mascarpone - 11293 przepisów (strona:315/753)

Piernikowy torcik śliwka w czekoladzie 158

sody oczyszczonej 1 łyżka powideł śliwkowych lub dowolnego w smaku dżemu szczypta soli czubata łyżeczka przyprawy do piernika Na krem czekoladowy 300 ml. śmietanki użyłam 30% 125 gramów serka mascarpone 200 gramów czekolady deserowej  płaska  łyżka cukru pudru Dodatkowo 200 gramów suszonych śliwek 2 łyżki powideł śliwkowych do posmarowania blatów tortowych rurki do deserów, pierniki i bezy(...)wystudzić i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie za pomocą miksera ubić śmietankę z czekoladą i cukrem pudrem  na puszystą masę i dodać serek mascarpone całość zmiksować tylko do połączenia składników na gęsty krem. Upieczone i dobrze wystudzone ciasto ( najlepiej upiec dzień wcześniej )dzielimy na trzy równe blaty Odłożyć 3/4 łyżki kremu do posmarowania boków

Andzia Pichci
Ciasto Torcik Proste Świąteczne Tiramisu z Czekoladą 169

60ml likieru migdałowego lub kawowego lub pomarańczowego (w wersji bez alkoholu dać więcej kawy i posłodzić ją 2 łyżeczkami cukru pudru) Krem: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 500g serka mascarpone 6-7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera około 20-30g gorzkiej czekolady startej na małych oczkach Do dekoracji: Ciemnego(...)podstawce (lub paterze, talerzu). Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć pierwszy biszkopt. Krem: 6. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach na jednolity krem. 7. Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać łyżką. Wierzch posypać troszkę startą czekoladą, patrz FILM . Na wierzchu ułożyć drugi krążek

Mała Cukierenka
Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną 139

być proste. Tak czy inaczej, nie przejmujcie się tym, moje ciasto trochę się rozpadło podczas przekładania. To nic, bo i tak ciasto sklei mus, a wierzch pokryje krem z mascarpone . Więc luz . Krem jest bardzo podstawowy, bo zawiera mascarpone, śmietankę, cukier, wanilię i cytrynę. Wszystko dokładnie wymieszane tworzy gęsty, słodki i lekko kwaśny krem, który idealnie podkreśli czekoladowy smak ciasta

Słodkie Gotowanie
Sernik królewski w bożonarodzeniowej odsłonie 164

cukru 2 żółtka jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika  szczypta soli  Składniki na masę serową: 1 kg mielonego twarogu 200 g serka mascarpone  5 jajek (L)+ 2 białka  150 g cukru  40 g mąki migdałowej  10 g skrobi ziemniaczanej  100 g masła  skórka otarta z dwóch(...)serową. Jajka i dwa białka wbijamy do miski i ubijamy je z cukrem na puszystą masę. Ważne by cukier całkowicie się rozpuścił. Do osobnej miski dajemy zmielony ser, serek mascarpone oraz przesianą skrobię, mąkę migdałową oraz anyż. Wszystko mieszamy a następnie łączymy partiami z masą jajeczną. Na koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz startą skórkę z dwóch pomarańczy oraz

vaniliowoczekoladowa
Tort piernikowy z pomarańczowym kremem 239

przyprawy do piernika 200 g masła 50 g cukru 3 jajka 200 g płynnego miodu 250 g maślanki Składniki na krem maślany: 200 g miękkiego masła 500 g serka mascarpone 20 g cukru pudru skórka starta z 2 pomarańczy zirenka z pół laski wanilii Wykonanie piernikowych blatów: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dodajemy miękkie masło, cukier i miksujemy czas(...)ponieważ piernik wymaga wtedy o wiele dłuższego czasu pieczenia i może nam w trakcie pieczenia uciec z tortownicy. Blaty zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wykonanie kremu pomarańczowego: Masło i serek mascarpone wyciągamy z lodówki i zostawiamy na ok 2-3 godziny. Bardzo ważne aby masło i serek miały jednakową pokojową temperaturę. Pomarańcze dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy skórkę pomarańczową. Do czystego

Themo przepisy
Babeczki z Olafem 210

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru + patyczki do szaszłyków, wydrukowane szablony Olafa (ja drukowałam na papierze fotograficznym), kokos do posypania kremu, czekolada, sok owocowy do nasączenia babeczek (opcjonalnie(...)rozgrzanym na 180 stopni, góra i dół, bez termoobiegu przez ok. 25-30 minut. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Miksujemy w mikserze serek mascarpone z cukrem pudrem. Dodajemy śmietanę kremówkę i miksujemy razem z serkiem, aż do uzyskania jednolitej sztywnej konsystencji. Krem powinien być gładki, nie należy ubijać go zbyt długo, bo zacznie się

Ciastkozercy
,,Bananowa krówka bez pieczenia’’ 157

Składniki: 48 prostokątnych herbatników (16 kakaowych herbatników i 32 maślanych herbatników) 400 g masy kajmakowej Helio Masa orzechowa Helio 4 banany 1/4 cytryny Składniki na krem kajmakowy: 500 g mascarpone 500 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek gotowej masy kajmakowej Helio Wykonanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę z 16 herbatników. Masę kajmakową podgrzewamy(...)herbatnikach. Tak przygotowaną masę kajmakową wykładamy na herbatniki i na wierzchu układamy plasterki bananów uprzednio skropione sokiem z cytryny. Krem kajmakowy: Do misy miksera wlewamy śmietanę kremówkę, serek mascarpone, miksujemy do momentu aż powstanie puszysty krem, następnie dodajemy masę kajmakową, miksujemy do momentu połączenia się składników. Na banany wykładamy krem i równomiernie rozprowadzamy. Na kremie ściśle układamy herbatniki kakaowe

Podróż w kulinaria
Sernik crème brûlée 368

się w ustach :) Składniki na spód: 190 g ciasteczek czekoladowych z dziurką 100 g obranych orzechów laskowych 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek (M) 1 żółtko 200 g białej czekolady 80 ml śmietanki kremowej 30% Crème brûlée: 420 ml śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki(...)wiaderka. Piekarnik nagrzać do 175°C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika postawić formę "keksówkę". Zagotować wodę w czajniku. Do misy miksera włożyć twaróg i mascarpone. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 1 minutę. Dodać mąkę i cukier i miksować przez kolejną minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach

Świat Ciasta
Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami i kawą 174

większą formę. Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki  1/3 szklanki kakao Krem: 500 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone 200 g czekolady deserowej 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Dodatkowo:  200 g suszonych śliwek 200 ml mocnej kawy 2 łyżki cukru wiórki czekolady do dekoracji Zaparzyć mocną(...)podłogę (w formie). Gdy wystygnie wyjąć ciasto z formy i przekroić na 3 blaty. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Do miski wlać kremówkę, dodać mascarpone, śmietan fix i cukier puder. Całość dokładnie wymieszać aż powstanie jednolity krem. Wówczas dodać roztopioną czekoladę i ponownie wymieszać. Odłożyć 1/3 kremu (posłuży do posmarowania tortu), a do reszty dodać pokrojone śliwki

My simple kitchen
Tort żurawinowy śnieżny 194

biszkopt czekoladowy: 6 jaj dużych 2/3 szklanki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki tortowej krem : 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36 % 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru mus żurawinowy: 500 g żurawiny świeżej kardamon szczypta cynamonu 200 ml wody 2/3 szklanki cukru trzcinowego(...)pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje go z formy. Krem: Mascarpone, śmietany przekładam do miski, dodaję cukier i ubijam mikserem na sztywno. Mus żurawinowy: Żurawinę przekładam do garnka, dodaję kardamon, cynamon, cukier, wlewam wodę i gotuję na wolnym ogniu. Żurawina zacznie

wesoła kuchnia
MALINOWA CHMURKA BEZ PIECZENIA 1081

BLACHĘ O WYM. 25/35 CM: SPÓD: ok. 10 dag herbatników WARSTWA MALINOWA: 2 galaretki malinowe ok. 20-30 dag mrożonych malin KREM: 660 ml śmietany 30 % 50 g serka mascarpone * 150 g serka kanapkowego* (lub 200 g samego mascarpone*) 2-3 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny WIERZCH: płatki migdałowe pokruszone na niewielkie kawałki bezy (ok. 10 dag) WYKONANIE: WARSTWA MALINOWA

Pani na deser
Wiśniowa pychotka. 336

Składniki: Biszkopt: 4 jajka 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 ml. śmietanki 30% 250 g. serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki wody Galaretka: 3 galaretki wiśniowe 4 szklanki gorącej wody 1 duży słoik wiśni w komplecie Dodatkowo: 1 tabliczka czekolady(...)wiśniami. Wstawić na godzinę do lodówki. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy, a następnie serek mascarpone. Jeszcze chwilę ubijać. Na koniec, dodać wystudzoną żelatynę. Zmiksować do połączenia składników.Gotową masę śmietanową, wyłożyć na ciasto z galaretką. Wyrównać powierzchnię. Wierzch posypać utartą czekoladą. Wstawić ponownie do lodówki

Agusiowe smakołyki
mini bezy z owocami 161

inspiracji.   Składniki na bezę: 6 białek, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny, Składniki na krem: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru, Ponadto: truskawki, maliny, borówki amerykańskie, czerwone porzeczki, listki mięty. Beza : Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się(...)pieczemy przez ok 45 minut.Bezy będą chrupiące z zewnątrz i wilgotne (piankowe) w środku. Bezy powinny wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Krem:  Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Na środek bezy wykładamy krem. Dekorujemy owocami

Słodki Zakątek
Tort piernikowy 132

pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej 250 ml oleju roślinnego 300 ml maślanki 3 jajka 3 łyżki likieru amaretto lub rumu Składniki krem: 250 g śmietany 36% 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: wiórki kokosowe pestki z połowy granata 5-6 łyżek konfitury śliwkowej lub wiśniowej PRZYGOTOWANIE: BLATY TORTU: Włącz piekarnik i rozgrzej(...)piernikowych całkowicie je wystudź zanim złożysz tort. Do miski dodaj śmietanę 36% i ją zmiksuj, dodaj cukier i dalej miksuj aż śmietana zacznie robić się sztywniejsza. Dodaj wtedy ser mascarpone i połącz do uzyskania jednolitego kremu. Na pewno któryś z blatów trochę bardziej wyrósł na środku lub z jednej strony. To super, zetnij wyrośnięta część i zachowaj te skrawki

nietylkopasta.pl
Chmurka truskawkowo-kokosowa 163

szklanki przesianej mąki pszennej tortowej Galaretka: 1 litr gorącej wody 4 galaretki truskawkowe 800g mrożonych malin (nie rozmrażamy wcześniej) Krem: 550ml słodkiej śmietany 30% lub 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 roztopiona w kąpieli wodnej biała czekolada 70g kokosu Beza: 4 białka w temperaturze pokojowej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Szczypta(...)Mieszamy dokładnie i jak tylko zacznie gęstnieć (u mnie było to bardzo szybko)- wylewamy na pieczony kruchy spód. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy krem. Krem: Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Powoli dolewamy przestudzoną białą czekoladę oraz wiórki kokosowe. Wykładamy na zastygniętą galaretkę malinową. Przykrywamy bezą i ponownie całość wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin

Kuchnia w czekoladzie