masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:28/167)

Kogel mogel z musem truskawkowym 512

Żółtka ubić z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodać kremówkę, wymieszać. W 4 łyżkach wrzątku rozpuścić 1 łyżeczkę żelatyny, lekko ostudzić i dodać do masy. Wylać na warstwę truskawkową i odłożyć do lodówki na co najmniej 2 h. Przed podaniem posypać kakao. Przepis pochodzi z czasopisma "Pyszne

Moja Galeria Smaku
LETNIE CIASTO z TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANA:) 150

Składniki BISZKOPT: 5 szt jajka , 5 łyżek cukier , 5 łyżek mąka pszenna , 1 łyżeczka proszek do pieczenia , SKŁADNIKI MASA:)   2 szt galaretki truskawkowej 0,5 l kremówka , 30% wtedy jest bardziej delikatna i smakowita 3 łyżki cukier puder , 3 szt śmietan fix , Truskawki ilośc według uznania;) Biszkopt: Ubić białka dodać cukier i żółtka. Ubijać tak długo aż nie będzie

Moje Słodkie Piekiełko
Lody truskawkowo-jogurtowe z kawałkami owoców 140

tylko spulchniłam), dodajemy powolnym strumieniem mleko oraz jogurt naturalny a na końcu serek mascarpone. Wszystko miksujemy na wolnych obrotach. Gdy składniki się połączą dodajemy delikatnym strumieniem mus truskawkowy- koniecznie schłodzony. Gotową masę przelewamy do włączonej już maszynki do lodów, dodajemy pokrojone na cząstki pozostałe owoce i pozostawiamy na ok 45 minut. Po tym czasie przekładamy do wafli, dekorujemy truskawkami

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z mascarpone i truskawkami 155

truskawkowy; Wykonanie: Serek mascarpone delikatnie wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę i sok, delikatnie połączyć składniki.  Upieczone i wystudzone ciasto cienko posmarować dżemem truskawkowym  Na dżem wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć połówki truskawek. Truskawki można cieniutko polać lekko tężejącą galaretką cytrynową

In my kitchen
WLOSKIE KOLORY--CZERWONO BIALO ZIELONE 109

aluminiową. Wyłożyc pokruszonymi ciastkami ,lub biszkoptami .Skropić sokiem truskawkowym wymieszanym z amaretto                                                                            Masa serowa

w mojej kuchni
Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym 216

cukru Truskawki miksujemy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Rozpuszczona galaretkę łączymy z musem truskawkowym, może być jeszcze ciepła. Całość studzimy, wylewamy na spód ciasteczkowy i wstawiamy do lodówki do czasu stężenia. Ok. godziny. Masa serowa: 350 g twarogu ( ja użyłam półtłusty w kostce) 1 łyżeczka soku z cytryny 90 ml jogurtu naturalnego 100 g drobnego cukru(...)konsystencję. następnie dodałam sok z cytryny, jogurt, pastę waniliową. Na samym wlałam rozpuszczoną w szklance przestudzoną żelatynę. Krótko zmiksowałam, tylko do połączenia się żelatyny z masą serową. Masę wylałam na stężony mus truskawkowy. Na wierzchu ułożyłam pokrojone w cienkie plasterki truskawki. Całość odstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia. Przed samym podaniem sernik udekorowałam listkami świeżej mięty pieprzowej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Bomba Truskawka-Czekolada, delikatny mus w kawowej polewie 141

mieszania blender bądź blender ręczny opcjonalnie widelec mikser 2 filiżanki- bądź specjalne pół okrągłe foremki do deserów. Przygotowanie: Mus truskawkowy: 1. Śmietankę ubić na sztywno dodać łyżeczkę cukru pudru 2. Truskawki + truskawki z nadzienia zblendować na gładki masę. Odłożyć na bok 4-6 łyżeczek do nadzienia. 3. Resztę zmiksowanych truskawek dodać do śmietanki i dokładnie wymieszać, można użyć miksera(...)5.Po tym czasie rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą zmieszać z powstałą wcześniej masą. Użyć miksera, zmieszać ubijając na największych obrotach do powstania jednolitej masy. 6. Przełożyć na wierzch stężałego musu truskawkowego. 7. Mrozić przez około 20-40 min, po czym przełożyć do lodówki do całkowitego stężenia Polewa: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 2. Dodać miód, śmietankę

KreatywnePiny
Bezglutenowy sernik na zimno z truskawkami 210

wanilią pół szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki żelatyny w proszku 1/3 szklanki ciepłej wody  3.MASA TRUSKAWKOWA: 400 g truskawek 5 płaskich łyżek cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny w proszku 200 g jogurtu naturalnego  1/3 szklanki ciepłej wody 4. MASA ŚMIETANKOWO-JOGURTOWA  200 g śmietanki 30% 300 g jogurtu greckiego 2 płaskie łyżeczki żalatyny 4 łyżki(...)dokładnie rozpuść w wodzie i lekko przestudź. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Cały czas miksując powoli dodaj jogurt. Zmiksuj. Na koniec powoli wlej żelatynę i zmiksuj. Masę wylej delikatnie na stężoną warstwę truskawkową. AD.5. Żelatynę dokładnie rozpuść w wodzie i lekko przestudź. Obrane truskawki zmiksuj blenderem razem z bananem, dodaj jogurt i zmiksuj. Na koniec dodaj żelatynę. Wymieszaj i masę

Kuchnia bezglutenowa
Tort truskawkowy na 6 urodziny 199

łyżeczek żelatyny dodatkowo: 2 opakowania biszkoptów "kocie języczki" 100 g borówki amerykańskiej 1 herbata truskawkowa (może być dowolna owocowa) Biszkopt: Biszkopt pochodzi z przepisu Biszkopt idealny . Został sprawdzony przeze mnie już kilka razy. Działa w 100%, jednak należy pamiętać o końcowym połączeniu mąki z masą za pomocą łyżki, bardzo delikatnie mieszając. Tak przygotowany biszkopt należy przeciąć na 3 części. Warstwy(...)papieru do pieczenia po obwodzie. Zabieg ten zwiększ a komfort pracy i pozwala zachować czystość po wykonaniu toru. Po stężeniu tortu i dekoracji , papier usnąć. Wykorzystać masę, która wypływa podczas wykonywania warstwy truskawkowej do wysmarowania brzegu tortu. Będzie to baza do przyklejenia kocich języczków. Wstawić do lodówki na 30 minut do stężenia. Do pozostałej ilości bitej śmietany dodać resztę rozpuszczonej

Pij soki wyciskane
Truskawkowe ciasto bez pieczenia. 1538

kiedy ostatnimi razy mu się to zdarzyło. Ciasto wyszło moim zdaniem smaczne, mocno truskawkowe. Polecam dla mniej wprawionych ciastkarzy.  Składniki:2 paczki herbatnikówpuszka masy karmelowej2 budynie waniliowelitr mleka2 kisiele truskawkowe0,5 l soku truskawkowego lub zmiksowanych świeżych truskawek1/4 kostki masła5 łyżek cukru2 łyżki kakaoWykonanie: Wyłożyć na spód brytfanki folią i wyłożyć ciasno na wierzch herbatniki. Posmarować je połową masy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kostka truskawkowa - pianki truskawkowe gotowe w kilka chwil. 215

Ciasto które zrobisz w 10 minut (nie licząc czasu potrzebnego na tężenie galaretki). Ja robię je bardzo często i nie tylko w wersji truskawkowej, każdy smak będzie dobry. Czasem masę łączę z zielonym winogronem i zieloną galaretką, czasem z malinami a kiedy indziej z jagodami w zależności od dostępności produktów. Ta wersja powstała z ubitej śmietany kremówki, ale zdarza się(...)jest naprawdę w swojej prostocie bardzo, bardzo smaczny! Składniki na blaszkę 20x30: paczka okrągłych biszkoptów 180-200 g 3 opakowania galaretki truskawkowej kubek 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % 500 g słodkich truskawek opcjonalnie cukier puder do masy Wykonanie: Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić w kostkę. Galaretki rozpuścić w 1000 ml gorącej wody. Zostawić do wystygnięcia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bananowiec 949

blaszkę 24x36cm Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 7 łyżek mąki krupczatki 7 łyżek maki ziemniaczanej Masa bananowa: 400g masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 banany 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe Różowa pianka: 4 białka 4 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa Wierzch: 3 galaretki agrestowe 4 banany Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem biszkoptu(...)biszkopt (w formie), wygładzamy dokładnie po bokach, by nie było żadnych szpar. Rozpuszczamy także 3 galaretki agrestowe w 1,5l wody.  3. Na masę bananową delikatnie po jednej łyżce wylewamy galaretkę truskawkową. Pozostawiamy w lodówce do stężenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Do piany dolewamy powoli galaretkę truskawkową rozpuszczoną w szklance wody. Gotową piankę przelewamy od razu

Kuchnia w czekoladzie
biszkopt z owocami 329

szklanka cukru 3 jajka 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka margaryny do posmarowania papieru 2 łyżki kakao Składniki na masę: 400 g jogurtu greckiego 2 galaretki truskawkowe( u mnie Winiary) Truskawki Składniki na górną warstwę: 1 galaretka truskawkowa truskawki 400 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie biszkoptu: Białka jajek(...)Studzimy, gdy galaretka zacznie delikatnie tężec, łączymy ją z jogurtem greckim, oraz truskawkami pokrojonymi w drobną kostkę mieszając silikonową łyżką. Masę jogurtową z galaretką i truskawkami przekładamy na zimny biszkopt, wyrównujemy powierzchnię, na której układamy ozdobnie ćwiartki truskawek. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody, studzimy, gdy zacznie tężeć, wylewamy ją na truskawki, wstawiamy blachę do lodówki aby wszystko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
tarta truskawkowa z miętą 183

świeżymi truskawkami i aromatyczną miętą - najlepiej z własnego ogródeczka ziołowego - dodającą świeżości i orzeźwienia jest właśnie takim deserem. Deserem z przytupem. Składniki : masa serowa 500g zmielonego twarogu 50g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 jajko mus truskawkowy 290g truskawek 3 łyżki cukru spód 130g mąki 50g cukru 80g masła 1/2 jajka Sposób przyrządzenia : masa serowa twaróg mieszamy z cukrem(...)budyniem, dodajemy jajko i jeszcze raz mieszamy, aż do połączenia się składników mus truskawkowy do rondelka wkładamy pokrojone truskawki, dodajemy cukier i zagotowujemy gotujemy ok. 10 minut, a następnie miksujemy na gładki mus spód mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, kroimy na kawałki zimne masło i rozcieramy je palcami z mąką, aż powstanie kruszonka dodajemy nie więcej niż połowę jajka

zobacz ich smak
Truskawkowe orzeźwienie 143

jajka 3 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Kilka kropel aromatu waniliowego Masa: 100 g margaryny 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody 2 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody 400 g truskawek Wierzch: 1 galaretka kiwi 1,5 szklanki wody 200 g truskawek Biszkopt: Mąki przesiewamy z proszkiem(...)suchego patyczka). Studzimy. Do garnka wkładamy margarynę i wlewamy 1 szklankę wody, gotujemy. Wsypujemy truskawkowe galaretki, mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretek.  Truskawki blendujemy na mniejsze kawałki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.  Gdy przestygną galaretki dodajemy do nich truskawki i żelatynę. Czekamy aż delikatnie masa stężeje i przelewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Resztę truskawek kroimy

VioletoweKucharzenie