masa sernikowa - 500 przepisów (strona:10/34)

sernik pomarańczowy z polewą czekoladową... 163

mieszać z 5 minut wsypać budyń, skórki z pomarańczy w cukrze krojoną w kostki i mieszać z 2 minuty tortownica 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę sernikową, piec w 200C około 45-50 minut i z blaszki wyjąć jak będzie całkiem zimny czekoladę mleczną 100 gram rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietany 18% i polac

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik tradycyjny 282

Wymieszać. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania pozostały cukier. Dodać do masy pianę z białek delikatnie mieszając łyżką. Dodać również rodzynki i skórkę pomarańczową - obtoczone w mące. Masę sernikową nałożyć do tortownicy o wymiarach 25 x 25 cm (fot.4). Sernik piec około 90 min. Piekarnik gazowy lub elektryczny temp. 170 stopni (powinien być podgrzany

Świat Ciasta
Sernik z Orzechami 207

ciągle mieszając. Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencje należy delikatnie wmieszać ubite na sztywną pianę białka. Tortownice (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Wylewamy powstałą masę sernikową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Pieczemy przez godzinę, a następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na kolejną godzinę w piecu.W sytuacji gdy sernik popęka lub będzie

Słodka Strona
Sernik z białą czekoladą i truskawkami 126

roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą, cukrem i 2 łyżkami gorącej wody. Teraz można dodać aromat waniliowy. Na dno z ciastek układamy przekrojone na pół truskawki, wylewamy masę sernikową, a na nią ubitą kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru. Ciasto dekorujemy truskawkami według uznania. Wskazówki:Sernik trzymać w lodówce  minimum 5 godzin, a najlepiej całą

upichcic
Waniliowy sernik z wiśniami z kardamonem 163

środka drobne pesteczki.Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać stopniowo twaróg i resztę składników. (Można użyć miksera.)Formę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć pergaminem. Wylać masę sernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na około godzinę. Po upieczeniu minimalnie uchylić drzwiczki piecyka i pozwolić sernikowi lekko przestygnąć. Po około pół godziny wyjąć go.G

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z budyniem. 299

dużej misie łączymy ser (jeżeli używacie sera bez laski wanilii, to należy dodać opakowanie cukru waniliowego) i masę jajeczną. Dokładnie ubijamy i dodajemy mąkę, ponownie dokładnie ubijamy.  Masę sernikową przekładamy do tortownicy (u mnie tortownica o śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Dno i boki tortownicy owijamy w 3-4 warstwy folii

Kuchnia Łukasza
szybkie serniczki z dziurką z mikrofalówki... 156

mikserem na kogel-mogelwsypać budyń, sparzone rodzynki, serek homogenizowany waniliowy wszystko dobrze zmiksować dodać pianę ubitą i łyżką wymieszaćforemki silikonowe "babeczki z kominkiem" każda 7x4,5cmforemki napełnić do pełna masą sernikową i piec w mikrofalówce około 13-15 minut na opcji "combi" 500 Watprzestudzone serniczki wyjąć na talerz i posypać kakaem..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
puszysty sernik z pianką z białek na kruchym spodzie... 172

twarogowym waniliowym z wiaderka i wszystko zmiksować ze 2 minuty tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować dno blaszki wylepić ciastem kruchym z lodówki i wylać masę sernikową piec w 200C około 30 minut - w tym czasie przygotować piankę z białek białka ubić na sztywno i wsypać powoli cukier ubijając, wsypać budyń czekoladowy ubijając po 30 minutach

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik dyniowy na Halloween. 283

Przygotowanie:  Do twarogu dodajemy puree z dyni, cukier, jaja, mleko i dokładnie miksujemy przez ok. 3 min, po tym dodajemy mąkę, sól i przyprawę korzenną, ponownie miksujemy. Otrzymaną masę sernikową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu sernik studzimy.  W między

Kuchnia Łukasza
PLACEK "KOKOSANKA" Z KREMEM MALINOWYM. 214

dowolną konfiturą ( nie dżemem! jest zbyt rzadki, pod wpływem wysokiej temperatury przestanie mieć zwartą konsystencję) lub marmoladą, możesz też wykorzystać świeże owoce czy budyń, a nawet masę sernikową - pełna dowolność!SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Od czegoś trzeba zacząć... 150

zinterpretowałam przepis i zalałam spód wyłożony biszkoptami, rozpuszczoną galaretką, oczywiście nie doczytałam że musiała stężeć trochę... aż do tej pory się dziwie czemu akurat galaretka na dno a nie masa sernikowa, ale co się dziwić małej siedmioletniej dziewczynce, na szczęście te dzisiejsze "serniki na zimno" wychodzą w 100% lepsze... i niestety w tamtej chwili, poddałam się i do wypieków ciast

Zainspiruj się kuchnią
42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 224

150g mąki pszennej ( u mnie tortowa typ500) 50g cukru trzcinowego 10g cukru z prawdziwą wanilią 1,5 łyżki kakao 1 jajko 60g masła (w dość drobnych kawałkach) szczypta imbiru Sernikowa masa:  1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (wiaderko) 5 jajek ¾ puszki mleka skondensowanego słodzonego 4 łyżki skrobi ziemniaczanej Ok.100ml ostudzonej, zaparzonej z 2 torebek herbaty Teekanne  ¾ szklanki cukru + odrobina

Symfonia Smaków
Sernik Oreo // Oreo Cheesecake 432

ciasteczkową masę ubijając ją równomiernie na spodzie i brzegach formy. Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Teraz możemy zabrać się za przygotowanie masy serowej. Do miski przekładamy twaróg sernikowy oraz masę z ciasteczek Oreo. miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, aromat waniliowy i wszystko razem miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę serową. W osobnej misce ubijamy białka(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu całość piany przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy wszystko razem. Ubite białka dodadzą lekkości naszemu sernikowi i sprawią, że będzie puszysty. Gotową masę przelewamy do formy, w której wcześniej formowaliśmy spód z ciasteczek. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasteczka Oreo dzieląc je według uznania. Pieczemy w 160°C przez około 70 minut

PastelFood
Sernik krówkowy 6805

Sernik krówkowy to propozycja dla wielbicieli słodkich, ciągnących cukierków, jakimi są krówki. Twaróg sernikowy wzbogacony został o sporą ilość masy krówkowej, ponadto wierzch sernika wieńczą orzechy włoskie polane sosem krówkowym. Jest słodko, ale myślę, że nie za słodko. Do sernika oprócz masy krówkowej, która sama w sobie jest mocno słodzona, nie dodajemy cukru. Sernik jest ciężki i kremowy, a jego(...)łyżeczką i polewać sernik z wierzchu tworząc nieregularne esy floresy- udekorowany sernik schłodzić w lodówce Sernik krówkowy wykonałam z twarogu sernikowego z wiaderka, można wykorzystać twaróg trzykrotnie mielony, wtedy konsystencja upieczonego sernika może być nieco inna. Zamiast gotowej masy krówkowej możemy wykorzystać krówki, które rozpuścimy przed dodaniem do twarogu. Sernik z zamierzenia jest mocno krówkowy, jeśli dla nas taka ilość

Smakołyki Bereniki
Tarta sernikowa z kaszą jaglaną - bez pieczenia! 160

dobrze się lepić, rozkładamy je na foremce do tarty i dokładnie dociskamy.  Następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez kilka godzin, albo chociaż na godzinkę :) Składniki na masę: 100 g twarogu sernikowego 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1-1,5 szklanki mleka olejek waniliowy 70 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki miodu 3 łyżki jogurtu naturalnego - opcjonalnie Kaszę(...)olejkiem waniliowym, około 15 minut. Stale mieszamy!!  Ugotowaną kaszę blendujemy do otrzymania kremowej masy. Masło ubijamy z cukrem pudrem i miodem na gładką masę i dodajemy zblendowaną kaszę, twaróg sernikowy oraz jogurt naturalny.  Otrzymana masa jest gęsta, ale niezbyt sprężysta i twarda. Poprzestałam na takiej konsystencji, ale jeśli wolicie, aby była sztywniejsza można użyć żelatyny - jednak

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!