masło czosnek - 2197 przepisów (strona:112/147)

Ravani - greckie ciasto z semoliną nasączone słodkim syropem 293

Dzień dobry, Pamiętacie, jak opowiadałam Wam o greckich ciastach, które zachwyciły mnie w czasie mojego urlopu na Kos? Jakiś czas temu przygotowałam jedno z nich na

Chilli Czosnek i Oliwa
SZARLOTKA Z PIGWĄ I BUDYNIEM NA KORZENNYM, BEZGLUTENOWYM CIEŚCIE. 228

odparowały. W tym czasie przygotowujemy budyń BUDYŃ: - 3 szklanki mleka - 2 budynie wanilowe lub śmietankowe (na pół litra każdy) - 4 łyżki cukru - łyżka masła Gotujemy budyń, pod koniec dodajemy masło. Ugotowany budyń wykładamy na jabłka. Na wierzch układamy na krzyż rozwałkowane w wąskie paski ciasto, Pieczemy: w 180 stopniach 15 minut podpiekamy ciasto, następnie wylewamy jabłka i na czas przygotowywania(...)słodkich i pikantnych. Działanie: - używany jest w czasie astmy, zapalenia oskrzeli, kamieni nerkowych, braku łaknienia lub osłabienia, nietrzymania moczu oraz jako środek odżywczy, wzmacniający organizm. - Kardamon brany razem z czosnkiem pomaga w zmniejszeniu silnego zapachu czosnku. - Kardamon znany był od dawna jako wspaniały afrodyzjak. - Kardamon jest skutecznym środkiem na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust." (Opis:  Piatnica ) I teraz

Wypisz Wymaluj
Rostbef wołowy z czosnkiem, pieczony 170

godzinę przed pieczeniem - przechowywać zawinięte). Rozgrzać piekarnik do 190 ° C. Mięso obwiązać sznurkiem aby było bardziej zwarte. Ostrym nożem zrobić 8 małych nacięcia wokół pieczeni. Umieścić ząbki czosnku w każdym nacięciu. Wziąć łyżkę oliwy i posmarować całe mięso. Posypać solą i pieprzem. Umieścić bezpośrednio na ruszcie do pieczenia tłuszczem do góry, pod rusztem umieścić blachę lub naczynie w którym będą(...)patelnię. Rozpuścić 1/2 - 1 łyżkę mąki kukurydzianej w małej ilości wody i dodać do sosu. Szybko wymieszać drewnianą łyżką, aby uniknąć powstawania grudek podczas gęstnienia. Można dodać trochę masła, posiekanego rozmarynu i tymianku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego

Stare Gary
Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 369

Dzień dobry, Ostatni przedświąteczny weekend minął mi pod znakiem francuskiej świątecznej kuchni . Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki na Tang Zhong, nadziewane kurczakiem w curry 215

Przygotowanie farszu: Ugotuj ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. Kurczaka pokrój na drobne kawałeczki. Wymieszaj dokładnie curry z 3 łyżkami wody. Rozgrzej na patelni olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią, podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę dodając curry zmieszaną z wodą.  Kiedy cebula zacznie się szklić, dodaj kurczaka, ziemniaki, sól, pieprz zmielony, inne przyprawy wg gustu(...)ciasta o jednolitej strukturze. Po wymieszaniu wyłóż ciasto na stolnicę lub blat oprószony mąką i wyrabiaj około 20 minut. Dodaj do ciasta roztopione wcześniej i ostudzone do temperatury pokojowej masło i wyrabiaj aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu i uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Uformuj z ciasta kulę i włóż do lekko natłuszczonej miski. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torby foliowej

Grahamka, weka i kajzerka
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 293

talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. W tym czasie bierzemy się za farsz. 2. FARSZ (5 min): Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso mielone też warto lekko przesiekać, aby uzyskać bardziej lepką konsystencję. Do miski wrzucamy wszystkie pokrojone/poszatkowane składniki i dodajemy przypraw(...)momencie warto ustawić piekarnik na 190 stopni Celsjusza, opcja góra i dół. 6. NAKŁADANIE FARSZU (4 min): każdy placek smarujemy farszem, bardzo cienko, troszkę więcej niż jakbyście smarowali je masłem. Chodzi o to, aby uzyskać cienką warstewkę mięsa, które ładnie się przyrumieni, a nie placek z kotletem mielonym Radzimy też przejechać po całości już posmarowany farsz widelcem – powstałe rowki jeszcze

Nerds Kitchen
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 309

zdrowsza, wartościowsza i zdecydowanie pożywniejsza niż mąka pszenna. Wymyśliłam sobie, że poeksperymentuję w weekend i upiekę kruchą, słoną tartę na niedzielny obiad. Tak też zrobiłam. Z 300g mąki, 150 masła i 2 jaj zagniotłam ciasto w identyczny sposób, jak na kruche, a następnie chłodziłam w lodówce ponad godzinę.   Po tym czasie ciasto było już bardzo twarde, zatem na blaszkę(...)kęsie czułam się zdrowo najedzona. Koniecznie spróbujcie! :) Tapenada , czyli po prostu pasta z oliwek - bardzo szybka i łatwa do przygotowania w domu.   Oto tradycyjny francuski przepis: 6 ząbków czosnku 50g kaparów 10 filetów anchois w oliwie 200g czarnych oliwek bez pestek 1 pełna łyżeczka drobno siekanego tymianku 1 pełna łyżeczka drobno posiekanego świeżego cząbru sok z 1/2 cytryny świeżo

Sajkofanka smaku
Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 232

Dzień dobry, Kiedy na początku grudnia zastanawiałam się jakie świąteczne przysmaki z krajów śródziemnomorskich pokazać Wam na blogu, zwróciłam się do mojej blogowej koleżanki Asi ze

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 209

Dzień dobry, Dziś opowiem Wam o mojej miłości do wiśni w żelu i włoskich kruchych babeczkach, które przygotowałam z ich dodatkiem. Choć lubię lody moim ulubionym

Chilli Czosnek i Oliwa
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 383

Dzień dobry, Uwielbiam Mikołajki. Dla mnie jest to oficjalna data rozpoczęcia sezonu świątecznego. Choć mój Mąż się burzy, że jeszcze za wcześnie, mam ochotę celebrować

Chilli Czosnek i Oliwa
SMAŻONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM 332

PORCJA - KLIKNIJ! 821 kcal | 32 g białka | 108 g węglowodanów | 29 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. FARSZ (10 min) Na patelnię lub do garnka wlewamy odrobinę oleju, wyciskamy czosnek, dodajemy szczyptę soli i podsmażamy ok. 1 min. Następnie dodajemy szpinak (jeśli macie świeży, trzeba go przedtem opłukać i ewentualnie posiekać), mieszamy i dusimy ok. 5 min. Wyłączamy palnik. Doprawiamy szpinak pieprzem(...)jeden po drugim, DELIKATNIE je mieszamy, kiedy wypłyną na powierzchnię gotujemy ok. 3 min i odcedzamy. 6. SMAŻENIE (5 min) Pierogi podsmażamy na oleju lub mieszance oleju z masłem (samo masło będzie się palić) aż do uzyskania złocistego koloru z obu stron. PODANIE Pierogi ze szpinakiem oraz białym serem świetnie uzupełnia kleks śmietany, ale równie dobrze smakują jedynie w swoim

Nerds Kitchen
Wielkanocna tarta ze szpinakiem i jajkiem 209

Dzień dobry, Z okazji zbliżającej się świąt przygotowałam dwie potrawy, które nawiązują do wielkanocnych tradycji Włoch . Dziś zapraszam Was na pierwszą z nich - Torta Pasqualina , czyli

Chilli Czosnek i Oliwa
PIZZA 'PIEKIELNIE DOBRA' - Szpinak, pieczarki, papryka, pomidorki... /Ciasto owsiane bezglutenowe. 333

Nasza rodzina, choć kocha wszelkiego rodzaju typowo obiadowe dania, zwykle z nutką szaleństwa (w tym i do kuchni polskiej serca nasze mocniej zabić potrafią) to dość

Wypisz Wymaluj
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 378

Dzień dobry, Dzisiejsze danie to moja kolejna propozycja przekąski na karnawałową imprezę . Sigara Böreği, czyli cygara przygotowane z ciasta filo nadziewanego serem feta i ziołami

Chilli Czosnek i Oliwa
Hiszpańska galaretka z pigwy, dulce de membrillo 237

Dzień dobry, Dziś na moim blogu nie znajdziecie "strasznego przepisu" z okazji Halloween (tego "święta" nie obchodzę), ale zajmiemy się pysznym, trochę zapomnianym w Polsce owocem

Chilli Czosnek i Oliwa