mielone z makaronem - 4470 przepisów (strona:115/298)

No i klops! Prosto z Kalifornii 284

rodzaju meatballs. Postanowiłam stworzyć własną wersję, nieco inspirowaną włoskimi smakami. Są bez żadnego sosu, lekkie, aromatyczne, podane z warzywami a nie makaronem… Polecam serdecznie! Klopsy a’la Food Polka Składniki (na 4 osoby): 25 kg mielonej wołowiny 1/2 kg mielonej wieprzowiny 8 świeżych pomidorów Roma (jeśli nie ma świeżych mogą być z puszki) 8 zielonych cebulek

Jem więc Jestem
Makaronowa sałatka z superfoods 392

łyżki pestek dyni 2 plastry owczego sera czarnuszka, złociste siemię lniane do posypania natka pietruszki sól morska, świeżo mielony pieprz dressing: 3-4 łyżki oleju z pestek dyni 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Buraczki kiszone cienko pokroić w plastry. Ser owczy w kostkę. Orzechy podzielić na mniejsze kawałki. Bezpośrednio(...)talerzach układać kolejno składniki; ugotowany, odsączony makaron, plasterki buraków, owczy ser, pestki, orzechy, żurawinę. Posypać natką pietruszki, czarnuszką i siemieniem lnianym.  Sałatkę tuż przed podaniem polewamy dressingiem. Aby go przygotować wystarczy dobrze wymieszać miód, olej z pestek dyni i ocet jabłkowy. Można przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Cannelloni :) 233

Postanowiłam jakiś czas temu pomęczyć się i zrobić sobie pyszne cannelloni ;)Potrzebujemy:1 opakowanie makaronu Cannelloni (ja miałam Lubelli)1 puszkę pomidorów całych500g mięsa mielonego z indyka8 pieczarek2 cebule3 łyżki oleju ryżowego4 plastry sera żółtego3 kostki rosołowe warzywneSól, pieprz, papryka ostra w proszku, zioła prowansalskie, oregano  - co kto lubiBeszamel:50g masła2 szklanki mleka3 łyżki mąkiSól, pieprz, gałka(...)drobną kostkę - smażymy aż do przyrumienienia. Następnie kroimy pieczarki również w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli. Wszystko podsmażamy ok 5 minut często mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone. Mieszamy intensywnie i podsmażamy przez następne10 minut, często zaglądając do patelni. W międzyczasie gotujemy wodę i do miseczki wrzucamy 3 kostki rosołowe i zalewami wrzątkiem. Po rozpuszczeniu dodajemy wywar

Emcia Pichci
Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym 194

danie, idealne na chłodne dni. Dodatek ostrej papryki w sosie i klopsikach wspaniale rozgrzewa i poprawia nasz metabolizm. Mięso z indyka najlepiej mielić samemu. Wówczas wiemy, co jemy :) Można podawać, jako odrębne danie lub w towarzystwie makaronu, ryżu lub kaszy (polecam kaszę jaglaną). Składniki: 500g zmielonego mięsa z udźca indyka 1 żółtko spora garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki utartego(...)Składniki sosu: 1 liść laurowy i 1 ziele angielskie 500g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie) 2 łyżki śmietany sól, pieprz   Przygotowanie: Mięso mielone włożyć do miski, dodać żółtko, utarty ser, cebulę, natkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Do szerokiego rondla wlać 250ml wody, dodać liść

Moja Delicja
Spaghetti z pieczarkami 196

inną wersję spaghetti. Bardz iej gęste niż tradycy jny sos , z dodatkiem pieczarek. Niezmie nny p ozostał fa kt, że najlepej smakuje z makaronem, posypane obficie żółtym serem, koniecznie o ostrym s maku. :-) 500g mięsa mielonego 300g pieczarek 2 cebule 200 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano sól, pieprz olej ser do posypania 1. Cebulę(...)zarumienienia. Pieczarki kroimy w półplastry, smażymy wraz z mięsem i cebulą do odparowania wody.  2. Dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat. Gotujemy jeszcze około 10 minut. 3. Podajemy z makaronem

Szefowa kuchni
27 pomysłów na makaron 879

cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową(...)Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia
Carbonara z pieczarkami 150

Klasyczna carbonara zostanie uzupełniona pieczarkami. Danie to nabierze głębi oraz głębszego smaku. Pieczarki powinny często gościć w Waszych daniach ze względu na ich właściwości. Grzyby te

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti bolognese 134

macie więcej czasu na jego przygotowanie (klasyczny sos boloński zawiera w sobie jeszcze drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler). W połączeniu z makaronem spaghetti macie pyszny obiad dla całej rodziny! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub z indyka) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka (najlepiej czerwona) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)łyżka ketchupu pół łyżeczki cukru (jeśli pomidory są kwaskowate) oregano sól pieprz pieprz cayenne (jeśli lubicie ostre smaki) starty parmezan paczka makaronu spaghetti Wykonanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu :) (według wskazówek na opakowaniu). Na patelni smażymy mięso na niewielkiej ilości oliwy (lub jeśli wolicie – oleju). Kiedy mięso zacznie się rumienić dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, posiekaną drobno cebulkę i oregano. Doprawiamy

MyCookBook.pl
Błyskawicznie i zdrowo 179

dobrego żółtego sera (najlepiej łagodnego i kremowego) ok. 150-200 g dowolnego razowego makaronu (ilość wedle zapotrzebowania) 1 dużą pierś z kurczaka (moja miała ok. 300 g) lub 2 mniejsze przyprawy: sól morską i świeżo mielony czarny pieprz Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż (dobrze, gdy kotleciki są mniej więcej jednakowej grubości, ponieważ przy smażeniu/grillowaniu będą wtedy gotowe(...)równocześnie), oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę do lodówki. Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie (czyli ciut krócej niż podają na opakowaniu). Podczas gdy będzie się gotował przygotowujemy pesto i kurczaka. Migdały prażymy chwilę na suchej patelni i odstawiamy by trochę przestygły. Szpinak płuczemy i usuwamy z niego najtwardsze łodyżki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki

Ratunku obiad
Makaron z pieczarkowym sosem (light) na bazie mleczka kokosowego 143

sztuk małych pieczarek (185 g) 1 mała cebula około 1 cm białej części pora 2 łyżeczki tłuszczu do smażenia (np. masło) makaron kokardki (u mnie około 100 g) + woda do gotowania + sól 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sól do smaku 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 5 łyżek mleczka kokosowego light około 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki(...)porcja na 1 osobę, w zależności od liczby osób składniki należy zwiększyć Przygotowanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonków. Następnie cieniutko tniemy (plasterki). Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Pora również cieniutko tniemy (ja przekrawam wzdłuż na pół, a potem kroję w cienkie plasterki). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażam naszą cebulkę

Słodkie okruszki
Makaronowe kokardki z pieczarkowym sosem na bazie mleczka kokosowego (light) 138

sztuk małych pieczarek (185 g) 1 mała cebula około 1 cm białej części pora 2 łyżeczki tłuszczu do smażenia (np. masło) makaron kokardki (u mnie około 100 g) + woda do gotowania + sól 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sól do smaku 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 5 łyżek mleczka kokosowego light około 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki(...)porcja na 1 osobę, w zależności od liczby osób składniki należy zwiększyć Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonków. Następnie cieniutko tniemy (plasterki). Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Pora również cieniutko tniemy (ja przekrawam wzdłuż na pół, a potem kroję w cienkie plasterki). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażam naszą cebulkę

Słodkie okruszki
Dietetyczne carbonara z makaronem Shirataki 185

plastry   sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki około 2-3 łyżek posiekanej pietruszki sól morska oraz świeżo mielony pieprz wg. smaku  Sposób przygotowania: Szynkę podsmażamy na teflonowej patelni, aż się zezłoci makaron dokładnie płuczemy jogurt, rozduszony ząbek czosnku oraz jajko dokładnie mieszamy do szynki dodajemy na patelnię makaron, smażymy co jakiś czas mieszając przez

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Obiad w 15 minut. Penne z dynią, mascarpone oraz orzechami pecan. 178

łyżka masła łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, papryka słodka 2 łyżki posiekanych orzechów pecan (pamiętaj, że malutkim dzieciom lepiej jest podawać orzechy mielone a nie siekane czy w całości) 2 łyżki tartego parmezanu Sposób przygotowania: Makaron wrzuć do garnka, zalej wodą i lekko posól. Wstaw na kuchenkę i gotuj aż będzie al dente. Mieszaj co jakiś czas

wysmienity
Spaghetti bolognese z oscypkiem 146

Spaghetti bolognese z oscypkiem  SKŁADNIKI: 25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 1 puszka pomidorów bez skóry 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 30 dag makaronu spaghetti (durum) 1 mały oscypek natka pietruszki do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Cebulę(...)mieszamy i podduszamy 3-4 minuty. Dodajemy mięso mielone, przesmażamy całość do zarumienienia. W tym czasie pomidory przekładamy do malaksera, dodajemy oregano, sól i papryki - miksujemy na gęsty sos. Sosem zalewamy mięso i całość gotujemy 10 minut na niewielkim ogniu - doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Makaron spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
a la bolognese z fusilli 249

tego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 5 min dodajemy mięso mielone, smażymy do momentu aż mięso nie będzie różowe.Dodajemy pomidory lub passatę oraz bulion. Dodajemy 1-2 łyżeczki  włoskich przypraw. Zmniejszamy gaz, pod przykryciem gotujemy około 10-15 min. Wstawiamy makaron do gotowania- gotujemy według instrukcji na opakowaniu.  Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze

Smaki Edyty