takich daniach jest trochę "roboty", ale przyjemność zajadania wynagradza czas spędzony w kuchni. Ja nie będę się przyznawać, ile szpinakowych muszli pochłonęłam :) Składniki:50 dag mięsa mielonego z kurczaka, 300 g makaronu typu muszle, 250 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 5 łyżek słodkiej śmietanki, 25 dag sera żółtego, oliwa z oliwek, Beszamel: 3 czubate łyżki masła
Delicious Titbitsgram, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 8 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, szpinak mrożony 2 opakowania/rozdrobniony, mozzarella 15 dag/starta, jajka 2 sztuki, śmietana 100 ml makaron np. krajanka ugotować w osolonej wodzie, wylać na durszlak w garnku na oleju zeszklić pokrojoną(...)cebulę z czosnkiem, dodać połamane kawałki szpinaku, kostkę rosołową, kucharka, dusić do odmrożenia co jakiś czas mieszając na koniec dodać pieprz mielony, wlać roztrzepane jajka ze śmietaną 12%, zagotować i zdjąć z ognia do sosu wsypać makaron ugotowany i starty ser mozzarella, wymieszać - smaczne, apetyczne danie obiadowe.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięparzenia wędzonej szynki- 2 liście laurowe- 6 kulek ziela angielskiego- zakwas buraczany lub cytryna lub ocet do zakwaszenia naszej zupy- sól i świeżo mielony pieprz- kwaśna lub słodka śmietanka (nie trzeba)- 130-150g makaronu (u mnie orkiszowy ,może być pełnoziarnisty)Dodatkowo:gdy nasze buraczki są bardzo małe można dołożyć jeszcze 1-2 surowe buraki lub dodać ze słoika(...)dodajemy pokrojone łodyżki, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy dalsze 10 minut. Uzupełniamy gorącą wodą. Następnie dodajemy pokrojone liście. Gotujemy 5 minut, dorzucamy makaron i zagotowujemy, gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zakwaszamy zakwasem buraczanym (idealnie się tutaj sprawdził) , octem lub cytryną. Przed podaniem można zupkę posypać natką pietruszki.Można także dodać trochę kwaśnej
Smaczne Zdroweszklanki/suchy fusilli, warzywa mrożone 1 opakowanie, por 1 duży, kukurydza w puszce 1 puszka, olej rzepakowy 5 łyżek, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżki, sałata zielona - w opisie makaron fusilli ugotować na "al dente" w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą na gorącym oleju zeszklić por drobno pokrojony, wsypać mrożone(...)patelnię" i dusić do miękkości warzyw z 15 minut wsypać odsączoną kukurydzę z puszki, dodać kucharka, pieprz mielony, śmietanę, zamieszać i dusić na średnim ogniu z 5 minut sałatę opłukać i polać maślaną z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym makaron podać z warzywami i sałatą - danie jest lekkie ale syte zarazem..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!warzywami i mozzarellą 9. Pulpeciki zapiekane z makaronem, papryką, cukinią i rukolą 10. Zapiekanka z tortellini z indykiem i warzywami 11. Zapiekanka z gnocchi, mięsem mielonym i warzywami 12. Zapiekanka z bakłażanem, makaronem, brokułem, indykiem i kukurydzą 13. Z apiekanka kebab - gyros 14. Zapiekanka chłopska 15. Bataty, cukinia, papryka, zapiekane z tuńczykiem i mozzarellą 16. Zapiekanka z ziemniakami, indykiem
kruche babeczkiposiekałem. Drobno posiekałem również pęczek natki pietruszki. W szerokim garnku zagotowałem osoloną wodę i umieściłem w niej makaron pełnoziarnisty, który gotowałem przez około minutę krócej, niż wskazany na jego opakowaniu czas potrzebny do ugotowania go al dente - bardzo ważne jest aby makaron nie był zbyt miękki. Do głębokiej patelni wlałem 70 ml oliwy z oliwek i włączyłem najmniejszy możliwy(...)danie. Makaron po ugotowaniu odcedziłem na durszlaku, jednak bez przelewania go zimną wodą. Zaraz po jego odcedzeniu dodałem go do gorącej oliwy z przyprawami na patelni i dokładnie wymieszałem, tak aby cały makaron został obtoczony w oliwie. Podgrzewałem jeszcze przez pół minuty, po czym wyłożyłem makaron na talerze, delikatnie polewając z góry pozostałą na patelni resztką oliwy. Makaron z góry
Wyprawy kulinarnepieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Najlepiej dodać ok 1 łyżki oliwy, aby makaron się nie posklejał. Ugotowany makaron układamy na blacie, jeden obok drugiego, aby się nie posklejał. 2. Czosnek i cebulę obieramy. Kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Szklimy, dodajemy mięso mielone(...)niewielką ilość oleju, na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Szklimy. Dodajemy śmietanę oraz kostkę rosołową. Gotujemy kilka minut, doprawiamy do smaku, dodajemy brokuła. 5. Makaron nadziewamy sosem pomidorowym. 6. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, aby makaron nie przywierał do ścianek. Cannelloni z nadzieniem wykładamy w naczyniu żaroodpornym, po czym zalewamy sosem brokułowym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, w temp
Kuchnia Pełna Pasjidelikatne klopsiki. Na zewnątrz są chrupiące a w środku mięciutkie. Mimo, że nie dodałam jajka klopsiki podczas smażenia nie rozpadały się. Klopsiki podałam z makaronem soba. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz(...)cienkie plasterki i dodać do podsmażonej cebulki. Wymieszać i dodać szczyptę soli, pieprzu i papryczkę chili (papryczki dajemy według uznania), podsmażyć jeszcze około 2-3 minut. Wystudzić. Mięso mielone posolić. Do bułki tartej dodać 4-5 łyżek mleka, wymieszać i dodać do mięsa mielonego. Dodać podsmażoną cebulkę i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kulki i usmażyć na patelni
Amatorka kuchennaFarsz: 1/2 kg kiszonej kapusty z marchewką 35 dag suszonych grzybów-borowiki i maślaki 2 cebule olej do smażenia sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżeczka majeranku Sposób przygotowania Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku z odrobiną oleju,odcedzić. Farsz: Kapustę wypłukać jeśli jest bardzo kwaśna-dwukrotnie, zalać wodą i gotować do miękkości
Wanilia i KardamonSkładniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 500 g przecieru pomidorowego; 1 puszka całych pomidorów wraz z zalewą (waga 400 g); 250 g makaronu Rigatoni; 200 g sera ricotta; 350 g startej mozzarelli; 1/4 szklanki startego parmezanu; 1 jajo; 1 pęczek natki pietruszki; 1 łyżka oleju; 2 ząbki czosnku; 1 średnia cebula; 1 łyżeczka suszonego oregano(...)podsmażyć, dodając pod koniec przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać mięso mielone i podsmażać, często mieszając, aż mięso stanie się brązowe. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Z patelni z podsmażonym mięsem mielonym z cebulą i czosnkiem odlać nadmiar wytopionego podczas smażenia tłuszczu. Pozostawić jedynie około 1 łyżki dla zapewnienia smaku
Gospodyni Miejskaboczku w plastrach, 100 gram parmezanu, pęczka świeżej natki pietruszki, 2 ząbków czosnku, 2 jajek, oliwy, gałki muszkatołowej, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Pomyśleć, że kiedyś nie przepadałem za spaghetti carbonara i mimo mojego zdecydowanego entuzjazmu dla wszelkich makaronów uważałem je za po prostu niedobre. Może dlatego, że trafiłem na spolszczoną wersję - pływającą w śmietanie, niedoprawioną i ogólnie(...)wymieszałem, a następnie wyłączyłem ogień pod patelnią. Do miseczki wybiłem 2 jajka, dodałem do nich odrobinę soli, szczyptę gałki muszkatołowej i świeżo mielony czarny pieprz. Całość wymieszałem widelcem do uzyskania jednolitej substancji. Na patelnię z makaronem dodałem 3/4 startego wcześniej parmezanu i masę jajeczną. Całość intensywnie mieszałem bez dalszego podgrzewania. Dalsze podgrzewanie spowodowałoby nadmierne ścięcie się białek
Wyprawy kulinarneskładniki: 400 g makaronu np. kokardki 500 g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 200 g pieczarek 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku 1 duża cebula cząber oregano bazylia chili cayenne sól, pieprz 2 łyżki oleju wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę
Domowy Smak Jedzeniasosem bolońskim i dodatkiem suszonej żurawiny. Po prostu genialne połączenie w kuchni fusion. Mam nadzieję, że skusicie się na taki makaron. Składniki :* 200 g makaronu farfalle #omnomnom* 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej* mała cebula* 2 ząbki czosnku* 3 łyżki oleju rzepakowego* pół puszki pomidorów w zalewie * pół szklanki wody * łyżka brązowego cukru trzcinowego(...)duża garść suszonej żurawiny* sól, pieprz* bazylia Przygotowanie :Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Rozgrzać olej, dodać pokrojona w drobną kostkę cebulę oraz posiekany w plasterki czosnek. Przesmażyć, dodać mięso pół szklanki wody i dusić całość do miękkości mięsa. Do mięsa dodać pomidory, cukier oraz żurawinę. Sos przyprawić do smaku. Na talerz wyłożyć makaron, dodać sos. Posypać posiekaną bazylią
Magiczne Życie Martysuszony tymianek Do tymiankowego sosu beszamelowego: 4 czubate łyżki masła (ok. 70-80 g) 4 czubate łyżki mąki ok. 600 ml mleka przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, dużo suszonego tymianku Dodatkowo: makaron typu lazania trochę oliwy lub oleju Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy puszczą sok, dodajemy mielonego kurczaka i całość mieszamy bardzo(...)oliwy/oleju. Płaty lazanii podgotowujemy ok. 2 min. każdy. Jednak nie wrzucam wszystkich, które zamierzamy użyć na raz do garnka. Wtedy na pewno się posklejają. Gotujemy ok. 4-5 płatów makaronu na raz, a po wyjęciu z wody rozkładamy tak, by się nie posklejały. Prostokątne naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy i wykładamy pierwszą warstwę makaronu. Na nim układamy połowę farszu, który cieniutko
Ratunku obiad