sery" jeszcze lepsze :) SOS "3 SERY": 4 łyżki śmietany (użyłam 12% zatem obojętnie jakiej użyjecie ;) nie musi być 30% chociaż na pewno byłoby lepiej) 1/3 szklanki wody 50 g. sera Gorgonzola 100 g. serka topionego (użyłam Tylżyckiego) 5 plastrów żółtego sera świeżo mielony pieprz, szczypta pieprzu cayenne mix ziół (ja użyłam bazylii oraz ziół(...)martwić. Podczas rozpuszczania serów będzie wszystko wracać do normy i nie będzie żadnych grudek ze śmietany. (Mi się zważyła, a potem i tak doszła do normy i sos wyszedł gładziutki). Na koniec dodajemy zioła. Sos cały czas należy mieszać. Nie doprowadzajmy go do wrzenia - jeśli będzie się na wierzchu pienił i zaczynał bąbelkować to zdejmujemy z ognia. Jest gotowy
Jedzeniomaniachrzanowym z szynką parmeńska, szczypiorkiem i czerwonym pieprzem. Możecie zobaczyć także mój przepis na schab w sosie musztardowym . Składniki: 5 kotletów schabu, 400 ml śmietanki 30%, 2 łyżeczki chrzanu Orzech , kilka kawałków szynki parmeńskiej, posiekany szczypiorek, pieprz czerwony ziarnisty, sól, pieprz czarny mielony, olej ryżowy Oleofarm . Przygotowanie: Rozbite kotlety schabu przyprawiamy pierzem i solą z obu stron
Aga w kuchniprostu: Lasagne bolognese SKŁADNIKI: 200 g makaronu lasagne (bez wcześniejszego gotowania) 500 mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowego) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka puszka pomidorów krojonych 100 g oliwy z oliwek sól, pieprz, suszone oregano , bazylia suszona, papryczka chilli Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka tarty ser gałka muszkatołowa, sól
MarciochaKucharzyłyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka ciemny cukier brązowy 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryka 1 łyżeczka soli1 kg łopatki wieprzowej (z kością) 2x 1/4 szklanki sosu barbecue (+ dodatkowo do podania, w razie potrzeby)przygotowanieW misce wymieszać przyprawy, dodać sos barbecue
Stare Garyświeżego * ząbek czosnku* pół małego oscypka* 2 łyżki oliwy z oliwek* sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie :Rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek, przesmażyć razem ze szpinakiem, dodać kostki awokado. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wyłożyć na talerze, dodać sos ze szpinaku i awokado. Gdyby był za gęsty można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Całość
Magiczne Życie Martyliczę 350 gram mięsa, z którego można zrobić jeszcze wiele. Przygotowanie kotletów. Mięso mielone łączymy z jajkiem i drobno posiekaną cebulą. Dodajemy soli i pieprzu i zgnieciony ząbek czosnku. Wyrabiamy chwilę, kształtujemy na kotlet i grillujemy przez około 5 minut z każdej strony Sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy ząbek utartego w moździerzu czosnku. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę musztardy
BaRepasskropione uprzednio sokiem z pomarańczy i podamy je z delikatnym sosem muślinowym. Towarzyszyć im będzie przepyszna sałatka z zielonych szparagów i fasoli szparagowej oblana wyśmienitym pesto z pistacji i liści szałwii. Zapraszam na ucztę!Składniki:4 filety z pstrąga łososiowegosok z połówki pomarańczyoliwa z oliwekłyżka świeżej szałwii, posiekanejświeżo mielony pieprzsól morskaRybę oczyścić, oprószyć solą oraz pieprzem, skropić sokiem(...)Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Następnie ubijać trzepaczką w kąpieli wodnej aż do uzyskania piany. Do piany wlewać powoli masło dalej ubijając, aż uzyskamy gęsty sos. Zdjąć z ognia. Trochę ostudzić. Kremówkę ubić mikserem do uzyskania puszystej masy. Powoli wmieszać ją w sos. Podawać od razu z upieczonym pstrągiem i sałatką.Zielona sałatka ze szparagów
Food Squareotrębów bułka tarta sos sojowy pieprz, sól przyprawy do wyboru (u mnie papryka wędzona, czerwona czubryca, oregano i czosnek w proszku) Przygotowanie : Siekamy czosnek i cebulę, podsmażamy aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy posiekane pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę i zrobią się ciemne, doprawiamy do smaku w blenderze (lub w maszynce do mielenia mięsa) miksujemy fasolę
zdrowa vege kuchniamarchew, starta na tarce o grubych oczkach 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kopiasta łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki lubczyku 4 suszone pomidory w oliwie (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz Do dużej miski przełóż ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Na patelni
Roślinna - blog wegańskinajpierw wszystko lekko podgrzewamy. Nie przejmujcie się tym, że mikstura się rozdziela. Do zagrzanych składników sosu dorzucamy przyprawy – anyż, goździki, gorczycę, kolendrę, pieprz ziarnisty, wyłuskany kardamon– można je dodać w całości, ale lepiej drobno je utłuc w moździerzu – będą bardziej aromatyczne. Wsypujemy mielony cynamon, gałkę i imbir. Całość jeszcze chwilę podgrzewamy, mieszając żeby miód się nie przypalił – ważne, żeby
Karo in the KitchenFarsz: miąższ z 2 ogórków szczypta suszonej papryczki chilli 4 cienkie plasterki jalapeno- opcjonalnie łyżeczka sosu sojowego kilka kropli oleju sezamowego 1/4 łyżeczki soku z cytryny pół łyżeczki wódki, bądź innego mocnego alkoholu łyżeczka ziaren sezamu szczypta soli szczypta czosnku szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta tandoori szczypta garam masala 20-30 g tartego żółtego sera- można go zastąpić parmezanem
KreatywnePinysól, pieprz Zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać wyciśnięty czosnek a następnie mięso mielone. Obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i ogórkami,dodać meksykańskie warzywa i pomidory z puszki.Gotować przez około 15 minut aż sos pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron al dente
MarciochaKucharzyczosnek. Smażymy przez chwilę (mieszając), aby czosnek się przyrumienił, ale nie spalił. Dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, posiekaną kolendrą, kuminem i cynamonem. Na koniec
Zawsze głodna!winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie- o zgrozo!- bez śmietany! Sama zrobiłam Gołąbki! I zjadłam Gołąbki! Chyba muszę zadzwonić do Mamy
Zapiski Młodej Żonyplastry, posyp posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem czerwonym. Ułóż na wierzchu suma.Posyp całośc świeżo mielonym pieprzem prosto z młynka. Dodaj resztę pietruszki, posyp sumakiem.Wyciśnij na rybę kilka kropel cytryny. Dodaj vinaigrette pomarańcza i limonka. Na koniec oliwę z oliwek. Powstanie sos podczas duszenia, który nie odparuje,ale cały sum tym nasiąknie, dając nam dużo zdrowia
Z Kuchni Do Kuchni