Składniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1
W Mojej Kuchni Lubięjarmużem i grzybami (4-6 porcji) Składniki: 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 2/3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki skrobi lub mąki kukurydzianej 1 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego 450 g wołowiny, pokrojonej w cienkie
karmelowykostkę 1 marchewka pokrojona w kostkę 2 łyżki masła 300 g wołowiny, pokrojonej w grubą kostkę 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szklanki białego wina wytrawnego 4 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego sól, pieprz i cukier do smaku 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 3 ziemniaki, obrane i pokrojone
karmelowySkładniki: sznycle z indyka 1,30 kg, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup
W Mojej Kuchni Lubięwięc taka wersja flaczków jest dla mnie przepyszna. składniki: 1 kg żołądków z kurczaka 1,5 l bulionu drobiowego 1 duża marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 2 łyżki majeranku 2 listki laurowe 1 łyżka słodkiej papryki gałka muszkatołowa mielony imbir ostra papryka mielony pieprz czarny Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na małe paseczki. Przełożyć do garnka, zalać
Monia miesza i gotujeSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, olej rzepakowy 6 łyżek, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw
W Mojej Kuchni Lubięjest zbyt mało wyrazisty możecie użyć także bulionetki, ale nie jest to niezbędne. Zupa krem: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 4 bataty - ok. 700 g 5 marchewek - ok. 500 g 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki imbiru mielonego sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Bataty
Cooking MonsterSkładniki: udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa do kurczaka 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, czosnek 1
W Mojej Kuchni Lubięosób) 600g kiszonej kapusty 1 średnia cebula (150g) 3 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki 500ml bulionu drobiowego 200ml wytrawnego białego wina (najlepiej Rieslinga) 2-3 liście laurowe 8 ziaren jałowca 4 goździki ok. 10 ziaren czarnego pieprzu mielony czarny pieprz sól kilka łyżek smalcu – wieprzowego, kaczego lub gęsiego 2-3 frankfurterki 2-3 małe białe kiełbaski 200g średnio
Kulinarna Pokusazdjęciu wrzucony rozdrobniony wafel ryżowy. Składniki: 0,5 litra rosołu drobiowego 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 malutkie chilli 1 duży ziemniak 2 łyżki śmietanki do zup 18 % papryka ostra mielona, czosnek granulowany, oregano, szczypta soli Pomidory wlewamy do rosołu. Chilli kroimy w krążki, ziemniaka w kostkę i dorzucamy do pomidorów. Doprawiamy przyprawami do smaku. Papryki można wsypać
Moje-pitraszenieSkładniki: kacze udka 2 większe, majeranek 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, masło klarowane 2 łyżeczki, kapusta
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: udka kurczaka całe 4 sztuki, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, smalec 1 łyżka, cebula 10 sztuk
W Mojej Kuchni Lubiękurczakiem. Składniki: 200g ryżu arborio 2 cebule szalotki 150 ml białego wytrawnego wina 500-600 ml bulionu drobiowego 1 dynia hokkaido średniej wielkości 2 łyżki tartego sera ( bursztyn lub gouda ) 1 łyżka masła oliwa z oliwek przyprawy: chili, mielony imbir, ziarna kolendry Wykonanie: Dynię przekroić na pół, oczyścić z nasion i pociąć w mniejsze kawałki. Kawałki dyni ułożyć
kolorowotorcikowojest nieprzyzwoicie bogaty. Ja bym obstawiała w naszym przypadku opcję pierwszą. Risotto alla milanese 1,5 l bulionu drobiowego 60g masła 1 posiekana cebula 500g ryżu na risotto 150 ml białego wytrawnego wina 16 nitek szafranu (lub 1/2 łyżeczki mielonego szafranu) sól świeżo mielony czarny pieprz 100g parmezanu Bulion zagotować (najlepszy jest oczywiście rosołek z prawdziwej kury
Przepysznik - BLW i nie tylkocebuli, klika gałązek rozmarynu, oliwa. Sos 100 g śliwek suszonych/wędzonych (np. Suskie Suchlońskie), 250 ml bulionu drobiowego lub wody, 100 ml domowego ketchupu, 2 łyżki melasy trzcinowej lub miodu gryczanego, 40 ml octu jabłkowego, szczypta cynamonu, szczypta mielonych goździków, sól i pieprz. Do podania: piwo w stylu rauchbock (koźlak wędzony) Przygotowanie: Sos Śliwki pokroić
SzczyptaSmaQCieszą oko i podniebienie. Kolorowe, drobiowe kotlety są pieczone w piekarniku, bardzo zdrowe i bez sezonowych składników, czyli możliwe do zrobienia przez cały rok. Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest wtedy dużo przyjemniejsza niż w mielonym mięsie a pieczenie w piekarniku czyni je zdrowymi. Do ich przygotowania użyłam produktów od Orzech. :-) 2 filety z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy
Szefowa kuchnizielonej tajskiej pasty curry 1 x 400 ml puszka mleka kokosowego 500 g szpinaku baby 500 ml bulionu drobiowego 1 czerwone chili bez pestek drobno pokrojone sok z limonki do smaku na pulpety 9 szt 200 g mięsa wieprzowego, mielonego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 jajko 3 łyżeczki bułki tartej pieprz przygotowanie Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać
Stare Garygłówka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne inne dodatki
prawdziwe jedzenieskusicie się na porcję ? Składniki:około 300 g marchewkiokoło 700 g dyni piżmowej1 l bulionu ( wołowy lub drobiowy )100 ml wina białego wytrawnego150 ml napoju ryżowego Alpro1 łyżka ketchupu pikantnego1 łyżeczka ( lub więcej wedle uznania )curry indyjskie Kamisszczypta mielonej gałki muszkatołowej1 łyżka masła1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie:Dynię i marchew obrać.Na patelni rozgrzać oliwę i masło
kolorowotorcikowosię w aromatyczną, puszystą i pyszną pastę, która "w try miga" zniknęła w przepastnych żołądkach moich domowych testerów. Drobiowa pasta do chleba A było to tak: kawałki pieczonego kurczaka cebula majonez musztarda chrzan (opcjonalnie - dla amatorów ostrzejszych smaków) pieprz, mielona papryka ulubione zioła Mięso oddzieliłam od kości, cebulę posiekałam. Połączyłam wszystkie składniki (proporcje zależą od ilości mięsa i własnych
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakolejne warzywa. SKŁADNIKI: 150 g kaszy kuskus woda lub bulion drobiowy albo warzywny do zalania kaszy (użyłam wody) 1 brokuł 3 łyżki oleju (np. rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek) 1 średnia cebula 1 mała cukinia 2 niewielkie filety z piersi kurczaka lub 1 duży słodka mielona papryka pieprz cayenne albo ostra mielona papryka sól i pieprz
Słodko-Słony Świat Ilonypora kawałek korzenia pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 50 ml słodkiej śmietanki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 1 łyżka pasty z pieczonej papryki ( lub po prostu pieczona papryka ) sól do smaku 2 kostki bulionowe drobiowe natka pietruszki Warzywa obieramy i kroimy w kostkę , dowolnej wielkości . Do garnka wlewamy 3 l wody , wrzucamy oczyszczone
Ogrodnik w podróżysłodka czosnek granulowany Roladki drobiowe z naleśnikiem, to od dziś bezdyskusyjnie mój numer jeden! Najlepsze danie z mięsa kurczaka jakie jadłam. Mięsko z wierzchu jest soczyste, delikatne i aromatyczne - a wypełniające je składniki są tak doskonale skomponowane, że idealnie dopełniają całość. Dosyć nietypowo jak na tego typu danie - roladki nafaszerowane są plackami naleśnika z mięsem mielonym, pieczarkami z cebulką(...)pieczarek i jedną cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i razem dusić do odparowania wody. Odstawić do przestudzenia. Przygotować miskę. Do miski przełożyć mięso mielone, usmażone pieczarki, jajko, bułkę tartą, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Przygotować pieczarki z cebulą do posypania roladek. 1 cebulę pokroić
Świat Domowej Kuchniłyżki koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu drobiowego 2 średnie marchewki 1 mały korzeń selera 1 średnia pietruszka 1 średni ziemniak 1 duża cebula 3 ząbki czosnku listki z 1 krzaczka świeżej bazylii (1 szklanka) 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru (ewentualnie więcej(...)kwaśne) pieprz sól słodka śmietana (opcjonalnie) 125 g (1 torebka) ryżu basmati (u mnie firmy Uncle Ben's) Przygotowanie: Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w bulionie drobiowym do miękkości (15 - 20 minut). Cebulę i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do gotujących się warzyw. Przyprawić suszoną bazylią, tymiankiem i oregano. Gdy warzywa są już miękkie
Kuchcik gotujePrzepis TU SKŁADNIKI 1/2 kg mięsa ( u mnie wieprzowo - drobiowe) 20 dag kaszy gryczanej prażonej 2 jajka 2 ząbki czosnku sól , pieprz , papryka wg/ własnego smaku. olej do smażenia WYKONANIE Kaszę gryczaną lekko posoloną gotuje zgodnie z proporcjami ( 1 szklanka kaszy , dwie szklanki wody). Po ugotowaniu studzimy Mięso mielimy, kaszę dodajemy w całości wystudzoną. Do farszu dodajemy jajka
W kuchennym oknie Ewykolor. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Składniki: • 1 kg mięsa mielonego z indyka • 2 cebule • 2 szklanki ryżu • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 duża główka kapusty białej • olej do smażenia • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego Wykonanie: • Z kapusty wyciąć głąb. • W dużym garnku zagotować(...)zajęcie dość pracochłonne. • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. • Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody. • Połączyć ryż z mięsem mielonym i cebulą, przyprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wymieszać. • W każdym liściu kapusty zciąć grubą główną żyłkę, kłaść
To co kochamzmieniły w trakcie . Wyszła pyszna drobiowa galareta . Też bardzo dobre i w końcu jakieś urozmaicenie . Składniki : udka z kurczaka 6 szt por 100 g seler 100 g pietruszka 100 g marchew 3 st cebula ( upieczona nad gazem ) ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt sól do smaku pieprz biały mielony do smaku agar(...)wyczyszczone udka z kurczaka ( pokroiłam je na pół) . Dodajemy włoszczyznę czyli marchew , seler , por, pietruszka i cebula upieczona nad gazem . Całość gotujemy do momentu , aż nam zmięknie drobiowe mięsko. Wyjmujemy udka i obieramy ( rwiemy palcami na różnej wielkości kawałki) . Marchew kroimy drobno w plasterki w kostkę jak tam wam się podoba seler i pietruszkę tak samo , resztę warzyw
Różowa kuchniakapuśniak z młodej kapusty, czyli najpyszniejsza zupa wiosenna :) Składniki: 1 mała główka młodej kapustyok 2 L bulionu drobiowego 2 marchewki 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 pęczek koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego masło do smażenia kminek mielony sól, pieprz Wykonanie: Warzywa umyć, obrać. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w półplasterki, a ziemniaki i marchewkę pokroić
magiczna kuchnia Kasilubią słodko – kwaśne smaki z odrobiną pikanterii. Taka wątróbka najlepiej smakuje z ryżem. 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 łyżki masła 6 krążków ananasa z puszki syrop spod ananasa 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego sól pieprz czarny mielony chilli świeży szczypior olej rzepakowy do smażenia Wątróbkę opłukać i czyszczoną obtoczyć w mące. Rozgrzać niewielką ilość na patelni
https:KKuchniaMniamnajlepszy! Składniki: 1 królik (1 kg) 1/2 kg surowego lub parzonego boczku (ewentualnie surowego podgardla) 40 dag wątróbki drobiowej 2 suche bułki 3-4 cebule 3 jajka majeranek bułka tarta sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 1-2 ząbki czosnku mielona słodka czerwona papryka smalec natka pietruszki gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: 1. Królika poporcjować, boczek lub podgardle pokroić
Kuchnia domowa Aniduża kaczka wiejska ponad 2 kg 1 kg mięsa mielonego mieszanego 1 jajko szczypta cynamonu 1/3 szkl kaszy gryczanej sól pieprz szczypta chili pieprz ziołowy 1 łyżeczka oregano 3-4 wątróbki drobiowe 1 jabłko 2 łyżki sosu sojowego Kaczkę oczyszczamy i luzujemy z kości i nacieramy wewnątrz solą. Mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem, wątróbkę miksujemy i dodajemy
Gotowanie jest łatwepracy :) Przepis pochodzi z tej strony. Czas przygotowania: około 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500ml bulionu drobiowego 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2/3 szklanki kaszy pęczak Ok. 80g (duża garść) jarmużu Cebula Por Przyprawy: tymianek, kolorowy pieprz, świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Oliwa do smażenia Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Oprószamy świeżo
Kolizje Smakówprzekąskę, kolację i obiad. Powinniśmy ją spożywać, gdyż stanowi doskonałe źródło żelaza, Składniki: 0,5 kg. wątróbki drobiowej 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 cebule 1 opakowanie serka twarogowego czosnkowego pomidory olej Wykonanie: Wątróbkę płuczemy, czyścimy z błonki, mielimy w maszynce do mięsa o średnich oczkach. Cebulę obieramy kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na patelni. Zmieloną wątróbkę mieszamy
kgwjanczewośrednia zielona papryka (250g) 1 średnia cebula (150g) 2 ząbki czosnku kawałek skórki z cytryny 200 ml bulionu drobiowego (może być z kostki, ale lepszy będzie własny) 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pierzu 1 łyżka pszennej mąki (opcjonalnie
Kulinarna Pokusasmaków. Tak naprawdę, jest w niej nie tylko 5 smaków, ale całe bogactwo. Składniki: - 2 litry rosołu drobiowego- 1 kapusta pekińska- 1 czerwona papryka- 1 zielona papryka- 1 mały por- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- przyprawa 5 smaków- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- 1 łyżka soku z cytryny- ½ puszki mleka kokosowego (200ml)- mięso kurczaka z rosołu- prażona
mojewypiekiinietylkopomidorki koktajlowe- szczypior- sok z 1 limonki- skórka z cytryny- wino ryżowe Mirin- olej sezamowy- sól morska- świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie osączamy na sicie. Przekładamy do dużej miski. Pieczone filety drobiowe kroimy w plasterki, dodajemy do makaronu. Kolejno dodajemy umyty i częściowo obrany, drobno pokrojony ogórek, szczypior – mieszamy. Dodajemy
mojewypiekiinietylko