dojrzałe marakuje Sposób przygotowania: Serek mascarpone ubijamy mikserem ze śmietanką i cukrem pudrem. Gdy masa zgęstnieje przenosimy ją do pucharków, zostawiając część masy do dekoracji. Mango obieramy ze skórki, za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Przenosimy do pucharków. Następnie pozostałą masę z serka mascarpone przenosimy do rękawa z ozdobną końcówką i dekorujemy deser. Na koniec zdobimy marakują. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnydodałam drobno pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy) nadziewane dżemem o smaku kiwi. Do tego obowiązkowo musiała być jakaś świąteczna dekoracja. Wybór padł na zrobienie choinek z masy śmietanowej z mascarpone (mojej ulubionej). Jednak, aby nie było tak łatwo i „codziennie” postanowiłam, że choinki będą w trzech odcieniach zieleni. W tym celu użyłam specjalnego adaptera do wykonywania trójkolorowych dekoracji(...)każdej papilotki). Muffinki pieczemy przez ok. 35 minut. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i formy i odstawiamy do wystudzenia na kratce. Dekoracja: Schłodzoną śmietanę oraz serek mascarpone umieszczamy w misie miksera. Miksujemy na gęstą, sztywną masę, pod koniec dodając cukier puder. Dzielimy ją na 3 równe części. Do każdej dodajemy trochę barwnika spożywczego w innym odcieniu zieleni. Dodajemy go tyle
MyCookBook.plDodajemy make I kakao I powoli mieszamy łyżka do połączenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 25-30 min. Po upieczeniu- odkładamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Masa: 500 gr mascarpone 300 gr swieżego custard 80 gr drobnego cukru 100 gr startej czekolady Wykonanie: Ubijamy mascarpone, dodajemy custard I cukier- ubijamy wszystko na puszysta masę. Dodajemy startą czekoladę
Smaki Edytyłodygi. Masę, którą zalewamy ciasto w tarcie ze szparagami, możemy zrobić jedynie ze śmietany i jajek. Ja miałam zalegający w lodówce ser mascarpone. Postanowiłam użyć go do tarty wraz z cheddarem i serem brie. Dzięki brie, masa ma pazurka, a pozostałe sery wraz z jajkami i śmietaną, nadają delikatnego smaku. Przyznam, że w planach miałam dodać do masy podsmażony boczek(...)smarujemy tłuszczem. Ciasto wałkujemy i wylepiamy formę. Docinamy i nakłuwamy widelcem. Ciasto obciążamy grochem/fasolą/kulkami. Pieczemy 15 min. Wyjmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 15 min. Masa Jajka mieszamy ze śmietaną i mascarpone. Brie kroimy w kosteczkę. Cheddar ścieramy i połowę dodajemy do masy jajecznej. Masę wylewamy na podpieczony spód. Kładziemy szparagi pocięte w kawałki. Posypujemy drugą połową cheddara
Mieszam w GarnkuWczoraj był seromakowiec a dzisiaj po prostu sernik. Jednak wcale nie taki zwykły;) Masa serowa dzięki dodatkowi mascarpone jest wilgotna i zarazem delikatna. Ponadto udoskonaliłam go białą czekoladą oraz żurawiną dla przełamania smaków. Na wierzchu zrobiłam esy-floresy z musu z malin, co nadało ciastu ciekawy smak i sprawiło, że nie trzeba go ozdabiać;) Jednak dla jeszcze lepszego efektu polałam(...)Ciastka zmielić na pył w blenderze. Masło stopić, dodać do ciastek, krótko zmiksować.Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm, delikatnie docisnąć. Schłodzić.Masa serowa: 500g białego sera, 500g serka mascarpone, 4 jajka, żółtko, szklanka cukru, budyń waniliowy, 1/2 szklanki suszonej żurawiny, 100g białej czekolady, 4 łyżki śmietanki 30%, 50g malin
Z miłości do słodkościprzysłowiowa kropka nad "i". Zniknął w całości... - ekspresowo! (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Spód: 150g ciasteczek herbatników/kruchych (użyłam z kakao i bez dodatków) 70g masła Masa: 400g serka mascarpone 200 śmietanki 30-36% 150g białej czekolady użyłam z wanilią) 1/2 opakowania cukru waniliowego Lemon curd: 2 duże jajka 2 żółtka 160g cukru 80 g masła skórka(...)Śmietankę ubić na sztywno (można wspomóc się śmietan-fixem) i wsypać cukier waniliowy. Nie zaprzestając miksowania - dodać (stopniowo) serek mascarpone a na końcu białą czekoladę. Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem. Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem jego warstwa powinna być grubsza) oraz obłożyć kiwi. Ciasto schłodzić
Di gotujepasowały lekko kwaskowe owoce lub dżemy). Rolada bezowa: 6 białek jaj w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu szczypta soli Masa: 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% (1 szklanka) 1 łyżka cukru pudru mały koszyczek świeżych jeżyn, malin, jagód itp. skórka otarta z niewoskowanej cytryny Piekarnik nagrzewamy(...)odstawiamy bezę do całkowitego ostudzenia. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno wraz z cukrem pudrem. W drugiej misce rozcieramy łyżką mascarpone. Dodajemy po łyżce ubitej śmietany do serka (nie odwrotnie) i mieszamy łyżką (nie mikserem). Masę wstawiamy do lodówki. Gdy beza wystygnie rozsmarowujemy na niej masę. Na wierzchu układamy owoce. Cytrynę sparzamy wrzątkiem z czajnika, a następnie ścieramy skórkę
Poezja smakuWypróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 200 g herbatników (użyłam Petitki) 70 g masła SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej): 750 g twarogu naturalnego z wiaderka (użyłam "Delfiko") 250 g mascarpone 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu (proszek, 40 g) 1,5 szklanki cukru 4 duże jajka(...)nich stopione masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż nimi spód tortownicy, dociskając dłonią do dna. Wsadź spód do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. MASA SEROWA: Twaróg, mascarpone, mąkę ziemniaczaną, budyń, cukier i esencję zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Zacznij dodawać po jednym jajku, miksując po 15 sekund po każdym dodaniu
Słodko-Słony Świat IlonyKokosowa masa i mus ananasowy to idealne połączenie. Polecam szczególnie osobom, które wolą mniej słodkie ciasta. Składniki: spód 25 dag ciastek zbożowych (użyłam "Digestive") 15 dag masła masa twarogowa: 25 dag mascarpone szklanka kremówki 40 dag twarogu 10 dag wiórek kokosowych 8-10 łyżek cukru 3 łyżki żelatyny masa ananasowa: ananasy w puszcze galaretka cytrynowa Sposób przygotowania: Masło podgrzewamy(...)wykładamy na dno tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody. Twaróg mielimy dwukrotnie. Ubijamy z cukrem. Dodajemy mascarpone. Mieszamy za pomocą miksera. Dodajemy kremówkę. Ubijamy do czasu aż masa zgęstnieje. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Jeszcze chwilę miksujemy. Masę twarogową wykładamy na blaszkę. Ananasy wyciągamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy za pomocą
Pobite gary Barbaryłyżeczki proszku do pieczenia, 250 g serka mascarpone, Polewa: 1 łyżka gęstej śmietany 18% , 4-5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy serek mascarpone, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy do masy. Ucieramy aż składniki się połączą. Masę przelewamy
Passion of Cookingpozbyć się pestek jest dość czasochłonne. Skala smaku 10/10 nie dość, że smakuje to jeszcze się prezentuje. Ja zrobiłam z podwójnej porcji na blachę, a w masie 500g serka mascarpone nie podwajałam, byłoby to samobójstwo kaloryczne;) Składniki: Na spód 65 g gorzkiej czekolady ( roztopionej ) 65 g miękkiego masła 50 g drobnego cukru 1 jajko 40 g mąki Sernik(...)wysmarować spód, a z zewnątrz owinąć folią aluminiową. W blenderze umieścić wszystkie składniki spodu i zmiksować do powstania gładkiej masy. Wlać do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika na 8 minut, aż na wierzchu powstanie skórka. Ser, serek mascarpone cukier puder i ekstrakt z wanilii utrzeć dokładnie mikserem na niskich obrotach. Dodać po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec
Kubki smakuTort urodzinowy z owocami i kremową masą z bitej śmietany i serka mascarpone. Klasyczny, tort z dwóch warstw biszkoptu i dużej ilości sezonowych owoców (borówek amerykańskich i poziomek) jest prosty do przygotowania. Idealny na urodziny zarówno dla dzieci i dorosłych! Mój tata w lipcu skończył 79 lat. Ta szczególna rocznica nie mogła się obyć bez pysznego urodzinowego tortu, takiego tradycyjnego(...)żółtka i białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka (100 g) mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki wody Przepis na krem do tortu. Masa: 300 g sera mascarpone 330 g śmietany kremowej do deserów 30%, dobrze schłodzonej 1/2 szklanki cukru pudru Borówki amerykańskie, poziomki, wiórki czekoladowe, literki czekoladowe, różyczki dekoracyjne, mięta Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsuchego patyczka. Po upieczeniu odstawimy ciasto do wystudzenia. Następnego dnia przekrawamy na dwa blaty. składniki na masę chałwową: 200 g chałwy waniliowej 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30% dodatkowo: 200 g dżemu z czarnej porzeczki wiórka czekoladowe wykonanie: Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy drobniutko pokruszoną chałwę. Całość podgrzewamy na małym ogniu(...)mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie zestawiamy z ognia, odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia do naczynia wkładamy schłodzony serek mascarpone, rozmiksowujemy go, dodajemy masę chałwową i miksujemy tylko do połączenia się składników ( nie za długo aby masa się nie ścięła). Na pierwszy blat rozsmarowujemy dżem porzeczkowy a następnie 2/3 masy chałwowej. Przykrywamy
Domowy Smak Jedzeniajajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao 4 łyżki wody 2 łyżki oleju Masa śmietanowa: 350 g serka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru + 2 galaretki cytrynowe 1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego 5 długich bananów sok z 1 cytryny 75 g gorzkiej czekolady Jajka(...)ułożyć na biszkopcie, tak, by cały był przykryty. Na banany wylać tężejącą galaretkę, ciasto włożyć do lodówki na około 2-3 godziny. Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. 3/4 masy wyłożyć na stężoną galaretkę, wyrównać i przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć. Pozostałą masę rozsmarować na biszkopcie, wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymałych odstępach czasowych – mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać do masy jajecznej, mieszać już tylko kopystką. – reszta jak wyżej Masa serowa – serek mascarpone i waniliowy, jogurt, cukier puder, cukier waniliowy wymieszać na gładką masę. Żelatynę wsypać do kubka zalać odrobiną soku malinowego i zostawić na chwilkę, aż napęcznieje. Zagotować pozostały
Kuchnia Pokoleń