mascarpone - 11293 przepisów (strona:172/753)

Alkoholowy, tort miętowo-cytrynowy 145

sokiem cytrynowym.  Biały biszkopt i mus miętowo -cytrynowy, zrobiony ze śmietany kremówki, galaretki cytrynowej i garści świeżych listków mięty. Z wierzchu posmarowany jest kremem z bitej śmietany mascarpone i kropli olejku miętowego.  Polecam wypróbować ! Biszkopt pieczony jest w kwadratowej formie, ale możecie upiec okrągłą wersje w tortownicy średnicy 24 cm Biszkopt 5 jajek   (osobno żółtka i białka(...)mogą stężeć. Schłodzoną śmietanę zmiksujcie, dolewając cieniutkim strumieniem wystudzone galaretki.   Zmiksujcie na stabilny mus.  Krem do posmarowania wierzchu tortu 600 ml śmietany kremówki  250 g mascarpone 1-2 krople olejku miętowego 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli chcecie bardziej słodkie) 1 kropla barwnika zielonego (opcjonalnie) Poncz do nasączenia 3/4 szklanki cytrynówki lub białego rumu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Placki z miodem 146

Placki bezglutenowe na bazie serka mascarpone i maślanki. Idealne na śniadanie lub kolację. Dzieci uwielbiają takie placki. Można podać z dżemem lub ze śmietaną. W zakładce PLACKI I PLACUSZKI znajdziecie inne przepisy i pomysły. Szczególnie polecam placki twarogowe z truskawkami Składniki 2 łyżki jogurtu naturalnego 250 g serka mascarpone 3 łyżki miodu 2 jajka 1 szklanka maślanki 1 szklanka czubata(...)mąki kukurydzianej olej do smażenia Jogurt, maślankę, miód i jajka roztrzepać trzepaczką lub widelcem. Dodać mascarpone i ponownie wymieszać. Na koniec wsypać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką małe placki. Smażyć na rumiano z dwóch stron. placki z miodem

O kuchni z uczuciem
MALINOWE NIEBO 152

potrzeba dużo by znaleźć się w kulinarnym niebie. Kremówka, mascarpone i maliny. Nic więcej nie potrzeba,no może dołóżmy jeszcze biszkopty,  a stworzymy deser palce lizać. To jak skusicie się na taki deser na niedzielę?  Składniki:  1/2 szklanki śmietany kremówki 5 łyżek mascarpone cukier puder- do smaku szklanka malin 7 biszkoptów podłużnych rurki czekoladowe do dekoracji listki(...)mięty Wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, miksujemy, dosładzamy do smaku wedle uznania cukrem pudrem. Na dno pucharka kruszymy 2 biszkopty, na to wykładamy maliny ( zostawiając kilka na wierzch ). Następnie wykładamy 2/3 ubitej kremówki, kolejne pokruszone 3 biszkopty , na to wykładamy resztę kremówki. Dekorujemy malinami, rurkami czekoladowymi i listkami mięty

Z Majeczką w kuchni
Jogurtowy sernik na zimno z jagodami 381

pierwszej kolejności zdecydowałam się na jogurtowy serniczek bez pieczenia. Podstawę stanowią zmielone na pył sucharki wymieszane z nutellą, następnie mamy warstwę jogurtową z owocami, zaś na wierzchu jest serek mascarpone wymieszany z niewielką ilością jagód, które nadają fajnego koloru. Jeżeli ktoś lubi serniki na jogurtach greckich, zachęcam do spróbowania:) Spód: około 220g pokruszonych na pył sucharków 300 g nutelli Masa(...)jogurtowa: 750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej 130 g cukru pudru 24 g żelatyny 200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej 350 g jagód Dodatkowo : 250 g serka mascarpone 3 łyżki jagód 3-4 łyżki cukru pudru Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Sucharki mielimy na pył, łączymy z nutellą i tak powstałą masę wykładamy

Smaki Na Talerzu
Przepyszna beza z bitą śmietaną i owocami! 167

dzisiejszym poście przepis na niezwykle pyszne ciasto - chrupiąca beza z delikatną pianką w środku, a na wierzchu ubita śmietana z serkiem mascarpone, a do tego owoce! Zapraszam ! Moja rada dotycząca bezy: Bezę można upiec na 1-2 dni wcześniej. Natomiast śmietaną i owoce ubijamy przed podaniem, inaczej beza będzie cała mokra w środku i nie będzie chrupiąca.  Składniki: BEZA(...)białek 350 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny MASA: 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru waniliowego DODATKOWO: owoce na wierzch (użyłam borówki, oraz czerwone i czarne porzeczki) Przygotowanie: BEZA: Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 120 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Na blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rysujemy

Gotuj z Mąką
CZEKOLADOWA ROLADA W SERDUSZKA 94

się, że nie wyjdzie, ale okazuje się, że nie taki diabeł straszny jak go malują:). Wygląda bardzo efektownie i smakuje świetnie. Nadziałam ją niezawodnym kremem z bitej śmietany i mascarpone. Pokrojona drobniutko galaretka pasuje idealnie do tego duetu. Polecam na romantyczną kolację, na walentynki albo po prostu do kawki CZEKOLADOWA ROLADA W SERDUSZKA Ciasto na serduszka 1 białko(...)mąki tortowej 20 g miękkiego masła czerwony barwnik Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl + 1 łyżka cukru 60 g roztopionego masła 1/2 szkl mąki tortowej 1/4 szkl kakao Krem: opakowanie mascarpone 330 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wylać na płaski talerz i pozostawić do stężenia. W małej miseczce wymieszać łyżką białko

Pieguskowa Kuchnia
MALINOWY TORCIK NA ZIMNO 159

nastrój w zimne i długie wieczory zimowe. MALINOWY TORCIK NA ZIMNO /tortownica o średnicy 22 cm 10-15 herbatników 500 g śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 250 g mascarpone 500 g malin 3 łyżki żelatyny DEKORACJA 250 g śmietanki kremówki maliny Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód niedbale pokruszyć herbatniki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie(...)odstawić do napęcznienia. Maliny przełożyć do rondla , ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować, aż się rozpadną. Przetrzeć przez sito. Schłodzoną śmietankę ubić nas sztywno z cukrem pudrem i mascarpone. Napęczniałą żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej, a następnie dodawać do niej partiami mus malinowy, cały czas mieszając. Na koniec dodać krem ze śmietanki i mascarpone. Dokładnie wymieszać i przelać ostrożnie

Pieguskowa Kuchnia
Malinowa chmurka 249

Ciasto, które uwodzi smakiem. Idealne połączenie smaków: kwaskowate maliny,  kruchy spód, słodka i chrupiąca beza, lekki krem z kremówki i mascarpone. A całość dopełniają płatki migdałowe. Musicie spróbować! Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, orzeźwiające. Idealne na lato. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam! Malinowa chmurka Składniki na blaszkę Na kruchy spód: 150g mąki pszennej 100g masła 3 żółtka(...)proszku do pieczenia Na galaretkę z owocami: 3 galaretki malinowe rozpuszczone w 3,5 szklankach wrzącej wody 300g malin Na masę śmietankową: 400ml kremówki 30 lub 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka ekstraktu z wanilii Na bezę: 3 białka 150g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej garść płatków migdałowych Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy w gładkie

Smak mojej kuchni
Leśny mech z jagodami i mascarpone 149

Zapraszam na smaczne zielone ciasto z jagodami i serkiem mascarpone! : SKŁADNIKI: Ciasto: - 440 gram  mąki pszennej tortowej - 350 gram cukru trzcinowego - 250 gram szpinaku (użyłam mrożonego) - 300 ml oleju - 5 jajek - 5 łyżek soku z cytryny - 5 łyżeczek proszku do pieczenia - szczypta różowej soli himalajskiej Masa: - 1 kubeczek śmietanki 30% - 1 opakowanie serka mascarpone - 4 łyżki drobnego cukru Polewa(...)mieszam, wylewam na blaszkę i piekę ok. 50 minut w temp. 170 'C (grzałki  góra-dół ). Przygotowuję masę: Dobrze schłodzoną śmietankę miksuję z cukrem, pod koniec dodaję serek mascarpone.  Upieczone i przestudzone ciasto kroję wzdłuż, dodatkowo kroję cienki blat z góry, który następnie kruszę. Na pierwszy blat wykładam połowę masy, na to jagody, przykrywam drugim blatem. Następnie wykładam

Wielopokoleniowo
Tarta z mascarpone, bitą śmietaną i borówkami 152

temu robiłam tartę z budyniem i owocami - klik , smakowała nam ona bardzo, moje dziecko zaraz zamówiło kolejną :-) Zrobiłam i podaję przepis, tym razem spód kakaowy, masa z serka mascarpone i śmietany 30 %, borówki i listki mięty. Pyszna wyszła, polecam, bo warto zrobić :-) Miłego dnia Wam życzę, ja idę robić ogórki :) Składniki na spód: 230 g mąki pszennej 20 g kakao(...)zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko L Dodatki: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru borówki liski mięty 1.  Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z kakao, dodajemy zimne pokrojone masło i całość siekamy nożem. Następnie zagniatamy, dodajemy cukier i jajko. Ponownie zagniatamy, u mnie ciasto było za luźne i dodałam jeszcze kopiatą

kruche babeczki
Ciasto z nektarynkami 112

polecam sprawdzić ten przepis, póki można dostać świeże nektarynki w atrakcyjnej cenie. Dostaniemy je praktycznie w każdym markecie lub odwiedzając lokalny targ. Dodatkowym urokiem jest krem na bazie serka mascarpone, który sprawdza się w każdej sytuacji. Składniki Ciasto: 250 g mąki (1 szklanka) 200 g cukru (1 szklanka) 125 ml mleka (1/2 szklanki) 100 g miękkiego masła (1/2 kostki(...)łyżka cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie) 2 jajka 3 nektarynki Krem: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: 150 g migdałów w płatkach 2 nektarynki Przygotowanie Ciasto: Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Ja użyłem tym razem formy w kształcie serca, jednak można użyć tradycyjnej o rozmiarze

Programista w kuchni
Sernik jeżynowy z mascarpone z galaretką owocową 136

Mini torcik 🍰 serowy, z mascarpone – jeżynowy 🍇, galaretką ozdobiony, owocami orzeźwiony. To letnia ☼ 😎 kompozycja smakowa, delikatna, wyjątkowa 😊. Składniki na małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm: 250 g serka mascarpone, 150 g jeżyn leśnych, 50 g cukru pudru, 150 g jogurtu naturalnego, 80 g ciastek zbożowych z owocami, 6 listków żelatyny na 500 ml płynu (lub w proszku), galaretka winogronowa(...)opakowaniu). Odsączone listki, rozpuszczamy podgrzewając w rondelku, następnie mieszamy z 5 łyżkami zimnej wody. Jeżyny rozdrabniamy za pomocą robota z dodatkiem cukru i żelatyny. Dodajemy serek mascarpone, jogurt naturalny i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej ciastkami. Schładzamy do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Kiedy galaretka zacznie gęstnieć przelewamy

Moniki Smakołyki
Ciasto z jogurtu na zimno 1584

kakao. Osoby lubiące bardziej wyraziste smaki powinny dodać więcej cukru pudru, herbaty i kakao, co wpłynie również na bardziej żywe kolory warstw ciasta. Ciasto z jogurtu z dodatkiem serka mascarpone, pomimo swojej kremowej konsystencji, po zastygnięciu bardzo dobrze się kroi. Podane składniki są na formę o średnicy 28 cm, ja zrobiłam w formie 26 cm i dodatkowo wyszło mi jeszcze(...)minutach chłodzenia. Składniki: (na formę o średnicy 28 cm) Masa z jogurtów: 800 ml jogurtu typu greckiego 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki do śmietany 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany 30% 60 g śmietanki śnieżki w proszku 1 - 2 łyżeczki herbaty Matcha  1 - 2 łyżki naturalnego kakao 2 galaretki cytrynowe lub 4 łyżki żelatyny  Spód

Kuchcik gotuje
noworoczne kokosowe trufle z mascarpone 95

dużego pokoju (tak Rodzice zalegli dzisiaj nie u siebie) i do 8 jeszcze poleżeliśmy z zamkniętymi oczami 😁Jak nigdy.  Dlatego z samego rana przygotowałyśmy noworoczne kokosowe trufle z mascarpone. Miśka dostała na Mikołaja i pod choinkę dużo za dużo słodkiego, więc postanowiłam wykorzystać je jak zwykle w inny sposób. Przepis znalazłam na FB domowych wypieków, jednak zmodyfikowałam(...)własnych potrzeb i posiadanych zasobów czekolady. Składniki: ok 250-300 g czekolady (u mnie 1 wielkie jajo niespodzianka i 2 mikołaje po ok 90 g) 250 g mascarpone ok 50-60 g wiórków kokosowych plus wiórki do obtoczenia Przygotowanie: czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej mascarpone przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy na jednolitą masę (chodzi

Gotowanie z pasją
DOMOWE LODY MALINOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ! 164

robimy lody w domu, po to aby miały mniej kalorii niż te w sklepie? Ja ostatnio oglądałam dużo filmików z wytwarzania domowych lodów przy użyciu jogurtu greckiego, serka mascarpone i śmietany. Nie bez powodu właśnie wybrano dość tłuste produkty, aby masa była bardziej kremowa. Moja dzisiejsza propozycja jest właśnie taką inspiracją. Lody wyszły smaczne, ale nie mają niczym puch struktury(...)patyku czy też od niektórych sprzedawanych na ulicy. Warto spróbować i skosztować. SKŁADNIKI: - 300 g malin - 300 g jogurtu greckiego - 300 g śmietany powyżej 12% tłuszczu - 200 g serka mascarpone - 2 duże łyżki miodu  - 1/2 czekolady białej Maliny zagotuj z miodem w rondelku aż się rozprażą. Przetrzyj przez sito pozbywając się nasion. Przelej do pojemnika do mrożenia lodu

SMYKWKUCHNI