papilotek i gdy tylko udało mi się je zdobyć od razu zabrałam się za robotę. Pyszne, kakaowo-orzechowe ciasto ucierane, pralinka Ferrero Rocher w środku, gęsty krem na bazie mascarpone jako wykończenie plus złota dekoracja i jeszcze jeden cukierek... Polecam! Składniki (12 babeczek) 130 g miękkiego masła 120 g cukru 10 g cukru waniliowego 2 duże jajka 160 g mąki(...)wysokości, włożyć po 1 pralince i przykryć ciastem do 4/5 wysokości foremek. Piec w 180 st. C przez 20-25 min. Krem 250 g schłodzonej śmietany 36% 250 g mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kakao dekoracja: złoty, jadalny brokat lub podprażone, posiekane orzechy laskowe oraz 12 pralinek Ferrero Rocher Śmietanę ubić, aż zrobi się gęsta, dodać mascarpone, cukier
Słodkie inspiracjeDawno nie piekłam tych małych słodkości. W ten weekend dostałam natchnienia i upiekłam ananasowe z kremem śmietankowym z mascarpone. Wyszły pyszne, wilgotne i pachnące ananasem. Można takie również upiec na zbliżające się święta. Składniki: Ciasto: 260 g miękkiego masła 4 jajka 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej ekologicznej T 650 1 szkl cukru 2 łyżki cukru(...)prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka ananasa 2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki likieru o smaku pina colada Krem: 300 ml zimnej kremówki 125 g mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru o smaku pina colada Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko
Ala piecze i gotujemnie Mama i ciacho do którego wracam z ogromną przyjemnością! Dziś własnie na nie mam dla Was przepis! Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie czuć szpinaku! ) pokryty delikatną, kremową masą z mascarpone, soczystymi owocami kiwi i galaretką tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Koniecznie spróbujcie! Ciacho jest idealne na każdą pogodę! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) BISZKOPT: * jajko(...)cukier – 1/3 szkl * mąka pszenna- 2/3 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * rozdrobniony szpinak – 150 g MASA: * śmietana 30% – 250 ml * mascarpone – 5 łyżek * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * kiwi – 5 szt * galaretka agrestowa – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka bijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka
Ostra na Słodkosamo połączenie malin i mascarpone mogę dać się zabić, a gdy dochodzi do tego jeszcze biała czekolada... ♥♥ 1 i 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki kakaa 1/2 szklanki cukru 150g zimnego masła szczypta pieprzu cayenne szczypta soli 2 łyżki wódki :) 3 tabliczki białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki ok. 130g mascarpone - pół opakowania maliny Zaczynamy od ciasta czekoladowego Mieszamy(...)czekolady Śmietankę wlewamy do garnka i dajemy się jej zagotować, i zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Gdy się rozpuści dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Krem z białej czekolady przekładamy na czekoladowy spód dopiero wtedy, gdy wystygnie. Ciasto wkładamy do lodówki, ze względu na krem najlepiej na całą
Pora na poraciasta do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Puszysty krem cytrynowy: 150 g serka mascarpone lub ricotty 150 g lemon curd jeśli nie mamy dodać sok z 1 cytryny plus 1 łyżka cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 30%/36% Wszystkie składniki powinny być schłodzone(...)miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza. Krem cytrynowy nałożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą 1 cm tylką i - wyciskając krem spiralnie - udekorować babeczki. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Kubki smakutego tortu jest rewelacyjne brownie. Mocno czekoladowe, wilgotne, z wyczuwalnym posmakiem kawy. Przygotowane na bazie soku jabłkowo- miętowego HORTEX dodatkowo wzbogaca jego smak. Słodyczy nadaje krem śmietankowy z mascarpone. A całość wykańcza galaretka jabłkowo - miętowa z posmakiem cytryny. Ciasto jest obłędne w smaku. Pomimo dużej ilości kalorii warto skusić się na kawałek takiej kulinarnej poezji! Ostatnio bardzo polubiłam sport(...)szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 330 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 3 łyżki pasty kawowej Galaretka: 2,5 szklanki soku jabłkowo miętowego Hortex 2 galaretki cytrynowe 10 cukierków z owocowym musem Biszkopt Brownie: Do przygotowania biszkoptu
VioletoweKucharzeniefanki kajmaku to pokombinowałam by odwzorować smak słynnego batonika. Całość jest dość słodka, ale jednocześnie chrupiąca za sprawą orzeszków ziemnych i delikatna od kremu na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki. Składniki na 2 tarty o średnicy około 18 cm lub 1 o średnicy 27 cm Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g miękkiego masła(...)szklanki cukru Szczypta soli Krem: 125g serka mascarpone (1/2 opakowania) 180g śmietany kremówki (30 lub 36%) 1,5 łyżki masła orzechowego 1-2 łyżki cukru pudru do smaku 1,5 łyżeczki żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia Dodatkowo: 300g masy kajmakowej (u mnie o smaku orzechowym) Orzeszki ziemne (użyłam niesolonych) Polewa: 80g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju 2-3 łyżki
Fabryka pomysłówZielona wyspa to pyszne ciasto będące połączeniem biszkoptu szpinakowego, masy śmietanowej z mascarpone oraz bananów i galaretki. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować, ponieważ jest przepyszne. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g rozdrobionego szpinaku, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 5 łyżek serka mascarpone, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo(...)piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 250 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję serek mascarpone oraz tężejącą galaretkę. Delikatnie miksuję. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 3. Galaretki gruszkowe rozpuszczam w 750 ml wrzątku. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Banany obieram
Tradycyjna kuchnia Kasiwystarczy, aby na naszych talerzach zagościło coś pysznego. Łosoś w porach: 2-3 filety z łososia pacyficznego (bez skóry) 3 pory (łącznie ok. 250-300 g) 2 czubate łyżki mascarpone 1 mały pęczek koperku skórka i sok z połowy cytryny 2-3 łyżeczki kaparów sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2-3 filety(...)łososia pacyficznego (bez skóry) 3 pory (łącznie ok. 250-300 g) 2 czubate łyżki mascarpone 1 mały pęczek koperku skórka i sok z połowy cytryny 2-3 łyżeczki kaparów sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Pory obieramy, pozbawiamy wystających części i zewnętrznej warstwy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (180°C z termoobiegiem). Z połowy
Poezja smakujest pewne - jest obłędny w smaku! Tort Pavlovej to bezowy torcik z bit ą śmietaną i owocami. W moim przepisie do kremu dodałam serek mascarpone, a wierzch obficie oblałam frużeliną malinow ą . Beza i krem są bardzo słodkie, a malinowa frużelina jest lekko kwaskowata, wi ę c w połączeniu smaki(...)torciki: beza: białka 4 szt, cukier 1 szklanka, m ą ka ziemniaczana 1 łyżeczka, s ó l szczypta, sok z cytryny 1 łyżeczka, krem: śmietanka 30% 200 ml, serek mascarpone 200 g, cukier puder 3/4 szklanki, frużelina malinowa: maliny mrużone 450 g, cukier drobny 7 łyżek, m ą ka ziemniaczana 1 łyżka, woda zimna 3 łyżki, Sposób przygotowania: Białka ubijamy
kulinarne odsłony patiminut na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika, tak aby para wodna wydostała się z piekarnika. Bezę studzimy całkowicie. KREM: - 500 ml śmietany kremówki 36%, bardzo dobrze schłodzonej - 2 łyżki serka mascarpone - 5 wafelków Lusette- smak mleczny- http://lusette.pl/ - łyżka syropu karmelowego (jeśli nie masz dodaj 2 łyżeczki cukru pudru) Serek mascarpone wymieszaj z trzema posiekanymi wafelkami Lusette. Śmietanę wyjmij(...)lodówki, wlej do wysokiego naczynia i ubijaj na sztywną masę, na najwyższych obrotach. Śmietana musi być bardzo dobrze ubita. Do serka mascarpone dodaj masę śmietanową i syrop karmelowy, całość delikatnie wymieszaj. Krem wyłóż obficie na bezę, którą dodatkowo udekoruj pokrojonymi w trójkąty dwoma wafelkami mlecznymi Lusette. Deser przechowujemy w lodówce. Królowa bezowa ma tylko jedną wadę, znika
SMYKWKUCHNIpyszności. Tak, tak - pyszności! Do ubiegłego roku moim Nr 1 były chruściki na krupczatce . Kruchutkie, cieniutkie, po prostu pyszne. Bieżący rok przyniósł przepis na faworki z dodatkiem serka mascarpone i muszę powiedzieć, że skradły one moje serce już po pierwszym kęsie. Niesamowicie kruche, z pokazowymi "bąbelkami" na powierzchni, o niepowtarzalnym smaku. Pyszne! Gorąco polecam przepis wszystkim fanom tych (niestety(...)kalorycznych, ale co tam 😏) karnawałowych pyszności! Składniki: 250 g serka mascarpone 360 g mąki tortowej + 30g do podsypywania podczas wałkowania 6 żółtek z dużych jajek 1 łyżka spirytusu (ja dałąm czystą wódkę) 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 litr oleju rzepakowego do smażenia (u mnie 4 kostki smalcu) cukier puder do posypania Sposób przygotowania
Walijskie PichcenieUżyjcie mocnej czarnej herbaty. Też będzie smacznie, choć już ciut inaczej. Żeby babeczki nie były "gołe", postanowiłam ubrać je w dodatkowe kalorie, w postaci kremu. Miodowy krem, na bazie mascarpone i naturalnego miodu doskonale współgra z aromatem herbaty. Dla dodania słodyczy, krem polałam miodowym sosem karmelowym. I tak oto powstało wielkie WOW ! Składniki: ( na około 12-15 babeczek(...)cukier ) 2 jajka 2 torebki herbaty Irish Cream Teekanne 50 ml wrzątku 100 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem miodowy: ( porcja na połowę babeczek ) 250 g serka mascarpone 2 pełne łyżki miodu Karmelowy sos miodowy: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka masła Wykonanie: Herbatę zalać 50 ml wrzątku i zaparzyć pod przykryciem. Mąkę połączyć z proszkiem
kolorowotorcikowokurkumą co zwiększyło ilość błonnika oraz zawartość składników mineralnych. Dodatkowo gorzkie kakao czyli bogactwo magnezu, chromu, żelaza oraz cynku. Tłuszcz w cieście stanowi jedynie masło orzechowe oraz serek mascarpone a nie masło czy olej. Bardzo zachęcam wszystkich do korzystania z przepisu i pieczenia takiego sernika zamiast zwykłego z lukrem i kruchym spodzie. Wyjdzie nam to na zdrowie. Składniki na masę(...)czekoladową: szklanka kaszy pęczak łyżeczka kurkumy 4 łyżki stewii pół szklanki kakao 3 jajka 200ml jogurtu naturalnego Składniki na masę sernikową: 400g serka mascarpone 2 jajka 2 łyżki stewii 2 czubate łyżki masła orzechowego 200ml jogurtu naturalnego Dodatkowo do ozdoby gorzka czekolada oraz masło orzechowe Sposób przygotowania: Kaszę pęczak ugotuj w 2 szklankach wody z dodatkiem kurkumy. Odstaw do ostygnięcia
wysmienityTarta z mascarpone i owocami, czyli kruche ciasto krem śmietanowy i owoce to po prostu niebo w gębie a w dodatku bardzo szybka do zrobienia. Doskonała z malinami, borówkami, jagodami, truskawkami czy innymi dowolnymi owocami. Czy można chcieć więcej? Składniki: Na ciasto: * około 3 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 150 g margaryny * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej(...)śmietany * 300 ml śmietany kremówki * 250 g serka mascarpone * cukier puder do smaku * owoce do dekoracji Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść gładką, jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Po tym czasie formę na tarty (u mnie o średnicy 26 cm) wylepić schłodzonym ciastem. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik
Zrób to smacznie