smażenia świeżo mielony czary pieprz sól do smaku 250g pełnoziarnistego makaronu świderki Makaron gotuję w osolonej wodzie do chwili, aż będzie idealnie elastyczny, czyli około 10-12 minut od chwili zagotowania (pamiętajmy, że pełnoziarniste wyroby musimy gotować kilka minut dłużej). W czasie gotowania makaronu, przygotowuję szparagi. Obieram je cieniutko, kroję na 3 części. Cebulę obieram(...)elastyczne i miękkie - około 8 minut na średnim ogniu, co chwila mieszając zawartość patelni, by nic się nie przypaliło. Pod koniec wsypuję oliwki, makaron i całość podsmażam razem jeszcze kilka minut. Mieszam całość z mielonym lnem, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiWczoraj pokazywałam Wam pomysł na klopsiki z mięsa mielonego w panierce z sezamu , dzisiaj postanowiłam pokazać Wam, jak możesz wykorzystać je w innym sposób i przygotować na drugi dzień w formie nowego dania. Klopsiki idealnie łączą się z aromatycznym sosem pomidorowym i makaronem. W bardzo prosty i szybki sposób stworzysz danie rodem z kuchni włoskiej, no może nawiązujące(...)przesmaż, dodaj zioła przesmaż dosłownie 5 sekund, dodaj przecier dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj 10 - 15 minut aby sos trochę odparował i zgęstniał. Dodaj ugotowany makaron i klopsiki z mięsa mielonego. Całość zagotuj, dodaj świeże zioła u mnie lubczyk i listki świeżego tymianku. Równie dobrze sprawdzi się świeża pietruszka, bazylia i oregano. Pyszne polecamy z całego serca! Przepis
SMYKWKUCHNIłyżki masła 1/3 szklanki śmietanki kremówki 3 łyżki tartego parmezanu + 2 łyżki do posypania gotowego dania 2 szalotki 1/2 papryczki chili kilkanaście listków szałwii sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. 2) Listki szałwii opłukać, delikatnie osuszyć i wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć ok. 3 minuty
Fitsweet.mełyżki masła 1/3 szklanki śmietanki kremówki 3 łyżki tartego parmezanu + 2 łyżki do posypania gotowego dania 2 szalotki 1/2 papryczki chili kilkanaście listków szałwii sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. 2) Listki szałwii opłukać, delikatnie osuszyć i wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć ok. 3 minuty
Fitsweet.mepotrawy w takiej postaci, co również świetnie smakuje. Składniki na 2 porcje: 1 średni por 2 spore garści szpinaku 2 ząbki czosnku 2 porcje ugotowanego makaronu (u mnie bezglutenowe penne) sól, pieprz, mielona kozieradka, gałka muszkatołowa masło klarowane lub oliwa do smażenia „Śmietana” z migdałów: 2/3 szklanki migdałów 1 łyżeczka soku z cytryny, sól woda Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić(...)szpinaku grubo poszatkować. Kiedy por będzie już uduszony dodać szpinak, wymieszać i chwilę wszystko razem przesmażyć. Dodać śmietankę z migdałów, posypać pieprzem i mieloną gałką, dosolić do smaku. Na patelnię wrzucić ugotowany i odcedzony makaron, całość wymieszać przed podaniem i serwować. Smacznego
Even Better Foodmakaronu garganelli Na ragu: 200 g mielonej cielęciny 1 marchewka ¼ cebuli ¼ łodygi selera ¼ szklanki białego wina 2 łyżki oliwy Sól, pieprz, warzywko do smaku, 1 liść laurowy, 1 liść szałwi 1 duża cukinia( lub 1 ½ małej) Garść słodkiego zielonego groszku Parmezan e płatkach Na oliwie zaszklić warzywa pokrojone w kosteczkę, dodać mięso mielone i mieszać(...)razie potrzeby uzupełniać płyn. Mięsko nie możne być suche i musi być przykryte sosikiem. W osobnym garnuszku ugotować al dente pokrojoną w kostkę cukinię i groszek. Ugotować makaron al dente, wymieszać z sosem i warzywami, posypać parmezanem. Smacznego
Mia Cucina Sofietatego dania i zdjęcia krok po kroku z jego przygotowania znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco ! I koniecznie pamiętajcie o konkursie - smaczne nagrody do wygrania! :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 75 g sera gorgonzola, 1 jajko, drobno posiekana natka pietruszki, tymianek, 2 ząbki czosnku, suszone płatki chili, sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 kg podłużnych pomidorów(...)ocet balsamiczna, cukier, sól, pieprz 2 łodygi selera naciowego, 1 marchewka, 1 ząbek czosnku, świeże oregano, sól, pieprz dodatkowo: 100 g pomidorków koktajlowych, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, makaron Linguine, świeża bazylia Pomidorki myjemy i suszymy, a następnie kroimy na połówki. Tak przygotowane pomidory układamy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszonymi płatkami
Plate of JoyCannelloni zapiekane z mięsem mielonym to bardzo smaczne i sycące danie rodem prosto ze słonecznej Italii. Taką mam wielką ochotę pojechać tam, gdzie jest ciepło, wygrzać się na słonecznej plaży. Spróbować smakołyków. No dobra rozmarzyłam się , ale marzenia nic nie kosztują i każdemu wolno marzyć. Mam jednak nadzieję, że kiedyś one się spełnią. Jednak trzeba powrócić do rzeczywistości(...)chorobą, gotować, piec i cieszyć się życiem. Nie narzekać, bo nie warto, a do wszystkiego podchodzić z uśmiechem na ustach. Składniki 250 g makaronu cannelloni (rurki do nadziewania) Farsz miesny 500 g mięsa mielonego 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną drobno cebulę i czosnek
O kuchni z uczuciemmiędzy zajęciami. Pomysł zrodził się znienacka. Szybko, tanio i konkretnie! Makaron z boczkiemSkładniki ok. 100g boczku wędzonego 2-3 ząbki czosnku mała cukinia zielona makaron spaghetti pełnoziarnisty świeżo mielony pieprz suszone płatki chilli świeżo mielone szczypta soli mleczko kokosowe sos sojowy ziarenka sezamu Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki. Czosnek kroimy w plasterki, a cukinię wzdłuż(...)cztery część, po czym w plastry. Na patelnię wrzucamy boczek, a następnie czosnek. Po pewnym czasie dorzucamy cukinię. Razem chwilę smażymy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię do boczku i warzyw, zalewamy mleczkiem kokosowym według uznania, po czym doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodajemy trochę sosu sojowego. Na koniec posypujemy sezamem
Sajkofanka smakucodziennie - tak mu smakuje. Składniki na 5 osób: makaron Spaghetti ( ja użyłam A`la Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony) 500 g mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego 1 mały koncentrat pomidorowy 5 łyżek ketchupu najlepiej pikantnego kostka warzywna Kucharek świeżo zmielona sól ziołowa Prymat bazylia suszona Prymat świeżo zmielony pieprz(...)smażymy krótką chwilkę. Następnie wrzucamy mięso mielone i smażymy do czasu, aż zmieni barwę na szarą. W między czasie wrzucamy kostkę warzywną. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, ketchup, koncentrat pomidorowy, wsypujemy pieprz, sól ziołową i cukier i mieszamy dokładnie. Całość trzymamy na małym ogniu i w tym czasie możemy już zacząć gotować makaron. Pod koniec smażenia wsypujemy bazylię. Makaron
Blondynka Gotujebardzo lubimy zapiekanki ;) Jest ich sporo na blogu, bo są łatwe, sycące i pyszne. Dziś przyszedł czas na zapiekankę Pasticcio - jest to grecka zapiekanka z makaronem penne, sosem beszamelowym, mięsem mielonym i serem. Ja w dzisiejszym przepisie postawiłam głównie na warzywa. Jest różnorodnie, bo lato zobowiązuje by korzystać z jego uroków. Znajdziemy marchew, paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, pomidory - podczas(...)malinowe 100 ml soku pomidorowego 1 czerwona papryka 80 dag mięsa mielonego wieprzowego przyprawy: oregano, majeranek, pieprz, sól, liść laurowy, papryka czerwona słodka w proszku na sos beszamelowy: 2 szklanki mleka, kopiasta łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma smalec do podsmażenia i wysmarowania formy. Wykonanie: Makaron ugotować al dente (wodę do gotowania posolić). Odcedzić, przelać wodą
Poezja Smaków - blog kulinarnyzarazem w miarę szybki obiad. Aromatyczne i soczyste klopsiki z mięsa mielonego i warzyw utopione w pomidorowym sosie. Danie można podać z ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniaczkami. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1 czerwona cebula 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 niewielkiego pora 3/4 szklanki bulionu warzywnego(...)tyle samo sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy na patelnie. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną. Przed podaniem możemy danie posypać posiekaną zieloną pietruszką *** *** Potrawę podajemy z ryżem, makaronem, kaszą lub z ziemniaczkami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SEROWY GARNEK Z KLOPSIKAMI PRZEPIS TUTAJ MIĘSNO-RYŻOWE KLOPSIKI W SOSIE WARZYWNYM PRZEPIS TUTAJ PULPETY
Blog z Apetytemwbić jajko i dodać szczyptę soli. Wszystko ze sobą wymieszać dolewając po łyżce przegotowanej wody. Gdy masa będzie zwarta, podzielić ją na mniejsze kawałki. W maszynce do mielenia, zamontować sitko do makaronu nitki. Następnie "zmielić" masę makaronową. Od razu przygotowany makaron obtaczać w mące, aby nitki się ze sobą nie posklejały
Ugotowaćśrednia cukinia 500g mięsa mielonego wieprzowego cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do dań z makaronu oregano oliwa sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa z suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1-2 szkl bulionu ew. gorącej wody Na oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku(...)kostkę cukinię, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na koniec podlać bulionem (1 lub 2 szkl, w zależności od tego jaki gęsty chcemy otrzymać sos) i dusić ok 15 minut. Makaron ugotować aldente wg przepisu na opakowaniu. Podawać z sosem mięsno-warzywnym
Smakołyki Asiszczypta papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku, sól, pieprz. Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Następnie podsmażamy mięso mielone, przyprawiamy je pieprzem i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe warzywa- cukinię i paprykę. Dodajemy ketchup
Aga w kuchni