mgielka - 77 przepisów (strona:4/6)

ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ, Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 247

się da, udoskonaliłam moją poprzednią roladę na mące orkiszowej , wyszła jeszcze smaczniejsza no i zdrowsza. Mąki pełnoziarnistej po upieczeniu wcale nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, delikatne jak mgiełka, wprost rozpływa się w ustach. Polecam bardzo gorąco, tym bardziej, że sezon na rabarbar w pełni. Składniki: - 6 jajek , osobno białka i żółtka - 120g mąki orkiszowej (u mnie typ750

Smaczne Zdrowe
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 179

pochwalę... do tych pyszności kluseczki śląskie, ziemniaki pieczone i gotowane, ryż. Ciasta: makowiec, serniczek z rosą, babka jogurtowa z winem i orzechami, ciasteczka z jabłkiem no i chyba malinowa mgiełka, może coś jeszcze?zastanowię się

Kuchnia Beaty
Letnia zapiekanka i Letnia Akademia Filmowa 209

filmów; można też zakupić katalog z opisem wszystkich wyświetlanych filmów (a warto bo to tylko 20 zł). I nowość w tym roku: Strefa Chłodzenia , jak znalazł na niemiłosierny upał (mgiełka wodna). Kino nocne w plenerze (przy starym browarze) Pokój z widokiem w kinie nocnym Rafał w Strefie Chłodzenia Zwierzyniec (k. Zamościa) ma świetną bazę noclegową (średnio zapłacimy

Qlinarnie i Qlinarnie
Mniej qlinarnie a bardziej qlturalnie - LAF - Dzień I 150

zwiedzać od 9 sierpnia b.r., jest dzierżawiony przez Perłę Przygotowania do kina nocnego = ogródek piwny Kolejna przerwa na Zwierzyńca 0,33 l T.j. w ubiegłym roku - Strefa Orzeźwienia z mgiełką wodną Zalew Rudka , jest tutaj też pole kempingowe Kaczuchy w Rudce Kino nocne - Metro w reż. Antona Megerdicheva (2013): scenariusz nie jest najmocniejszą stroną tego rodzaju filmów; kto natomiast liczy

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasteczka Jacobsiki 186

Kruche, pulchne ciasteczka z kawową nutą w pudrowej mgiełce w sam raz do filiżanki kawy.    Na około 15 ciasteczek: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 jajko 6 łyżeczek kawy Jacobs Crema 1 łyżka kakao 1 opakowanie cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do obtaczania Kawę rozpuścić

Jadło i czytadło
Ciasto z herbatą Matcha 198

jest w tym cieście doskonałym połączeniem. Wcale się nie dziwię, że w Japonii duża część słodyczy ma takie połączenie. Polecam osobom lubiącym odkrywanie nowych smaków, ciasto jest jak herbaciana mgiełka. 4 jajka 100 g cukru pudru 170 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny lub limonki 1/2 szklanki oleju 1 1/2 łyżeczki herbaty Matcha szczypta

Kuchcik gotuje
Cud MALINA 154

Delikatne.  Przytulone do siebie.  Jak maleńkie czerwone baloniki.  Subtelną mgiełką otulają to co najcenniejsze.  Rubinowe kropelki.  Słodkie.  Barwiące palce.  Kapiące po brodzie.  Spijane w słońcu przez spragnionych.  Z krzaczka w chruśniaku.  Z łubianki na straganie.  Zalotna czerwień w upalne popołudnie kusi bardziej niż czerwona szminka.  Nie potrzeba szminki

KUCHARNIA
TU I TAM po raz 12! Urodzinowo, poziomkowo! 202

możliwe? Po tylu godzinach rozmów? To prawda, rozmawiamy na wiele tematów, jednak tym, który najbardziej nas łączy jest pasja i miłość do jedzenia i gotowania. Całą resztę otacza mgiełka domysłów i niedopowiedzeń. Niezwykłe jest to, że dobrze mi z tą mgłą. Nie przeszkadza mi, nie gubię się w niej, bo to co najważniejsze jest jasne i wyraźne

KUCHARNIA
Let's twist! Precle z dynią. 174

myślom unosić się swobodnie i gładko.  Delikatne piruety dłoni. Ciasto oddycha cichutko, miarowo. Powoli dosypuję mąkę, obracam, pozwalam odpocząć.  A w myślach widzę tiulową suknię, która jak mgiełka otula tancerkę przy ostatnim obrocie ... Melodia cichnie, kuchnia odbija ostatnie cichutkie echo... Klasyka nie lubi hałasu. Choć ta cisza wkrótce zrodzi coś zupełnie nowego.  Już  nie będzie klasycznie

KUCHARNIA
Gruszki na wierzbie? Nie. W soli. Z sosem cajeta. 185

prostu dobre i nic więcej.  Chciałam, żeby smakowały jeszcze lepiej.  Zasypałam je solą i upiekłam.   Zmieniły karnację, zachowały kształt, nabrały soczystości i przeszły subtelnym jak mgiełka aromatem soli.  Lepiej, o wiele lepiej.  A zatem to jeszcze nie koniec. Potrzebne coś jeszcze, by powiedzieć, że smakują najlepiej.  To coś to cajeta .  Cajeta

KUCHARNIA
Biedronko kocham cię! Karmelki z czerwonych pomarańczy z solą morską i tonką. Dla Klaudyny. 171

owocowy czy czekoladowy? Karmelek.  Wybieram karmelek.  Nie, powinnam się poprawić. Wybieram cały słój pełen karmelków w kolorowych papierkach. Domowych. O smaku czerwonych pomarańczy otulonym słodyczą karmelu i mgiełką aromatu tonki. Z chrupiącymi kryształkami soli morskiej, która idealnie równoważy emocje  Domowe karmelki to coś więcej niż gwiazdka z nieba - odległa i niedostępna.  To marzenie, które się spełnia

KUCHARNIA
Bezy w fiołkowym pudrze. I jak smakują "kłopotki"? Rozwiązanie konkursu. 161

lekarstwo pod kruchą skorupką kryjące ciągnącą się, lepką słodycz.  Bezy. Duże, okrągłe "kłopotki".  Jak wielka pastylka przeciwsmutkowa. Bezwstydnie słodkie remedium.  A na nich fiołkowy pył z mgiełką zapachu, który kocha moja Mama.   I kilka kropli syropu z fiołków, by spijać z nich to co najlepsze.  Moje kłopotki pieczone doraźnie i profilaktycznie.  Dla Synka

KUCHARNIA
PEŁNOZIARNISTE RACUCHY ORKISZOWE NA KEFIRZE, Z SODĄ 297

obawiajmy się smaku sody. W połączeniu z kefirem jej smak jest niewyczuwalny, a nadają racuszkom puszystości, dzięki niej pomimo użycia mąki pełnoziarnistej placuszki są leciutkie i puszyste jak mgiełka. Racuszki są bez laktozy, zawierają jednak białko mleka. Składniki: - 2 duże jajka - 4 łyżki ksylitolu (lub cukru) - 1,5 szklanki* mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) - 1,5 szklanki* mąki orkiszowej

Smaczne Zdrowe
Siemieniotka. Zupa z …..konopi! 200

Przemieniająca krajobraz w skrzącobiały pejzaż. Pokrywająca lśniącą taflą lodu kałuże i strumyki. Otulająca białym puchem owoce jarzębiny i gałązki ostrokrzewu. Malująca nosy i policzki w czerwone rumieńce, w ulotne mgiełki parujące oddechy. Pachnąca mrozem i świerkami. Niech oprószy śniegiem hojnie zimę i bajecznie rozpocznie kolejny rok. Tego Wam, Drodzy Czytelnicy życzę!Miałam przyjemność testować przepisy Opolan. Zupę wykonałam

Bon Appetit Małgorzaty
Sushi w tempurze 173

charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw. Ciasto tworzy wtedy charakterystyczną, chrupiącą mgiełkę. Tempurę obowiązkowo podaje się z sosem. Potrawy przyrządzane w ten sposób są niezwykle pyszne. Osobom, które okiełznały już technikę przygotowywania sushi, polecam przygotowywanie maków w ten oto sposób.Będziemy potrzebować

Food Square

Mało wyników?

mgielka (77) muszelka (58)

Proponowane wyszukiwania