mascarpone - 11293 przepisów (strona:172/753)

Ferrero rocher cupcakes 198

papilotek i gdy tylko udało mi się je zdobyć od razu zabrałam się za robotę. Pyszne, kakaowo-orzechowe ciasto ucierane, pralinka Ferrero Rocher w środku, gęsty krem na bazie mascarpone jako wykończenie plus złota dekoracja i jeszcze jeden cukierek... Polecam! Składniki (12 babeczek) 130 g miękkiego masła 120 g cukru 10 g cukru waniliowego 2 duże jajka 160 g mąki(...)wysokości, włożyć po 1 pralince i przykryć ciastem do 4/5 wysokości foremek. Piec w 180 st. C przez 20-25 min. Krem 250 g schłodzonej śmietany 36% 250 g mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kakao dekoracja: złoty, jadalny brokat lub podprażone, posiekane orzechy laskowe oraz 12 pralinek Ferrero Rocher Śmietanę ubić, aż zrobi się gęsta, dodać mascarpone, cukier

Słodkie inspiracje
Cupcakes ananasowe 242

Dawno nie piekłam tych małych słodkości. W ten weekend dostałam natchnienia i upiekłam ananasowe z kremem śmietankowym z mascarpone. Wyszły pyszne, wilgotne i pachnące ananasem. Można takie również upiec na zbliżające się święta. Składniki: Ciasto: 260 g miękkiego masła 4 jajka 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej ekologicznej T 650   1 szkl cukru 2 łyżki cukru(...)prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka ananasa 2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki likieru o smaku pina colada Krem: 300 ml zimnej kremówki 125 g mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru o smaku pina colada Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko

Ala piecze i gotuje
ZIELONY RAJ – CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM ŚMIETANOWYM, KIWI I GALARETKĄ 796

mnie Mama i ciacho do którego wracam z ogromną przyjemnością! Dziś własnie na nie mam dla Was przepis! Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie czuć szpinaku! ) pokryty delikatną, kremową masą z mascarpone, soczystymi owocami kiwi i galaretką tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Koniecznie spróbujcie! Ciacho jest idealne na każdą pogodę!   SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) BISZKOPT: * jajko(...)cukier – 1/3 szkl * mąka pszenna- 2/3 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * rozdrobniony szpinak – 150 g MASA: * śmietana 30% – 250 ml * mascarpone – 5 łyżek * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * kiwi – 5 szt * galaretka agrestowa – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka bijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka

Ostra na Słodko
Czekoladowa tarta z malinami 267

samo połączenie malin i mascarpone mogę dać się zabić, a gdy dochodzi do tego jeszcze biała czekolada... ♥♥ 1 i 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki kakaa 1/2 szklanki cukru 150g zimnego masła szczypta pieprzu cayenne szczypta soli 2 łyżki wódki :) 3 tabliczki białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki  ok. 130g mascarpone - pół opakowania maliny Zaczynamy od ciasta czekoladowego Mieszamy(...)czekolady Śmietankę wlewamy do garnka i dajemy się jej zagotować, i zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Gdy się rozpuści dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Krem z białej czekolady przekładamy na czekoladowy spód dopiero wtedy, gdy wystygnie. Ciasto wkładamy do lodówki, ze względu na krem najlepiej na całą

Pora na pora
Babeczki cytrynowe z kremem 179

ciasta do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Puszysty krem cytrynowy: 150 g serka mascarpone lub ricotty 150 g lemon curd jeśli nie mamy dodać sok z 1 cytryny plus 1 łyżka cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 30%/36% Wszystkie składniki powinny być schłodzone(...)miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza. Krem cytrynowy nałożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą 1 cm tylką i - wyciskając krem spiralnie - udekorować babeczki. Przechowywać w lodówce. Smacznego

Kubki smaku
Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową 172

tego tortu jest rewelacyjne brownie. Mocno czekoladowe, wilgotne, z wyczuwalnym posmakiem kawy. Przygotowane na bazie soku jabłkowo- miętowego HORTEX  dodatkowo wzbogaca jego smak. Słodyczy nadaje krem śmietankowy z mascarpone. A całość wykańcza galaretka jabłkowo - miętowa z posmakiem cytryny. Ciasto jest obłędne w smaku. Pomimo dużej ilości kalorii warto skusić się na kawałek takiej kulinarnej poezji! Ostatnio bardzo polubiłam sport(...)szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 330 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 3 łyżki pasty kawowej Galaretka: 2,5 szklanki  soku jabłkowo miętowego Hortex 2 galaretki cytrynowe 10 cukierków z owocowym musem Biszkopt Brownie: Do przygotowania biszkoptu

VioletoweKucharzenie
Tarta snickers 188

fanki kajmaku to pokombinowałam by odwzorować smak słynnego batonika. Całość jest dość słodka, ale jednocześnie chrupiąca za sprawą orzeszków ziemnych i delikatna od kremu na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki. Składniki na 2 tarty o średnicy około 18 cm lub 1 o średnicy 27 cm Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g miękkiego masła(...)szklanki cukru Szczypta soli Krem: 125g serka mascarpone (1/2 opakowania) 180g śmietany kremówki (30 lub 36%) 1,5 łyżki masła orzechowego 1-2 łyżki cukru pudru do smaku 1,5 łyżeczki żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia Dodatkowo: 300g masy kajmakowej (u mnie o smaku orzechowym) Orzeszki ziemne (użyłam niesolonych) Polewa: 80g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju 2-3 łyżki

Fabryka pomysłów
Ciasto Zielona Wyspa 625

Zielona wyspa to pyszne ciasto będące połączeniem biszkoptu szpinakowego, masy śmietanowej z mascarpone oraz bananów i galaretki. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować, ponieważ jest przepyszne.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g rozdrobionego szpinaku, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 5 łyżek serka mascarpone, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo(...)piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 250 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję serek mascarpone oraz tężejącą galaretkę. Delikatnie miksuję. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 3. Galaretki gruszkowe rozpuszczam w 750 ml wrzątku. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Banany obieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Łosoś w porach 198

wystarczy, aby na naszych talerzach zagościło coś pysznego. Łosoś w porach: 2-3 filety z łososia pacyficznego (bez skóry) 3 pory (łącznie ok. 250-300 g) 2 czubate łyżki mascarpone 1 mały pęczek koperku skórka i sok z połowy cytryny 2-3 łyżeczki kaparów sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2-3 filety(...)łososia pacyficznego (bez skóry) 3 pory (łącznie ok. 250-300 g) 2 czubate łyżki mascarpone 1 mały pęczek koperku skórka i sok z połowy cytryny 2-3 łyżeczki kaparów sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Pory obieramy, pozbawiamy wystających części i zewnętrznej warstwy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (180°C z termoobiegiem). Z połowy

Poezja smaku
Mini Pavlova z mascarpone i frużeliną malinową 192

jest pewne - jest obłędny w smaku! Tort Pavlovej to bezowy torcik z bit ą  śmietaną i owocami. W moim przepisie do kremu dodałam serek mascarpone, a wierzch obficie oblałam frużeliną malinow ą . Beza i krem są bardzo słodkie, a malinowa frużelina jest lekko kwaskowata, wi ę c w połączeniu smaki(...)torciki: beza: białka 4 szt, cukier 1 szklanka, m ą ka ziemniaczana 1 łyżeczka, s ó l szczypta, sok z cytryny 1 łyżeczka, krem: śmietanka 30% 200 ml, serek mascarpone 200 g, cukier puder 3/4 szklanki, frużelina malinowa: maliny mrużone 450 g, cukier drobny 7 łyżek, m ą ka ziemniaczana 1 łyżka, woda zimna 3 łyżki, Sposób przygotowania: Białka ubijamy

kulinarne odsłony pati
Migdałowa Księżniczka Bezowa.. 186

minut na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika, tak aby para wodna wydostała się z piekarnika. Bezę studzimy całkowicie. KREM: - 500 ml śmietany kremówki 36%, bardzo dobrze schłodzonej - 2 łyżki serka mascarpone - 5 wafelków Lusette- smak mleczny-   http://lusette.pl/ - łyżka syropu karmelowego (jeśli nie masz dodaj 2 łyżeczki cukru pudru) Serek mascarpone wymieszaj z trzema posiekanymi wafelkami Lusette. Śmietanę wyjmij(...)lodówki, wlej do wysokiego naczynia i ubijaj na sztywną masę, na najwyższych obrotach. Śmietana musi być bardzo dobrze ubita. Do serka mascarpone dodaj masę śmietanową i syrop karmelowy, całość delikatnie wymieszaj.  Krem wyłóż obficie na bezę, którą dodatkowo udekoruj pokrojonymi w trójkąty dwoma wafelkami mlecznymi Lusette. Deser przechowujemy w lodówce. Królowa bezowa ma tylko jedną wadę, znika

SMYKWKUCHNI
KRUCHUTKIE FAWORKI NA MASCARPONE 194

pyszności. Tak, tak - pyszności! Do ubiegłego roku moim Nr 1 były  chruściki na krupczatce . Kruchutkie, cieniutkie, po prostu pyszne. Bieżący rok przyniósł przepis na faworki z dodatkiem serka mascarpone i muszę powiedzieć, że skradły one moje serce już po pierwszym kęsie. Niesamowicie kruche, z pokazowymi "bąbelkami" na powierzchni, o niepowtarzalnym smaku. Pyszne! Gorąco polecam przepis wszystkim fanom tych (niestety(...)kalorycznych, ale co tam 😏) karnawałowych pyszności!  Składniki:  250 g serka mascarpone 360 g mąki tortowej + 30g do podsypywania podczas wałkowania  6 żółtek z dużych jajek  1 łyżka spirytusu (ja dałąm czystą wódkę) 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 litr oleju rzepakowego do smażenia (u mnie 4 kostki smalcu) cukier puder do posypania Sposób przygotowania

Walijskie Pichcenie
Babeczki herbaciane z kremem miodowym 252

Użyjcie mocnej czarnej herbaty. Też będzie smacznie, choć już ciut inaczej. Żeby babeczki nie były "gołe", postanowiłam ubrać je w dodatkowe kalorie, w postaci kremu. Miodowy krem, na bazie mascarpone i naturalnego miodu doskonale współgra z aromatem herbaty. Dla dodania słodyczy, krem polałam miodowym sosem karmelowym. I tak oto powstało wielkie WOW ! Składniki: ( na około 12-15 babeczek(...)cukier ) 2 jajka 2 torebki herbaty Irish Cream Teekanne 50 ml wrzątku 100 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem miodowy: ( porcja na połowę babeczek ) 250 g serka mascarpone 2 pełne łyżki miodu Karmelowy sos miodowy: 1 łyżka miodu  1 łyżeczka masła Wykonanie: Herbatę zalać 50 ml wrzątku i  zaparzyć pod przykryciem. Mąkę połączyć z proszkiem

kolorowotorcikowo
Zdrowa, dietetyczna wersja sernika czekoladowego z masłem orzechowym. 206

kurkumą co zwiększyło ilość błonnika oraz zawartość składników mineralnych. Dodatkowo gorzkie kakao czyli bogactwo magnezu, chromu, żelaza oraz cynku. Tłuszcz w cieście stanowi jedynie masło orzechowe oraz serek mascarpone a nie masło czy olej. Bardzo zachęcam wszystkich do korzystania z przepisu i pieczenia takiego sernika zamiast zwykłego z lukrem i kruchym spodzie. Wyjdzie nam to na zdrowie. Składniki na masę(...)czekoladową: szklanka kaszy pęczak łyżeczka kurkumy 4 łyżki stewii pół szklanki kakao 3 jajka 200ml jogurtu naturalnego Składniki na masę sernikową: 400g serka mascarpone 2 jajka 2 łyżki stewii 2 czubate łyżki masła orzechowego 200ml jogurtu naturalnego Dodatkowo do ozdoby gorzka czekolada oraz masło orzechowe Sposób przygotowania: Kaszę pęczak ugotuj w 2 szklankach wody z dodatkiem kurkumy. Odstaw do ostygnięcia

wysmienity
TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI 170

Tarta z mascarpone i owocami, czyli kruche ciasto krem śmietanowy i owoce to po prostu niebo w gębie a w dodatku bardzo szybka do zrobienia. Doskonała z malinami, borówkami, jagodami, truskawkami czy innymi dowolnymi owocami. Czy można chcieć więcej? Składniki: Na ciasto: * około 3 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 150 g margaryny * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej(...)śmietany * 300 ml śmietany kremówki * 250 g serka mascarpone * cukier puder do smaku * owoce do dekoracji Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść gładką, jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny.  Po tym czasie formę na tarty (u mnie o średnicy 26 cm) wylepić schłodzonym ciastem. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik

Zrób to smacznie