klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa Mak zaparzamy w 500 ml wrzącej wody , odstawiamy do wystygnięcia, dobrze odcedzamy, dwukrotnie mielimy. Dodajemy pozostałe składniki (na końcu delikatnie mieszamy z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta). W przypadku użycia maku z puszki (ok 900 g) należy najpierw przesmażyć mak (ok 20/30
Mia Cucina Sofietakokosowego”. Wiórki zalewamy na początek jedną szklanką gorącego mleka, zostawiamy do napęcznienia na ok 6h, po tym czasie przekładamy do blendera, zalewamy pozostałą 1/2 szklanki gorącego mleka i mielimy przez kilka minut. Czekamy aż lekko przestygnie. Przekładamy zawartość na gazę i wyciskamy porządnie płyn. Po ostygnięciu przechwujemy w lodówce. Powinniśmy otrzymać około 150 ml mleka. Babeczki
Mia Cucina Sofietacukier puder. Zagniatamy miękkie ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (lub dłużej, ciasto będzie bardziej spójne i zachowa formę). Maszynką do mielenia ze blaszką robimy ciastka o różnych kształtach. Pomoc taty jak zwykle niezastąpiona! Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
Symfonia Smakówłyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (użyłam domowego) 2 całe jaja Masa serowa 2 (dodatki do masy serowej 1) łyżka gorzkiego kakao łyżka masła orzechowego (użyłam domowego) kilka orzechów laskowych Mielimy biały ser na gładką masę, łączymy z mascarpone i dodajemy wszystkie składniki po kolei. Mieszamy blenderem wszystkie składniki aż osiągniemy gładką, jednolitą masę. Dzielimy masę na 2 części, jedną
Symfonia Smakówidealnie przełamuje się ze słodkimi truskawkami. Truskawki i chili? Również połączenie idealne! (: Krem z każdą kolejną pochłanianą łyżką jest coraz bardziej apetyczny, a więc z góry uprzedzamy Was, byście mieli na uwadze kolejkę po dokładkę! (: Zapraszamy! Składniki (na 4-5porcji): 1litr wywaru warzywnego (+ok.100ml wywaru lub przegotowanej wody awaryjnie - gdyby krem okazał się zbyt gęsty) 1kg średniej wielkości buraków
Symfonia Smakówkawałeczki masło, zagniatamy w miarę szybko. Formujemy kulę i wrzucamy do lodówki na pół godziny. Mak zalewamy wrzątkiem na 20 minut, odcedzamy dokładnie i dwukrotnie mielimy. Orzechy laskowe i morele siekamy na drobniejsze kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami. Jeśli chcecie zatopić zęby w ciasto szybciej i nie bawić się w przygotowanie masy makowej samemu - można użyć gotowej
sama złodyczLada dzień i będziemy mieli Tłusty Czwartek! Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię ten dzień:):) Zawsze przygotowuję wtedy rogaliki i pączki z kilkoma nadzieniami. Dzisiaj mam dla Was przepis na pączki na cieście drożdżowym z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nadzienie zaś jest budyniowo- adwokatowe... Pyszne!! Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
Z miłości do słodkościswoim składzie tylko śmietankę oraz kultury bakterii fermentacji mlekowej. Do tej pory nigdy nie używałam sera z wiaderka, ale ten serek zdecydowanie ułatwia pracę, ponieważ nie wymaga mielenia ani dodatku tłuszczu. Następnym razem wykorzystam go do przygotowania sernika na zimno
Z miłości do słodkościrogal od szerszego do wezszego konca. Masa: Mak zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na 15 minut. Tak samo robimy z migdalami i orzechami. Po tym czasie odsaczamy wszystko i mielimy. Mase marcepanowa ucieramy w cukrem pudrem i dodajemy do zmielonego maku z orzechami. Na koncu dodajemy creme fraiche i dokladnie mieszamy. Masa nie moze byc ani zbyt zbita, ani za luzna
Przysmaki Karolkipieprz do smaku 2 lyzki bulki tartej+ do obtoczenia olej do smazenia wykonanie: Filety z ryby oczyszczamy z osci i kroimy na kawalki. Wrzucamy do robota, dokladamy bialko i mielimy. Musimy uwazac by nie zrobila sie miazga. Nastepnie dokladamy tarta bulke i posiekana dymke. Mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem. Formujemy w dloniach klopsiki, obtaczamy w bulce tartej i smazymy
Przysmaki KarolkiDelikatne drożdżowe bułeczki z nadzieniem z serka i truskawek to idealny letni wypiek, na słodkie popołudnie. Proste w wykonaniu nie stworzą wam wielkiego problemu a mogą miel zaskoczyć domowników i gości na piknik czy do szkoły na drugie śniadanie dziecka również się sprawdza. Przepis z tej strony . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJakbyście w święta mieli mało jajek to proponuje fajną "jajeczną" przekąskę, mianowicie galaretki warzywne albo mięsne w kształcie jajek. Wykorzystujemy do tego wydmuszki. Takie galaretki mimo, że się wydają wcale nie są trudne, ani pracochłonne, jedynie wystarczy odrobina cierpliwości i precyzji. Smak, dodatki to już wasza inwencja twórcza. Mogą być wytrawne warzywne lub mięsne a mogą być słodkie
Bernika - moj kulinarny pamietnikMilosnikow krupnika zapraszam na dzisiejszy obiad, a tych ktorzy jeszcze nie mieli szansy sprobowac goraco zachecam do pysznej zupy. Skladniki: Wywar- udka z kurczka, gotujemy ok 40 min, doprawiamy sola , pieprzem. W miedzyczasie obgotowujemy grzyby. 6 ziemniakow 1 pietrucha 2-3 marchewki Kroimy w kostke I wrzucamy do rosolu. Gotujemy ok 10-15 min. Dodajemy kubek
Smaki Edytymarnuje . Może na ich ( a przez to potem na moje poglądy) wpływały dziele losu ( huśtawki statusu ekonomicznego Rodziny , a w zasadzie dwóch Rodzin - po mieczu i kądzieli). Raz mieli majątki , drugi raz w zawieruchach wojennych wszystko tracili. W każdym razie zostałam nauczona takiego gospodarowania jedzeniem by wykorzystać każdy okruszek. Dla tego jak spotykam się z sytuacją gdy ktoś bezmyślnie
Buniabaje w kuchni