skrobi ą ) pó ł ł y ż eczki proszku do pieczenia ---------- Masa : ś mietana 30 % 2 ś mietan fixy 250 g mascarpone, ------- 2 galaretki malinowe + 800 ml wody Maliny mro ż one (400- 500g) ------ Beza do chmurki 4 bia ł ka 150g cukru 2 p ł askie ł y ż eczki m ą ki ziemniaczanej Biszkopt: Z podanych(...)wystudzeniu przecinamy na dwa blaty. Masa: Kremówk ę ubijamy na sztywno z usztywniaczami, mo ż na doda ć cukru pudru, ale nie ma takiej potrzeby, na koniec dodajemy mascarpone i mieszamy. Odk ł adamy ze dwie ł y ż ki kremu, reszt ę dzielimy na po ł ow ę . Galaretka: Galaretki rozpuszczamy dok ł adnie
Takie tam pichcenieszklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 250 g chałwy waniliowej dodatkowo około 100 g chałwy waniliowej do posypania boków i wierzchu tortu dżem porzeczkowy 1/2 kubka zaparzonej gorzkiej czarnej herbaty do ozdoby- opcjonalnie małe beziki(...)zrzucam w formie 3 razy na podłogę z wysokości około 20 cm – dzięki temu nie opadnie To działa – poważnie Wykonanie masy: Do miski wlewamy śmietanę – kiksujemy. Dodajemy mascarpone i pokruszoną chałwę. Wszystko razem miksujemy. Biszkopt przekrawamy na 3 krążki. Układamy następująco: biszkopt- nasączamy herbatą smarujemy dżemem porzeczkowym dodajemy 1/3 kremu – smarujemy warstwę biszkopt- nasączamy herbatą smarujemy
MojaQchnia.plZupa krem z porów z wędzonym łososiem Składniki: - 2 x por - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 ząbek czosnku - 100g serka mascarpone - garść natki pietruszki - 1 łyżka oleju do smażenia - sól, pieprz Opcjonalnie: - 100g wędzonego łososia Sposób przygotowania: - marchew i pietruszkę obierz i wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj sól i pieprz i gotuj aż do miękkości, - por pokrój(...)obranym ząbkiem czosnku na rozgrzaną patelnię - smaż do zarumienienia, następnie dodaj do gotującej się marchwi i pietruszki, - gdy warzywa w garnku będą miękkie dodaj natkę pietruszki oraz serek mascarpone - całość zmiksuj, - na wierzch zupy można dodać wędzonego łososia. SMACZNEGO
MintTasteśrednicy 20-23 cm Kruchy spód: 100 g masła 100 g cukru trzcinowego 150 g mąki pszennej szczypta soli morskiej Masa serowa: 800 g mielonego sera białego 200 g mascarpone 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Galaretka malinowa: 300 g malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Błyszcząca glazura*: 150 g cukru 75 ml wody(...)Połącz z malinowym purée. Galaretkę przelej do foremki lub naczynia o nieco mniejszej średnicy niż foremka i wstaw do lodówki do stężenia. Masa serowa Ser biały oraz mascarpone (o temperaturze pokojowej) zmiksuj ze sobą za pomocą blendera. Dodaj cukier oraz ekstrakt waniliowy i wlej żelatynę rozpuszczoną analogicznie jak w poprzednim kroku. Połowę masy wylej na podpieczony spód. Następnie na środku
Food Squarejajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju szczypta soli Masa śmietanowa: 600ml śmietany 30% 400g mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń 1 cytrynowa galaretka 260g rurek waflowych z polewą czekoladową Poncz: 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru pudru(...)średnicy 26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 minut. 2. Masa śmietanowa Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. 3. Poncz Wszystkie składniki ponczu połączyć i dokładnie wymieszać. 4. Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody i pozostawić
Szalona Kuchnia Ewelinybiałka z jajek eko 150 g cukru pudru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta soli Krem i owoce: 80 g serka mascarpone 60 ml śmietanki 42% lub 30 % 1/2 łyżeczka cukru pudru jeżyny (mogą być mrożone) pestki granatu listki mięty Przygotowanie: Schłodzone białka ubić na sztywno z dodatkiem(...)stopni. Bezę piec 30 minut, gdy wierzch jest już suchy (sprawdzić drewnianym patyczkiem) wyłączyć piekarnik i pozostawić lekko uchylone drzwi piekarnika, aby beza wystygła. Schłodzoną śmietanę, serek mascarpone i cukier puder ubić na krem. Na wystudzony wianuszek bezowy nakładać niewielką ilość kremu i udekorować owocami i listkami mięty. Smacznego
Codziennik Kuchennyszklanki mąki pszennej (100 g) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem śmietanowy 1 duże opakowanie śmietany 30% (400 ml) 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru pudru frużelina wiśniowa 350 g mrożonych wiśni 3 łyżeczki żelatyny + 1/5 szklanki gorącej wody 3 łyżki zwykłego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)minut w 160 ºC . Upieczone brownie ostudzić. W międzyczasie przygotować krem śmietanowy. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania, dodawać łyżka po łyżce mascarpone i wsypać cukier puder (zmniejszając obroty miksera). Gotowy krem przełożyć na upieczone i przestudzone brownie. Ciasto schować do lodówki. Na sam koniec przygotować frużelinę wiśniową: do garnka przełożyć zamrożone wiśnie i wsypać
Ugotowaćbiałek 45 g cukru 65 g cukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) + odrobina czerwonego barwnika spożywczego w żelu lub proszku Składniki na krem: 100 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie(...)nieco niżej niż zazwyczaj. Gotowe makaroniki powinny mieć na górze „skorupkę” czyli chrupiącą warstwę i falbankę na dole. Upieczone makaroniki odstawiamy do przestudzenia. Krem przygotowujemy ubijając krótko kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem. Przekładamy krem do worka z ozdobną końcówką. Parujemy ciasteczka według rozmiaru, wyciskamy krem na co drugą połówkę i sklejamy. Gotowe makaroniki podajemy od razu lub wkładamy
Ciastkozercykolekcja przepisów na Tłusty Czwartek: Faworki na piwie Chrusty na winie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem
mojewypiekiinietylkoczęści pora 2 cebule 2 łyżki posiekanej mięty pieprzowej 2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej sok z połowy cytryny 3 łyżki oleju sól morska pieprz 1litr bulionu drobiowego 200g serka mascarpone jogurt naturalny (opcjonalnie) Wykonanie: 1. Por dokładnie umyć i pokroić w paski, a cebulę w piórka, następnie wrzucić do garnka i zrumienić na rozgrzanym oleju. Wlać bulion drobiowy(...)całość zagotować. Wsypać rozmrożony zielony groszek i gotować około 6 minut. Następnie dodać sok z cytryny, miętę, trawę cytrynową i wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu dodać serek mascarpone i całość wymieszać. Doprawić solą morską i pieprzem. 2. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego (opcjonalnie
Szalona Kuchnia Ewelinycukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka starta z 1 cytryny 2 jajka 160ml maślanki 2 łyżki soku z cytryny Krem: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1-2 krople aromatu śmietankowego (polecam dr. Oetker) 1 fix do śmietany niebieski barwnik spożywczy Dodatkowo: 12 łyżeczek konfitury truskawkowej biały ozdobny(...)muffinów, patrz film (wykrojone ciasto zachować). 6. W środek każdej babeczki włożyć 1 łyżeczkę konfitury. Wykrojone ciasto przyciąć i nakryć nim nadzianie. Krem: 7. Śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, aromatem i fixem (na początku radzę ubijać na niskich obrotach, ponieważ może chlapać). 8. Do kremu dodajemy niebieski barwnik spożywczy, mieszamy (radzę dodać niewielką ilość, jeśli
Mała Cukierenkapięknym kolorze, bardzo wilgotny i aromatyczny, z kremem serowym. Oryginalnie krem do ciasta przygotowuje się z sera „cream cheese”, mnie nie udało się go kupić, więc użyłam serka mascarpone i gotowego sera na sernik. Przez to mój krem jest w smaku jakby bardziej „serowy”. Tort wygląda pięknie i wspaniale smakuje. Proszę pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Polecam! Zapraszam(...)łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego 1 łyżeczka octu (jabłkowego lub winnego) Do nasączenia: 200ml wody sok wyciśnięty z 1 cytryny 3 łyżeczki cukru pudru Krem: 500g serka mascarpone 450g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 200g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą. 2. Do drugiej miski przełożyć masło, dodać cukier
Mała Cukierenkapłaskie łyżki kakao 100 – 120 g herbatników 1 łyżka oleju kokosowego masa 1 kg twarogu zmielonego (500g półtłustego i 500g tłustego) 2 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki serka mascarpone ziarenka z 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 100 g bezików wierzch suszona żurawina kilka pokruszonych bez kilka łyżeczek syropu karmelowego Wykonanie Spód(...)Tortownicę ze spodem umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Twaróg mielimy, przekładamy do misy miksera, wsypujemy cukier i miksujemy. Wbijamy po jajku, ciągle miksując. Następnie dodajemy po kolei pozostałe składniki: mascarpone, sok z cytryny, pokruszone bezy, wanilię i śmietankę. Całość miksujemy na najwolniejszych obrotach. Masę przekładamy na schłodzony spód chałwowy. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy
Raj dla PodniebieniaMini pączusie które w smaku przypominają gniazdka wiedeńskie :) Składniki na 1 talerz pączusiów: 125 g mascarpone 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 1/2 łyżki spirytusu olej do smażenia najlepiej rzepakowy cukier puder do posypania pączków 1. W głębokim rondelku rozgrzewamy olej. 2. Jajka ubijamy z cukrem i mascarpone do połączenia się
Gotowanie...to proste !cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem truflowy z rodzynkami: 200 g cukierków trufli 80 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30 % 150 g serka mascarpone, schłodzonego 80 g rodzynków 80 ml ciemnego rumu ( zamiast rumu można użyć wódki, likieru kawowego lub likieru Amaretto ) Nasączenie: 3 - 4 łyżki alkoholu pozostałego z moczenia rodzynków + 3 łyżki wody Polewa(...)godziny. Po tym czasie rodzynki odcedzić na sitku i dobrze osuszyć na ręczniku papierowym. Wyjąć masę truflową z lodówki, przełożyć ją do naczynia, dodać schłodzony serek mascarpone i ubić razem na wolnych obrotach miksera, do otrzymania gładkiego, sztywnego kremu ( ubijanie nie trwa długo, krem szybko gęstnieje ). Do gotowego kremu wmieszać rodzynki. Roladę rozwinąć, usunąć ściereczkę. Ciasto równomiernie nasączyć przygotowanym ponczem
Opowieści z piekarnika