gęstą śmietaną są bardzo soczyste, pulchne = świeże mielone mięso wieprzowo-wołowe włożyć do miski, dodać jajka, kucharka, pieprz, bułkę odciśniętą z mleka, bułkę tartą, pokrojoną w kostkę średnią cebulę, śmietanę gęstą 18%, koperek posiekany i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę formować z 3 cm grubości okrągłe kotlety, smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym smalcu
W Mojej Kuchni LubięMięso mieszane doprawione na pikantnie , chrupiące warzywa i słodko-kwaśny sos z chili który zaostrza smak. Wszystko to włożone w bułkę z sezamem tworzy kompozycję w stylu fushion. Kotlet w bułce to doskonały pomysł na lunch do pracy, jego smak to zasługa idealnie dobranych składników które możecie nabyć w Kuchnie Świata. Domowy fast food jest najlepszy! Moja rada(...)słodko kwaśnego z chili Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać drobniutko posiekać dodać do mielonego mięsa, dodać pastę curry, wlać sos sojowy, wbić jajko, doprawić do smaku solą i szczyptą przyprawy piri piri, wsypać bułkę tartą , dokładnie wymieszać-wyrobić masę. Uformować 4 duże okrągłe kotlety jednakowej wielkości , odłożyć na 15 minut. Na patelni grillowej rozgrzać olej włożyć burgery
Wanilia i Kardamonlubię, i przede wszystkim zdrowsze. Kotlet gra tu zdecydowanie główną rolę, co jest rzadkością w tych serwowanych w knajpach, gdzie dominują sałatki i rozmaite sosy odwracające naszą uwagę od smaku „mięsa”. Zdecydowanie polecam !!! Najlepsze amerykańskie hamburgery Składniki na 4 burgery: · 400 g dobrej jakości mielonej wołowiny (używam polędwicy(...)lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę i wymieszać wszystko dokładnie. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni przez około 4 minuty z każdej strony. Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć plaster sera. opiec w piekarniku w 200 stopniach, aż ser się
Mania GotowaniaSkładniki: 30 dag pieczarki,, 1 sztuka cebula, 1 sztuka jajko surowe, 10 sztuk jajka gotowane na twardo, 3/4 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka kucharek, 1/2 łyżeczki czosnek granulowany, 1 szklanka tarta bułka, - ile potrzeba olej rzepakowy, - do obsypania tarta bułka pieczarki zagotować z 3 minuty i wylać na sito w rozdrabniaczu zmiksować pieczarki z cebulą jajka ugotowane(...)razem z pieczarkami z cebulą do masy dodać jajko, pieprz, kucharek, czosnek, wsypać tartą bułkę i dobrze wszystko wyrobić tak, aby masa była dość zwarta i można było formować kotlety na gorącym mocno oleju smażyć kotlety obsypane tartą bułką smaczne kotlety jajeczne można podać same lub z sosem pieczarkowym i surówkami jakie lubisz.....SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięfasoli 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 3 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz szczypta cukru 1/3 pęczka natki pietruszki dodatkowo olej do smażenia kotletów sposób przygotowania Fasolę moczymy przez noc, a następnie gotujemy ją do miękkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w ósemki smażąc(...)niej wodę w której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy w maszynce do mięsa, lub blenderem. Teraz zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem, oraz cukrem, dodajemy posiekaną pietruszkę, tartą bułkę i jajko. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie w rękach zwilżonych wodą formujemy z naszej masy niewielkie kotlety. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy
Miód i pieprzSkładniki: kalafior 1 średni, marchew 2 sztuki, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1 szklanka, kucharek 1 łyżeczka, koperek siekany 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba kalafior różyczki, pokrojoną marchew ugotować w osolonej wodzie na "al dente" i wylać na sito - wywar można wykorzystać do zupy jarzynowej kalafior i marchew rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków(...)dodać pozostałe składniki /bez oleju/ i dobrze wymieszać masa ma być zwarta, jeśli trzeba to dosypać odpowiednią ilość więcej tartej bułki i formować z 1,5 cm grubości kotlety smażyć na rumiano na bardzo gorącym oleju i odkładać na ręcznik papierowy te kotlety my lubimy najlepiej na zimno jako przegryzka z sosem tzatziki, keczupem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBardzo smaczne kotleciki mielone u mnie z morszczuka, ale może to być każda inna ryba, byle by tylko nie była za bardzo nawodniona..
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: por 1 średni, jajko 1 sztuka, ser żółty morski 20 dag, jajka ugotowane na twardo 7 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba por umyć i pokroić na kawałki, ser żółty morski lub jaki masz w domu pokroić na plastry - włożyć do rozdrabniacza i wszystko zmiksować następnie dodać(...)ugotowane jajka na twardo i jedno jajko surowe i wszystko zmiksować masę przełożyć do miski, dodać kucharka, pieprz i tartej bułki tyle aby masa nie była za luźna formować kotlety i smażyć na rumiano na gorącym mocno oleju, usmażone odkładać na ręcznik papierowy smaczne kotlety można zjeść z surówkami lub sosem pieczarkowym............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępanierki użyć wymieszaną bułkę tartą ze szczyptą chili. Składniki (na 5-6 kotletów): 300 gram cukinii 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej garść świeżej bazylii 1/2 marchewki 2 jajka 3-4 łyżki pikantnej tempury + do panierki* 2 łyżki otrąb orkiszowych lub innych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego szczypta soli, pieprzu olej do smażenia Cukinię i marchew ścieram na tarce(...)równych części, z każdej z nich formuję burgera, którego obtaczam w tempurze i smażę na rozgrzanym tłuszczu (na średnim ogniu) po 3-4 minuty z każdej strony. Kotlety powinny być z wierzchu chrupiące. Podaję od razu, najlepiej smakują z tzatziki. Smacznego, Klaudia. *Zamiast gotowej tempury można użyć bułki tartej z dodatkiem chili w tej samej ilości co tempury
Mango Papajasamo dobre jak mięsne i tak samo syte. Z początku może być dylemat z czy je podać. Bo kotlety to zwykle w parze idą z ziemniakami. Ale ziemniaczane kotlety z ziemniakami? Nieee... Idealnie pasuje do nich lekka sałatka z pomidorów koktajlowych lekko skropionych oliwą. To wystarczy za cały obiad. Przypominamy też, że twaróg z łatwością zrobicie w domu nawet(...)łupinach w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie obieramy z łupin, studzimy i mielimy. Dodajemy 1 jajko, mąkę i sól. Porządnie mieszamy masę. Twaróg zagniatamy widelcem razem z jajkiem. Formujemy placki na wielkość dłoni i na każdym kładziemy porcje twarogu. Sklejamy brzegi, formujemy kotlety i obtaczamy w mące. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podajemy na gorąco. Zamiast naszej sałatki
Marder&Marder Manufacturekilka miesięcy temu. Wsypałam ulubione przyprawy oraz zapomniany czosnek niedźwiedzi. Kotlety wyszły przepyszne! Lekko pikantne, dość kruche. Uwielbiam spożywać je razem z warzywami i dodatkiem kaszy :) Składniki: 100 g czerwonej soczewicy 1 starta marchewka 1 garść drobno pokrojonego jarmużu 1/3 posiekanej cebuli 1 łyżka siemienia lnianego mielonego 1 łyżka oleju 1 łyżka czosnku niedźwiedziego(...)zblenduj na w miarę gładką konsystencję. Do zblendowanej soczewicy dodaj wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj 5-6 kotletów i piecz w piekarniku nagrzanym na 180*C przez 25-30 minut
Zdrowie na języku :Psłoniny Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę a następnie podsmażyć na maśle klarowanym. Do mięsa mielonego dodać zeszkloną cebulę, 1 jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrobić maczając często rękę w zimnej wodzie. Następnie uformować 4 bardzo duże kotlety. Klopsy ułożyć na blaszce wysmarowanej smalcem a na wierzchu ułożyć plastry słoniny, żeby mięso nie wysychało podczas pieczenia
Ola la LCHFoliwek 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii (u mnie mielona) 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na pół, a następnie wzdłuż tworząc mniejsze cieńsze kotlety. Każdy kotlecik delikatnie rozbijamy tłuczkiem. W misce mieszamy składniki marynaty: oliwę z oliwek, sok z cytryny, suszoną bazylię
Słodkie okruszkiśmietany 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-2 ząbki czosnku sól himalajska pieprz czarny mielony Mięso rosołowe oczyścić z kości i chrząstek a następnie zblendować. Oddzielić potrzebną część a resztę zamrozić lub zużyć np do krokietów, zapiekanki, kotletów itp. Do mięsa dodać serek, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty czosnek. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Smacznego! — Celowo
Ola la LCHF