mascarpone - 11293 przepisów (strona:358/753)

Sernik z białą czekoladą i malinami 733

mąki ( 1 szklanka) 12 dag masła 1/4 szkl cukru 1 żółtko ciasto: 700 g twarogu ( 3-krotnie mielonego lub z wiaderka ) 100 ml śmietany 36 % 100 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 150 g cukru pudru 3 jaja 1 szklanka malin Wszystkie składniki na spód  zagnieść , schłodzić w lodówce ok pół godz, następnie wyłożyć(...)piekarniku na złoty kolor ( ok 10-15 min w 180 st C). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ser utrzeć z cukrem pudrem, dodając po 1 jajku. Wlać śmietanę , mascarpone oraz rozpuszczoną czekoladę, wymieszać , wlać na podpieczony spód. Maliny utrzeć , rołożyć na wierzchu sernika po łyżeczce malin, patyczkiem rozprowadzić rysując wzorki.  Sernik włożyć do piecyka nagrzanego

Z Marcepanem
Tort z masłem orzechowym 266

smakiem :) biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody masa: 250 g mascarpone 150 g kremowego masła orzechowego łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią do nasączania: sok wyciśnięty z całej czerwonej pomarańczy polewa: 30 g masła 1 łyżka mleka 1 łyżka ciemnego kakao(...)pieczenia. Delikatnie łączymy składniki i przelewamy do foremki (użyłam foremki o średnicy 18 cm). Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Przygotowujemy masę. Mascarpone miksujemy z masłem orzechowym i cukrem. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części. Wszystkie nasączamy sokiem pomarańczowym. Masę dzielimy na 2 cześci i przekładamy […] Artykuł Tort z masłem orzechowym

Mienta blog
Tosty francuskie z mascarpone i solonym karmelem 215

dawno na moim blogu w wersji podstawowej. Dzisiaj zrobiłam je z moimi ulubionymi dodatkami. Przyznaję, że niezbyt dietetycznie, ale raz na jakiś czas można zaszaleć ;) Natomiast w lżejszej wersji mascarpone można śmiało zastąpić mniej kaloryczną ricottą, a solony karmel miodem lub syropem klonowym i będzie równie smacznie.  Składniki na 1 porcje: chleb tostowy lub inny czerstwy jajko 3 łyżki(...)mleka szczypta cynamonu masło klarowane plasterki banana ser mascarpone lub ricotta solony karmel np. z TEGO przepisu płatki migdałów opcjonalnie Jajko roztrzepać z mlekiem i cynamonem. Namoczyć w nim pieczywo. Na patelni rozgrzać około 3 łyżki masła. Zmniejszyć ogień i usmażyć na maśle namoczone kromki, każdą stronę na złoty kolor, uważając, aby się nie spaliły. Jeszcze gorące tosty posmarować serem

wyzwania kuchenne
Krem z brokułów i cukinii 182

przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować: - 1 brokuł - 1 cukinię - 1 pora (tylko jego białą część) - 2 ząbki czosnku - 1 litr bulionu - 1-2 łyżki serka mascarpone - starty parmezan - 2 łyżki oleju - sól i pieprz do smaku 1. Na rozgrzanym oleju przez 5 minut podsmażamy posiekanego pora oraz czosnek. 2. Następnie dodajemy pokrojoną w centymetrowe półksiężyce cukinię(...)warzywa zmiękną, dodajemy brokuł podzielony na małe różyczki oraz wlewamy bulion. Następnie wszystko razem gotujemy przez 15 minut. 4. Gotową zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy ser mascarpone oraz doprawiamy solą i pieprzem. 5. Krem podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną parmezanu. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Malinowa chmurka 1571

Ostatnio bardzo popularne ciasto na blogach-musiałam spróbować. Już teraz wiem dlaczego jest tak popularne-bo jest przepyszne,pięknie się prezentuje no i kto nie lubi bitej śmietanki z mascarpone ,bezy,malinowych galaretek  i chrupiących migdałków......mniam polecam gorąco.....(w wersji z wiśniami zamiast malin -nazywa się Zemsta teściowej) Składniki: Składniki na ciasto: 100 gram masła 150 gram mąki(...)świeże lub mrożone) 3 galaretki malinowe (każda na 500 ml wody) 3,5 szklanki gorącej wody Składniki na krem ś mietankowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru 1 laski wanilii Składniki na bezę: 3 białka 150 g drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałów Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto łączymy

Swojskie jedzonko
,, PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM’’ 288

wanilinowego 40 ml spirytusu skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli Krem budyniowy: 1 laska wanilii 1 szklanka mleka 1/2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 125g serka mascarpone Dodatkowo: 2 łyżeczki dżemu ananas z marakują Stovit polewa mleczna Helio Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże(...)mleka rozpuszczamy proszek budyniowy z cukrem i dodajemy do gotującego się mleka z wanilią. Gotujemy budyń mieszając od czasu do czasu. Po ostudzeniu się kremu miksujemy go z serkiem mascarpone i dżemem. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy

Podróż w kulinaria
TORCIK BEZOWY Ż CIASTKAMI KORZENNYMI 187

temperaturze pokojowej 300 g drobnego cukru (1,5 szklanki) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta soli 8 daktyli 2 ciasteczka korzenne  krem: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 10 ciasteczek korzennych  10 daktyli Jako pierwszą pieczemy bezę, najlepiej dzień wcześniej. Na papierze do pieczenia odrysowujemy dwa identyczne koła(...)kremu. Daktyle siekamy na małe kawałki, ciasteczka mielimy w blenderze. W szklanej lub metalowej misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietankę dodajemy do mascarpone, wrzucamy daktyle, ciasteczka i mieszamy do połączenia się składników. Na jednym krążku bezy rozprowadzamy krem i przykrywamy drugim krążkiem. Torcik należy przed podaniem schłodzić w lodówce

KuchcikoweLove
Deser marchewkowy z oreo 217

jest po prostu świetny. Przepis na deser marchewkowy z oreo Składniki: 200 ml soku przecierowego z marchwi – nie słodzonego 1 łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru ekstrakt pomarańczowy lub otarta skórka z pomarańczy – do smaku kilka ciasteczek oreo   Wykonanie deseru:   1. Odlać około 1/4 szklanki soku marchewkowego, resztę zagotować(...)pozostawionym soku rozrobić proszek budyniowy – wlać na gotujący się sok i ugotować marchewkowy budyń. 2. Budyń przykryć woreczkiem foliowym i pozostawić do ostygnięcia. 3. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt pomarańczowy lub otartą skórkę z pomarańczy oraz zimny budyń marchewkowy. Wszystko dobrze utrzeć. 4. Tak powstały krem marchewkowy przełożyć do małych słoiczków lub pucharków. Ciastka oreo pokruszyć

kolorowotorcikowo
torcik drażetkami 211

esencji waniliowej 3 duże jajka ( temperatura pokojowa ) 1 ¼ szklanki maślanki ( temperatura pokojowa ) 2/3 szklanki kakao 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Krem śmietankowy: 250 gram mascarpone 500 ml śmietanki kremowej 30 % 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 500 ml śmietany kremowej 30 % 2 łyżki cukru pudru półlitrowy słoik drylowanych wiśni w syropie dwa opakowania wafelków kakaowych pryncypałek(...)ciasto górną częścią na dół, aby ciasto się wyrównało. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masa 1 : Śmietankę miksujemy na niskich obrotach z cukrem pudrem, a gdy zgęstnieje stopniowo dodajemy serek mascarpone i chwilę miksujemy. Masa 2 : Śmietankę miksujemy na niskich obrotach z cukrem pudrem aż dobrze zgęstnieje. Jeden blat ciasta przekładamy na paterę,wykładamy połowę drylowanych wiśni, smarujemy

Darcia w kuchni
Deser Oreo 262

Deser mascarpone z bitą śmietaną i ciasteczkami oreo. Słodki, lekko chrupiący i baaaardzo kaloryczny ;) Składniki: 125 g sera mascarpone 150-160 g śmietany 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 12 cisteczek Oreo Przygotowanie: Ciasteczka kruszmy. Połowę wsypujemy na dno szklanek/kieliszków. Śmietanę ubijamy przez około 3-4 minuty wraz z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ser, zmiejszamy obroty i miksujemy

Lena Gotuje
Czekoladowe babeczki z kremem bananowym - bezglutenowe 202

piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Po wystudzeniu przygotować i nałożyć krem bananowy. 2 mocno dojrzałe banany 3 łyżki soku z cytryny 250-300 g serka mascarpone 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Banany zmiksować na gładko z sokiem z cytryny. Dodać mascarpone i kwaśną śmietanę. Wymieszać na gładko. Odstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut

Ze smakiem bez glutenu
CIASTO MARCHEWKOWE 168

jest to konieczne). Gotowe ciasto wylać na kwadratową blaszkę bądź tortownicę i piec w 180 st.C ok 50-60 min bądź do suchego patyczka. Polewa:   250g serka mascarpone  2 łyżki cukru pudru Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i rozsmarować na wierzch wystudzonego ciasta. Posypać orzechami

Niespełnione zdolności kulinarne
Cytrynowo-pomarańczowy torcik miniaturowy 211

więcej niż potrzeba.  Można przechowywać w lodówce nawet tydzień (u mnie nie utrzyma się długo, w tajemniczy sposób znika ;) Krem cytrynowy 200 g lemon  curd 100 g mascarpone  100 g śmietany kremówki Śmietanę z mascarpone wymieszać i ubijać na średnich obrotach, dodając łyżka po łyżce schłodzony lemon curd. Wymieszać do uzyskania gęstego kremu.  Maślany krem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pavlova z kremem limonkowym i truskawkami 156

truskawkach. Nie chcę się przechwalać, ale to najlepsza beza na świecie! Polecam! Składniki : * 6 białek  * 300g cukru * łyżka soku z cytryny  * łyżka mąki ziemniaczanej  * 200g mascarpone  * 300ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru  * sok i skórka z limonki * truskawki i limonka do dekoracji Przygotowanie : Białka ubić na gęstą masę razem z cukrem. Dodać sok z cytryny(...)mąkę. Wymieszać szpatułką. Wyłożyć masę na papier do pieczenia, uformować okrąg i podnieść boki ku górze. Bezę piec a właściwie suszyć około godzinę w 150 stopniach. Wystudzić. Śmietankę i mascarpone ubić z cukrem, sokiem z limonki i otartą skórką. Wyłożyć na bezę. Całość udekorować ćwiartkami truskawek oraz limonki. Posypać startą skórką limonki. Podawać od razu po przygotowaniu. Chociaż według mnie

Magiczne Życie Marty
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI + FILMIK 231

szklanka mąki pszennej ( 200 g ) MASA JABŁKOWA : 1- 1/5 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe BITA ŚMIETANA : 400 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru 2 cukry waniliowe po 16 g  PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy żółtka i wsypujemy cukier. Po chwili wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem(...)małym ogniu około 10 minut, ciągle mieszając aż galaretki się rozpuszczą. Odkładamy aż jabłka ostygną i masa zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy mascarpone. Na koniec wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, rozkładamy masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem ciasta i wylewamy śmietanę, posypujemy wierzch kakaem. Ciasto chłodzimy kilka godzin

Kulinarne Fantazje Marioli