Bezową Pierzynką 218

wielu przepisach autorzy podkreślają, że agrest i beza to połączenie idealne. Po upieczeniu tych babeczek już wiem co mieli na myśli:) Przepis można powiedzieć, że tradycyjnie z  Moje Wypieki . Babeczki są cudowne w smaku jak są jeszcze ciepłe, zimne też smakują wyśmienicie. Muszą być pyszne, bo mój syn jak ugryzł kawałek i poczuł agrest, to prawie się na mnie

Blondynka Gotuje
Krokiety z kapustą i grzybami 195

Dodatkowo: jajka do panierki bułka tarta Wykonanie: Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy) i bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę płuczemy, żeby nie była zbyt kwaśna, odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę po grzybach. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka

Blondynka Gotuje
Mazurek z Orzechami Brazylijskimi na Orzechowym Spodzie 286

mazurek jest taki..delikatniejszy? Dekoracja: u mnie były to posiekane orzechy brazylijskie Wykonanie: Forma o wymiarach 20*30 cm Spód:  Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zmielone orzechy laskowe (mieliłam w malakserze), wsypujemy cukier.Wszystkie suche składniki mieszamy łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki wbijamy

Blondynka Gotuje