jajka 120 g masła 275 g cukru Krem: 250 g zimnej śmietany 36% 250 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: maliny na wierzch ciasta (ok. 250 g) Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając. Jajka wymieszać widelcem, dodać do masy i zmiksować. Kakao rozpuścić w wodzie(...)temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Na koniec dodać ser mascarpone i mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Środek przełożyć większością kremu. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą część kremu oraz ułożyć maliny
Bulliojajka 120 g masła 275 g cukru Krem: 250 g zimnej śmietany 36% 250 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: maliny na wierzch ciasta (ok. 250 g) Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając. Jajka wymieszać widelcem, dodać do masy i zmiksować. Kakao rozpuścić w wodzie(...)temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Na koniec dodać ser mascarpone i mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Środek przełożyć większością kremu. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą część kremu oraz ułożyć maliny
Bullioespresso kakao biszkopty podłużne truskawki Przygotowanie:Zimną kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę namoczyć w wodzie ,podgrzać do rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.Dodawać porcjami mascarpone i delikatnie wymieszać.Dodać ubitą kremówkę i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy.Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem letnią żelatynę i wymieszać. Na spodzie naczynia ułożyć
Ala piecze i gotujepółkruche): - 250 g mąki krupczatki - 62g cukru pudru - 125g masła - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 łyżka lodowatej wody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy serowej: - 900g tłustego twarogu - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie Crème fraîche) - 5 jaj - 1 i ¼ szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 budyń waniliowy - 125g gorzkiej czekolady (81% kakao) - aromat(...)przygotowania kropek łamiemy do miski na kawałki. Miskę ustawiamy na garnku z wrzącą wodą ( woda nie może dotykać spodu miski ) rozpuszczamy na parze. Odstawiamy do przestudzenia. Szykujemy masę serową. Twaróg z serkiem mascarpone ucieramy blenderem, dodajemy stopniowo cukier, śmietanę, esencję migdałową, a następnie po jednym – jajka – cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy budyń i miksujemy, aż się
mojewypiekiinietylkonazwie, które bardzo mi smakują. SKŁADNIKI Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniacznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 500 g sera mascarpone 500 ml jogurtu naturalnego ½ szklanki cukru pudru 4 łyżki żelatyny 1 łyżka kakao cukier waniliowy galaretka malinowa Do dekoracji czekolada krem SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić(...)białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Masa żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, żelatynę rozpuścić również w ¾ szklanki gorącej wody, odsatwić do przestygnięcia. Serek mascarpone, jogurt cukier puder oraz chłodną żelatynę wymieszać, podzielić na 3 równe części. Do pierwszej części dodać kakao, do kolejnej cukier
RAROSSAurodzinowy. Składniki: Tortownica 23 cm: Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 660 ml śmietany kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Dr. Oetker Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Frużelina truskawkowa(...)odciśnięty (tak jak w przepisie na opakowaniu), mieszamy do rozpuszczenia żelatyny-nie gotujemy!, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem śmietankowy: Zimną prosto z lodówki śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i miksujemy , gdy masa zacznie gęstnieć wsypujemy cukier puder oraz śmietan fiks, miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Złożenie tortu: Pierwszy blat biszkopta umieszczamy na paterze, skrapiamy częścią ponczu, z połowy frużeliny
Wanilia i Kardamonpuree z pieczonej dyni 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki stopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej 1 łyżka oliwy Składniki na masę: 200 g mascarpone 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 2 szklanki mrożonych malin Dekoracja: listki melisy mrożone maliny płatki migdałów cukier puder Sposób przygotowania: Dynię(...)delikatnie zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia. Maliny lekko rozmrozić i zmiksować. Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać, mascarpone, namoczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę, cukier puder i zmiksowane maliny. Połączyć w całość. Roladę rozwinąć i posmarować 3/4 części masy, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od końcowego brzegu. Ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Posmarować
Gosia gotujewanilią, masłem orzechowym czy czekoladą.Składniki:200 g serka mascarpone100 g masła2 łyżki cukru pudruaromat pomarańczowy (lub skórki pomarańczowej) Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone, kilka kropel aromatu pomarańczowego i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem ze skórką pomarańczową nie nadaje się do wyciskania przez bardzo mały dzióbek (tylkę) szprycy, małe kawałki pomarańczy
Ciastkozercywiększe przyjęcia, czy okazje :) Święto Zakochanych może być jedną z nich! Ten całkiem wytworny wypiek na pewno zachwyci nie tylko kolorem, ale i smakiem! :D W masie serowej pominęłam masło, ale dodałam mascarpone i zachwyciłam się całością niesamowicie! Musicie mi uwierzyć na słowo, że jest to ciasto warte upieczenia i zatopienia zębów w jego aksamitnej ciastowej strukturze, pokrytej kremowym serkiem(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka białego octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej bułka tarta masło 1 łyżeczka płatków migdałów Masa serowa: 350g śmietankowego serka kanapkowego 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę. 2. Ciągle miksując dodawaj do masy
Kuchnia w Słońcu Skąpanasztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier. W międzyczasie do żółtek dodaj proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę, odstaw. Następnie dodaj masę z żółtek do białkowej i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy(...)odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno z serkiem mascarpone (dosłódź jeśli uważasz za stosowne). Do ubitej masy powoli wlewaj tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę i miksuj na najniższych obrotach miksera. Masa śmietankowa: 300ml słodkiej 30% śmietanki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubij, a następnie dodaj cukier puder, mascarpone i miksuj przez chwilkę na wolnych
Kulinarna (nie)codziennośćktóry mi wyszedł, a nie tym, który zaplanowałam. Bo, moi drodzy, tym razem to dwie zupełnie różne rzeczy...Chciałam, żeby tort prezentował się efektownie. Miał być kolorowy, obłożony masą cukrową, wspaniały. Ale C. stwierdził, że on chce tort z owocami. Mnóstwem owoców. Nijak mi to do mojej wizji nie pasowało... Ale że jubilat ma prawo wyboru, zmieniłam koncepcję. Chciałam zrobić(...)wysokości 50 cm, wstawić z powrotem. Zostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.Owoce odpowiednio obrać i umyć. Wybrać najładniejsze do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki.Kremówkę ubić z mascarpone na sztywną masę.Sok z cytryny wymieszać z wodą.Każdy z biszkoptów przekroić na pół.Na paterze ułożyć ciemny blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować
Pożeraczka, czyli raz adobrze22x33 cm) herbatniki ( na 4 warstwy, u mnie wyszła 1 duża podwójna paczka + kilka ciastek z kolejnej) 1 puszka masy krówkowej (u mnie z Gostynia) 600 ml śmietanki 30% 1 śmietan-fix (można pominąć) 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny 50 ml wody Warstwa jabłkowa: 1 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd(...)żelatyną, dodać do reszty ubitej śmietanki i zmiksować. Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować. 4. Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników. Przełożenie (od dołu): 1. Herbatniki 2. Połowa masy krówkowej 3. Herbatniki 4. Połowa jabłek 5. Połowa masy śmietankowo-krówkowej 6. Herbatniki
Kto ugości moich gości?bardzo delikatny, prosty a zarazem elegancki. Zastanawiałam się w jakiej formie go podać i postawiłam na pucharki, ponieważ masa miała dość rzadką konsystencję. Taki deser jest doskonały na każdą okazję. Składniki na 6 porcji: 24 podłużne biszkopty 350 g mascarpone (lub więcej) 300 ml kremówki 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru (lub więcej) szklanka mocnej posłodzonej kawy (wystudzonej(...)Mascarpone i żółtka powinny być w temperaturze pokojowej a śmietanka mocno schłodzona. Żółtka z cukrem pudrem ubijać tak długo, aż powstanie puszysta, gęsta i jasna masa. Nadal ucierając dodawać po łyżce mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serkową. Amaretto połączyć z kawą. Biszkopty krótko maczać w kawie i ułożyć na dnie pucharków po dwie sztuki (moje pucharki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajek 170 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g mąki tortowej 3 łyżki wody NA KREM TRUSKAWKOWY I POLEWĘ 1 kg mrożonych truskawek 250 g serka mascarpone 500 g śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania śmietan-fix 2 galaretki truskawkowe 1/2 dżemu truskawkowego WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą(...)dolny placek. Resztę truskawek wraz z sokiem umieścić w misie blendera i uruchomić urządzenie. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Z blendera odlać szklankę zmiksowanych truskawek i stopniowo dodawać do ubitej śmietany miksując wszystko na jednolitą masę
Passions hobbies lifeCiasto Rafaello 2 23. Sernik składany 24. Kruche ciasto z jagodami i budyniowa pianką 25. Ciasto Latte Macchiato 26. Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami 27. Ciasto a'la tiramisu 28. Ciasto bakaliowe, kolorowe 29. Ciasto na soku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową
kruche babeczkiCiasto Kubanka 22. Ciasto Rafaello 2 23. Sernik składany 24. Kruche ciasto z jagodami i budyniowa pianką 25. Ciasto Latte Macchiato 26. Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami 27. Ciasto a'la tiramisu 28. Ciasto bakaliowe, kolorowe 29. Ciasto na soku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy
kruche babeczki