mielone pieczarki - 2077 przepisów (strona:61/139)

Jesienny obiad - placek zbójnicki 261

PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka NA GULASZ: 0,5 kg łopatki 2 papryki 2-3 pomidory 0,25kg pieczarek 2 cebule ząbek czosnku papryka słodka mielona kostka wołowa sól i pieprz ziele angielskie liść laurowy mąka olej DODATKI: żółty ser śmietana 18% Łopatkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem(...)czosnek i wrzucamy do garnka. Całość gotujemy ok. 30 min pilnując aby się nie przypaliło. Następnie podsmażamy pokrojone pieczarki, również wrzucamy do gara. Kroimy paprykę i pomidory, wrzucamy do garnka. Dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, trochę papryki słodkiej mielonej. Nasz gulasz musi się delikatnie pyrlić ale nie pozostawiajmy go bez opieki bo będzie chętnie przylegał

Brzuszki Łakomczuszki
Pilaw z mięsa mielonego 232

mięsa mielonego 100 gr fasolki szparagowej 100 gr kukurydzy ( baby ) 200 gr pieczarek 1 kiełbasa - podwędzana 1-2 łyżek pasty curry 1 cebula 2 łyżki oleju 400 ml rosołu z kostki kurczakowej  Wykonanie: Cebule kroimy w kostkę I wrzucamy na gorący olej. Smażymy ok 2 min. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półtalarki- smażymy następne 2 min. Dodajemy mielone- obsmażamy by mięso nie było rózowe. W międzyczasie na patelni obsmażamy pieczarki. Dodajemy paste curry- mieszamy. Wrzucamy ryż. Odsmażamy ryż ok 2 min. Dolewamy bulionu kurczakowego, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 10 min.  Po 10 min dodajemy kukurydzę I fasolkę. Mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wody. Przykrywamy I dusimy nastepne 10 min. Dodajemy pieczarki. Mieszamy

Smaki Edyty
Wędlina z szynkowara - indyk z pieczarkami. 225

łyżka przyprawy  rozkosznej   1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka żelatyny   150 ml wody szynkowar Wykonanie : Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek,  dobrze mieszamy. Pieczarki myjemy i kroimy w grubą kostkę, podsmażamy na suchej patelni, dodajemy do mięsa, żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do mięsa.Jeszcze

Sama słodycz i szczypta chili
Ryż z polędwiczkami z kurczaka 171

kurkumy, olej rzepakowy, 400 g polędwiczek z kurczaka, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, ¼ papryczki chili, 1 średnia cebula, ½ łyżeczka cukru, 100 g pieczarek, ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych, pęczek szczypiorku, 2 łyżki kapary, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Marynata: w misce mieszamy sos sojowy z drobno posiekaną chili, szczyptą soli, pieprzem. Dodajemy  oczyszczone(...)gorącej wody, dodajemy sól i gotujemy do momentu, aż woda się zredukuje. Mieszamy tylko na początku i pod koniec. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywą, odstawiamy na ok. 15 min. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę.  Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebule z dodatkiem cukru, następnie dodajemy pieczarki i smażymy

Moniki Smakołyki
Kurczakowe kotleciki z mozzarellą i pieczarkami 165

sylwestrowe szaleństwo pochłonęły mnie bez reszty! Ale już wracam i zapraszam na noworoczny przepis! :) Składniki: 2 filety z kurczaka 1 mozzarella 500 g pieczarek 2 jajka 2-3 łyżki mąki przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki, bazylia W miseczce roztrzepujemy widelcem dwa jajka, po czym dodajemy do nich mąkę i przyprawy (szczypta soli i pieprzu; pozostałych przypraw(...)łatwe usmażenie kotlecików :) Umytego i ususzonego kurczaka kroimy w drobną kostkę - bardzo ważne, jest, aby kostka była drobna, gdyż ułatwia to utrzymanie pożądanego kształtu kotlecika i ułatwia jego smażenie. Pieczarki kroimy i gotujemy do miękkości. Ser mozzarella również kroimy w drobną kostkę.  Wszystkie składniki - kurczaka, pieczarki i ser wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Całość powinna być dość gęsta

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kurczak duszony na pieczarkach 158

babciny" przepis. Mięso rozpływa się w ustach ,sos jest wyborny. Czegóż więcej oczekiwać? Składniki 1 kg podudzi z kurczaka 400 g pieczarek 1 cebula 60 g masła 250 g śmietany 18% 20 g mąki natka pietruszki mielona papryka sól Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W rondlu rozpuszczamy masło ,dodajemy posiekaną cebulę ,smażymy ,cały czas mieszając(...)być lekko szklista). Na cebulę wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki ,zalewamy bulionem ,kładziemy kawałki kurczaka ,oprószamy solą i papryką. Rondel przykrywamy i dusimy mięso na wolnym ogniu 45-50 min na wolnym ogniu. W razie potrzeby uzupełniamy dolewamy bulion. Po przygotowaniu ,kurczaka wyjmujemy na talerze ,posypujemy posiekaną natką pietruszki. Do grzybów dodajemy śmietanę rozrobioną z mąką ,dusimy chwilę i podajemy

R'n'G Kitchen
Sałatka śledziowa. 324

mała cebula biała jedna czerwona 5 jajek 4 średnie ogórki kiszone 2-3 łyżki majonezu pieprz kolorowy grubo mielony albo z moździerza sól WYKONANIE: śledzie kroimy w paski, jabłko, ogórki, jajka kroimy w drobną kostkę, cebulę drobno siekamy, pieczarki dzielimy na połowę lub na cztery części zależnie od wielkości, wszystkie składniki mieszamy dokładnie z majonezem i przyprawami

Kuchnia Beaty
Makaron z grzybami, winem i mascarpone 243

natki pietruszki       Łyżka maki       Łyżka masła       Gałka muszkatołowa, świeżo mielony czarny pieprz, sól Sposób przygotowania Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odsączamy i przykrywamy pokrywką żeby nie wyschło. Pieczarki myjemy i zalewamy winem i woda tak, aby przykryły grzyby. Zagotowujemy i pozostawiamy na 10minut w roztworze. Kroimy

Pyry na Gaz
Gulasz z dyni, podudzi kurczaka i makaronu 169

skóry i kości 70 dag świeżej dyni 400 ml rosołu 1 mała cukinia 20 dag  makaronu świderki 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta mielonego chili Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół z lubczykiem, natką pieruszki 2 łyżki słodkiej śmietanki Natka pietruszki do posypania(...)pokrojoną w kostkę oraz cukinię i pieczarki, podlewam całość rosołem, przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką.  Zestawiam z ognia i czekam chwilę aż makaron dojdzie w sosie. Doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku ziołami i mielonym chili.  Nakładam na talerz

Wanilia i Kardamon
Euro 2016: pieczarki faszerowane serem owczym po rumuńsku 183

owczego, np. bryndzy 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego odtłuszczonego sera żółtego  ½ pęczka szczypioru 4 gałązki koperku sól świeżo mielony pieprz 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Pieczarki myjemy, oczyszczamy i delikatnie usuwamy trzonki. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy 1 łyżką oleju z suszonych

My Chcemy Jeść
Wegetariańska zupa Tom Kha 208

kapusty pekińskiej (opcjonalnie) 2 liście kaffiru 3 suszone małe papryczki chilli 3 strąki kardamonu 1 łyżka pasty Tom Kha 2 łodygi trawy cytrynowej, zgniecione nożem 2 pieczarki, pokrojone w plastry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/4 cytryny 1. W garnku lub woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki i kardamon, smażymy przez(...)minutę i wyjmujemy. Wrzucamy imbir, czosnek, szalotkę i pieczarki. smażymy kolejną minutę. 2. Wlewamy wodę, dodajemy trawę cytrynową, kapustę i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Kha, kolendrę, cukier i sos rybny. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 4. Dodajemy sok z 1/4 cytryny i liście kaffiru, gotujemy przez ostatnią

Tajskie smaki
Wędlina drobiowa (z kurczaka) 173

czarnego pieprzu Przygotowanie Filety z kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Papryczkę płuczemy i wybieramy pestki. Filety ,papryczkę ,natkę ,ziele angielskie i pieprz mielimy na najmniejszych oczkach. Do masy dodajemy jajka ,obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy ,przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnie wyciągamy ,dodajemy żelatynę ,mieszamy i przekładamy do woreczka

R'n'G Kitchen
Pierogi z kapustą, pieczarkami i soczewicą 147

szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka kapusty kiszonej (wcześniej należy ją obgotować przez godzinę w wodzie, odcedzić i posiekać) 1 szklanka pokrojonych drobno pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki kuminu, majeranku, kolendry mielonej 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju do smażenia Do podania: garść jarmużu 1 cebula 1 łyżka oleju do smażenia(...)odstawiam na 30 minut. Soczewicę gotuję w 1/2 szklanki wody, tak by była sypka. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim drobno posiekany czosnek oraz cebulkę. Dodaję pokrojone pieczarki oraz przyprawy. Całość smażę na patelni przez kilka minut a następnie dodaję ugotowaną soczewicę i pokrojoną kapustę kiszoną. Duszę na niewielkim ogniu farsz przez 10-15 minut. Na koniec doprawiam

Mango Papaja
Zupa z brązowych pieczarek 166

pokroić w słupki. Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w półplasterki. Pora oczyścić i opłukać, pokroić w talarki. Czosnek obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić - można opłukać delikatnie pod wodą i dokładnie osuszyć lub ewentualnie obrać. )Te pieczarki w swojej skórce mają bardzo dużo smaku, więc polecam pozostawienie jej.) Pokroić w plasterki. Na oleju (można w garnku, w którym będzie się gotowała(...)poddusić razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać masło i dodać pieczarki. Podsmażyć je na lekko złoty kolor. Dodać do garnka z warzywami, dolać wody, przyprawić solą i ugotować do miękkości. Na końcu doprawić świeżo mielonym pieprzem. Zupę podawać z dodatkiem posiekanej zieleniny - natki pietruszki i selera. Jeśli lubisz zupy to zerknij także

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa pieczarkowa z pulpetami 215

Składniki: 2 litry wywaru z rosołu (może być bulion ) 10 pieczarek startych na tarce o grubych oczkach 2 serki topione o smaku pieczarkowym 20 dag mielonego mięsa sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka, majeranek szczypta gałki muszkatołowej 15 dag drobnego makaronu pełnoziarnistego szczypiorek do dekoracji. Wykonanie: Mięso przyprawiamy, dobrze wyrabiamy oraz odstawiamy na 10 minut. Rosół wlewamy do rondla(...)dodajemy pieczarki które trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach gotujemy 10 minut z mięsa robimy malutkie kuleczki i wrzucamy do gotujących się pieczarek, gotujemy około 10 minut następnie dodajemy serki, mieszamy powoli aby się rozpuściły gotując na bardzo małym ogniu. Można doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem oraz pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego

kgwjanczewo