Witajcie :)Zapraszam Was dzisiaj na pyszny włoski deser Tiramisu . Połączenie biszkoptów z kawą i masą z serka mascarpone i śmietanki to rozkosz dla podniebienia wprost rozpływa się w ustach :)Wiecie że ten deser zrobił międzynarodową karierę dopiero w czasie 2 wojny światowej , gdy włoscy żołnierze przebywali w alianckiej(...)Kakao gorzkie HolenderskieWykonanie :Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.Kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka mascarpone .Następnie wlać likier i wymieszać.Do szklanki z żelatyną dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać , przelać do masy śmietanowo serkowej i chwilę ubijać mikserem aż lekko zgęstnieje.Dno szklanego naczynia wyłożyć biszkoptami nasączonymi w kawie (zanurzamy i szybko
Sama słodycz i szczypta chiliczekoladowej. Następnie dodajemy do śmietany mascarpone, ubijamy parę sekund i dodajemy do przestudzonej czekolady. 100 g pozostałej czekolady roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej, dodajemy do niej odłożoną wcześniej kremówkę (5 łyżek) Mieszamy. Masę czekoladową łączymy z wiśniami i wylewamy na dolny biszkopt. Przykrywamy środkowym krążkiem biszkoptu, na który wykładamy cześć masy czekoladowa z serka mascarpone. Przykrywamy górnym biszkoptem. Pozostałą
Przysmaki Karolkikoniec do masy jajecznej wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną i tortową. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt upuścić z wysokości około 60 cm, wystudzić, nie przekrawać. Krem truskawkowy*: 700 gram truskawek świeżych bądź mrożonych 750 gram serka mascarpone 2/3 szklanki cukru(...)było grudek) i następnie przelać do garnka. Dokładnie wymieszać i podgrzewać, (cały czas mieszając) do momentu aż uzyskamy konsystencję żelu, wystudzić. Chłodną frużelinę wymieszać za pomocą miksera z serkiem. Podane proporcję wystarczą na blaszkę o wymiarach: 31/19
Krakowskie smaki Anipiach, dodajemy miękkie masło - ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, ( spód wykładamy papierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki. Masa biała: 50 dag serka śmietankowego lub waniliowego 25 dag serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 20 dag malin 2,5 łyżki żelatyny 1/4 szklanki gorącego mleka 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka(...)przesianym przez sito cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Mniejszą część masy wykładamy na ciemne ciasto, wysypujemy maliny i przykrywamy resztą białej masy. Różowa masa: 25 dag serka mascarpone 20 dag malin 3-4 łyżek gorącego mleka 1 łyżeczka żelatyny 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy
Apetyczna babeczkajajek 170 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g mąki tortowej 3 łyżki wody NA KREM TRUSKAWKOWY I POLEWĘ 1 kg mrożonych truskawek 250 g serka mascarpone 500 g śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania śmietan-fix 2 galaretki truskawkowe 1/2 dżemu truskawkowego WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą(...)dolny placek. Resztę truskawek wraz z sokiem umieścić w misie blendera i uruchomić urządzenie. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Z blendera odlać szklankę zmiksowanych truskawek i stopniowo dodawać do ubitej śmietany miksując wszystko na jednolitą masę
Passions hobbies lifesztywno. Dodajemy ser mascarpone, sok i skórkę z pomarańczy i miksujemy. Na małej blaszce (moja ma wym. ok 23x23cm) układamy biszkopty najpierw zamoczone w mleku. Na biszkopty wykładamy masę z serkiem mascarpone, wygładzamy i układamy kolejną warstwę biszkoptów. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Deser odkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z ulubionymi owocami. Deser Rajska Chmurka Artykuł Deser Rajska Chmurka
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 1 awokado 2 łyżki kakao 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 300 g truskawek Wykonanie: Awokado myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je do wysokiego naczynia (pestkę odrzucamy) Dodajemy kakao i dwie łyżki cukru. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę i przekładamy na dno pucharków. Truskawki myjemy i obieramy(...)wielkiej ilości wody i dodajemy pod koniec ubijania do śmietany, podobnie jak cukier. Bitą śmietanę dzielimy na dwie części do pierwszej dodajemy mus truskawkowy i serek mascarpone. Gotową masę truskawkową układamy w pucharkach. Na wierzch szprycą wyciskamy pozostałą bitą śmietanę, którą wcześniej odłożyliśmy i dekorujemy ją truskawkami. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziepszennej - 25g mąki ziemniaczanej - 130g cukru trzcinowego - 90g jogurtu - 1/4 szklanki oliwy - sok z jednej dużej limonki - skórka starta z 2 limonek - ½ szklanki sprita - 1 proszku do pieczenia Masa: - 250g serka mascarpone - kilkanaście listków mięty - 25ml likieru miętowego - 25ml białego rumu - 100g śmietanki 30% Do miski wrzucamy mąki, cukier, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Później dodajemy oliwę, startą skórkę(...)limonek, wyciśnięty sok, sprite oraz jogurt. Wszystko mieszamy i następnie wypełniamy naszym ciastem papilotki do wysokości 2/3. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 25 minut. Masa: zaczynamy od ubicia śmietanki, następnie dodajemy serek, posiekane listki mięty, rum i likier. Wszystko razem miksujemy i wstawiamy na pół godz. do lodówki. Kiedy muffinki się upieką i wystygną nakładamy
Kuchenne Wariacjesztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać cukier (~1/3 szkl.), cukier waniliowy. Zwolnić obroty miksera, dodawać kolejno żółtka, wymieszać. Wyłączyć mikser. Dosypywać mąkę zmieszaną z orzechami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łopatką. Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika (żeby piana nie opadła). Piec ok. 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, opuścić(...)pół godzinie wyjąć formę z piekarnika, ostudzić. Krem 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 200 g masy kajmakowej (ok. połowa puszki) 1 nakrętka wódki Serek mascarpone wymieszać mikserem z masą kajmakową (najlepiej próbować i dodać tyle masy kajmakowej ile uważamy za stosowne) i wódką. Kremówkę ubić w oddzielnym naczyniu. Dodać kremówkę do masy serowo-kajmakowej. Krem
coolinarnastrefa.blogspot.combędzie cała mokra w środku i nie będzie chrupiąca. Składniki: BEZA: 7 białek 350 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny MASA: 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru waniliowego DODATKOWO: owoce na wierzch (użyłam borówki, oraz czerwone i czarne porzeczki) Przygotowanie: BEZA: Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 120 stopni(...)czekamy aż piekarnik ostygnie, a następnie wyciągamy bezę. MASA: (ubijamy ją przed podaniem lub ubitą wcześniej ale przechowaną w lodówce) Do miksera wrzucamy serek mascarpone, dodajemy cukier waniliowy i śmietanę i ubijamy na sztywną masę. Następnie krem przekładamy na wierzch bezy i posypujemy owocami i gotowe
Gotuj z Mąkącieście również sprawdzi się doskonale. Sernik rabarbarowy z tonką i musem truskawkowym Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 325 g serka mascarpone 450 g serka kremowego 155 g cukru 4 jajka 300 g rabarbaru 1 ziarno tonki mus: 300 g truskawek 300 ml śmietany kremówki (38%) 3 łyżeczki żelatyny(...)Podpiec w 180 st. C. przez 12-15 minut. Przestudzić. Rabarbar pokroić, zagotować z cukrem. Gdy zacznie się rozpadać, zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na gładką masę, ewentualnie przetrzeć przez sitko. Serek kremowy, mascarpone, pozostały cukier i jajka zmiksować na gładką masę. Podzielić ją na pół. Do połowy dodać mus rabarbarowy, do drugiej części - startą tonkę. Wymieszać. Na spód
Pożeraczka, czyli raz adobrzezdjęć tylko nie jestem zadowolona, bo robiłam na szybko i wyszły, jak wyszły. Tort na pewno powtórzę, bo dawno tak dobrego nie jadłam. Ciasto ciemne, do tego masa z serka mascarpone, śmietany kremówki, wiórek kokosowych i białej czekolady, do tego dżem z czarnej porzeczki, dla przełamania słodyczy, no i pralinki Rafaello, moje ulubione :-) Polecam, róbcie, bo warto :-) Miłego piątku(...)pokruszoną białą czekoladę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. 2. Resztę śmietany ubijamy, jak będzie ubita dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy wystudzoną rozpuszczoną białą czekoladę, mieszamy do połączenia się składników i wsypujemy kokos. Mieszamy. Masę dzielimy na 3 części (2 większe do przełożenia tortu i jedna mniejsza do posmarowania boków i wierzchu tortu). Dodatkowo
kruche babeczkiżeby go spróbować...chochliki go zjadły :P Chyba będę musiała upiec drugi ;) Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 400g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego + 2 dojrzałe kiwi herbata z cytryną i cukrem + kieliszek nalewki cytrynowej Przygotowanie: W wysokiej misce ubijamy białka(...)Mąki przesiewamy i delikatnie przesypujemy do masy jajecznej, mieszając drewnianą szpatułką, przekładając do wyściełanej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w 160 stopniach przez około 40 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika odwracamy go na desce i opuszczamy z 30 cm na podłogę. Wykładamy z tortownicy dopiero po całkowitym przestudzeniu. Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i chłodzimy
ChilliJemyCiasto Rafaello 2 23. Sernik składany 24. Kruche ciasto z jagodami i budyniowa pianką 25. Ciasto Latte Macchiato 26. Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami 27. Ciasto a'la tiramisu 28. Ciasto bakaliowe, kolorowe 29. Ciasto na soku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową
kruche babeczkiCiasto Rafaello 2 23. Sernik składany 24. Kruche ciasto z jagodami i budyniowa pianką 25. Ciasto Latte Macchiato 26. Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami 27. Ciasto a'la tiramisu 28. Ciasto bakaliowe, kolorowe 29. Ciasto na soku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową
kruche babeczkiCiasto Rafaello 2 23. Sernik składany 24. Kruche ciasto z jagodami i budyniowa pianką 25. Ciasto Latte Macchiato 26. Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami 27. Ciasto a'la tiramisu 28. Ciasto bakaliowe, kolorowe 29. Ciasto na soku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową
kruche babeczkiCiasto Kubanka 22. Ciasto Rafaello 2 23. Sernik składany 24. Kruche ciasto z jagodami i budyniowa pianką 25. Ciasto Latte Macchiato 26. Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami 27. Ciasto a'la tiramisu 28. Ciasto bakaliowe, kolorowe 29. Ciasto na soku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy
kruche babeczki